Skocz do zawartości

[Rok 1973] Domowe wyroby mięsne


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

TREŚĆ:

 

Od autora

 

C Z Ę Ś Ć I. WIADOMOŚCI OGÓLNE O MIĘSIE

 

1. Budowa i wartość odżywcza mięsa

Skład mięsa

Wartość odżywcza mięsa

2. Ubój i sprawianie zwierząt gospodarskich

O uboju gospodarczym

Higiena uboju

Choroby odzwierzęce

Choroby zakaźne

Choroby pasożytnicze

Zatrucia bakteryjne

Sprzęt i narzędzia do uboju

Ubój i sprawianie świń

Ubój

Usunięcie szczeciny

Patroszenie tucznika

Rozbiór tuszy na części

Ubój oraz sprawianie cieląt i owiec

Ubój i sprawianie królików

Ubój i sprawianie drobiu

3. Wykorzystanie ubocznych produktów poubojowych

Szczecina, racice, kości, skóra

Przewód pokarmowy i jego części

4. Zastosowanie poszczególnych części mięsa

Zastosowanie mięsa wieprzowego

Zastosowanie mięsa cielęcego

Zastosowanie mięsa baraniego

5. Przechowywanie i utrwalanie mięsa i wyrobów mięsnych

Spiżarnia i piwnica

Lodówka

Sposoby krótkotrwałego przechowywania mięsa, tłuszczu i wyrobów mięsnych

Chłodzenie i zamrażanie mięsa

Solenie i peklowanie mięsa

Peklowanie na sucho

Peklowanie na mokro

Peklowanie mieszane

Peklowanie przyspieszone

Wędzenie wyrobów mięsnych

Wędzenie zimne

Wędzenie gorące

Wędzenie bez dymu

 

CZĘŚĆ II. WYTWARZANIE WYROBÓW MIĘSNYCH

 

1. Wędliny z mięs różnych

Uwagi ogólne

Kiszki:

Kiszka wieprzowa wątrobiana (przepis z 1800 r.)

Kiszka wątrobiana (przepis z 1900 r.)

Kiszka wątrobiana (przepis z 1966 r.)

Kiszka wątrobiana (wątrobianka)

Kiszka z podrobów

Kiszka niemiecka

Kiszka podgardlana

Kiszka pasztetowa

Kiszka francuska

Kiszka krwista (czarna)

Kiszka kaszana

Kiszka z kaszy krakowskiej

Kiszka z ryżu I

Kiszka z ryżu II

Kiszka biała I

Kiszka biała II

Kiszka biała ryżowa

Kiełbasy

Kiełbasa domowa

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona

Kiełbasa zwyczajna wędzona

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Kiełbasa wieprzowa biała surowa

Kiełbasa włoska (bolońska)

Metka (kiełbasa pomorska)

Kiełbasa krakowska parzona

Kiełbasa krakowska wędzona

Kiełbasa serdelowa

Serdelki I

Serdelki II

Parówki

Kiełbasa kresowa

Kiełbasa litewska

Kiełbasa krymska

Kiełbasa rosyjska

Kiełbasa moskiewska

Kiełbasa tatarska

Kiełbasa tatarska z mięsa końskiego

Kiełbasa z wołowiny

Kiełbasa suszona

Salami na spirytusie

Salami wiejskie

Szynki

Szynka litewska wędzona

Szynka westfalska

Szynka westfalska na piwie

Szynka gotowana

Szynka w pęcherzu

Szynka rolowana

Szynka cielęca

Szynka wieprzowa peklowana na sucho

Wędzonki

Udziec barani marynowany wędzony

Baranina marynowana wędzona

Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa)

Polędwica wieprzowa wędzona

Baleron

Żeberka wędzone

Boczek wieprzowy wędzony

Polędwica wolowa wędzona

Mięso solone na sucho

Wołowina peklowana wędzona

Ozór wołowy wędzony

Salcesony i rolady

Salceson biały I

Salceson biały II

Salceson czarny

Rolada z prosiaka

Rolada wieprzowa

Pasztet luksusowy

2. Wędliny z mięsa króliczego i drobiu

Wędliny z mięsa króliczego

Parówki

Kiełbasa wątrobiana

Kiełbasa amatorska

Kiełbasa wyborowa

Kiełbasa serdelowa

Kiełbasa turystyczna

Wędliny z drobiu

Półgęski litewskie

Półgęski zwijane

Kaczki wędzone zwijane

Podroby gęsie i kacze

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Kiełbasa z gęsich udek

Pasztet strassburski

Galareta z gęsich podróbek

3. Inne wyroby mięsne

Przerób słoniny, sadła i łoju

Topienie tłuszczu

Skwarki

Słonina wędzona

Słonina paprykowana węgierska

Słonina solona

Sadło wędzone

Sadło topione

Łój wołowy (barani)

Gorące przystawki mięsne

Flaczki cielęce (krezki)

Flaki zapiekane

Flaki  wołowe

Kołduny litewskie

Gulasz wieprzowy

Bigos polski       

Galareta z nóżek

Maciek barani

Szaszłyk po turecku z ryżem

4. Konserwy w wekach

Uwagi ogólne

Przepisy sporządzania konserw

Schab

Boczek wieprzowy

Metka

Golonka wieprzowa w galarecie

Głowizna wieprzowa

Galaretka z nóżek

Kotlety wieprzowe

Gulasz wieprzowy

Szynka wędzona

Pieczeń wolowa marynowana

Pieczeń barania marynowana

Pieczeń cielęca

Ozór wołowy peklowany

Zrazy zawijane warszawskie

Flaki wołowe

Pieczeń zajęcza

Comber zajęczy

Ragout z zająca lub baraniny

Kaczka pieczona w galarecie

Kuropatwy                                                                 .

Kura w rosole

Podroby w rosole

Podroby gęsie

Mięso na pierożki

Wątrobianka

Pasta wątrobiana

Pasztet popularny

Pasztet luksusowy

Baranina z ryżem

 

 

post-39694-0-05302500-1501085591_thumb.jpgpost-39694-0-13166500-1501085598_thumb.jpg

post-39694-0-83849500-1501085606_thumb.jpgpost-39694-0-31179400-1501085614_thumb.jpg

post-39694-0-11093900-1501085622_thumb.jpgpost-39694-0-38447700-1501085629_thumb.jpg

post-39694-0-58191200-1501085636_thumb.jpgpost-39694-0-32844600-1501085644_thumb.jpg

post-39694-0-99138300-1501085652_thumb.jpgpost-39694-0-99542600-1501085660_thumb.jpg

post-39694-0-61899700-1501085668_thumb.jpgpost-39694-0-87495000-1501085677_thumb.jpg

post-39694-0-33099400-1501085689_thumb.jpgpost-39694-0-64258600-1501085698_thumb.jpg

post-39694-0-49545500-1501085708_thumb.jpgpost-39694-0-69886500-1501085722_thumb.jpg

post-39694-0-40001100-1501085734_thumb.jpgpost-39694-0-31489700-1501085746_thumb.jpg

post-39694-0-61685200-1501085758_thumb.jpgpost-39694-0-64181500-1501085769_thumb.jpg

post-39694-0-46518600-1501085780_thumb.jpgpost-39694-0-65021800-1501085792_thumb.jpg

post-39694-0-67023300-1501085804_thumb.jpgpost-39694-0-42030000-1501085815_thumb.jpg

post-39694-0-16798400-1501085827_thumb.jpgpost-39694-0-07676600-1501085838_thumb.jpg

post-39694-0-95564100-1501085848_thumb.jpgpost-39694-0-60057700-1501085860_thumb.jpg

post-39694-0-05473900-1501085874_thumb.jpgpost-39694-0-52319500-1501085885_thumb.jpg

post-39694-0-54294000-1501085896_thumb.jpgpost-39694-0-15672000-1501085909_thumb.jpg

post-39694-0-06723000-1501085921_thumb.jpgpost-39694-0-06101200-1501085932_thumb.jpg

post-39694-0-57006400-1501085943_thumb.jpgpost-39694-0-23712800-1501085955_thumb.jpg

post-39694-0-19528300-1501085967_thumb.jpgpost-39694-0-59874200-1501085979_thumb.jpg

post-39694-0-58389100-1501085990_thumb.jpgpost-39694-0-59957700-1501086001_thumb.jpg

post-39694-0-22950300-1501086013_thumb.jpgpost-39694-0-38684000-1501086026_thumb.jpg

post-39694-0-47662700-1501086041_thumb.jpgpost-39694-0-08815600-1501086054_thumb.jpg

post-39694-0-43937300-1501086065_thumb.jpgpost-39694-0-01939700-1501086077_thumb.jpg

post-39694-0-32229700-1501086088_thumb.jpgpost-39694-0-92775700-1501086099_thumb.jpg

post-39694-0-03642700-1501086113_thumb.jpgpost-39694-0-98909900-1501086128_thumb.jpg

post-39694-0-84979100-1501086150_thumb.jpgpost-39694-0-97566600-1501086162_thumb.jpg

post-39694-0-34853300-1501086174_thumb.jpgpost-39694-0-76521500-1501086185_thumb.jpg

post-39694-0-59100800-1501086197_thumb.jpgpost-39694-0-26759900-1501086211_thumb.jpg

post-39694-0-79457400-1501086229_thumb.jpgpost-39694-0-87992300-1501086244_thumb.jpg

post-39694-0-16824400-1501086259_thumb.jpgpost-39694-0-27096500-1501086273_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.