Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1973] Domowe wyroby mięsne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 24094 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 lip 2017 - 17:28

TREŚĆ:

 

Od autora

 

C Z Ę Ś Ć I. WIADOMOŚCI OGÓLNE O MIĘSIE

 

1. Budowa i wartość odżywcza mięsa

Skład mięsa

Wartość odżywcza mięsa

2. Ubój i sprawianie zwierząt gospodarskich

O uboju gospodarczym

Higiena uboju

Choroby odzwierzęce

Choroby zakaźne

Choroby pasożytnicze

Zatrucia bakteryjne

Sprzęt i narzędzia do uboju

Ubój i sprawianie świń

Ubój

Usunięcie szczeciny

Patroszenie tucznika

Rozbiór tuszy na części

Ubój oraz sprawianie cieląt i owiec

Ubój i sprawianie królików

Ubój i sprawianie drobiu

3. Wykorzystanie ubocznych produktów poubojowych

Szczecina, racice, kości, skóra

Przewód pokarmowy i jego części

4. Zastosowanie poszczególnych części mięsa

Zastosowanie mięsa wieprzowego

Zastosowanie mięsa cielęcego

Zastosowanie mięsa baraniego

5. Przechowywanie i utrwalanie mięsa i wyrobów mięsnych

Spiżarnia i piwnica

Lodówka

Sposoby krótkotrwałego przechowywania mięsa, tłuszczu i wyrobów mięsnych

Chłodzenie i zamrażanie mięsa

Solenie i peklowanie mięsa

Peklowanie na sucho

Peklowanie na mokro

Peklowanie mieszane

Peklowanie przyspieszone

Wędzenie wyrobów mięsnych

Wędzenie zimne

Wędzenie gorące

Wędzenie bez dymu

 

CZĘŚĆ II. WYTWARZANIE WYROBÓW MIĘSNYCH

 

1. Wędliny z mięs różnych

Uwagi ogólne

Kiszki:

Kiszka wieprzowa wątrobiana (przepis z 1800 r.)

Kiszka wątrobiana (przepis z 1900 r.)

Kiszka wątrobiana (przepis z 1966 r.)

Kiszka wątrobiana (wątrobianka)

Kiszka z podrobów

Kiszka niemiecka

Kiszka podgardlana

Kiszka pasztetowa

Kiszka francuska

Kiszka krwista (czarna)

Kiszka kaszana

Kiszka z kaszy krakowskiej

Kiszka z ryżu I

Kiszka z ryżu II

Kiszka biała I

Kiszka biała II

Kiszka biała ryżowa

Kiełbasy

Kiełbasa domowa

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona

Kiełbasa zwyczajna wędzona

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Kiełbasa wieprzowa biała surowa

Kiełbasa włoska (bolońska)

Metka (kiełbasa pomorska)

Kiełbasa krakowska parzona

Kiełbasa krakowska wędzona

Kiełbasa serdelowa

Serdelki I

Serdelki II

Parówki

Kiełbasa kresowa

Kiełbasa litewska

Kiełbasa krymska

Kiełbasa rosyjska

Kiełbasa moskiewska

Kiełbasa tatarska

Kiełbasa tatarska z mięsa końskiego

Kiełbasa z wołowiny

Kiełbasa suszona

Salami na spirytusie

Salami wiejskie

Szynki

Szynka litewska wędzona

Szynka westfalska

Szynka westfalska na piwie

Szynka gotowana

Szynka w pęcherzu

Szynka rolowana

Szynka cielęca

Szynka wieprzowa peklowana na sucho

Wędzonki

Udziec barani marynowany wędzony

Baranina marynowana wędzona

Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa)

Polędwica wieprzowa wędzona

Baleron

Żeberka wędzone

Boczek wieprzowy wędzony

Polędwica wolowa wędzona

Mięso solone na sucho

Wołowina peklowana wędzona

Ozór wołowy wędzony

Salcesony i rolady

Salceson biały I

Salceson biały II

Salceson czarny

Rolada z prosiaka

Rolada wieprzowa

Pasztet luksusowy

2. Wędliny z mięsa króliczego i drobiu

Wędliny z mięsa króliczego

Parówki

Kiełbasa wątrobiana

Kiełbasa amatorska

Kiełbasa wyborowa

Kiełbasa serdelowa

Kiełbasa turystyczna

Wędliny z drobiu

Półgęski litewskie

Półgęski zwijane

Kaczki wędzone zwijane

Podroby gęsie i kacze

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Kiełbasa z gęsich udek

Pasztet strassburski

Galareta z gęsich podróbek

3. Inne wyroby mięsne

Przerób słoniny, sadła i łoju

Topienie tłuszczu

Skwarki

Słonina wędzona

Słonina paprykowana węgierska

Słonina solona

Sadło wędzone

Sadło topione

Łój wołowy (barani)

Gorące przystawki mięsne

Flaczki cielęce (krezki)

Flaki zapiekane

Flaki  wołowe

Kołduny litewskie

Gulasz wieprzowy

Bigos polski       

Galareta z nóżek

Maciek barani

Szaszłyk po turecku z ryżem

4. Konserwy w wekach

Uwagi ogólne

Przepisy sporządzania konserw

Schab

Boczek wieprzowy

Metka

Golonka wieprzowa w galarecie

Głowizna wieprzowa

Galaretka z nóżek

Kotlety wieprzowe

Gulasz wieprzowy

Szynka wędzona

Pieczeń wolowa marynowana

Pieczeń barania marynowana

Pieczeń cielęca

Ozór wołowy peklowany

Zrazy zawijane warszawskie

Flaki wołowe

Pieczeń zajęcza

Comber zajęczy

Ragout z zająca lub baraniny

Kaczka pieczona w galarecie

Kuropatwy                                                                 .

Kura w rosole

Podroby w rosole

Podroby gęsie

Mięso na pierożki

Wątrobianka

Pasta wątrobiana

Pasztet popularny

Pasztet luksusowy

Baranina z ryżem

 

 

Załączony plik  001.jpg   161,79 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  002.jpg   234,47 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  004.jpg   214,01 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  005.jpg   202,12 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  006.jpg   231,85 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  007.jpg   260,67 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  008.jpg   226,69 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  009.jpg   262,79 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  010.jpg   243,66 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  011.jpg   254,1 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  012.jpg   217,64 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  013.jpg   254,21 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  014.jpg   223,26 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  015.jpg   169,51 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  016.jpg   179,6 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  017.jpg   219,35 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  018.jpg   224,11 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  019.jpg   237,82 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  020.jpg   205,61 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  021.jpg   160,77 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  022.jpg   212,13 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  023.jpg   224,33 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  024.jpg   230,19 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  025.jpg   232,2 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  026.jpg   217,61 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  027.jpg   170,55 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  028.jpg   193,39 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  029.jpg   189,96 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  030.jpg   194,9 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  031.jpg   256,74 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  032.jpg   222,88 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  033.jpg   255,82 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  034.jpg   250,46 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  035.jpg   229,97 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  036.jpg   223,12 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  037.jpg   193,5 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  038.jpg   223,26 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  039.jpg   234,5 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  040.jpg   212,59 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  041.jpg   213,63 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  042.jpg   221,15 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  043.jpg   245,39 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  044.jpg   244,99 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  045.jpg   221,73 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  046.jpg   220,53 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  047.jpg   236,95 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  048.jpg   262,97 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  049.jpg   214,3 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  050.jpg   192,97 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  051.jpg   250,93 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  052.jpg   216,15 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  053.jpg   266,96 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  054.jpg   238,31 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  055.jpg   238,18 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  056.jpg   257,24 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  057.jpg   238,42 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  058.jpg   240,78 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  059.jpg   210,98 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  060.jpg   221,76 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  061.jpg   213,35 KB   10 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 28 lip 2017 - 10:18


#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4071 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 27 lip 2017 - 12:26

Strona 71, kiszka watrobiana z 1900 roku. Co to jest "krup hreczany".?

#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6966 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 27 lip 2017 - 12:32

krup hreczany / hryczany to Kasza gryczana ;)

 

PS

Przepis prawdopodobnie pochodzący ze ściany wschodniej ;)


Użytkownik roger edytował ten post 27 lip 2017 - 12:35


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 24094 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 lip 2017 - 13:17

Załączony plik  062.jpg   217,29 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  063.jpg   224,81 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  064.jpg   243,85 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  065.jpg   238,21 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  066.jpg   73,67 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  067.jpg   193,66 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  068.jpg   233,09 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  069.jpg   158,42 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  070.jpg   218,42 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  071.jpg   231,87 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  072.jpg   216,68 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  073.jpg   217,28 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  074.jpg   201,07 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  075.jpg   218,38 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  076.jpg   201,95 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  077.jpg   221,5 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  078.jpg   219,55 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  079.jpg   199,25 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  080.jpg   217,73 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  081.jpg   170,55 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  082.jpg   201,34 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  083.jpg   236,86 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  084.jpg   219 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  085.jpg   244,23 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  086.jpg   156,45 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  087.jpg   205,32 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  088.jpg   193,92 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  089.jpg   193,85 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  090.jpg   208,58 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  091.jpg   188,99 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  092.jpg   197,42 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  093.jpg   209,56 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  094.jpg   195,38 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  095.jpg   207,12 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  096.jpg   185,38 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  097.jpg   184,89 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  098.jpg   237,78 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  099.jpg   213,48 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  100.jpg   193,64 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  101.jpg   189,15 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  102.jpg   194,4 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  103.jpg   230,61 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  104.jpg   187,05 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  105.jpg   208,11 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  106.jpg   220,5 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  107.jpg   234,71 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  108.jpg   208,18 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  109.jpg   213,42 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  110.jpg   228,68 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  111.jpg   258,48 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  112.jpg   216,11 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  113.jpg   257,27 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  114.jpg   224,4 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  115.jpg   223,96 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  116.jpg   213,92 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  117.jpg   214,44 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  118.jpg   222,88 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  119.jpg   215,93 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  120.jpg   218,37 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  121.jpg   180,04 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  122.jpg   165,42 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  123.jpg   162,71 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  124.jpg   141,67 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  125.jpg   117,56 KB   0 Ilość pobrań

 

 

Źródło: Biblioteka Wędzarniczej Braci

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych