Jakub Jewuła Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2017 Cześć Nareszcie mam gdzie postawić wedzarnie zabieram się więc za pierwsze wedzenie Na pierwszy raz będzie to karkówka peklowana zalewowo - chce spróbować jak najprostszej metody bez nastrzykiwania etc. Mam jedno pytanie - czy ilość zalewy może być znacznie wieksza niż przepisowe pół litra na kilogram mięsa? Nie wiem jak to robicie, u mnie musiałem zrobić półtora litra zalewy żeby pokryła mięso. Przy pol litra nie ma o tym mowy... Reasumując mam kilogram karkówki w 1.5l zalewy 50g peklosoli /litr. Będzie dobrze? Jakub Jewuła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2017 Pojedyńczą karkówkę zapeklowałbym w worku, przekraczanie zalecanych ilości solanki spowoduje zwiększenie słoności produktu - nie będziesz zadowolony. U mnie sprawdza się tabela Dziadka (mniej słona) z nastrzykiem. Nastrzyk jest polecany, szczególnie do karkówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) kilogram karkówki w 1.5l zalewy 50g peklosoli /litr. Będzie dobrze? Nie . Będzie źle, bardzo źłe Dobrze będziena kilogram mięsa / 0,4 litra wody / 8%-10% stężenie peklosolanki zależy od odczucia słoności konsumenta 8% -10 % to jest na litr 80 -100 gram peklosolii lub na 0,4 litra wody 32-40 gram peklosoliprocenty nie są w ujęciu matematycznym ale by nie mieszać na forum używamy takiej prostszej formy.To są ilości do peklowania 7 dni - i więcej z nastrzykiem . Przy turbo (na wczoraj to inne dawki , ale generalnie nie propagujemy takiej metody) Peklujemy w temp 5+/- 2 stopnie, peklosolanka ma przykrywać mięso (jak nie przykrywa , to dobierz lepsze naczynie) Edytowane 31 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Hmm, dzieki za odzew. Miesko jest w zalewie od wczoraj po poludniu wiec moge jeszcze cos zmienic... 0.4l odpada - nie ma mowy zebym przykryl mieso zalewa w pojemniku, ktory mam. Worek to dobry pomysl, nawet mam odpowiednie ale 60km stad wiec nie tym razem. Co zrobic, zeby mieso nie bylo za slone i pozostalo te 1.5 zalewy - zmniejszyc ilosc soli?Do ilu g? Macie doswiadczenie w peklowaniu w wiekszej ilosci zalewy???Nie znajduje nigdzie akurat takiej informacji... Ps. Moze po prrostu dac tyle soli ile mialo byc w tych 400ml zalewy??? Jakub Edytowane 31 Lipca 2017 przez Jakub Jewuła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Co zrobic, zeby mieso nie bylo za slone i pozostalo te 1.5 zalewy - zmniejszyc ilosc soli? Do ilu g? Macie doswiadczenie w peklowaniu w wiekszej ilosci zalewy??? Nie znajduje nigdzie akurat takiej informacji.. to jest niemożliwe bo ilości wody , peklosolii, stężenia rozpatrujesz w układzie(mięso+woda+peklosol)/(mięso+ woda) = % (kiedyś to liczyłem ma być coś około 2,8 % jak dobrze pamiętam ) "ubierz " roztworu i dosyp peklosoli do właściwego stężenia.Naczynie ma być wysokie a wąskie i spoko wszystko będzie o kej Worek to ostateczność P.S Zawsze możesz robić jak chcesz (to wolny kraj ) ale nie będzie miało to dużo wspólnego ze sztuką , a wynik może być mizerny (raczej na pewno) Edytowane 31 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Jak nie przykrywa 0,4L wody to zmień naczynie na mniejsze / ciasne ( tak jak kolega pisze wyżej) albo wstaw do pojemnika z mięsem słoiki napełnione woda tez się podniesie. Wykombinuj koniecznie strzykawkę albo czekaj 14 dni Edytowane 31 Lipca 2017 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) No kurcze nie napisalem, ale to przeciez oczywiste ze nie mam pod reka lepiej pasujacego naycznia,gdybym mial to bym glowy nie zawracal... Worek bedzie najlepszy ale patrz naczynie Nastepnym razem bedzie worek... Poki co zmienie zalewe - dam 50g soli na 1.5l zalewy czyli o 40g soli mniej niz bylo zeby nie bylomieso za slone. Peklowanie 10-14dni. Zobaczymy co z tego wyjdzie...Przydalaby sie receptura na peklowanie malych porcji gdy nie ma naczynia o ksztalcie kawalkamiesa (no ciekawe dlaczego nie produkuja ). Jak sie sprawdzi to dobrze jak nie to tez Jakub Edytowane 31 Lipca 2017 przez Jakub Jewuła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Lipca 2017 No dobra, weszliscie mi na ambicje, wiec przetrzepalem caly dom i znalazlem pionowy pojemnik,w ktorym udalo mi sie zalac mieso iloscia 0.4l zalewy Od dzisiaj wiec pekluje sie poprawnie... Planuje peklowac 14 dni, az na polu zrobi sie ciut chlodniej :) Do tego czasu wedzarka bedzie gotowa, przedymiona na pusto - narazie bez grzania,ale przy obecnej pogodnie nie ma potrzeby. Grzanie z grila elektrycznego i stabilizatoratemperatury dorobie pozniej - mam wszystkie elementy tylko w roznych lokalizacjachi musze zwiezc do domu... Zdam raport jak wyszlo pierwsze wedzenie... Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Lipca 2017 W razie potrzeby...woreczki do lodu, napełnić wodą i włożyć do naczynia.Po skończonym peklowaniu, zamrozić i kostki lodu jak znalazł. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Grześ Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Dzień dobry,mam pytanie: jaka jest różnica między peklosolą a solą peklową?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Pewnie żadna za wyjątkiem nazwy i ceny masz tu skład peklosolii sprawdź sobie z solą peklowową https://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-1kg-p-94.html P.SWidzę że Miro nie dopisał woda jako nośnik azotynu sodu i pewnie antyzbrylacz . Ale niech autor sam sie wypowie Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Z innej beczki - jaka jest aktualna wykladnia forum n/t peklowania na sucho w worku,niech bedzie "prozniowym"? Kawalek miesa w worku jakos zawsze wepchne dolodowki, w odroznieniu od pojemnika z miesem... Ogladalem przed chwila film na YT - peklowanie na sucho 30g/1kg peklosoli plus przyprawy. Byloby ok? Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) n/t peklowania na sucho w worku, niech bedzie "prozniowym"?Nie jednoznaczna. Aczkolwiek opozycja jest w mniejszości .Póki co pracujemy nad konsensusem W którymś wątku kolegi Stefana S pojawiła się nie dawno wymiana poglądów Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Dla mnie .....jestem przeciw...czyli w opozycji.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Przed chwilą Maciekzbrzegu podał Ci linka ze skladem peklosoli i w tym linku było też obliczanie ilości peklosoli przy mokrym i suchym peklowaniu ....a co Ty robisz ?......pytasz czy 30g na kg mięsa peklosoli przy suchym jest OK. Czytaj proszę dokładniej to nie będziesz zadawał banalnych pytań. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 peklowanie na sucho 30g/1kg peklosoli wystarczy 22 gr peklosoli/kg..... lussseirosss https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=544850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Jakub JewułaJa pekluję po swojemu, znaczy na kg mięsa biorę 1L wody i 80g p-soli, nie nastrzykuję, pekluję 10 dni, czasami 9, ale rzadko.Proponuję karkówkę przekroić na pół, włożyć do garnka wysokiego, który ma więcej niż 3L pojemności, włóż zimne mięso, zalej zimną solanką i do lodówki na 10 dni. Aha, ja mięso, które pekluję wkładam do solanki w stanie zamrożonym, ładnie solankę wychładza.Podczas peklowania możesz mięso w garnku "zamieszać" ze dwa razy. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 peklowanie na sucho 30g/1kg peklosoli wystarczy 22 gr peklosoli/kg..... lussseirosss https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=544850 Dzieki, bedzie wiec 22g/kg plus standardowe przyprawy - czoch, pieprz, listek i nic wiecej...Za jakis tydzien nastawie do worka... Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 JJ, zrób na wory dwa, jeden awangardowo, z komponentami przyprawienniczymi, drugi zaś perfidnie, że samym peklosolem. ..Porównasz, niekoniecznie subiektywnie???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Hej! Taki mam plan Zaczne od boczku zapewne. Pozniej sprobuje porownac zaparzenie metoda tradycyjna i sous-vide... Planuje tez wypracowac recepte na swinskie pastrami Poki co w sobote pierwsze wedzenie karkowki od ktorej zaczal sie ten watek -siedzi jeszcze w lodowce. Pachnie ladnie wiec powinna byc ok Jakub Planuje tez wypracowac recepte na swinskie pastrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 JJ, zaczątek ponętny.... śledzić lub dorszyć, zapewniam, lubieżnie obserwować zamierzam Planuje tez wypracowac recepte na swinskie pastrami ....wspaniale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 lanuje tez wypracowac recepte na swinskie pastrami Będzie ciężko ... ale najpierw spróbuj "pullet de pork" i kombinuj z przyprawami ... myślę że będziesz zadowolony Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.