Skocz do zawartości

parzenie po pieczeniu


anem5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko wczoraj wędziłem kiełbaskę wędziła się w sumie 4 godziny ostatnie 45 min w dymie gorącym zakres od 80 do 90 stopni. Na ciepło po wyjęciu z wędzarni była super znaczy nie surowa dzisiaj jakby trochę surowawa się wydaje miejscami tak troszkę inna niż parzona i nie wiem czy taka powinna być bo pierwszy raz robiłem pieczoną a nie parzoną i tu moje pytanie czy ewentualnie dzisiaj mogę ją sparzyć.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Po wielu degustacjach próbowaniach smakowaniach doszliśmy z żoną do wniosku że kiełbaska jest upieczona a jest po prostu bardziej wilgotna, soczysta i może dlatego sprawiała wrażenie niedopieczonej w porównaniu do parzonych które są bardziej suche. Sparzyłem kawałek kiełbaski i rzeczywiście zrobił się suchszy. I tu mi się nasunęła taka myśl kiedyś na forum był temat odnośnie suchej szynki a gdyby tak upiekł szynkę w gorącym dymie może by była też bardziej soczysta a może ktoś próbował i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami. A może to przypadek co do tej soczystości :o .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zbytnio podsuszysz wyrób w pierwszej fazie i go podpieczesz, to praktycznie marne sa szanse na odzyskanie soczystości, gdyz nastąpiła juz denaturacja białek. Trzeba po prostu bardzo rygorystycznie pilnować temperatur osuszania i wędzenia, jesli wyroby idą do przenia, oraz nie przegrzewać wyrobów podczas pieczenia w wędzarni.

W kazdym przepisie podajemy czasy i temperatury technologiczne. Tego się trzymaj. Oczywiście dochodzi jeszcze cały szereg innych reguł, które również muszą być brane pod uwagę, o czym na tym forum bez przerwy przypominamy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.