Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie zalewowe - ilość zalewy?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 31 lip 2017 - 02:48

Cześć :)

Nareszcie mam gdzie postawić wedzarnie zabieram się więc za pierwsze wedzenie :)
Na pierwszy raz będzie to karkówka peklowana zalewowo - chce spróbować jak najprostszej metody bez nastrzykiwania etc.
Mam jedno pytanie - czy ilość zalewy może być znacznie wieksza niż przepisowe pół litra na kilogram mięsa?
Nie wiem jak to robicie, u mnie musiałem zrobić półtora litra zalewy żeby pokryła mięso. Przy pol litra nie ma o tym mowy...

Reasumując mam kilogram karkówki w 1.5l zalewy 50g peklosoli /litr. Będzie dobrze?

Jakub Jewuła

#2 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 31 lip 2017 - 06:12

Pojedyńczą karkówkę zapeklowałbym w worku, przekraczanie zalecanych ilości solanki spowoduje zwiększenie słoności produktu - nie będziesz zadowolony. U mnie sprawdza się tabela Dziadka (mniej słona) z nastrzykiem. Nastrzyk jest polecany, szczególnie do karkówki.



#3 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2685 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2017 - 06:23

kilogram karkówki w 1.5l zalewy 50g peklosoli /litr. Będzie dobrze?

 

Nie . Będzie źle,  bardzo źłe

 Dobrze będzie

na kilogram mięsa / 0,4 litra wody / 8%-10% stężenie peklosolanki  zależy od odczucia słoności konsumenta

 8% -10 %   to jest na litr 80 -100 gram peklosolii lub na 0,4  litra wody   32-40 gram peklosoli

procenty nie są w ujęciu matematycznym ale by nie mieszać na forum używamy takiej prostszej formy.

To są ilości do peklowania 7 dni - i więcej z nastrzykiem . Przy turbo  (na wczoraj :) to inne  dawki , ale generalnie nie propagujemy takiej metody) 

Peklujemy w temp 5+/- 2 stopnie, peklosolanka ma przykrywać mięso (jak nie przykrywa ,  to dobierz lepsze naczynie) 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 lip 2017 - 06:35


#4 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 31 lip 2017 - 07:06

Hmm, dzieki za odzew. Miesko jest w zalewie od wczoraj po poludniu wiec moge jeszcze cos zmienic...

 

0.4l odpada - nie ma mowy zebym przykryl mieso zalewa w pojemniku, ktory mam. 
Worek to dobry pomysl, nawet mam odpowiednie ale 60km stad ;) wiec nie tym razem.

 

Co zrobic, zeby mieso nie bylo za slone i pozostalo te 1.5 zalewy - zmniejszyc ilosc soli?
Do ilu g? Macie doswiadczenie w peklowaniu w wiekszej ilosci zalewy???

Nie znajduje nigdzie akurat takiej informacji...

 

Ps. Moze po prrostu dac tyle soli ile mialo byc w tych 400ml zalewy???

 

Jakub


Użytkownik Jakub Jewuła edytował ten post 31 lip 2017 - 07:08


#5 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2685 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2017 - 07:35

Co zrobic, zeby mieso nie bylo za slone i pozostalo te 1.5 zalewy - zmniejszyc ilosc soli? Do ilu g? Macie doswiadczenie w peklowaniu w wiekszej ilosci zalewy??? Nie znajduje nigdzie akurat takiej informacji..

 

to jest niemożliwe bo ilości wody , peklosolii,  stężenia  rozpatrujesz w układzie

(mięso+woda+peklosol)/(mięso+ woda) =  %  (kiedyś to liczyłem ma być coś około 2,8 % jak dobrze pamiętam ) 

 

"ubierz " roztworu i dosyp peklosoli do właściwego  stężenia.

Naczynie ma być wysokie a wąskie i spoko wszystko będzie o kej Worek to ostateczność

 

P.S

 

Zawsze możesz robić jak chcesz  (to wolny kraj  :) ) ale nie będzie miało to dużo wspólnego ze sztuką , a wynik może być mizerny (raczej na pewno)


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 lip 2017 - 07:45


#6 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 31 lip 2017 - 07:40

Jak nie przykrywa 0,4L wody to zmień naczynie na mniejsze / ciasne ( tak jak kolega pisze wyżej) albo wstaw do pojemnika z mięsem słoiki napełnione woda tez się podniesie. Wykombinuj koniecznie strzykawkę albo czekaj 14 dni


Użytkownik Mesch edytował ten post 31 lip 2017 - 07:41


#7 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 31 lip 2017 - 07:45

No kurcze nie napisalem, ale to przeciez oczywiste ze nie mam pod reka lepiej pasujacego naycznia,

gdybym mial to bym glowy nie zawracal... Worek bedzie najlepszy ale patrz naczynie ;)

Nastepnym razem bedzie worek...

 

Poki co zmienie zalewe - dam 50g soli na 1.5l zalewy czyli o 40g soli mniej niz bylo zeby nie bylo

mieso za slone. Peklowanie 10-14dni. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Przydalaby sie receptura na peklowanie malych porcji gdy nie ma naczynia o ksztalcie kawalka

miesa (no ciekawe dlaczego nie produkuja ;)). Jak sie sprawdzi to dobrze jak nie to tez ;)

 

Jakub


Użytkownik Jakub Jewuła edytował ten post 31 lip 2017 - 08:10


#8 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 31 lip 2017 - 08:49

No dobra, weszliscie mi na ambicje, wiec przetrzepalem caly dom i znalazlem pionowy pojemnik,

w ktorym udalo mi sie zalac mieso iloscia 0.4l zalewy :) Od dzisiaj wiec pekluje sie poprawnie...

 

Planuje peklowac 14 dni, az na polu zrobi sie ciut chlodniej :):) 
Do tego czasu wedzarka bedzie gotowa, przedymiona na pusto - narazie bez grzania,

ale przy obecnej pogodnie nie ma potrzeby. Grzanie z grila elektrycznego i stabilizatora

temperatury dorobie pozniej - mam wszystkie elementy tylko w roznych lokalizacjach

i musze zwiezc do domu...

 

Zdam raport jak wyszlo pierwsze wedzenie...

 

Jakub



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 31 lip 2017 - 09:27

W razie potrzeby...woreczki do lodu, napełnić wodą i włożyć do naczynia.

Po skończonym peklowaniu, zamrozić i kostki lodu jak znalazł.



#10 Pan Grześ

Pan Grześ

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćMiędzyrzecz

Napisano 01 sie 2017 - 06:47

Dzień dobry,

mam pytanie: jaka jest różnica między peklosolą a solą peklową?

Pozdrawiam

 



#11 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2685 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 sie 2017 - 09:01

Pewnie żadna   za wyjątkiem nazwy i ceny :D

masz tu skład  peklosolii sprawdź sobie z solą peklowową https://www.wyroby-d...l-1kg-p-94.html

 

 

P.S

Widzę że Miro nie dopisał  woda  jako nośnik azotynu sodu i pewnie antyzbrylacz . Ale niech autor sam sie wypowie :D


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 01 sie 2017 - 09:20


#12 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 02 sie 2017 - 19:57

Z innej beczki - jaka jest aktualna wykladnia forum n/t peklowania na sucho w worku,

niech bedzie "prozniowym"? Kawalek miesa w worku jakos zawsze wepchne do

lodowki, w odroznieniu od pojemnika z miesem...

 

Ogladalem przed chwila film na YT - peklowanie na sucho 30g/1kg peklosoli 

plus przyprawy. Byloby ok?

 

Jakub



#13 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2685 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 sie 2017 - 20:27

n/t peklowania na sucho w worku, niech bedzie "prozniowym"?

Nie jednoznaczna. Aczkolwiek opozycja jest w mniejszości .Póki  co pracujemy nad konsensusem :D W  którymś wątku kolegi Stefana S pojawiła się nie dawno wymiana poglądów 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 sie 2017 - 20:29


#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 02 sie 2017 - 20:31

Dla mnie .....jestem przeciw...czyli w opozycji..:)



#15 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1542 postów

Napisano 02 sie 2017 - 20:46

Przed chwilą Maciekzbrzegu podał Ci linka ze skladem peklosoli i w tym linku było też obliczanie ilości peklosoli przy mokrym i suchym peklowaniu :thumbsup:....a co Ty robisz ?......pytasz czy 30g na kg mięsa peklosoli przy suchym jest OK. :facepalm: Czytaj proszę dokładniej to nie będziesz zadawał banalnych pytań. ;)

 

Pozdrowionka :)



#16 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2226 postów

Napisano 02 sie 2017 - 20:47

peklowanie na sucho 30g/1kg peklosoli

:) wystarczy 22 gr peklosoli/kg..... lussseirosss :) :thumbsup:

https://wedlinydomow...-czas/?p=544850



#17 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6997 postów

Napisano 02 sie 2017 - 21:00

Jakub Jewuła

Ja pekluję po swojemu, znaczy na kg mięsa biorę 1L wody i 80g p-soli, nie nastrzykuję, pekluję 10 dni, czasami 9, ale rzadko.

Proponuję karkówkę przekroić na pół, włożyć do garnka wysokiego, który ma więcej niż 3L pojemności, włóż zimne mięso, zalej zimną solanką i do lodówki na 10 dni.

 

Aha, ja mięso, które pekluję wkładam do solanki w stanie zamrożonym, ładnie solankę wychładza.

Podczas peklowania możesz mięso w garnku "zamieszać" ze dwa razy.


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 02 sie 2017 - 21:04


#18 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 03 sie 2017 - 05:05

 

peklowanie na sucho 30g/1kg peklosoli

:) wystarczy 22 gr peklosoli/kg..... lussseirosss :) :thumbsup:

https://wedlinydomow...-czas/?p=544850

 

Dzieki, bedzie wiec 22g/kg plus standardowe przyprawy - czoch, pieprz, listek i nic wiecej...

Za jakis tydzien nastawie do worka...

 

 

Jakub



#19 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2226 postów

Napisano 08 sie 2017 - 17:22

:) JJ, zrób na wory dwa, jeden awangardowo, z komponentami przyprawienniczymi, drugi zaś perfidnie, że samym peklosolem. ..
Porównasz, niekoniecznie subiektywnie😁😉😱

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Jakub Jewuła

Jakub Jewuła

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 08 sie 2017 - 18:25

Hej!

 

Taki mam plan :) Zaczne od boczku zapewne. 

Pozniej sprobuje porownac zaparzenie metoda tradycyjna i sous-vide...

 

 

Planuje tez wypracowac recepte na swinskie pastrami :)

 

Poki co w sobote pierwsze wedzenie karkowki od ktorej zaczal sie ten watek -

siedzi jeszcze w lodowce. Pachnie ladnie wiec powinna byc ok  :)

 

Jakub

Planuje tez wypracowac recepte na swinskie pastrami :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych