Maxell Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Na prośby forowiczów, podaję dzisiaj przepis na ogórki konserwowe mojej Mamy, który jest u nas stosowany od kilku pokoleń. Zapewniam, że efekt niesamowity. Przygotowujemy słoiki o pojemności 0,9 litra Składniki na 1 słoik: 1. Ogórki świeże2. Koper (2-3 dojrzałe baldachy)3. Czosnek - 2-3 ząbki4. kawałek obranego chrzanu5. Pieprz czarny - 3-4 ziarenka6. Ziele angielskie - 1-2 ziarenka7. Pół łyżeczki gorczycy8. Liść laurowy9. Marchewka (kilka krążków lub słupków). Zalewa na 1 słoik: 1. 5 łyżek octu 10%2. Czubata łyżka cukru3. Łyżeczka soli4. Dopełniamy zimna wodą. Wykonanie: 1. Do umytych słoików dajemy ogórki i przyprawy.2. Przygotowujemy jedną łyżkę i łyżeczkę, aby nimi odmierzać składniki do zalewy.3. Składniki zalewy dajemy do słoika.4. Uzupełniamy zimna wodą.5. Gotujemy od kilku do 8-9 minut, tzn. do chwili zmiany koloru ogórków i zamknięcia się słoików. Trzeba to samemu wypraktykować. Nie trzymamy zbyt długo by nie były miękkie! Gwarantuję niepowtarzalny smak i wygląd. Lepszych ogórków konserwowych nie jadłem.Polecam serdecznie. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Maxell 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Przepis super. U nas robi się podobnie, jednak zamiast marchewki dodaje się cebulę i paprykę ostrą. Można eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 A ja sobie wsadzilam do przepisow, bo pozniej ciezko wasza zima znalesc . Dziekuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 OK, trzeba będzie zrobić. Ogórki w tym roku zasiałem w połowie czerwca, jeszcze nie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Redzed, spokojnie, za chwile nie bedziesz mial czasu, bo tak zaczna rosnac. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Ogórki w tym roku zasiałem w połowie czerwca,- oj cos pozno Chris - nasz rownoleznik to ok polowy maja - ja juz swoje robie. A'propos - uzywam polskie odmiany - Sremski i Polan - amerykanskie nie nadaja sie zbytnio do naszego sposobu kwaszenia i marynowania. A przepis Maxella bedzie wykorzystany - dziekuje. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Przepis jest bardzo dobry, u mnie w rodzinie robimy podobnie....tylko dodajemy jeszcze małą płaską łyżeczkę majeranku na słoik... smakują wyśmienicie........ Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 ja zalewam goraca zalewa i wstawiam na 15 min do piecyka na 80 stopni , ogorki sa chrupiace. , ale ten przepis wyprobuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) O znalazłem ????. Wyciągam może się komuś jeszcze przyda. Przepis polecam Edytowane 5 Lipca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lipca 2018 W tym przepisie istotną rolę grają proporcje zalewy octowej; na 8 części wody 1 część octu 10%.Przy takim dość delikatnym zakwaszeniu wydobywją się walory smakowe i zapachowe całej kompozycji ogórkowo-przyprawowej.W mojej rodzinie podobny przepis funkcjonuje od lat jako "ogórki ciotki Elzy".Polecam, bo wart stosowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) Dla moich chłopaków takie proporcje są za słabe . Kiedyś zrobiłam i musiałam dolewać octu Edytowane 6 Lipca 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lipca 2018 Ja korniszony robię w proporcji 6:1 i dodaję więcej cukru .Bardzo lubimy z dodatkiem carry,lub musztardy .Jak to się ma w proporcjach np. na szklanki [octu wody i cukru]-u nas robimy korniszony w mniejszych słoikach -takich po śledziach. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lipca 2018 U mnie jeśli chodzi ogórki z octem to po próbach wielu przepisów pozostały wyłącznie ogórki z octem i ketchupem. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Lipca 2018 To @chudziaczku daj przepis, najlepiej w odrębnym wątku. Łatwiej się później szuka Dzięki Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) Właśnie zrobiłem dwa słoiki z własnych ogórków na próbę i po posmakowaniu zalewy w zakresie słoności , słodkości i kwaśności chyba będą dla nas dobre.Teraz się pasteryzują.Czas pokaże. Edytowane 7 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Lipca 2018 To @chudziaczku daj przepis, najlepiej w odrębnym wątku. To przepis z naszego forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/?view=findpost&p=119396 tylko ja daję mniej cukru i ketchupu pikantnego pudliszki - nieco więcej ( po prostu próbuję zalewę i coś tam jeszcze dodam ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Października 2018 (edytowane) Własnie otworzyłem jeden ze słoików zrobionych w tym roku wg. przepisu Maxella.Ogórki są jędrne i smaczne , ale jak dla nas minimalnie za mocna zalewa.Następne zrobię z 4 łyżkami octu reszta bez zmian.Polecam Edytowane 7 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Arkadiuszu, czy możesz podać tę proporcję z 4 łyżkami, ale w normalnych proporcjach decylitrach i litrach ?Bo 1 łyżka ma 15 ml. czyli razem 60 ml. ale na jaką ilość wody, bo tak znacznie prościej ogarnąć, cukier i sól już sobie ew. poradzę . Edytowane 9 Października 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Października 2018 Nie mogę bo sam jechałem na łyżki i łyżeczki,ale wydaje mi się ,że tu akurat taka dokładność nie jest wymagana.Innych proporcji bym nie zmieniał tylko trochę mniej octu.My jesteśmy mocno wyczuleni na kwas i np.rolmopsy Maxella to nie nasza bajka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Października 2018 Dzięki Arkadiuszu, ale już właśnie zrobiłem i dałem proporcję 120 ml. octu 10%, na 1 litr wody 1,1/2 szklanki cukru plus 2 łyżki soli. Próbowałem na smak i wydaje mi się że będzie OK ? W każdym razie zalewa mi smakowała, lecz zobaczymy na gotowo jak ogóraski dojrzeją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Października 2018 Noooo, i ogóreczki już przetestowane, wyszły pyszniusie i chrupiące, ale niestety te 120 ml. octu na 1 litr wody to za mało, i musiałem uzupełnić tak do około 200ml. i to by dawało proporcję ok. 1 : 5 i tak po 2 dniowej maceracji są teraz "malynowe", niezbyt kwaśne, raczej słodkawe, takie powiem szczerze nieomal typowo "Szwedzkie". Ach i jeszcze zamiast korzenia chrzanu, dałem do słoików młode liście od chrzanu, bo takich ci w Ciechocinku nad Wisłą dostatek, i dają równie doskonały smak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Października 2018 Ja chyba też jednak zostanę przy tych pięciu łyżkach bo okazało się, że z kanapką z grodziską wątrobianką są super. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zrobiłem w tym roku na próbę 15 słoików,ale po komentarzach widzę,że opinie są różne,ale w sumie każdy ma inny smak,nie mogę się doczekać,konsumpcji a tak z ciekawości,po jakim czasie,można sprawdzić smak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Lipca 2019 U mnie jest ocet 6 % , a ja w matematyce bardzo slaba , moze mi ktos pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Lipca 2019 U mnie jest ocet 6 % 8,5 łyżki 6% = 5 łyżek 10% Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.