Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przedłużenie peklowania - czy tak można ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 Sabtom

Sabtom

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPiekary

Napisano 16 gru 2017 - 18:01

peklowanie na mokro 5 dni ( polędwica )

Na balkonie mam ok 2 stopnie na + czy mogę peklować w tej temp czy lepiej przenieś do lodówki temp +5  stopni ?



#22 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 gru 2017 - 18:20

Możesz peklować. Peklowanie zostaje zatrzymane w temperaturze ) st,C i niższej, ale jeśli masz taka możliwość, przenieś do lodówki.


Użytkownik Maxell edytował ten post 16 gru 2017 - 18:21


#23 Sabtom

Sabtom

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPiekary

Napisano 16 gru 2017 - 18:27

Dzięki

Już miałem stracha bo w poniedziałek chcę dymić .

W takim razie zostaje na balkonie



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 16 gru 2017 - 18:30

W takim razie zostaje na balkonie

 

Jak możesz to przenieś do lodówki.Jak temp. spadnie poniżej 2 C to już się nie pekluje i czym wyższa temp. peklowania tym szybsze peklowanie.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 gru 2017 - 18:30


#25 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 gru 2017 - 18:56

W takim razie zostaje na balkonie

Jest wysokie prawdopodobieństwo, że w nocy temperatura jeszcze spadnie. Abyś nie musiał wstawać, może lepiej od razy przenieś je do lodówki (jesli masz taką możliwość). Jeśli nie, opatul "ciepło" naczynie z peklującym się mięsem jakimiś kocami i kurtkami lub czymś podobnym. 



#26 Sabtom

Sabtom

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPiekary

Napisano 16 gru 2017 - 19:47

dzięki Panowie

w takim razie powędrowało do lodówki  -   noc będzie przespana  a i pewność peklowania większa  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 gru 2017 - 20:20

Jak pewnie już wiesz, najlepiej i najpewniej pekluje się w temp. 4-6 st. C, choć niektórzy z technologów mięsa zalecają temperaturę peklowania w okolicach 8 st. C. W każdym razie dzisiaj na pewno się spokojnie wyśpisz. :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych