Maxell Posted August 2, 2017 Report Share #1 Posted August 2, 2017 (edited) Na prośby forowiczów, podaję dzisiaj przepis na ogórki konserwowe mojej Mamy, który jest u nas stosowany od kilku pokoleń. Zapewniam, że efekt niesamowity. Przygotowujemy słoiki o pojemności 0,9 litra Składniki na 1 słoik: 1. Ogórki świeże2. Koper (2-3 dojrzałe baldachy)3. Czosnek - 2-3 ząbki4. kawałek obranego chrzanu5. Pieprz czarny - 3-4 ziarenka6. Ziele angielskie - 1-2 ziarenka7. Pół łyżeczki gorczycy8. Liść laurowy9. Marchewka (kilka krążków lub słupków). Zalewa na 1 słoik: 1. 5 łyżek octu 10%2. Czubata łyżka cukru3. Łyżeczka soli4. Dopełniamy zimna wodą. Wykonanie: 1. Do umytych słoików dajemy ogórki i przyprawy.2. Przygotowujemy jedną łyżkę i łyżeczkę, aby nimi odmierzać składniki do zalewy.3. Składniki zalewy dajemy do słoika.4. Uzupełniamy zimna wodą.5. Gotujemy od kilku do 8-9 minut, tzn. do chwili zmiany koloru ogórków i zamknięcia się słoików. Trzeba to samemu wypraktykować. Nie trzymamy zbyt długo by nie były miękkie! Gwarantuję niepowtarzalny smak i wygląd. Lepszych ogórków konserwowych nie jadłem.Polecam serdecznie. Edited August 2, 2017 by Maxell 1 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/ Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted August 2, 2017 Report Share #2 Posted August 2, 2017 Przepis super. U nas robi się podobnie, jednak zamiast marchewki dodaje się cebulę i paprykę ostrą. Można eksperymentować Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561717 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 2, 2017 Report Share #3 Posted August 2, 2017 A ja sobie wsadzilam do przepisow, bo pozniej ciezko wasza zima znalesc . Dziekuje. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561781 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted August 2, 2017 Report Share #4 Posted August 2, 2017 OK, trzeba będzie zrobić. Ogórki w tym roku zasiałem w połowie czerwca, jeszcze nie gotowe. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561794 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 2, 2017 Report Share #5 Posted August 2, 2017 Redzed, spokojnie, za chwile nie bedziesz mial czasu, bo tak zaczna rosnac. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561796 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted August 2, 2017 Report Share #6 Posted August 2, 2017 (edited) Ogórki w tym roku zasiałem w połowie czerwca,- oj cos pozno Chris - nasz rownoleznik to ok polowy maja - ja juz swoje robie. A'propos - uzywam polskie odmiany - Sremski i Polan - amerykanskie nie nadaja sie zbytnio do naszego sposobu kwaszenia i marynowania. A przepis Maxella bedzie wykorzystany - dziekuje. Edited August 2, 2017 by StefanS Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561799 Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 3, 2017 Report Share #7 Posted August 3, 2017 Przepis jest bardzo dobry, u mnie w rodzinie robimy podobnie....tylko dodajemy jeszcze małą płaską łyżeczkę majeranku na słoik... smakują wyśmienicie........ Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561804 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted August 3, 2017 Report Share #8 Posted August 3, 2017 ja zalewam goraca zalewa i wstawiam na 15 min do piecyka na 80 stopni , ogorki sa chrupiace. , ale ten przepis wyprobuje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-561819 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 5, 2018 Report Share #9 Posted July 5, 2018 (edited) O znalazłem ????. Wyciągam może się komuś jeszcze przyda. Przepis polecam Edited July 5, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601846 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 6, 2018 Report Share #10 Posted July 6, 2018 W tym przepisie istotną rolę grają proporcje zalewy octowej; na 8 części wody 1 część octu 10%.Przy takim dość delikatnym zakwaszeniu wydobywją się walory smakowe i zapachowe całej kompozycji ogórkowo-przyprawowej.W mojej rodzinie podobny przepis funkcjonuje od lat jako "ogórki ciotki Elzy".Polecam, bo wart stosowania. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601869 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 6, 2018 Report Share #11 Posted July 6, 2018 (edited) Dla moich chłopaków takie proporcje są za słabe . Kiedyś zrobiłam i musiałam dolewać octu Edited July 6, 2018 by chudziak Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601902 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 6, 2018 Report Share #12 Posted July 6, 2018 Ja korniszony robię w proporcji 6:1 i dodaję więcej cukru .Bardzo lubimy z dodatkiem carry,lub musztardy .Jak to się ma w proporcjach np. na szklanki [octu wody i cukru]-u nas robimy korniszony w mniejszych słoikach -takich po śledziach. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601926 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 6, 2018 Report Share #13 Posted July 6, 2018 U mnie jeśli chodzi ogórki z octem to po próbach wielu przepisów pozostały wyłącznie ogórki z octem i ketchupem. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601929 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 7, 2018 Report Share #14 Posted July 7, 2018 To @chudziaczku daj przepis, najlepiej w odrębnym wątku. Łatwiej się później szuka Dzięki Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601946 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 7, 2018 Report Share #15 Posted July 7, 2018 (edited) Właśnie zrobiłem dwa słoiki z własnych ogórków na próbę i po posmakowaniu zalewy w zakresie słoności , słodkości i kwaśności chyba będą dla nas dobre.Teraz się pasteryzują.Czas pokaże. Edited July 7, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601955 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 7, 2018 Report Share #16 Posted July 7, 2018 To @chudziaczku daj przepis, najlepiej w odrębnym wątku. To przepis z naszego forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/?view=findpost&p=119396 tylko ja daję mniej cukru i ketchupu pikantnego pudliszki - nieco więcej ( po prostu próbuję zalewę i coś tam jeszcze dodam ) Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-601967 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 7, 2018 Report Share #17 Posted October 7, 2018 (edited) Własnie otworzyłem jeden ze słoików zrobionych w tym roku wg. przepisu Maxella.Ogórki są jędrne i smaczne , ale jak dla nas minimalnie za mocna zalewa.Następne zrobię z 4 łyżkami octu reszta bez zmian.Polecam Edited October 7, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-608660 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2018 Report Share #18 Posted October 9, 2018 (edited) Arkadiuszu, czy możesz podać tę proporcję z 4 łyżkami, ale w normalnych proporcjach decylitrach i litrach ?Bo 1 łyżka ma 15 ml. czyli razem 60 ml. ale na jaką ilość wody, bo tak znacznie prościej ogarnąć, cukier i sól już sobie ew. poradzę . Edited October 9, 2018 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-608882 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 9, 2018 Report Share #19 Posted October 9, 2018 Nie mogę bo sam jechałem na łyżki i łyżeczki,ale wydaje mi się ,że tu akurat taka dokładność nie jest wymagana.Innych proporcji bym nie zmieniał tylko trochę mniej octu.My jesteśmy mocno wyczuleni na kwas i np.rolmopsy Maxella to nie nasza bajka. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-608893 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2018 Report Share #20 Posted October 9, 2018 Dzięki Arkadiuszu, ale już właśnie zrobiłem i dałem proporcję 120 ml. octu 10%, na 1 litr wody 1,1/2 szklanki cukru plus 2 łyżki soli. Próbowałem na smak i wydaje mi się że będzie OK ? W każdym razie zalewa mi smakowała, lecz zobaczymy na gotowo jak ogóraski dojrzeją ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-608900 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 14, 2018 Report Share #21 Posted October 14, 2018 Noooo, i ogóreczki już przetestowane, wyszły pyszniusie i chrupiące, ale niestety te 120 ml. octu na 1 litr wody to za mało, i musiałem uzupełnić tak do około 200ml. i to by dawało proporcję ok. 1 : 5 i tak po 2 dniowej maceracji są teraz "malynowe", niezbyt kwaśne, raczej słodkawe, takie powiem szczerze nieomal typowo "Szwedzkie". Ach i jeszcze zamiast korzenia chrzanu, dałem do słoików młode liście od chrzanu, bo takich ci w Ciechocinku nad Wisłą dostatek, i dają równie doskonały smak . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-609381 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 14, 2018 Report Share #22 Posted October 14, 2018 Ja chyba też jednak zostanę przy tych pięciu łyżkach bo okazało się, że z kanapką z grodziską wątrobianką są super. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-609390 Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted July 23, 2019 Report Share #23 Posted July 23, 2019 Zrobiłem w tym roku na próbę 15 słoików,ale po komentarzach widzę,że opinie są różne,ale w sumie każdy ma inny smak,nie mogę się doczekać,konsumpcji a tak z ciekawości,po jakim czasie,można sprawdzić smak? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-635780 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted July 24, 2019 Report Share #24 Posted July 24, 2019 U mnie jest ocet 6 % , a ja w matematyce bardzo slaba , moze mi ktos pomoc Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-635856 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 24, 2019 Report Share #25 Posted July 24, 2019 U mnie jest ocet 6 % 8,5 łyżki 6% = 5 łyżek 10% Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14555-og%C3%B3rki-konserwowe-mojej-mamy/#findComment-635857 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.