Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1960] Wyroby garmażeryjne. Normy i receptury


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 lip 2017 - 17:50

SPIS TREŚCI

Rozdział I

Przechowywanie i utrwalanie surowców mięsnych oraz zastosowanie osłonek w produkcji garmażeryjnej

 

1. Przechowywanie produktów spożywczych w zakładach garmażeryjnych

2. Peklowanie mięsa i drobiu        oraz  solenie tłuszczów

3. Wędzenie w przetwórstwie        garmażeryjnym

4. Osłonki naturalne i sztuczne w przetwórstwie garmażeryjnym

Rozdział II

Normy rozbioru, patroszenia i oczyszczania mięsa, drobiu, ryb i warzyw

Wieprzowina

1. Tymczasowa zakładowa norma rozbioru półtusz wieprzowych klasy I, II i III razem — bez słoniny i sadła

2. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa półtusz wieprzowych II klasy ze słoniną bez sadła

3. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa łopatek wieprzowych z przeznaczeniem głównego elementu porozbiorowego na pieczeń

4. Tymczasowa norma rozbiorowa szynki wieprzowej z przeznaczeniem głównego elementu porozbiorowego na pieczeń

5. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa karków wieprzowych z przeznaczeniem głównego elementu porozbiorowego na baleron

6. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa schabu wieprzowego z przeznaczeniem głównego elementu porozbiorowego do pieczenia i na półfabrykaty

7. Tymczasowa norma rozbiorowa prosiaków mrożonych z przeznaczeniem na rolady

8. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa schabu wieprzowego z przeznaczeniem na polędwicę i mięsa drobne wg klas

9. Orientacyjne wskaźniki rozbioru głów wieprzowych

Wołowina

1. Norma rozbiorowa wołowiny I klasy

2.Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa wołowiny kl. II ćwierci przednie i zadnie razem

3. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa wołowiny kl. II z przeznaczeniem elementów porozbiorowych na półfabrykaty garmażeryjne i befsztyk tatarski. Ćwierci przednie i zadnie razem

4. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa wołowiny kl. II z przeznaczeniem głównych elementów porozbiorowych na befsztyk tatarski, pasztet, gulasz oraz farsze      

Cielęcina

1. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa tusz cielęcych kl. I na pieczeń i mięsa drobne

2. Tymczasowa norma zakładowa rozbioru cielęciny kl. II z przeznaczeniem elementów porozbiorowych na półfabrykaty garmażeryjne      

3. Tymczasowa norma zakładowa rozbioru cielęciny kl. II z przeznaczeniem głównego elementu porozbiorowego na pieczeń

4. Orientacyjne wskaźniki rozbioru głów cielęcych na poszczególne elementy

Baranina

1. Tymczasowa zakładowa norma rozbioru tusz baranich I klasy

2. Tymczasowa zakładowa norma rozbioru tusz baranich kl. II

3. Orientacyjne wskaźniki rozbioru głów baranich na poszczególne elementy

Drób

1. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa gęsi klasy A nie patroszonych

2. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa gęsi klasy B nie patroszonych z przeznaczeniem elementów porozbiorowych do produkcji gęsi faszerowanej

3. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa gęsi klasy C z przeznaczeniem głównych elementów porozbiorowych do pieczenia i faszerowania (szyjki)

4. Orientacyjna norma rozbiorowa gęsi niestandardowych nie patroszonych

5. Orientacyjna norma rozbioru kaczek klasy A nie patroszonych

6. Tymczasowa zakładowa norma rozbiorowa kaczek klasy B nie patroszonych  

7. Orientacyjna norma rozbiorowa indyków klasy A nie patroszonych

8. Orientacyjna norma rozbiorowa indyków klasy B patroszonych

9. Orientacyjna norma rozbiorowa kur klasy A nie patroszonych

10. Orientacyjna norma rozbiorowa kur klasy B patroszonych

11. Orientacyjna norma rozbiorowa kurczaków klasy A nie patroszonych

Ryby i śledzie

Orientacyjne wskaźniki patroszenia i filetowania ryb i śledzi

Warzywa

Orientacyjne wskaźniki ubytku warzyw w czasie obróbki wstępnej

Rozdział III

Produkcja półfabrykatów i wyrobów gotowych z mięsa i ryb słodkowodnych według receptur centralnych

A. Półfabrykaty z mięsa zwierząt rzeźnych

1. Kotlety schabowe

2. Kotlety wieprzowe siekane

3. Rumsztyk wołowy Nr 1                                                          

4. Befsztyk z polędwicy

5. Steki wołowe bite

6. Rumsztyk wołowy Nr 2

7. Sznycle cielęce Nr 1

8. Kotlety cielęce siekane

9. Kotlety cielęce naturalne lub bite z kostką

10. Sznycle cielęce bite

11. Cielęcina dietetyczna

12. Sznycle cielęce Nr 2

13. Szaszłyk barani

14. Steki baranie

15. Kotlety pożarskie

16. Klopsiki mięsne

17. Kotlety wieprzowo-wołowe, siekane

18. Kotlety mielone popularne

B. Wyroby gotowe z mięsa zwierząt rzeźnych

1. Szynka pieczona

2. Galaretka z szynki (porcjowa)

3. Schab pieczony

4. Boczek pieczony

5. Żeberka pieczone

6. Klopsiki smażone

7. Golonka peklowana gotowana

8. Kasler — schab wędzony

9. Kiełbasa biała parzona, z cebulą

10. Kiełbasa biała parzona, zapiekana z cebulą

11. Polędwica pieczona       

12. Boczek faszerowany Nr 1

13. Boczek mielony wędzony

14. Kotlety z mięsa wieprzowego i kapusty

15. Pieczeń peklowana mortadelowa

16. Pieczeń peklowana kujawska

17. Pieczeń peklowana zwyczajna

18. Schab w galarecie

19. Boczek faszerowany Nr 2

20. Rolada z prosiaka

21. Schab pieczony po warszawsku

22. Kiełbasa biała parzona porcjowa

23. Kiełbasa biała parzona porcjowa

24. Rolada z szynki prasowana

25. Befsztyk tatarski (bez cebuli) Nr 1                                                                   .

26. Befsztyk tatarski (bez cebuli) Nr 2                                                                      ...

27. Gulasz wołowy

28. Galaretka z cielęciny — porcjowa

29. Cielęcina pieczona

30. Mostek cielęcy faszerowany farszem mieszanym

31. Gulasz cielęcy (podrobowy)

32. Mostek cielęcy faszerowany farszem mięsnym

33. Galaretka cielęca

34. Ragout baranie

35. Pieczeń rzymska

36. Rolada wiosenna

37. Klopsiki smażone z mięsa wieprzowo-wołowego

38. Klops mięsny

39. Klops parzony prasowany

C. Pasztety z mięsa — MP

1. Pasztet mięsny

2. Pasztet wieprzowy popularny

3. Pasztet firmowy

D. Wyroby z ryb słodkowodnych

1. Karp po grecku

2. Karp po żydowsku

3. Karp faszerowany

4. Porcjowa galaretka z karpia

5. Karp w galarecie

6. Karp po krymsku

7. Szczupak faszerowany w dzwonkach

8. Porcjowa galaretka ze szczupaka

9. Szczupak w galarecie

10. Galantyna ze szczupaka

11. Szczupak faszerowany z majonezem

12. Sandacz w galarecie

13. Łosoś w galarecie

14. Leszcz po żydowsku

15. Leszcz smażony panierowany filetowany

16. Jesiotr w galarecie

17. Jesiotr smażony panierowany

18. Łosoś w galarecie

Rozdział IV

Produkcja półfabrykatów i wyrobów gotowych z dziczyzny, podrobów, drobiu, ryb morskich, warzyw i innych artykułów spożywczych według receptur regionalnych

A. Półfabrykaty z dziczyzny — MDPr -

1. Steki z dzika

2. Filety z udźca jelenia

3. Antrykot z jelenia

B.    Wyroby gotowe z dziczyzny — MDr —

1. Rolada z dzika

2. Rolada z mięsa króliczego

3. Polędwica łososiowa z dzika

C. Wyroby gotowe z podrobów — Pr —

1. Galaretka popularna

2. Nóżki w galarecie

3. Ratki wieprzowe

4. Flaki po polsku Nr 1

5. Flaki po polsku Nr 2

6. Flaki po warszawsku

7. Flaki wieprzowe

8. Flaki wołowe po wrocławsku

9. Flaczki cielęce Nr 1

10. Flaczki cielęce po poznańsku

11. Ozór peklowany w galarecie

12. Ozór wołowy w słoninie

13. Galaretka porcjowa z ozora

14. Rolada ozorkowa

15. Gulasz podrobowy po wrocławsku

16. Gulasz podrobowy po węgiersku

17. Gulasz z ogonów wieprzowych

18. Gulasz z głów cielęcych po poznańsku

19. Mózg po polsku

20. Mózg po wiedeńsku

21. Wątróbka smażona

22. Wątróbka po wiedeńsku

23. Cynadry w sosie pomidorowym po wrocławsku

24. Cynadry w sosie pomidorowym po warszawsku

25. Nogi cielęce w klarze

26. Ratki wieprzowe gotowane bez zalewy

27. Pieczeń rzymska z podrobów

28. Sznycle mielone z podrobów

29. Głowizna wieprzowa w sosie własnym

30. Kaszanka gryczana garmażeryjna

D. Wyroby z drobiu — Dr

1. Kura pieczona

2. Kura w galarecie

3.  Galantyna z kury

4.  Kurczę po polsku Nr 1

5.  Kurczę po polsku Nr 2

6.  Porcjowa galaretka z kury

7.  Indyk pieczony

8.  Gęś pieczona

9.  Gęś faszerowana

10. Gęś faszerowana w galarecie

11. Gęś pieczona w maladze

12. Udka gęsie wędzone

13. Galaretka z gęsi porcjowa

14. Galaretka z gęsich dróbek

15. Gęsie szyjki nadziewane

16. Kaczka pieczona

17. Kaczka faszerowana po sztrassbursku

18. Galantyna z kaczki

19. Kiełbasa polska drobiowa

20. Serdelowa drobiowa

21. Parówki drobiowe

22. Metka gęsia

23. Serdelki drobiowe

E. Wyroby gotowe z ryb morskich

1. Śledzie w oleju luzem

2. Śledzie — rolmopsy

3. Pasta śledziowa

4. Śledzie marynowane

5. Śledzie w occie

6. Śledź „Delikates”

7. Śledź w śmietanie

8. Śledź opiekany

9. Rolmopsy w śmietanie

10. Kotleciki z ikry i mlecza

11. Śledzie marynowane

12. Śledzie marynowane

13. Śledź smażony w galarecie

14. Śledź smażony w sosie greckim

15. Śledź obgotowywany w galarecie

16. Filety śledziowe w sosie greckim

17. Dorsz faszerowany z majonezem

18. Klopsiki z dorsza po żydowsku w jarzynach

19. Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym

20. Klopsiki z dorsza

21. Filety smażone z dorsza

22. Majoneziki z ryb mieszanych

23. Dorsz smażony, panierowany

24. Czerniak smażony, panierowany

F. Paszteciki i pierożki

1. Paszteciki mięsne

2. Paszteciki filipowskie

3. Paszteciki półfrancuskie

4. Paszteciki z grzybami i kapustą

5. Kulebiak

6. Pierożki z kapustą i mięsem

7. Pierożki białostockie — półfabrykat

8. Pierożki polskie — półfabrykat

9. Pierożki ekstra — półfabrykat

10. Paszteciki drożdżowe z farszem mięsnym lub podrobowym

11. Kołduny śląskie

12. Kołduny litewskie

G. Pasztety z dziczyzny, drobiu, ryb i podrobów

1. Pasztet z zająca

2. Pasztet z drobiu gotowany na parze

3. Pasztet z drobiu pieczony

4. Pasztet z ryb

5. Pasztet podrobowy

6. Pasztet mieszany

H. Sałatki SR —

1. Sałatka jarzynowa

2. Sałatka śledziowa

3. Sałatka wiosenna

4. Sałatka włoska

5. Sałatka ruska

6. Sałatka węgierska

7. Sałatka z wątróbek drobiowych

8. Sałatka śledziowa po żydowsku

J. Wyroby garmażeryjne gotowe różne — J—r

1. Jajo na sałatce z dodatkiem mięsa

2. Jajo na sałatce śledziowej

3. Jajo w sosie tatarskim

4. Jajo faszerowane śledziem na sałatce śledziowej

5. Kanapki popularne — różne

6. Bigos firmowy

7. Bigos

8. Gołąbki z ryżem i mięsem

9. Gołąbki z kaszą i głowizną

10. Kapusta faszerowana wieprzowiną

11. Ryż zapiekany z jabłkami

12. Fasolka po bretońsku

13. Fasolka po bretońsku z boczkiem

14. Ćwikła

15. Barszcz czerwony czysty

16. Żurek na kiełbasie

17. Jajo na sałatce śledziowej

18. Frytki

Receptury pomocnicze

1. Sos majonezowy

2. Sos majonezowy na kulu

3. Sos tatarski

4. Sos cumberland

5. Sos chrzanowy

6. Sos grecki

7. Galaretka podstawowa mięsna Nr 1

8. Galaretka podstawowa mięsna Nr 2

9. Galaretka podstawowa drobiowa

10. Galaretka podstawowa rybna — auszpik

11. Włoszczyzna

12. Wywar z włoszczyzny

13. Marchew obierana

14. Ziemniaki obierane

15. Cebula obierana 

16. Buraki obierane (ćwikłowe)

17. Farsz mięsny      

18. Farsz podrobowy

19. Farsz z kapusty i grzybów

20. Masa mielona rybna.

Rozdział V

Omówienie obowiązujących zarządzeń Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Państwowej Komisji Cen normujące zagadnienia produkcji i obrotu wyrobami garmażeryjnymi

1. Omówienie zarządzenia Nr 266/54 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 10 lipca 1954 r. w sprawie: produkcji i sprzedaży wyrobów garmażeryjnych

2. Omówienie zarządzenia Nr 18 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 6 marca 1958 r. w sprawie trybu zatwierdzania receptur i dopuszczenia do obrotu wyrobów garmażeryjnych produkowanych przez niektóre przedsiębiorstwa państwowe resortu handlu wewnętrznego

3. Omówienie zarządzenia Ministrów Przemysłu Spożywczego, Przemysłu Drobnego i Rzemiosła oraz Handlu Wewnętrznego z dnia 23 stycznia 1957 r. w sprawie działalności warsztatów rzemieślniczych w zakresie produkcji i przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych

4. Wyciąg pisma Nr S-V-0/20/59 Ministerstwa Handlu Wewnętrznego (ZOAS) oraz Nr Z-VII/J/310 Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu (Dep. Zaop. i Zbytu) z dnia 13 stycznia 1959 r. skierowanego do zarządów handlu prezydiów rad narodowych, w sprawie przydziału osłonek do produkcji wyrobów garmażeryjnych

5. Zarządzenie Nr 542 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 31 grudnia 1958 r. w sprawie trybu rozdziału osłonek do wędlin

6. Instrukcja-załącznik do zarządzenia Ministra PS i Skupu Nr 542 z 31 grudnia 1958 r.

7. Omówienie zarządzenia Nr 17/58 Państwowej Komisji Cen i Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 1 kwietnia 1958 r. w sprawie ustalania cen wyrobów i półfabrykatów garmażeryjnych

Rozdział VI

1. Cennik detaliczny wyrobów garmażeryjnych

2. Rabaty handlowe

WYKAZ PIŚMIENNICTWA

1. Kuchnia Polska wyd. PWG. Praca zbiorowa pod redakcją Dra Stanisława Bergera.

2. Obowiązujące receptury resortowe i regionalne.

3. Zasadnicze receptury gastronomiczne zeszyt I i II wydanie PWG. 1954 r.

4. Z. Czerny — Technologie sporządzania posiłków, cz. I, II i III — wydanie PWG 1955 r.

5. Obowiązujące zarządzenia MHW, MPS i skupu oraz PCK.

 

 

Załączony plik  001.jpg   163,79 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  002.jpg   164,27 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  003.jpg   201,39 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  004.jpg   196,37 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  004b.jpg   220,89 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  005.jpg   253,63 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  006.jpg   246,44 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  007.jpg   180,68 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  008.jpg   218,97 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  009.jpg   248 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  010.jpg   228,77 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  011.jpg   226,32 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  012.jpg   231,4 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  013.jpg   249,34 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  014.jpg   245,55 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  015.jpg   250,91 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  016.jpg   252,65 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  017.jpg   211,63 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  018.jpg   203,04 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  019.jpg   175,53 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  020.jpg   171,37 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  021.jpg   255,1 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  022.jpg   226,7 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  023.jpg   221,23 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  024.jpg   258,61 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  025.jpg   258,36 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  026.jpg   230,56 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  027.jpg   238,43 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  028.jpg   241,72 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  029.jpg   202,82 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  030.jpg   217,18 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  031.jpg   174,06 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  032.jpg   237,4 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  033.jpg   248,57 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  034.jpg   217,47 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  035.jpg   211,53 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  036.jpg   224,64 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  037.jpg   212,33 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  038.jpg   199,57 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  039.jpg   202,39 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  040.jpg   223,13 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  041.jpg   216,25 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  042.jpg   213,77 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  043.jpg   215,03 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  044.jpg   204,64 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  045.jpg   235,53 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  046.jpg   206,19 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  047.jpg   234,26 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  048.jpg   231,85 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  049.jpg   211,63 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  050.jpg   245,44 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  051.jpg   209,29 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  052.jpg   206,59 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  053.jpg   199,57 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  054.jpg   209,31 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  055.jpg   221,84 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  056.jpg   179,67 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 29 lip 2017 - 22:13


#2 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 23 mar 2018 - 12:29

Chcialbym grzecznie zapytac, czy mozna liczyc na dokonczenie tych wspanialych receptur :)

 

Pozdrawiam



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 cze 2018 - 13:50

Załączony plik  057.jpg   242,16 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  058.jpg   278,78 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  059.jpg   185,07 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  060.jpg   177,87 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  061.jpg   176,59 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  062.jpg   198,02 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  063.jpg   221,96 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  064.jpg   179,12 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  065.jpg   180,65 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  066.jpg   180,82 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  067.jpg   184,82 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  068.jpg   180,25 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  069.jpg   221,11 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  070.jpg   218,2 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  071.jpg   223,18 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  072.jpg   227,66 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  073.jpg   278,46 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  074.jpg   276,96 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  075.jpg   218,51 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  076.jpg   244,75 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  077.jpg   212,3 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  078.jpg   215,08 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  079.jpg   200,56 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  080.jpg   229,01 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  081.jpg   220,54 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  082.jpg   215,15 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  083.jpg   219,05 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  084.jpg   242,69 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  085.jpg   219,05 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  086.jpg   210,74 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  087.jpg   229,3 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  088.jpg   232,03 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  089.jpg   214,68 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  090.jpg   228,27 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  091.jpg   213,22 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  092.jpg   209,29 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  093.jpg   216,57 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  094.jpg   208,12 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  095.jpg   206,64 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  096.jpg   232,17 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  097.jpg   232,7 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  098.jpg   235,51 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  099.jpg   215,2 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  100.jpg   232,46 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  101.jpg   228,45 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  102.jpg   229,18 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  103.jpg   218,91 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  104.jpg   218,4 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  105.jpg   233,12 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  106.jpg   227,87 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  107.jpg   215,8 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  108.jpg   230,42 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  109.jpg   224,13 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  110.jpg   241,55 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  111.jpg   209,41 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  112.jpg   246,63 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  113.jpg   210,59 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  114.jpg   226,86 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  115.jpg   223,86 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  116.jpg   235,9 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  117.jpg   213,22 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  118.jpg   200,89 KB   2 Ilość pobrań



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 cze 2018 - 16:32

Załączony plik  119.jpg   227,52 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  120.jpg   218,84 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  121.jpg   178,46 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  122.jpg   217,23 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  123.jpg   198,68 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  124.jpg   205,02 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  125.jpg   231,25 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  126.jpg   204,85 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  127.jpg   205,57 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  128.jpg   196,84 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  129.jpg   203,21 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  130.jpg   200,8 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  131.jpg   199,58 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  132.jpg   203,44 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  133.jpg   195,62 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  134.jpg   200,55 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  135.jpg   217,57 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  136.jpg   191,19 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  137.jpg   206,9 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  138.jpg   202,96 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  139.jpg   199,09 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  140.jpg   201,26 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  141.jpg   204,7 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  142.jpg   204,65 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  143.jpg   210,99 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  144.jpg   217,24 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  145.jpg   260,28 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  146.jpg   257,2 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  147.jpg   210,9 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  148.jpg   216,33 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  149.jpg   209,01 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  150.jpg   210,87 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  151.jpg   212,13 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  152.jpg   213,89 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  153.jpg   215,63 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  154.jpg   194,26 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  155.jpg   210,94 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  156.jpg   209,19 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  157.jpg   204,22 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  158.jpg   261,09 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  159.jpg   222,48 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  160.jpg   208,33 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  161.jpg   214,41 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  162.jpg   209,42 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  163.jpg   219,68 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  164.jpg   215,33 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  165.jpg   222,21 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  166.jpg   222,76 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  167.jpg   220,73 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  168.jpg   217,77 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  169.jpg   241,05 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  170.jpg   214,82 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  171.jpg   235,29 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  172.jpg   202,71 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  173.jpg   227,9 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  174.jpg   213,39 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  175.jpg   221,17 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  176.jpg   210,38 KB   5 Ilość pobrań



#5 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 13 cze 2018 - 15:23

 Chcialbym grzecznie podziekowac,i czekam na reszte tych wspanialosci :)

 

 

Pozdrawiam



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 cze 2018 - 13:23

Załączony plik  177.jpg   214,88 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  178.jpg   187,06 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  179.jpg   202,92 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  180.jpg   190,42 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  181.jpg   207,87 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  182.jpg   215,55 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  183.jpg   207,98 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  184.jpg   189,77 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  185.jpg   208,67 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  186.jpg   209,46 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  187.jpg   214,5 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  188.jpg   190,74 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  189.jpg   202,72 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  190.jpg   195 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  191.jpg   204,23 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  192.jpg   187,37 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  193.jpg   210,87 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  194.jpg   201,47 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  195.jpg   203,25 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  196.jpg   205,4 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  197.jpg   208,03 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  198.jpg   200,34 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  199.jpg   207,37 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  200.jpg   192,58 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  201.jpg   208,17 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  202.jpg   199,4 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  203.jpg   204,66 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  204.jpg   204,48 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  205.jpg   211,79 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  206.jpg   200,98 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  207.jpg   201,11 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  208.jpg   191,54 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  209.jpg   204,29 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  210.jpg   193,45 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  211.jpg   197,07 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  212.jpg   202,33 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  213.jpg   201,81 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  214.jpg   207,87 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  215.jpg   188,13 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  216.jpg   198,21 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  217.jpg   190,89 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  218.jpg   168,34 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  219.jpg   230,73 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  220.jpg   254,5 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  221.jpg   255,13 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  222.jpg   245,46 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  223.jpg   257,1 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  224.jpg   250,58 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  225.jpg   247,85 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  226.jpg   253,12 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  227.jpg   190,83 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  228.jpg   244,58 KB   2 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 cze 2018 - 13:30

Załączony plik  229.jpg   185,3 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  230.jpg   256,47 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  231.jpg   257,58 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  232.jpg   225,07 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  233.jpg   225,44 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  234.jpg   198,08 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  235.jpg   209,57 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  236.jpg   246,7 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  237.jpg   235,58 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  238.jpg   172,66 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  239.jpg   184,29 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  240.jpg   187,65 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  241.jpg   197,69 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  242.jpg   203,36 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  243.jpg   204,52 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  244.jpg   206,97 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  245.jpg   218,12 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  246.jpg   232,92 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  247.jpg   217,58 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  248.jpg   206,21 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  249.jpg   218,87 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  250.jpg   214,17 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  251.jpg   207 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  252.jpg   227,12 KB   2 Ilość pobrań

 

 

Źródło: Biblioteka WB

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych