Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prośba o ocenę projektu

budowa wędzarni projekt wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 12 sie 2017 - 20:25

Witam Was i proszę o komentarze dotyczące projektu. Nie jest to projekt profesjonalny ale myślę, że w miarę czytelny. Rura doprowadzająca dym będzie stalowa. Reszta materialu to cegła, beton i drewno do wyłożenia od wewnątrz.

Załączone pliki



#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 12 sie 2017 - 20:44

Rysunek i opis mało czytelny....?

 

Tak na szybko.

 

Rura dymowa nie może wychodzić z dołu paleniska, tylko zawsze z jego najwyższego punktu.

Wylot dymu z komory też w najwyższym punkcie, a nie gdzieś po środku.



#3 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 12 sie 2017 - 20:59

Dzieki za odpowiedź. Wylot z komory poprawię ale bardzo zależy mi na tym żeby rura od paleniska szła od jego dołu bo komora wędzarni będzie się wtedy niżej zaczynała. Odległość od dołu paleniska do komina (droga jaką pokona dym) była by ok 4,5m a bezwzględna rożnica poziomów to ok 2,4m więc miałem nadzieję, że ciąg poradził by sobie z tym dolnym ułożeniem rury. Ma to jakąś szansę powodzenia?



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 sie 2017 - 21:16

To nie zależy od Ciebie. Po prostu takie są prawa fizyki. :D Dym zbiera się u góry paleniska i stąd musi być transportowany do komory. Będziesz chyba musiał podnieść cokół pod komorą.



#5 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 sie 2017 - 21:18

Chcesz zadziałać trochę przeciw fizyce. Ciepłe powietrze wraz z dymem chce unosić się do góry. Liczysz na cug, że pociągnie, dym będzie kotłował i część pójdzie do komory, a część będzie drzwiczkami uciekać z paleniska. Żeby temu przeciwdziałać zamkniesz drzwiczki i będzie problem. (nie zamykamy drzwiczek od paleniska)  W wędzarni cug to nic dobrego, przepływ dymu ma być "swobodny" bez cugu.  Miro wyżej Ci napisał co jest źle. Przeprojektuj i rozważ wędzarnię bez kanału z paleniskiem bezpośrednim.



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 sie 2017 - 21:23

Umieszczenie rury u góry paleniska tworzy także wstępny filtr grawitacyjny dla cząsteczek stałych dymu. Umieszczenie jej na środku lub spodzie paleniska, będzie powodowało, poza innymi problemami, przygaszanie ognia.



#7 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 12 sie 2017 - 21:29

Dzieki za odpowiedzi. Wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nie chcę bo właśnie taką wyburzyłem. Moja jeszcze poprzednia wędzarnia to była zwykła beczka z kanałem dymowym i podobalo mi się to rozwiązanie i wydaje mi się, że dużo łatwiej się wędziło na zimno. W takim razie zrobię palenisko 0,5m wysokie, wyjście rury na górze bocznej ściany ale zmniejsze kąt rury do ok 1 stopnia. Palenisko będzie miało wymiary ok 1,3m x 1,4m i 0,5m wysokości. Czy takie rozwiązanie bedzie ok biorac pod uwagę wymiary komory wędzarniczej ok 1,3m x 1,9m i wysokość ok 1,7m?



#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 sie 2017 - 11:18

Nie za duże to palenisko? 

Kąt 1 stopień ......prawie nic, zrobiłbym większy.



#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3202 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 sie 2017 - 13:30

Paleniska jak palenisko trochę duże . Ale komora prawie przemysłowa. Jak dla mnie przy tych wymiarach to przydałby się wiatrak aby mięszał dym w środku

#10 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 13 sie 2017 - 16:17

Z tego co wyczytałem to kąt ma być od 1 do 3 stopni. Komora taka duża żeby rozebraną półtuszę przerobić na raz bez ścisku.

#11 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4381 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 sie 2017 - 20:40

Komora taka duża żeby rozebraną półtuszę przerobić na raz bez ścisku.

 Półtusza będzie z wołowa, czy wieprzowa? A poważnie. Jak masz zamiar zawieszać lub wyjmował kije przy odległości 1,9 m?



#12 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 13 sie 2017 - 21:43

Wieprzowa :) 1,9m to szerokość (zewnętrzna). przy odpowiednio dużych drzwiach nie widzę problemu.



#13 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 13 sie 2017 - 23:38

Po wejściu do tak dużej komory można bez problemu operować kijami :laugh: ;) .



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 sie 2017 - 04:37

Prawie dwu metrowe kije i na nich wędliny?

To ile chcesz zawiesić na jednym kiju i ile będzie ważył?

A kije z jakiego materiału....rura?



#15 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3202 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 sie 2017 - 05:14

To przemysłowa to chyba wózki?

#16 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 14 sie 2017 - 09:55

1,9m to szerokość zewnętrzna czyli odpadnie szerokość cegły od dwóch ścian + obicie deską więc wewnątrz będzie to ok 1.55-1.6m szeroka i ok 1.05-1.10 głęboka.

#17 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3202 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 sie 2017 - 11:22

To dalej dużo. Amatorsko koledzy mają 1x1 m. I to jest spora wędzarnia nawet dwie połówki zmieścisz ;-)

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 14 sie 2017 - 11:27


#18 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 14 sie 2017 - 11:33

No to moja będzie 0.5 metra szersza i wysokość ok 1.6m. Zapewne nie będzie przeładowana :) i pasuje mi taki wymiar akurat pod wiatą. Rozumiem, że nie ma jakichś negatywnych aspektów wędzenia w takiej wędzarni przy odpowiednio dużym palenisku.

#19 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 14 sie 2017 - 13:09

Z rura w palenisku wg projektu będzie potrzeba koksu do grzania. Kije po obciążeniu i nagrzaniu będą się wyginać i wędzonki spadną. Może na początek trochę czytania i porad, potem snucie opowieści

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 14 sie 2017 - 14:28

Nie wiem dlaczego twierdzisz, że nie czytałem a na konstruktywne porady właśnie czekam. Wytrzymałość rury to raczej nie jest problem. Jeśli chodzi o ogrzanie to myślę, że przy takiej wielkości paleniska po rozgarnięciu żaru i włożeniu szczap żeby się tliły temperaturę ok 35-40 stopni powinienem utrzymać. Tą rurę oczywiście przerobię na górę paleniska według Waszych rad.

Użytkownik Łukaszenko edytował ten post 14 sie 2017 - 14:30






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: budowa wędzarni, projekt wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych