Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prośba o ocenę projektu

budowa wędzarni projekt wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#21 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 14 sie 2017 - 16:36

Sama komora będzie niezłym kominem i wytworzy ciąg. Palenisko, to inna bajka i inne parametry dotyczące spalania i jakości dymu. Rura będzie tłumikiem tperatury, a zarazem katalizatorem dopalajacym składniki dymu przy dopiekaniu. Będziesz mieć tablice "Mendlejewa" na wędzonkach. Zamiar dobry wykonanie złe. Moja rada czytaj i czytaj. Jak będziesz wiedział w czym rzecz łatwiej zrozumiesz co i jak.
[Dodano: 14 sie 2017 - 17:36]
Jak nie poznasz nut, w orkiestrze nie zagrasz.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 14 sie 2017 - 16:36


#22 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 14 sie 2017 - 16:44

Czy skrócenie rury do powiedzmy 1m coś zmieni czy zmniejszać szerokość komory? Z tego co wiem dopalanie zaczyna się powyżej 500 stopni Celsjusza a całkowite dopalenie ok 900 dlatego w piecach stosuje się wkłady ceramiczne więc wątpię żebym taką temperaturę osiągał.

#23 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 14 sie 2017 - 17:41

Czytaj, bo nie wiem jak tłumaczyć. Okresl co, ile i jak chcesz wędzić. Forum pomoże, ale należy współpracować.

#24 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 14 sie 2017 - 19:07

Piszesz, że wyburzyłeś wędzarnię z bezpośrednim paleniskiem, a popełniasz błędy jak byś nigdy nie wędził. Na forum nie .........y tu każdy popełniał jakieś błędy i każdy cały czas się uczy.

#25 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2471 postów

Napisano 14 sie 2017 - 19:52

:) Kije nie muszą przecież być na całą szerokość wędzaryny...można wspornik/i zrobić w połowie np

Palenisko przybliż możliwie do komory, najlepiej pod nią...na zimne wędzenie najwyżej doprowadzisz lewe powietrze jak będzie za ciepło

Strop powinien Ci stabilizować temperaturę...

Sprawa do przemyślenia :thumbsup:

Kiełbasofilskie Pozdro :D



#26 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 14 sie 2017 - 21:47

Lewe, powietrze jak z nazwy, zawsze fałszywe i problemy wprowadza. To jak miejsce pomiaru polować zimną wodą.

#27 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 15 sie 2017 - 00:13

Powoli zaczynam przekonywać się z powrotem do wędzarni bezpośredniej czyli takiej jaką miałem poprzednio. Nie ja ją budowałem. Palenisko było śmiesznie małe a komora bardzo niska. Do tego była w garażu, który od przyszłego roku będzie warsztatem motocyklowym. Bardzo dobrze wędziło mi się w beczce z kanałem dymowym i chciałem powrócić do takiej konstrukcji ale w większej skali. Ale do rzeczy: czy w wędzarni bezpośredniej przy wymiarach wewnętrznych paleniska ok 1.05m/1.6m mogę zejść na wysokość ok 55cm. Wiem, że powinno być 3/4 szerokości ale strasznie wysoko wtedy zaczynała by się komora.

#28 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2471 postów

Napisano 15 sie 2017 - 09:24

:) Również mam nie najlepsze skojarzenia z "lewe" wykluczając "Lewego"  :D 

----------

W każdej wędzarynce (co widziałem) da się wędzić "na zimno"...

Palenisko nie musi mieć wymiarów komory. :)



#29 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 15 sie 2017 - 20:31

Pierwszy łyk wody dla ochłody. Jeszcze troszke poczytasz, oswoisz się i podejmiesz decyzje pozytywną na przyszłość. Określ co chcesz uzyskać, a pomoc dostaniesz.

#30 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 15 sie 2017 - 21:30

Doczytam jeszcze o wędzarniach bezpośrednich i myślę, że do końca tygodnia podejmę decyzję i coś wstępnie narysuje. Niezależnie od decyzji chciałbym zapytać Was czy i jak izolowaliście fundament. Jedni piszą szkło wodne, drudzy dysterbit jeszcze inni, że klasycznie papa ale te materialy jakoś strasznie nie pasują mi do paleniska wędzarni. Możecie rozwiać moje wątpliwości?



#31 greyf

greyf

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 983 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 15 sie 2017 - 21:40

nie sądzę, by ktoś z SiB-ów proponował zastosowanie papy :)

Pod fundament daj warstwę żwiru lub piasku i będzie oki



#32 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 15 sie 2017 - 21:47

Możecie rozwiać moje wątpliwości?

 

Najlepsza izolacja fundamentu to odpowiednie przygotowanie podłoża ;) Zrobisz odprowadzenie wody z warstwy żwiru i drobnego kruszywa i będzie ok :cool:

 

Papy... folie... dysperbity... etc. nie są potrzebne, a wręcz "przeszkadzają" :cool:


Użytkownik Kamil_1 edytował ten post 15 sie 2017 - 21:47


#33 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 15 sie 2017 - 22:51

U mnie fundament jest już wylany. Tutaj na forum przy projekcie którejś z wędzarni był dość obszerny wątek odizolowania paleniska od fundamentu i zdziwiły mnie materiały do tego używane. Czy jest konieczność odizolowywania paleniska od fundamentu i jeśli tak to jakich materiałów do tego użyć?

#34 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 15 sie 2017 - 23:32

Niepalnych i nie wydzielających żadnych związków chemicznych , Jeżeli takich nie masz, to chyba lepiej wcale nie dawać - alternatywą , o której kiedyś dyskutowaliśmy jest  gruba folia aluminiowa jako izolacja



#35 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 16 sie 2017 - 07:37

Najpierw

Doczytam jeszcze o wędzarniach bezpośrednich i myślę, że do końca tygodnia podejmę decyzję i coś wstępnie narysuje. Niezależnie od decyzji chciałbym zapytać Was czy i jak izolowaliście fundament. Jedni piszą szkło wodne, drudzy dysterbit jeszcze inni, że klasycznie papa ale te materialy jakoś strasznie nie pasują mi do paleniska wędzarni. Możecie rozwiać moje wątpliwości?

 

A za chwilę piszesz:

U mnie fundament jest już wylany.

 

Jak już pisał Andyandy musisz jaśniej określać to co chcesz zrobić i wtedy pytać... ;)

 

Co do odizolowania paleniska od fundamentu... - co dokładnie masz na myśli? bo jeśli chodzi Ci o to "czy na betonie można palić" - to tak, można... ;) Możesz na fundamencie wymurować warstwę z cegieł, ale uważam, że nie jest to konieczne... :cool:



#36 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 16 sie 2017 - 08:01

Chodzi o izolację między fundamentem a murem żeby mur nie ciągną wody z fundamentu. Czy trzeba taką izolację wykonać. Wydaje mi się, że nie ale tu na forum są projekty gdzie taka izolacja była zastosowana.

#37 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 16 sie 2017 - 08:09

Chodzi o izolację między fundamentem a murem żeby mur nie ciągną wody z fundamentu. Czy trzeba taką izolację wykonać. Wydaje mi się, że nie ale tu na forum są projekty gdzie taka izolacja była zastosowana.

 

Wg mnie nie jest potrzebna - to nie dom ;) Jeśli jednak zdecydujesz się na odizolowanie to można położyć "cokolwiek"- tzn papę, dysperbit ALE... całą powierzchnię (płytę pod paleniskiem) należy wymurować cegłą pełną tak, aby owe materiały nie miały kontaktu z paleniskiem etc. :cool:



#38 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 16 sie 2017 - 08:12

W takim razie nie będę robił żadnej izolacji poziomej. Zdziwiło mnie właśnie w projektach używanie asfaltowtch pochodnych do tego celu.

#39 Owidius

Owidius

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 17 sie 2017 - 08:02

Łukaszenko jak chcesz dużą wędzarnię to modyfikuj lekko projekt wędzarni Andyandy, tu masz mój projekt https://wedlinydomow...rnia-owidiusa/ i poszczególne etapy, wędzarnia duża, nawet bardzo duża, a przy kijach 1 metrowych już ciężko się nimi operuje ze względu na wagę tego co na nich wisi. Wędzarnia nie pożera metrów 3 drewna, kilka szczapek i się ładnie dymi. idealna kontrola temperatury (wymagało to kilku wędzeń by się jej nauczyć). Słuchaj porad a nie będziesz żałował. Nie mówię że moja jest idealna, bo ma wady jednym z nich jest za mały otwór w stropie - mam ciut za mały 26 cm z 5-6 cm więcej i było by idealnie. no jeszcze parę rzeczy się by znalazło przy kolejnej budowie wyeliminuję. Poza tym przejrzyj projekty kolegów na pewno znajdziesz coś co Ci będzie odpowiadało.



#40 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 17 sie 2017 - 11:02

Widziałem już Twój projekt i podoba mi się Twoje dzieło. Mógłbyś podać mi wymiary wewnętrzne komory i wysokość paleniska? Gdzie kupiłeś drzwiczki do paleniska?

Użytkownik Łukaszenko edytował ten post 17 sie 2017 - 11:03






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: budowa wędzarni, projekt wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych