Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

parzenie po pieczeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 anem5

anem5

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćOstrowiec Św.

Napisano 14 mar 2008 - 18:18

Witam mam pytanko wczoraj wędziłem kiełbaskę wędziła się w sumie 4 godziny ostatnie 45 min w dymie gorącym zakres od 80 do 90 stopni. Na ciepło po wyjęciu z wędzarni była super znaczy nie surowa dzisiaj jakby trochę surowawa się wydaje miejscami tak troszkę inna niż parzona i nie wiem czy taka powinna być bo pierwszy raz robiłem pieczoną a nie parzoną i tu moje pytanie czy ewentualnie dzisiaj mogę ją sparzyć.

pozdrawiam

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12635 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 mar 2008 - 18:36

Witam

Jeżeli uważasz że jest trochę surowa to myślę że możesz sparzyć . Próbuj jeden kawałek i sam się przekonasz co zrobić dalej .

Pozdrawiam

#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4126 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 14 mar 2008 - 18:43

Porównaj stopień denaturacji białek obok osłonki oraz w środku, w przypadku niedopieczenia powinna być różnica.

#4 anem5

anem5

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćOstrowiec Św.

Napisano 14 mar 2008 - 19:36

Nie wiem o co chodzi z tą denaturacja ale w przekroju kiełbaska wygląda tak samo w środku jak i przy osłonce.

#5 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4126 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 14 mar 2008 - 19:37

Tzn. upieczona.

#6 anem5

anem5

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćOstrowiec Św.

Napisano 16 mar 2008 - 14:55

Witam

Po wielu degustacjach próbowaniach smakowaniach doszliśmy z żoną do wniosku że kiełbaska jest upieczona a jest po prostu bardziej wilgotna, soczysta i może dlatego sprawiała wrażenie niedopieczonej w porównaniu do parzonych które są bardziej suche. Sparzyłem kawałek kiełbaski i rzeczywiście zrobił się suchszy. I tu mi się nasunęła taka myśl kiedyś na forum był temat odnośnie suchej szynki a gdyby tak upiekł szynkę w gorącym dymie może by była też bardziej soczysta a może ktoś próbował i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami. A może to przypadek co do tej soczystości :o .

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27388 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 mar 2008 - 15:03

Jeśli zbytnio podsuszysz wyrób w pierwszej fazie i go podpieczesz, to praktycznie marne sa szanse na odzyskanie soczystości, gdyz nastąpiła juz denaturacja białek. Trzeba po prostu bardzo rygorystycznie pilnować temperatur osuszania i wędzenia, jesli wyroby idą do przenia, oraz nie przegrzewać wyrobów podczas pieczenia w wędzarni.
W kazdym przepisie podajemy czasy i temperatury technologiczne. Tego się trzymaj. Oczywiście dochodzi jeszcze cały szereg innych reguł, które również muszą być brane pod uwagę, o czym na tym forum bez przerwy przypominamy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych