Tsosna Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lipca 2017 Mam taką lodówkę jak na zdjęciu (taki model - zdjęcie ściągnięte z internetu)Lodówka stara z PRL, ale sprawna, działa jak należy. Zamrażalnik z klapką jest wewnątrz lodówki.Czy jest możliwość przerobienia jej na komorę dojrzewalniczą.Jestem zielony w takich przeróbkach. Wiem że trzeba by wstawić regulator temperatury, ale jaki i jak, to nie mam pojęcia.Czy ktoś już przerabiał taki model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Nomax Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2017 Niestety nie pomogę w sprawie przeróbek, myślę, że na forum znajdą się fachowcy, którzy pomogą w temacie. Parametry jakie powinieneś brać pod uwagę projektując urządzenie to temperatura, wilgotność względna, szybkość cyrkulacji, a także sposób prowadzenia procesu dojrzewania (szybkie z GDL czy powolne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Stefan S wręcz instruktażowo pokazał jak przerobił lodówkę (trochę większą ale u nich w USA wszystko większe ) w oparciu o sterowanie z Chin wiec też dostępne u nas .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14314-dojrzewalnia-w%C4%99dlin-z-lod%C3%B3wki/?hl=stefan&do=findComment&comment=551618 Ja ostatnio kombinuje z lodówką . Ale tradycyjnie temperatura termostatem wbudowanym w lodowce (jak kombinowałem z zamrażarką to wyłącznikiem czasowym ) wilgotność woda w miseczce , wymiana powietrza jak sprawdzam to otwieram drzwi i jest Karczek ala parmeński wyszedł bardzo przyzwoicie Edytowane 20 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lipca 2017 Widziałem i czytałem ten temat, ale to zupełnie inna lodówka, a takiej aparatury jak StefanS na pewno nie zainstaluję.Moja lodówka ma w środku u góry zamrażalnik i się zastanawiam jaki to może mieć wpływ po przeróbkach. Na mój rozum to może być tak:Zamiast termostatu zainstaluję sterownik temperatury z sondą zainstalowaną w połowie wysokości komory. NIe wiem jeszcze czy sterownik montować w środku czy wyprowadzać go na zewnątrz lodówki.W samym zamrażalniku z pewnością będzie temperatura dużo niższa (nawet na minusie). wilgotność i wymiana powietrza, tak jak napisałeś czyli miska z wodą i otwieranie drzwi. Pytanie, czy rzeczywiście w tym modelu będzie to tak funkconować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) W mojej ocenie z temperaturą sobie poradzisz nawet bez czujnika (albo istniejącym termostatem lub np wyłącznikiem czasowym - ja tak robiłem z zamrażarką i miałem 4-6 stopni do peklowania trzeba to "wyczuć" ) jak będziesz potrzebował wyższej temperatury np 22 stopnie to żarówki np 150 W i powinno dać rade też trzeba wyczuć ile Watt (ewentualnie sterować przez wyłącznik czasowy . Problem będzie z wilgotnością bez nawilżacza będzie bardzo trudno osiągnąć np 95% i temperatura 22 stopni z mojego doświadczenia duża "miska" + podgrzewanie wody (grzałka/żarówka 100 Watt jakoś tam pomaga ) ale jeżeli proces przy dojrzewających ma być w miarę kontrolowany i powinno się schodzić o 2 stopnie 5-10 % to sterowanie czasowym lub zmianą mocy jest deko up!@#$liwe . Wymiana powietrza to przez otwarcie lodówki + dmuchnięcie wiatrakiem .Swego czas ktoś zaproponował "dobranie" sterownika do inkubatora , patrzyłem ale temat zarzuciłem ale jak pamiętam działa w potrzebnym nam spektrum w temp i wilgotności . Ja dokupił bym nawilżacz + w/w sterownik jak trzeba podnieść temp to żarówka. podłączona do sterownika zamiast lodówki . Raczej zrobił otwór w lodowce aby kontrolowanie powprowadzać przewody, niż przez uszczelkę lub jej wycięcie.Pojemność lodówki jest słaba, wiadomo że większa była by lepsza bo atmosfera stabilniejsza, ale cóż takie mamy dostępne i trzeba sobie radzić Parę osób z forum ma swoje "komory" wiec może coś więcej podpowiedzą Tak jak pisałem szuszoną zrobisz bez przeróbek . Dojrzewającą nie pleśń + kultury zakwaszające muszą mieć specyficzne warunki np 22 stopni + 95 % wilgotności i powolne schodzenie w dól do np 12 stopni 75% wilgotności i tu bez modyfikacji będzie Ci bardzo trudno Edytowane 21 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lipca 2017 ja raczej myślałem o takim urządzeniuhttp://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-50-110c-sterownik-i5714658678.html może źle myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lipca 2017 a wilgotność ?? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lipca 2017 wilgotność to garnek (nawilżacz powietrza) i higrometr - sterowanie typu - przyjdz - zobacz- włącz/wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) to do temperatury dajhttps://www.bricoman.pl/elektryka-oswietlenie/inteligentny-dom/automatyka-budynkow/programator-analogowy-24h-z-wylacznikiem?gclid=CjwKCAjwzMbLBRBzEiwAfFz4geoax1ypAwH2hlKDVI2NyGOr7jAN_JPaUV78PXr0VHYhgXt1AN1kQxoCz0cQAvD_BwE zadaj np 15 minut co dwie godziny wyjdzie taniej i nie musisz "wprowadzać" sondy do lodówki , ciąć uszczelki czy wiercić do wody dodaj soli i to sporo aby nie "stęchła" a pewnie i tak trzeba wymienić od czasu do czasu Edytowane 21 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lipca 2017 ale myślę też robić też dojrzewające z kulturą - a przy tym będzie problem z kontrolą temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lipca 2017 Dasz radę ale będziesz musiał kombinować z podgrzewaniem + nawilżeniem sama woda w misce może być mało Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lipca 2017 Ciekawy temat i ciekawe podejscie do przerobki. Jesli moge wtracic sie do dyskusji to po pierwsze - do czego ta lodowka ma sluzyc: czy jako komora fermentacyjna ( Dojrzewającą nie pleśń + kultury zakwaszające muszą mieć specyficzne warunki np 22 stopni + 95 % wilgotności czy jako komora dojrzewalni np 12 stopni 75% wilgotności - bo to sa dwie rozne sprawy (fermentuje sie glownie salami). Wedliny nie potrzebuja w sumie tego. ja raczej myślałem o takim urządzeniu http://allegro.pl/re...5714658678.html Dobry pomysl - z tym ze musisz sonde wprowadzic do srodka, a lodowke podlaczyc do tego sterownika (nie ruszac czujnika temp. lodowki). Bedzie to dzialac na takiej samej zasadzie jak u mnie, Nie przegladalem schematu dzialania tego typu lodowek - czy ma jakis wentylator do curkulacji powietrza w srodku - jesli nie to poprzez rozgaleziacz mozesz polaczyc malutki wentylatorek zainstalowany w srodki skierowany na coil zamrazarki co spowodowac powinno rozgonienie powietrza zimnego po calej komorze. polaczenie poprzez rozgaleziacz do sterownika pozwoli na wlaczanie sie w czasie gdy lodowka bedzie chlodzic tylko. Nawizanie - uzycie tego wlacznika czasowego polaczonego np z malutka grzalka do herbaty (taka ktora wkladalo sie do szklanki) pozwoli na czsowe podgrzanie wody aby lepiej parowala. potrzebne byloby tylko odpowiednie ustawienie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) Jeżeli wziać jako wyznacznik recepturę dla salami za Jondkiem6. Dojrzewanie i suszenie:Po 48 godz. przeprowadzamy proces fermentacji SALAMI według zamieszczonej tabeli:Okres czasu Temperatura Wilgotność Cyrkulacja powietrza Nawiew świeżego powietrza1.Pierwszy 24g + 25°C Pełna srednia/mocna -2.Nastepn. 24g + 25°C 94 – 96 % srednia/mocna -3.Nastepn. 24g + 22°C 90 – 92 % normalna mały4.Nastepn. 24g + 20°C 88 – 90 % normalna mały5.Nastepn. 24g + 18°C 86 – 88 % normalna niewielki6.Nastepn. 24g + 18°C 84 – 86 % normalna niewielki7.Nastepn. 24g + 16°C 82 – 84 % normalna normalny7. Spożycie Po 4 tygodniach suszenia, gdy utraci około 30-35% wagi SALAMI FINOCCHIONA jest gotowe do spożycia. Ja w okresie od 7 dnia do ca 30 robiłem według QqreduDojrzewanie: suszymy w temp. 12 - 16 st.C i wilgotności 75-80% przez min. 20 - 30 dni (w zależności od użytej średnicy osłonki, utrata masy powinna wynosić około 30%). W warunkach domowych powinniśmy zadbać aby wilgotność nie była mniejsza niż 75%. Poniżej możemy się spodziewać efektu "suchej skórki" tzn. powierzchnia salami obeschnie za szybko i będzie utrudniać odprowadzenie wilgoci ze wnętrza batonu. Dotyczy to wszystkich suszonych wędlin a salami w szczególności.Jak również mając na uwadze wytyczne Qqredu co do suszeniaUwaga:jeżeli mamy możliwość to obniżamy stopniowo wilgotność pomieszczenia wychodząc od 90% i zmniejszając wilgotność 5 % co około 5 dni. Taki proces suszenia jest najkorzystniejszy dla wszystkich wędlin (w tym typowo wędzonych suchych).Ten przydługi wstęp to tytułem jakie możliwości powinien dać sprzęt ,Starłem się utrzymać powyższy reżim i chyba się udało bo kiełbaska salami wyszła fajna . Musze przyznać rację Stefanowi S i Redzedowi że brakuje u nas literatury co i jak w zakresie wędlin dojrzewajacych , suszonych , ale niebawem ma być dostępna to będzie łatwiej A Koledze cóż mogę poradzić jak nie spróbować . I tak na starcie jest lepszy bo ma lodówkę Ja zacząłem od pojemnika w zimnej piwnicy (10-12 stopni robiła za lodówkę) , skrzynki plastykowej (jako komora) tacki z wodą i żarówki w słoiku (jako grzałki i nawilżania) (jak było za zimno to okrywałem kocem ) i wyszło Edytowane 21 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lipca 2017 Ja sobie jego działanie wyobrażam tak:1. Czujnik wsadzam do lodówki i mocuję gdzieś w połowie jej wysokości. Regulator mocuję na zewnątrz lodówki2. Termostat lodówki nastawiam na maksymalne chłodzenie.3. Kabel od lodówki wtykam do tego regulatoraz alegro.4. Kabel od tego regulatora wtykam do gniazdka 230V.5. Nastawiam na nim temperaturę np 15 st C,6. Wieszam w lodówce mięsko i oglądam sobie wyświetlacz z temperaturą.7. Lodówka się sama załącza jak zrobi się za ciepło i wyłącza jak będzie te 15 st C. jeśli chodzi o wilgotność to:wstawiam garnki z wodąlub przyjmuję wyzwanie i: 1. wstawiam do lodówki nawilżacz i wiatraczek2. podpinam oba urządzenia do regulatora Jak regulator będzie uruchamiał lodówkę, będzie w tym samym czasie uruchamiał nawilżacz i wiatraczek. Jak lodówka się wyłączy po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, wyłączą się również wiatraczek z nawilżaczem Czy ja dobrze myślę?Czy do tego jednego regulatora da się podpiąć te wszystkie urządzenia? Jeśli się da, to pozostanie już tylko pytanie JAK !!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Zawsze możesz zacząć od wersji low costowej a późniejtrochę droższej http://www.sioubiz.pl/vf/sterownik-elektryczny-wilgotnosci-vf-03/791.htmlściągnij sobie pdf tam jest opis .Wiatrak , nawilżacz tylko czy wytrzyma tą wilgotnośćNie bardzo mogę pomóc praktycznie bo nie zrealizowałem tego , przygotowałem się teoretycznie ale opisuj co i jak , to będzie fajny materiał może kiedyś :D . P.sMam taką samo lodówkę czyli początek już jestTen z linku może nie jest akurat ten (trochę kiepska strona) , ale w opisach mają rożne. Moze zadzwonić i ich podpytać , ewentualnie szukać podobnego u innych Edytowane 27 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lipca 2017 Jak regulator będzie uruchamiał lodówkę, będzie w tym samym czasie uruchamiał nawilżacz i wiatraczek. Jak lodówka się wyłączy po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, wyłączą się również wiatraczek z nawilżaczem Czy ja dobrze myślę? Źle.Musisz mieć dwa regulatory.Jeden do temperatury a drugi do pomiaru wilgotności ponieważ nie zawsze jak lodówka się załącza potrzeba załączać nawilżać i wiatraczek i odwrotnie nie zawsze jak powinien załączyć się nawilżacz trzeba żeby załączyła się lodówka. Są takie regulatory dwa w jednym które maja dwie sondy i mierzą temperaturę i załączają ew. lodówkę i jednocześnie mierzą wilgotność i załączają w razie potrzeby nawilżacz.Ja mam dwa osobne.Oddzielny do temperatury oddzielny do wilgotności. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lipca 2017 a wiatraczek ma się włączać z nawilżaczem czy z lodówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lipca 2017 Do wiatraczka mam oddzielny sterownik ustawiony na stałe.Włącza się przez 10 min /2 h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lipca 2017 to mi wychodzi cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Lipca 2017 Coś takiego.Każde urządzenie jest osobno sterowane. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lipca 2017 Nie przegladalem schematu dzialania tego typu lodowek - czy ma jakis wentylator do curkulacji powietrza w srodku - jesli nie to poprzez rozgaleziacz mozesz polaczyc malutki wentylatorek zainstalowany w srodki skierowany na coil zamrazarki co spowodowac powinno rozgonienie powietrza zimnego po calej komorze. polaczenie poprzez rozgaleziacz do sterownika pozwoli na wlaczanie sie w czasie gdy lodowka bedzie chlodzic tylko. Do wiatraczka mam oddzielny sterownik ustawiony na stałe.Włącza się przez 10 min /2 h. to są dwa różne rozwiązania, pytanie które lepsze.Bo jaką rolę tak naprawdę ma pełnić wiatraczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lipca 2017 Bo jaką rolę tak naprawdę ma pełnić wiatraczek? Z tego co się orientuję to ma co jakiś czas wymieszać powietrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Nie przegladalem schematu dzialania tego typu lodowek - czy ma jakis wentylator do curkulacji powietrza w srodku - jesli nie to poprzez rozgaleziacz mozesz polaczyc malutki wentylatorek zainstalowany w srodki skierowany na coil zamrazarki co spowodowac powinno rozgonienie powietrza zimnego po calej komorze. polaczenie poprzez rozgaleziacz do sterownika pozwoli na wlaczanie sie w czasie gdy lodowka bedzie chlodzic tylko. Do wiatraczka mam oddzielny sterownik ustawiony na stałe.Włącza się przez 10 min /2 h. to są dwa różne rozwiązania, pytanie które lepsze.Bo jaką rolę tak naprawdę ma pełnić wiatraczek? Jaka role ma pelnic wiatraczek - Arkadiusz odpowiedzial. A ze to sa dwa rozne rozwiazania to fakt. Aby odpowiedziec z mojego punktu widzenia , musze zaczac nieco od podstaw. - Tego typu lodowki maja uklad chlodzacy zainstalowany wokol pojemnika zamrazarki, o ile mnie pamiec nie myli. Stad tez czasami trzeba bylo ta lodowke odmrazac poniewaz nie mozna bylo dostac sie do srodka ze wzgledu na zamrozone wokol zamrazarki skropliny wilgoci. Dodatkowo ponizsze polki mialy rozne temperatury ze wzledu na to ze zimne powietrze musialo "opasc" do dolu i nizszych polek. O ile mnie pamiec nie myli to byly roznice temperatur na poszczegolnych polkach. Stad tez moja propozycja aby zainstalowac wiatraczek uruchamiajacy sie rownoczesnie z lodowka ktory rozganialby powietrze schlodzone po calej lodowce w tym samym czasie . Jesli zas biorac pod uwage rozwiazanie Arkadiusza - moglaby wystepowac znaczna roznica temperatur na roznych poziomach wewnatrz lodowki do momentu gdy wlaczy sie czasowy wlacznik wentylatorka.. Nastepna sprawa to wydajnosc wentylatorka - musi byc naprawde mala (np wentylatorek do chlodzenia laptopa) poniewaz zalecana jest szybkosc 0.2 do 0.5 m3/min. Przy zbyt duzym ruchu powietrza wewnatrz beda problemy ze wzrostem plesni i rownomiernoscia wysychania wedlin. Ja uzywam wlacznika czasowego ale jest polaczony z wentylatorkiem do wymiany powietrza pomiedzy wnetrzem komory a swiezym powietrzm zewnatrz. Zbyt czeste otwieranie komory powoduje wariacje czujnikow i wlaczanie sie wszystkiego na raz. Zgadzam sie z Arkadiuszem ze dobrze jest miec nawilzacz i sterownik do niego (bez problemu mozna dostac sterownik temperatury i wilgotnosci w jednym - przykladem jest jaki ja mam czasami do uzytkowania ttps://www.amazon.com/Humidity-Temperature-Controller-Thermostat-Hygrostat/dp/B01J1E5LWM/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1501449332&sr=8-9&keywords=inkbird+temperature+controller). Zdaje sobie sprawe ze pojemnosc lodowki jest mala i wstawianie nawilzacza tez pochlonie jakas przestrzen wiec przy zastosowaniu malego nawilzacza widzialem tez taki rozwiazanie ze stal on z boku a jedynie plasikowa rurka doprowadzane byly opary do wnetrza lodowki.(nie moge znalezc zdjec na angielskiej stronie ale uzyty byl ten sam nawilzacz jaki ja uzywam i zamiast w srodku stal z boku lodowki i mial wprowadzona rurke polaczona z wylotem i wprowadzona wewnatrz lodowki.)Mala uwaga do postu i przepisow kol Mackazbrzegu - przepis na salami Jondka - jest raczej jednym z niewielu wykorzystujacym nie uzywanie komory fermentacyjnej a pozniej komory dojrzewalniczej. Sa to dwa rozne pojecia i podejscia do robienia salami szczegolnie z wykorzystaniem kultur startowych. Nie da sie w sumie polaczyc w jednym komory do fermentacji (krotki czas, wyskoa temp, bardzo wysoka wilgotnosc) do stalej w miare temp i wilgotnosci podczas dojrzewania. Stad tez inne sa warunki dla dojrzewania salami i inne sa dla dojrzewania wedlin tzw. calych miesni. Przerabianie lodowek czy malych komor dojrzewalniczych jest sztuka kompromisu pomiedzy warunkami wymaganymi w roznych fazach, jak rowniez w roznych rodzajach wedlin dojrzewajacych czy suszonych. W moim rozumieniu tym kompromisem jest osiaganie w miare stabilnej temperatury 12-15*C i wilgotnosci 70-85% ( z mozliwoscia malego regulowania).Mala prosba - Kol. Tsosna - jesli moglbys podac jaka to lodowka i model - pomoze w lepszym rozumieniu jej systemu dzialania i przerobkach. Edytowane 30 Lipca 2017 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Lipca 2017 StefanS - co do lodówki masz rację, to jest lodówka starego typu gdzie układ chłodzący jest wokół zamrażalnika. Dlatego myślę tak zrobić:regulator temperatury = lodówka i wentylatorekregulator wilgotności = nawilżaczzatanawia mnie tylko jeszcze wymiana powietrzaczy instalować jeszcze jakieś dodatkowe wentylatorki do wymiany powietrza? np. jeden na dole co wdmuchuje, drugi na górze co wydmuchuje ? - bo i o takich rozwiązaniach słyszałem, czy też jeden wentylator w ściance co będzie wdmuchiwał powietrze z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 czy instalować jeszcze jakieś dodatkowe wentylatorki do wymiany powietrza? np. jeden na dole co wdmuchuje, drugi na górze co wydmuchuje ? - bo i o takich rozwiązaniach słyszałem, czy też jeden wentylator w ściance co będzie wdmuchiwał powietrze z zewnątrz ? - ja w swojej uzywam jednego thylko wiatraczka co wdmuchuje powietrze do wnetrza, tez mala wydajnosc i jest podlaczony do wlacznika czasowego tak jak proponowal Arkadiusz. Wylotami powietzra u mnie sa otwory ktorymi wprowadzone sa kable i sondy czujnikow (nie zabezpeiczalem/wypelnialem ich). Glownym zadaniem tej lekkiej wymiany powietrza jest pozbycie sie zapachu "stechlizny", drugi wazny powod to redukcja poziomu amoniaku (odczuwalny zapach) szczegolnie przy wiekszych wsadach w okresie poczatkowym tzn, najitensywniejszego wzrost plesni. Redukcja poziomu wilgotnosci nie jest w tej wymianie az tak istotna ( w przypadku mojej komory zupelnie bez znaczenia ze wzgledu na zaistalowany skraplacz/pochlaniacz wilgoci) tez polaczony ze sterownikiem poziomu wilgotnosci.Jedna rzecz na jaka chcialbym zwrocic uwage w Twojej lodowce to skropliny i kondensat na spirali ukladu chlodzacego. Jest on umieszczony u gory i praktycznie odkryty w zwiazku z czym moze nastapic opadanie kropel skondensowanej wody na wedliny. Musialbys rozwiazac chyba ten problem przed wlozeniem i uruchomieniem "dojrzewalni". Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.