Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórki konserwowe mojej Mamy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30491 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sie 2017 - 13:54

Na prośby forowiczów, podaję dzisiaj przepis na ogórki konserwowe mojej Mamy, który jest u nas stosowany od kilku pokoleń. Zapewniam, że efekt niesamowity.

 

Załączony plik  Depositphotos_56541791_original.jpg   89,19 KB   40 Ilość pobrań

 

 

Przygotowujemy słoiki o pojemności 0,9 litra

 

Składniki na 1 słoik:

 

1. Ogórki świeże

2. Koper (2-3 dojrzałe baldachy)

3. Czosnek - 2-3 ząbki

4. kawałek obranego  chrzanu

5. Pieprz czarny - 3-4 ziarenka

6. Ziele angielskie - 1-2 ziarenka

7. Pół łyżeczki gorczycy

8. Liść laurowy

9. Marchewka (kilka krążków lub słupków).

 

Zalewa na 1 słoik:

 

1. 5 łyżek octu 10%

2. Czubata łyżka cukru

3. Łyżeczka soli

4. Dopełniamy zimna wodą.

 

Wykonanie:

 

1. Do umytych słoików dajemy ogórki i przyprawy.

2. Przygotowujemy jedną łyżkę i łyżeczkę, aby nimi odmierzać składniki do zalewy.

3. Składniki zalewy dajemy do słoika.

4. Uzupełniamy zimna wodą.

5. Gotujemy od kilku do 8-9 minut, tzn. do chwili zmiany koloru ogórków i zamknięcia się słoików. Trzeba to samemu wypraktykować.  Nie trzymamy zbyt długo by nie były miękkie!

 

Gwarantuję niepowtarzalny smak i wygląd. Lepszych ogórków konserwowych nie jadłem.

Polecam serdecznie.


Użytkownik Maxell edytował ten post 02 sie 2017 - 14:07


#2 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 sie 2017 - 14:07

Przepis super. U nas robi się podobnie, jednak zamiast marchewki dodaje się cebulę i paprykę ostrą. Można eksperymentować :) 



#3 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5109 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 sie 2017 - 21:17

A ja sobie wsadzilam do przepisow, bo pozniej ciezko wasza zima znalesc :D . Dziekuje.



#4 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1163 postów
  • MiejscowośćNanoose Bay

Napisano 02 sie 2017 - 22:42

OK, trzeba będzie zrobić.  Ogórki w tym roku zasiałem w połowie czerwca, jeszcze nie gotowe. 



#5 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5109 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 sie 2017 - 22:52

Redzed, spokojnie, za chwile nie bedziesz mial czasu, bo tak zaczna rosnac.



#6 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1147 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 02 sie 2017 - 23:28

Ogórki w tym roku zasiałem w połowie czerwca,

- oj cos pozno Chris -  nasz rownoleznik to ok polowy maja - ja juz swoje robie. A'propos - uzywam polskie odmiany - Sremski i Polan - amerykanskie nie nadaja  sie zbytnio do naszego sposobu kwaszenia i marynowania. 

A przepis Maxella bedzie wykorzystany - dziekuje.


Użytkownik StefanS edytował ten post 02 sie 2017 - 23:29


#7 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2054 postów

Napisano 03 sie 2017 - 05:28

Przepis jest bardzo dobry, u mnie w rodzinie robimy podobnie....tylko dodajemy jeszcze małą płaską łyżeczkę majeranku na słoik... smakują wyśmienicie........

 

Pozdrowienia



#8 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 03 sie 2017 - 07:31

ja zalewam goraca zalewa i wstawiam na 15 min do piecyka na 80 stopni , ogorki sa chrupiace. , ale ten przepis wyprobuje



#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3165 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 lip 2018 - 19:53

O znalazłem 😀. Wyciągam może się komuś jeszcze przyda. Przepis polecam

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 05 lip 2018 - 19:53


#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10577 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lip 2018 - 07:23

W tym przepisie istotną rolę grają proporcje zalewy octowej; na 8 części wody 1 część octu 10%.

Przy takim dość delikatnym zakwaszeniu wydobywją się walory smakowe i zapachowe całej kompozycji ogórkowo-przyprawowej.

W mojej rodzinie podobny przepis funkcjonuje od lat jako "ogórki ciotki Elzy".

Polecam, bo wart stosowania.



#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5569 postów

Napisano 06 lip 2018 - 15:14

Dla moich chłopaków takie proporcje są za słabe  :cry:. Kiedyś zrobiłam i musiałam dolewać octu :facepalm:


Użytkownik chudziak edytował ten post 06 lip 2018 - 22:44


#12 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2007 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 lip 2018 - 22:10

Ja korniszony robię w proporcji 6:1 i dodaję więcej cukru .

Bardzo lubimy z dodatkiem carry,lub musztardy .

Jak to się ma w proporcjach np. na szklanki [octu wody i cukru]-u nas robimy korniszony w mniejszych słoikach -takich po śledziach.



#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5569 postów

Napisano 06 lip 2018 - 22:48

U mnie jeśli chodzi  ogórki z octem to po próbach wielu przepisów  pozostały wyłącznie ogórki z octem i ketchupem.



#14 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3165 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 lip 2018 - 10:00

To @chudziaczku daj przepis, najlepiej w odrębnym wątku. Łatwiej się później szuka Dzięki

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12345 postów

Napisano 07 lip 2018 - 12:48

Właśnie zrobiłem dwa słoiki  z własnych ogórków na próbę i po posmakowaniu zalewy w zakresie słoności , słodkości i kwaśności chyba będą dla nas dobre.Teraz się pasteryzują.Czas pokaże. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 lip 2018 - 12:48


#16 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5569 postów

Napisano 07 lip 2018 - 15:31

To @chudziaczku daj przepis, najlepiej w odrębnym wątku.

 

To przepis z naszego forum  https://wedlinydomow...dpost&p=119396 tylko ja daję mniej cukru  i ketchupu pikantnego pudliszki - nieco więcej ( po prostu próbuję zalewę i coś tam jeszcze dodam :facepalm:)



#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12345 postów

Napisano 07 paź 2018 - 10:30

Własnie otworzyłem jeden ze słoików zrobionych w tym roku wg. przepisu Maxella.Ogórki są  jędrne i smaczne , ale jak dla nas minimalnie za mocna zalewa.Następne zrobię z 4 łyżkami octu reszta bez zmian.Polecam


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 paź 2018 - 10:32


#18 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 paź 2018 - 17:36

Arkadiuszu, czy możesz podać tę proporcję z 4 łyżkami, ale w normalnych proporcjach decylitrach i litrach :D ?

Bo 1 łyżka ma 15 ml.  czyli razem 60 ml. ale na jaką ilość wody, bo tak znacznie prościej ogarnąć, cukier i sól już sobie ew. poradzę :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 09 paź 2018 - 17:40


#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12345 postów

Napisano 09 paź 2018 - 20:30

Nie mogę bo sam jechałem na łyżki i łyżeczki,ale wydaje mi się ,że tu akurat taka dokładność nie jest wymagana.Innych proporcji bym nie zmieniał tylko trochę mniej octu.My jesteśmy mocno wyczuleni na kwas i np.rolmopsy Maxella to nie nasza bajka.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 paź 2018 - 21:32

Dzięki Arkadiuszu, ale już właśnie zrobiłem i dałem proporcję 120 ml. octu 10%, na 1 litr wody 1,1/2 szklanki cukru plus 2 łyżki soli. Próbowałem na smak i wydaje mi się że będzie OK ? W każdym razie zalewa mi smakowała, lecz zobaczymy na gotowo jak ogóraski dojrzeją  :D ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych