Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Krokodylki - bez pasteryzowania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 24 lip 2017 - 17:53

Sezon ogórkowy w pełni, więc czas na kolejny przepis :) Tym razem KROKODYLKI. Sąsiad podał przez płot słoiczek na spróbowanie, a sąsiadka karteczkę z przepisem :) Smakowały, więc dzielę się nim z Wami :)
Załączony plik  100_1800.JPG   172,35 KB   16 Ilość pobrań
Składniki:
2 kg małych ogórków 
1 kg cukru 
4 łyżki soli 
8 łyżek oleju 
2 łyżki chilli 
2 główki posiekanego czosnku 
1,5 szklanki octu 
 
Wykonanie:
Ogórki pokroić na połówki po długości, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały płyn i polać ogórki rozgrzanym olejem. Posypać chilli i czosnkiem. Cukier zagotować z octem i gorącym płynem zalać ogórki. Po wymieszaniu odstawić na 12 godzin, po czym nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
 
Smacznego!


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2875 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 24 lip 2017 - 18:53

https://wedlinydomow.../?hl=krokodylki

Jak dla mnie : lepsze-jędrniejsze są bez zalewania ciepłym olejem czy zalewą .Ja po nałożeniu dawałem parę łyżek oleju na wierzch


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 24 lip 2017 - 19:04


#3 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 25 lip 2017 - 07:29

Te "krokodylki" będą na zlocie w Napoleonowie :) Chętni będą mieli okazję spróbować. 



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 25 lip 2017 - 08:23

Posypać chilli i czosnkiem

Czosnek kroję w grube plastry - całą głowkę dużą  -lub dwie średnie    - i wrzucam takie z łupiną  - chili podprażam na patelni - ale ostrożnie bo można bardzo szybko spalić .

cukru daję maximum - 0,75 kg  - ale każdy robi jak lubi  :D  :thumbsup:  spróbuje zalać zalewą schłodzoną nieco jak sugeruje Maciek  :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 25 lip 2017 - 08:24


#5 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 lip 2017 - 22:01

Znam ten przepis, bardzo dobry. Polecam.  :thumbsup: Jak dobrze dobierzecie chilli to goście doznają miłego szoku.  :D



#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 26 lip 2017 - 22:24

Dzisiaj zerwałam kolejną porcję ogórków Myślę,ze trzeba by spróbować tych krokodylków  Mam sporo papryki [tej do kimchi].,a ponieważ to nie moje klimaty to paprykę wykorzystam do ogórków.



#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 27 lip 2017 - 05:33

Mam sporo papryki [tej do kimchi].,a ponieważ to nie moje klimaty to paprykę wykorzystam do ogórków.
zawsze mogę ją odkupić  :D 

#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 28 lip 2017 - 08:44

Tak jeszcze raz studiuje ten przepis i zastanawiam się po co zostawiać na 12 godz te ogórki i dopiero wkładać do słoików?

[rozumiem,ze wodę z solą wylewamy...]

Co z tymi proporcjami,dobrze dobranymi,bo nie chciałbym,zeby goscie byli w dużym szoku,tylko żeby im smakowały te ogóreczki i żeby poprosili o przepis lub słoiczek na wynos...


Użytkownik beatag edytował ten post 28 lip 2017 - 08:57


#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 28 lip 2017 - 09:47

Co z tymi proporcjami,dobrze dobranymi,bo nie chciałbym,zeby goscie byli w dużym szoku,tylko żeby im smakowały te ogóreczki i żeby poprosili o przepis lub słoiczek na wynos...
są słodko ostre - dobre - niektórzy przepadają - innym za ostre - wodę oczywiście odlać

#10 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 28 lip 2017 - 11:04

Narazie pływaja w zalewie w miednicy ,ale juz po spróbowaniu mam wrazenie ,ze sa za słone- ostrość odpowiednia. Poczekam do wieczora,niech się przegryzą.



#11 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2875 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 cze 2018 - 18:08

Tytułem próby zeszłoroczne krokodylki. Miejsce przechowania piwnica, nie jakaś nadzwyczajnie zimna. Jędrne smaczne. Pewnie ze to nie te co świeżo zrobione ale dobre. Wniosek można mieć od sezonu do sezonu.
Załączony plik  DSC_0011.JPG   47,43 KB   7 Ilość pobrań
Tak dla info ile można przechowywać

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 05 cze 2018 - 18:09


#12 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 05 cze 2018 - 18:17

Wniosek można mieć od sezonu do sezonu.
potwierdzam - u mnie chyba jeszcze jakiś słoiczek sie zapodział  ;)   

#13 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 28 sie 2018 - 17:20

 

Sezon ogórkowy w pełni, więc czas na kolejny przepis :) Tym razem KROKODYLKI. Sąsiad podał przez płot słoiczek na spróbowanie, a sąsiadka karteczkę z przepisem :) Smakowały, więc dzielę się nim z Wami :)
Składniki:
2 kg małych ogórków 
1 kg cukru 
4 łyżki soli 
8 łyżek oleju 
2 łyżki chilli 
2 główki posiekanego czosnku 
1,5 szklanki octu 
 
Wykonanie:
Ogórki pokroić na połówki po długości, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały płyn i polać ogórki rozgrzanym olejem. Posypać chilli i czosnkiem. Cukier zagotować z octem i gorącym płynem zalać ogórki. Po wymieszaniu odstawić na 12 godzin, po czym nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
 
Smacznego!

 

Takie pytanko ?

Skoro bez pasteryzowania, ja chcę zalać już ostudzoną zalewą z olejem. Nie poleję też gorącym olejem. Jak przechowywać ? Słoiki nakrętkami  na dół czy normalnie nakrętki na górze. Nie popsują się bez pasteryzacji ?



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 28 sie 2018 - 17:56

zalewasz ciepłą - i szybko się schładza - nie pasteryzujesz  :no:  nakrętki u góry cały czas  :yes: pamiętaj tylko by były przykryte płynem - układasz ciasno - nie żałuj czosnku - z krokodylków szybko znika ;)  



#15 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 28 sie 2018 - 18:20

zalewasz ciepłą - i szybko się schładza - nie pasteryzujesz  :no:  nakrętki u góry cały czas  :yes: pamiętaj tylko by były przykryte płynem - układasz ciasno - nie żałuj czosnku - z krokodylków szybko znika ;)  

Podziękował  :thumbsup:



#16 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 28 sie 2018 - 18:28

Podziękował
zostanie Ci nadmiar sosu - zalej tą zalewą kalafiora (różyczki) na zimno - naprawdę dobre

#17 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1803 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 28 sie 2018 - 20:03

Chmm...mnie właśnie brakło tego sosu-coś mało się go zrobiło :( ,a woda  z solą poszła do zlewu



#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 28 sie 2018 - 20:14

Chmm...mnie właśnie brakło tego sosu-coś mało się go zrobiło :( ,a woda z solą poszła do zlewu

tak woda do zlewu ale sosu mam zawsze nadmiar , może dlatego ,że zalewam mocno ciepłym ? I upycham dość mocno w słoikach

Użytkownik Muski edytował ten post 28 sie 2018 - 20:15


#19 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 29 sie 2018 - 20:55

Ja też mam zawsze nadmiar zalewy.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 sie 2018 - 16:16

Prawdopodobnie skróciłeś proces. Też kiedyś chciałem zacwaniakować i się pośpieszyłem. Wynikiem tego była dużo mniejsza ilość zalewy do zalania. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych