Jump to content

Recommended Posts

Jedna rzecz na jaka chcialbym zwrocic uwage w Twojej lodowce to skropliny i kondensat na spirali ukladu chlodzacego. Jest on umieszczony u gory i praktycznie odkryty w zwiazku z czym moze nastapic opadanie kropel skondensowanej wody na wedliny. Musialbys rozwiazac chyba ten problem przed wlozeniem i uruchomieniem "dojrzewalni".

Tak, wiem o tym. Mam w głowie rozwiązanie, ale jak wyjdzie zobaczymy w praktyce.

Może w przyszłym tygodniu zacznę prace nad dojrzewalnią. Na razie zbieram wiedzę i tworzę plan. :)

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Nie da sie w sumie polaczyc w jednym komory do fermentacji (krotki czas, wyskoa temp, bardzo wysoka wilgotnosc)

Dobrze że podjąłeś temat .To upraszcza moje postrzeganie sprawy , fermentacje (najcięższe warunki ) można przeprowadzić w jednym urządzeniu  (np piekarniku, lodówce turystycznej) a dojrzewanie w innym urządzeniu.Kibicuje koledze @Tsosna w  realizacji .Ja miałem :)  a on robi  :D   

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Jak macie rozwiązane uziemienie lodówki podłączonej do regulatora temperatury?

Jakoś nigdzie nie widziałem żeby przewód PE był podłączany do regulatora.

Czyli wyjścia są dwa:

1. Zerowanie w gnieździe zasilającym (PE z N)

2. Przewód PE z gniazda zasilającego połączony bezpośrednio z przewodem PE lodówki (z pominięciem regulatora)

Przewód ochronny dochodzi do regulatora z gniazda od strony jego zasilania i ten przewód doprowadzasz do gniazda zasilającego wejścia regulatora ... ;) tyle jesli mówimy o regulatorze ... obudowa lodowki oczywiście powinna być połączona z przewodem ochronnym.

W 99% przypadków tego typu regulatory umieszczane są w obudowach z tworzywa a nie z metalu ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edited by roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Zastanawiam się czy wentylator od komputera mocować w środku lodówki żeby mieszał powietrze, czy też wycinać dziurę w lodówce i montować wiatraczek, żeby nawiewał powietrze z zewnątrz. Prawdę mówiąc wycinać mi się nie chce.

I jeszcze ważne pytanie, czy wiatraczek mocować u góry czy w dole lodówki?

Bez dziurki a nawet dwóch się nie obejdzie.Jedna na dole a wiatraczek wyciągowy na górze.Tak to wiedzę. Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Bez dziurki a nawet dwóch się nie obejdzie.Jedna na dole a wiatraczek wyciągowy na górze.Tak to wiedzę.

wiatraczek wyciągowy?

z nazwy wynika że on ma wyciągać powietrze, czyli dmuchać na zewnątrz, a on chyba powinien dmuchać do środka.

Jak duże dziurki na dole?

Zobacz u redzeda.Tam jest pokazana taka komora.Powinien być ruch powietrza a nie nadmuch.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W sumie to na jedno wychodzi czy będzie dmuchał czy wyciągał.Wymiana powietrza jest ważna.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W sumie to na jedno wychodzi czy będzie dmuchał czy wyciągał.Wymiana powietrza jest ważna.

Nie do końca wszystko jedno

Bo:

1. jak ma dmuchać do środka, to powinien być na dole, otwór wyjściowy na górze

2. a jak ma wyciągać, to powinien być na górze, otwór wejściowy na dole

W przypadku 1 będzie większy ruch powietrza w środku niż w przypadku 2.

Czy ja dobrze rozumuję?

Jak pisze Arkadiusz :

-mieszanie powietrza

-wymiana

Zastanawiam się czy "on" wytrzyma te warunki tz dużą wilgotność. Ale majątku nie kosztuje to jak się dowiedzieć jak nie doswiadczalnie

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Jeżeli otwór będzie na dole, wentylator na górze będzie wydmuchiwał, to czy będzie to jednocześnie wymiana i mieszanie powietrza, czy też do mieszania potrzeba drugiego wentylatora?

Moim zdaniem ruch będzie taki sam.Ilość przepływu będzie jednakowa.Wg. mnie wystarczy jeden Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To już sam musisz sobie dobrać.To nie rakieta.Ja bym zrobił wielkości wentylatora.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja bym dał na przeciwległych

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 5 years later...

Ze starej lodówki popełniłem dojrzewalnię. temperatura wacha się od 10,2C do12,5C. RH od 75 do 86 RH. Zamontowany wentylatorek 12v zapewnia cyrkulację. Pytanie czy takie parametry spełnią swoją rolę? 

lonio
2 godziny temu, lonio napisał(a):

Pytanie czy takie parametry spełnią swoją rolę? 

Przeczytaj ten temat w całości

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles