Tsosna Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2017 Dostałem taką oto kiełbasę od siostry z wycieczki do znajomych z KazachstanuNa targu mięso końskie pakowane w jelito końskie. Nie wiem z jakiej części,Kiełbasa później w domu odparzana 3 godziny.Przemycona do UE bo przpisy zabraniająTłusta, ale byłem pozytywnie zaskoczonySmak wyraźny z dominacją soli i czosnku, z posmakiem przypraw jak majeranek (w tle)Zjadałem razem z jelitem - bez zagrychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lipca 2017 ....nie peklowane jedynie solone - ale ten tłuszcz wygląda na wieprzowy....Czy smakowo coś Ci przypomina...?....wołowinkę może.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lipca 2017 Widać, że ona tnie mięso z tłuszczem na paski i całe paski wkłada do jelita, bez jakiegokolwiek rozdrabniania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lipca 2017 tłuszcz końskito nie jest nawet rozdrabniane, tylko kawał mięcha pakowany w jelitonie przypomina wieprzowiny ani wołowiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lipca 2017 kiełbasa "pod siodło", na zimę....proceduralnie należy przepijać... kumysem choćby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lipca 2017 kiełbasa "pod siodło", na zimę....proceduralnie należy przepijać... kumysem choćby miałem też koniak kazachski, ale poszedł oddzielniebył delikatny, 40 vol, mozna pić bez zagrychy i popitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lipca 2017 Końską kiełbasę to ja jadałem często jak byłem dzieckiem - czasy PRL , kiełba na kartki a w miejscowości Bobrowniki nad Wisłą była masarnia, w której robiono takową - i była bez kartek , jedynie jakieś ograniczenia w kg/ na osobę. Kolejki były prawie całonocne, a że mam tam dużo rodzinki i znajomości były w sklepie firmowym , to mama przywoziła ją często do domu. Mocno czerwona była , sztywna i bardzo smaczna . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lipca 2017 ....tłuszcz koński - jakoś nie za wiele go jest ?Ciąłem (trudno to nazwać rozbiorem) zabitego konia - tłuszczu tam nie było prawie wcale..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lipca 2017 Jumbo, bo to jak z ludzmi, jedne suchy bez grama tluszczu, a drugi ma go czasem w nadmiarze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lipca 2017 Jumbo, ale oni teraz biją głównie tuczone perszerony. Tłuszcz jak na dobrej śwince. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lipca 2017 Jumbo, średnica kiełbasy to jakieś 5 cm, tłuszczu 1-2 cmna zdjęciach z hali widać tłuszcz, ale nie koniecznie z tek kiełbasy co przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Lipca 2017 ...abstrahując - uwielbiam bardzo ciepły wołowy gotowany tłuszcz - czy koński jest podobny w smaku...?.....czy łojuje się tak jak wołowy stygnąc...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Lipca 2017 określić ten smak trudno, była dominacja przypraw, ale bez przesadytłuszcz rozpływał się w ustach, ale 3 godziny parzenia kiełbasy zrobiło swojewiem na pewno, że po zjedzeniu 5 plastrów było mi ciężko na żołądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lipca 2017 Wydaje mi się, że trzeba ją czymś mocniejszym zapijać to nie będzie na żolądku ciążyć...... :thumbsup:A wygląda naprawdę tłusto..... ;)Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lipca 2017 Tłusta, ale byłem pozytywnie zaskoczony Smak wyraźny z dominacją soli i czosnku, z posmakiem przypraw jak majeranek (w tle) Zjadałem razem z jelitem - bez zagrychy taki mongolski typ mięska i wędliny - mnie specjalnie nie podchodzi - ale pierwsze łyki kumysu - też mi mooocno nie podchodziły [Dodano: 17 lip 2017 - 07:37] po zjedzeniu 5 plastrów było mi ciężko na żołądku no tak - 5 kotletów każdemu by było ciężko Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2022 Dostałem taką oto kiełbasę od siostry z wycieczki do znajomych z KazachstanuNa targu mięso końskie pakowane w jelito końskie.Ta kiełbasa to Kaza(i) zapewne kupiła ją na zielonym bazarze w Ałmaacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.