Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia Krzyśka

wędzarnia piec chlebowy piec z cegły

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiek1974

krzysiek1974

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćStudzieniec

Napisano 30 lip 2017 - 23:01

Załączony plik  IMG_0817.JPG   73,23 KB   38 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_0672.JPG   106,81 KB   29 Ilość pobrańWitam wszystkich,

jestem początkującym "zadymiaczem", który z racji swoich zamiłowań budowlanych postanowił sam wybudowac wymarzoną wędzarnię wraz z piecem chlebowym. Po wnikliwych analizach opisów zamieszczonych na tym forum powstało coś takiego jak na załączonych zdjęciach.

Pierwsze wędzenie mam już za sobą, ale piec chlebowy miał tylko rozruch techniczny - na razie jestem na etapie śledzenia co i jak z tym pieczeniem chleba.

Informacje jakie znalazłem na tej stronie - bezcenne - przy budowie.

Jeśli komuś przypadła do gustu moja budowla chetnie podzielę sie swoimi dośiwadczeniami i wiedzą.

Pozdrawiam 

 



#2 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 378 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 31 lip 2017 - 06:16

Piec chlebowy wygląda zacnie :clap: :clap: , pokaż jeszcze wędzonki.



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 31 lip 2017 - 06:23

Pierwsze wędzenie mam już za sobą, ale piec chlebowy miał tylko rozruch techniczny
  wizualnie ładny - a te wędzonki byś nam pokazał - bo przecież można uwędzić i w beczce - też dobrze  ;) 

#4 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 31 lip 2017 - 06:50

Wędzonki napewno zacne wyszły...... :) pochwal się nimi........ :hmm:

Pozdrowionka



#5 krzysiek1974

krzysiek1974

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćStudzieniec

Napisano 31 lip 2017 - 08:15

Wędzonki jak na pierwsze wędzenie uważam że wyszły OK. Jest SMAK :D

Komorę wędzarniczą wyłożyłem od środka drzewem (sugestie z forum).

Załączone pliki



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 31 lip 2017 - 08:24

jak na pierwsze wędzenie uważam że wyszły OK
:no:  trochę za czarne - poszukaj hasło "wczesny Zbój Madej " ale od czegos trzeba zacząć - czytaj , czytaj , czytaj - a efektami sam będziesz zaskoczony - musisz dobrze poznać wędzarnie i rozkłady temperatur  :yes: 

#7 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 31 lip 2017 - 08:52

Musisz trochę więcej poświęcić uwagi nad paleniskiem. Wedzonki nie mogą być matowe, z przebarwieniami ciemnymi i sadzą. Jak na pierwszy raz i tak jest dobrze. Nie wiem jak w okresie zimowym będziesz wędzić. Długa droga do sukcesu. Najlepiej jest uczyć się na własnych błędach lub korzystać z forum i doświadczeń forumowiczów.

#8 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 31 lip 2017 - 09:07

Kolego - budowla super. Niestety musisz jeszcze poczytać duuuużo na forum i pytać jak czegoś nie wiesz. Błędy jakie popełniłeś przy wędzeniu: Nie osuszyłeś mięsa prawidłowo, Za wcześnie dym dostawał się do komory (osuszamy bez dymu lub z jego minimalną możliwą do osiągnięcia ilością) W czasie wędzenia kilka razy pociągnęło ci płomień i temperaturę ( przyczyną jest nieumiejętne opalanie i nie do końca dobra konstrukcja komory - czytaj komin. Komin zrobił Ci cug i zasysało powietrze przez palenisko powodując łapanie płomienia i szybki wzrost temperatury - jak znam życie to ratowałeś się przymknięciem drzwiczek paleniska - to też niestety wielki błąd :( W efekcie nie wyszło do końca najlepiej i najzdrowiej.Przez komorę musi być swobodny przepływ dymu i nie możemy zmykać paleniska - niestety komin nie pomaga. Zimą mogą być większe problemy - Niestety.  Musisz trenować opalanie i opisz bardziej wędzarnię. Daj wymiary , zdjęcia w środku , jaki deflektor ,, co w palenisku (mam nadzieję , że szamotem nie wyłożyłeś :facepalm: ) jak ociepliłeś komorę  itd. Po to jest forum :)  co by wyciągać później wnioski. Pozdrawiam



#9 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 31 lip 2017 - 10:29

Krzysiek 1974! Nie martw się, jak jest się do czego doczepić to dobrze, a gorzej jak wszystko jest ok. Wtedy nic się nie dowiesz. Przetestuj wszystkie uwagi i wrzuć fotki wędzarni od wewnatrz, razem z paleniskiem.

#10 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 31 lip 2017 - 17:31

mam nadzieję , że szamotem nie wyłożyłeś :facepalm:
A jeśli nawet... to jakie znaczenie ma ta kwestia, skoro umie ''Opalać'' drewnem''... :cool:

#11 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 31 lip 2017 - 18:45

Einshell! Spróbuj opalać z szamotem i bez szamotu. Dowiesz się różnicy. Konkretnie będzie kilkadziesiąt stopni więcej spowodowane bezwładnością paleniska. To wystarczy do przekroczenia magicznej temperatury i "rozpędzania" się paleniska.

#12 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 31 lip 2017 - 19:25

 

skoro umie ''Opalać''

Sądząc po fotkach - :hmm: nie umie :) . A o  szamocie, to było już tyle, że aż :facepalm: - żeby się nie zagłębiać - Nie dajemy szamotu do paleniska. :thumbsup:



#13 krzysiek1974

krzysiek1974

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćStudzieniec

Napisano 31 lip 2017 - 22:37

binio

 

Kolego - budowla super. Niestety musisz jeszcze poczytać duuuużo na forum i pytać jak czegoś nie wiesz. Błędy jakie popełniłeś przy wędzeniu: Nie osuszyłeś mięsa prawidłowo, Za wcześnie dym dostawał się do komory (osuszamy bez dymu lub z jego minimalną możliwą do osiągnięcia ilością) W czasie wędzenia kilka razy pociągnęło ci płomień i temperaturę ( przyczyną jest nieumiejętne opalanie i nie do końca dobra konstrukcja komory - czytaj komin. Komin zrobił Ci cug i zasysało powietrze przez palenisko powodując łapanie płomienia i szybki wzrost temperatury - jak znam życie to ratowałeś się przymknięciem drzwiczek paleniska - to też niestety wielki błąd :( W efekcie nie wyszło do końca najlepiej i najzdrowiej.Przez komorę musi być swobodny przepływ dymu i nie możemy zmykać paleniska - niestety komin nie pomaga. Zimą mogą być większe problemy - Niestety.  Musisz trenować opalanie i opisz bardziej wędzarnię. Daj wymiary , zdjęcia w środku , jaki deflektor ,, co w palenisku (mam nadzieję , że szamotem nie wyłożyłeś :facepalm: ) jak ociepliłeś komorę  itd. Po to jest forum :)  co by wyciągać później wnioski. Pozdrawiam

dziękuję za opinie i podpowiedzi.  binio1111 - palenisko wymurowane z czerwonej cegły (szamot zastosowany tylko przy kopule pieca chlebowego). wymiary paleniska to 77 cm x 77 cm, wys ok 50 cm. rura fi 200 mm. rura którą widac w palenisku jest ponacinana tak jak zalecał Andyandy w artykule "budujemy własna wędzarnie". Generalnie przy tworzeniu projektu wędzarni starałem sie kierowac artykułem Andyandyego.  Deflektor wykonany w blachy kwasowej osadzonej na prętach gwintowanych. Komora od wewnątrz wyłozona deskami, podobnie drzwiczki stalowe wedzarni. Deski przykręcone bezpośrednio do cegieł bez dodatkowej izolacji. komin wędzarni wyposażony w szyber z regulacją. załączam kilka fotek detali. wymiary komory wedzarniczej zblizone do powierzchni paleniska. Niestety komora nie posiada termometru (jutro kurier ma dostarczyc więc będę miał rozeznanie z temperaturą w komorze). drzwiczki paleniska 500 x 300 mm, komory 600 na 800 w najwyższym miejscu. co do osuszania wędzonek, to może spróbowac na otwartych drzwiczkach komory - przy pierwszym osuszaniu drzwiczki komory wędzarniczej jak i paleniska zamknięte - szyber komina otwarty na max.,z opanownaniem paleniska nie dałem rady przy pierwszym razie ale nie zrażam sie i mam nadzieję, że z czasem opanuje stuację - pierwsze wedzenie poszło na żywioł - bez zaglębiania sie w temat. Teraz studiuje i zaczynam dostrzegac na ilu polach dałem ciała. Lepiej póżni niż wcale więc z zapałem przygotowuję sie do kojelnego zadymiania  :)

Załączone pliki



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 01 sie 2017 - 05:18

pierwsze wedzenie poszło na żywioł - bez zaglębiania sie w temat. Teraz studiuje i zaczynam dostrzegac na ilu polach dałem ciała. Lepiej póżni niż wcale
:thumbsup: 

#15 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 01 sie 2017 - 05:41

 

przy pierwszym osuszaniu drzwiczki komory wędzarniczej jak i paleniska zamknięte - szyber komina otwarty na max

No i już wiadomo o co chodzi :) - Wędzonki osuszamy przepływem ciepłego powietrza - komin otwarty na max, a palenisko zamknięte :( .Żeby wyszło - musi wejść. No i wędzenie bez termometrów :) :facepalm: - ostra jazda jak na pierwszy raz :laugh: . Dobrze, że zaczynasz rozumieć gdzie błędy powstały. Szkoda, ze nie dałeś za deskami chociaż listwy na 1cm , żeby była przerwa - jak by się udało  wstaw jeszcze deski do wnętrza komina (chociaż jest i tak nie za wielki w środku - przyda się w chłodniejsze dni , co by refluksu nie było) . Szybra w kominie nigdy nie zamykaj(tak samo drzwiczek paleniska - możesz je tylko trochę przymknąć). Temperaturę regulujemy ilością żaru i ogólnie procesem palenia , a nie dławieniem przepływu. Powodzenia i czytaj forum  dalej :thumbsup:

PS. Nie potrzebnie pomniejszyłeś palenisko stawiają cegły kantem.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 01 sie 2017 - 05:47


#16 krzysiek1974

krzysiek1974

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćStudzieniec

Napisano 06 sie 2017 - 23:10

witam ponownie. posłuchałem waszych rad, przebrnąłem przez akademię Dziadka (notabene napisana w taki sposób że przemawia nawek do takich ignorantów i laików jak ja). przede wszystkim zainstalowłem termometry !!! :D i starałem się osuszyc mięso tak jak opisywał Dziadek, "suszenie najlepiej bez dymu w temperaturze do 55 st.C" - po tym suszeniu miałem obawy czy nie wygaśnie w palenisku (nie dokładałem drzewa w trakcie suszenia, żeby uniknąc zadymienia i poruszenia popiołów z paleniska a przy nagrzewaniu uzyskałem sporą ilośc żaru) ale jak zakończyłem suszenie i dołożyłem drzewa zaczęło sie tlic i było OK. Odpowiednia temperatura i niedopuszczanie do zapalenia płomieniem to moim zdaniem podstawa. Okazało się, że utrzymanie stałej temperatury w komorze mojej wędzarni nie było takie trudne - w zasadzie cały czas wędzenia temperatura utrzymywała sie w przedziale 50 - 55 st.C. ale pilnowałem paleniska praktycznie cały czas. Po każdym dołożeniu drzewa był moment gdzie zajmowało się płomieniem i trzeba było reagowac. Poza tym tak jak mi doradziliście (binio 1111 dzięki :D bardzo - szyber w kominie otwarty na max, drzwiczki paleniska uchylone bardziej lub mniej, ale nie zamkniete jak poprzednio a ponadto temperaturę w komorze regulowałem drzwiczkami wędzarni (zamknięte lub uchlone). Dla podsumowania: osuszanie w komorze - 1 h 20 min (temp. 55st. C) + wędzenie 4 h (temp. 50 - 55 st. C). Zauważyłem że termometr który jest zainstalowany  tuż przy drzwiczkach przekłamuje o ok 5 stopni temperaturę wewnątrz komory (drugi termometr wisiał razem z wędzonkami). Poniżej kilka fotek z tego wędzenia. W porównaniu z pierwszym wędzeniem wygląd i smak nieporównywalnie lepszy. Mam nadzieję, że kolejne wędzenia dadzą mi równie dużo radości i satysfakcji - zaczynam sie wkręcac w temat na dobre - kolejna porcja już się pekluje. :)

suszenie:

Załączony plik  IMG_0840.JPG   148,51 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0841.JPG   183,43 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0845.JPG   93,28 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0844.JPG   199,39 KB   8 Ilość pobrań

w trakcie:

Załączony plik  IMG_0852.JPG   83,36 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0854.JPG   81 KB   7 Ilość pobrań

w międzyczasie jak sie wedziło "wyrzeźbiłem" i zaolejowałem łopatę do pieca chlebowego :

Załączony plik  IMG_0853.JPG   143,07 KB   6 Ilość pobrań

no i efekty mojej pracy:

Załączony plik  IMG_0855.JPG   195,25 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0857.JPG   115,17 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0856.JPG   172,61 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0860.JPG   60,67 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0861.JPG   75,08 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0863.JPG   98,17 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0864.JPG   64,55 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0865.JPG   62,21 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0866.JPG   69,71 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 



#17 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 07 sie 2017 - 05:10

No i będzie już tylko coraz lepiej :clap: :clap:  :clap:   Co do termometrów, to ten w ścianie pokazywał mniej niż ten wiszący w komorze? - Jeżeli tak to różnica dla tego , że sondę chłodzi ściana przez którą jest przetknięta. Termometr wewnątrz trochę upierdliwy, żeby zobaczyć trzeba utwierać komorę - czym rzadziej tym lepiej. Kup elektroniczny w np. w ikea i wrzuć sondę do środka przez komin. Ustawisz temp. jak wzrośnie to piszczy (nie trzeba cały czas pilnować :thumbsup: .



#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7156 postów

Napisano 07 sie 2017 - 05:26

W porównaniu z pierwszym wędzeniem wygląd i smak nieporównywalnie lepszy. Mam nadzieję, że kolejne wędzenia dadzą mi równie dużo radości i satysfakcji - zaczynam sie wkręcac w temat na dobre - kolejna porcja już się pekluje
Dobrze ,że na spokojnie poczytałeś  :thumbsup: ​ niektórzy się obrażają od razu twierdząc ,że wiedzą lepiej , teraz może być tylko lepiej. (czytaj dalej :yes: )

#19 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 07 sie 2017 - 06:01

Ostatnie wędzonki do tych pierwszych to bez porównania ......wyszły super :thumbsup:, a to dla tego jak sam napisałeś, że czytałeś, czytałeś i pytałeś i tak trzymaj, a będzie coraz to lepiej. Ja również jeszcze dużo czytam i czytam i moje wędzonki również z wędzenia na wędzenie wyglądają ...tak mi się wydaje... coraz to lepiej.

Załączone pliki

  • Załączony plik  291.jpg   51,42 KB   10 Ilość pobrań


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 378 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 07 sie 2017 - 06:08

Dobra robota :clap: :clap: :clap:


Użytkownik janusz_p edytował ten post 07 sie 2017 - 06:08






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, piec chlebowy, piec z cegły

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych