Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prośba o ocenę projektu

budowa wędzarni projekt wędzarni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#41 Owidius

Owidius

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 17 sie 2017 - 12:54

Widziałem już Twój projekt i podoba mi się Twoje dzieło. Mógłbyś podać mi wymiary wewnętrzne komory i wysokość paleniska? Gdzie kupiłeś drzwiczki do paleniska?

 

Rozumiem że tyczy się to mojego projektu :),  jak wrócę do domu to zwymiaruję dokładnie i podam - drzwiczki to jak większość na forum allegro i sortowanie po cenie, żałuję że nie mają obrotowego szybra dozującego powietrze, miałem dorobić ale dobrze radzę sobie zostawiając niedomknięte drzwiczki

 

Dodam że fundament wylany na piasku i gruzie nie mam problemu z wilgocią, zresztą i tak przed wędzeniem trzeba przepalić, zimą i w okresie deszczowym to przepalam troszkę dłużej nawet kilka godzin wtedy gorsze drewno i delikatna temp żeby nie rozsadziło, później wędzi się na spokojnie.

 

Wysokość paleniska na 8 cegieł + fuga, 9 to obudowa stropu, drzwiczki polecałbym większe.



#42 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 20 sie 2017 - 21:21

Chciałbym przedstawić Wam poprawiony projekt. Wcześniej planowałem wędzarnie z kanałem dymowym, po przeanalizowaniu za i przeciw postanowiłem zbudować wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Postawiona będzie na polu kwadratu o boku 125cm (wymiar zewnętrzny) Materiał budowlany to beton (fundament i strop paleniska), cegła czerwona pełna (ściany) oraz drewno liściaste (odeskowanie wnętrza komory, drzwi, oraz dach). Wędzarnia będzie znajdowała się pod zadaszoną wiatą. Czy dopuszczalny jest dach jednospadowy gdyż dwuspadowy utrudni mi konstrukcja wiaty.Otwory dymne umieszczę na ścianie frontowej oraz prawej bocznej. Drzwi do komory będą wielkości całej ściany. Dodatkowo na wysokość ok 70cm komorę wędzarni chciałbym wyłożyć blachą w celu zabezpieczenia jej przed ewentualnym przedostanim się ognia z paleniska. Przepraszam, że zdjęcie w poziomie ale obraca je automatycznie przy ładowaniu na forum.

Załączone pliki


Użytkownik Łukaszenko edytował ten post 20 sie 2017 - 21:25


#43 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 21 sie 2017 - 20:46

Super, budować i oczywiscie relacja foto.

#44 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 21 sie 2017 - 23:29

Ok. Dzięki.

#45 Maksoo

Maksoo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 22 sie 2017 - 14:39

nawet jakiś filmik bym na Twoim miejscu wrzucił, 



#46 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 22 sie 2017 - 15:41

Postaram się na bieżąco relacjonować :) powinienem zacząć w przyszłym tygodniu.

#47 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 24 lip 2018 - 14:07

Wędzarnia miała powstać w zeszłym roku ale z totalnego braku czasu musiałem to odłożyć. Obiecałem relację więc start. Wczoraj przywiozłem cegłę. :) Niestety nie mogę dodać zdjęcia z telefonu. Później spróbuję na komputerze.

Użytkownik Łukaszenko edytował ten post 24 lip 2018 - 14:14


#48 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 25 lip 2018 - 16:01

A oto cegła czerwona pełna z obi 0,99 zł sztuka.

 

Załączony plik  cegła.jpg   110,39 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 25 lip 2018 - 16:16


#49 Sleyer3

Sleyer3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 07 sie 2018 - 22:16

Witam jestem tu nowy, więc przepraszam jeśli się gdzieś wtrąciłem. Chciałem zapytać co sądzicie o mojej wędzarni ? Posiadam palenisko pośrednie, dziś skończyłem dach po 2 latach od budowy wędzarni ( nie było czasu),jeszcze tylko obróbki, próba palenia pokazała, że jest trochę nieszczelności i dymi nie tylko z komina, mam plan doszczelnić tkaniną jutową, co o tym sądzicie ?

Załączone pliki



#50 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1263 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 08 sie 2018 - 05:54

Wędzarnia nie musi być w pełni szczelna... zostaw jak jest ;) poćwicz osuszanie i utrzymywanie temperatury i wrzucaj mięso :cool:

#51 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8456 postów

Napisano 08 sie 2018 - 07:25

Wędzarnia nie musi być w pełni szczelna... zostaw jak jest
:yes: a może jeszcze dodaj z boku na górze kilka  regulowanych otworów

#52 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6440 postów

Napisano 08 sie 2018 - 07:51

Chciałem zapytać co sądzicie o mojej wędzarni ?

Zastanawiam się ile masz wzrostu?  :D  



#53 Sleyer3

Sleyer3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 08 sie 2018 - 09:46

Wędzarnia nie musi być w pełni szczelna... zostaw jak jest

:yes: a może jeszcze dodaj z boku na górze kilka  regulowanych otworów
Będzie jeszcze szyber w kominie, na chwilę obecną jest tylko za paleniskiem na przewodzie dymowym.
[Dodano: 08 sie 2018 - 09:46]

Chciałem zapytać co sądzicie o mojej wędzarni ?

Zastanawiam się ile masz wzrostu?  :D
Nie wiem co to ma do rzeczy? Ale jeśli Ci chodzi i wysokość wędzarni to fakt jest niska z kilku powodów. Pierwszy to taki że wędzarnie wybudowałem z własnych środków na działce szwagra więc nie chciałem ładować kupę kasy w coś co i tak nie będzie strikte należało do mnie. Drugi to taki że mniejszą wędzarnię lepiej nagrzać.

#54 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 08 sie 2018 - 10:18

 

Drugi to taki że mniejszą wędzarnię lepiej nagrzać.

I gorzej wędzić. Mała komora =duży kłopot .

 

wędzarnie wybudowałem z własnych środków na działce szwagra więc nie chciałem ładować kupę kasy

Trzeba więc było zrobić palenisko pod komorą - taniej i lepiej,ekonomiczniej i zdrowiej ;) :)

 

Komin szczupły i wysoki = duży cug.- co jest niewskazane. Jak radzi Muski dorobić otwory.

Jeżeli komora nie jest w środku ocieplona to zimą "popłynąć" możesz.

Palenisko też malutkie - to niestety nie jest zaleta. (powiedz chociaż, że nie jest szamotem wyłożone)

W Tym przypadku nieszczelności to bym zostawił , na pewno nie zaszkodzą , wręcz odwrotnie.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 08 sie 2018 - 10:24


#55 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6440 postów

Napisano 08 sie 2018 - 10:57

Nie wiem co to ma do rzeczy? Ale jeśli Ci chodzi i wysokość wędzarni to fakt jest niska z kilku powodów.

Jedynym powodem dla którego ktoś buduje niską wędzarnię, może być niski wzrost. W innym przypadku to utrudnianie sobie życia. To po prostu nie jest praktyczne. Oto moja opinia.

Sam mam niskie szafki, więc budując wędzarnię na pewno nie będzie niska, wręcz odwrotnie. 

Gdybyś najpierw tu wszedł to może zrobiłbyś inaczej a tak, jest jak jest. Przy palenisku murowanym i górze drewnianej jak ma wielu, zawsze mógłbyś górę zabrać jak Cię szwagier wkurzy.  ;) Poza tym, chyba każdy buduje z własnych środków.



#56 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8456 postów

Napisano 08 sie 2018 - 11:07

To po prostu nie jest praktyczne. Oto moja opinia.

Ergonomia ma duże znaczenie praktyczne - i Masz rację Pawle - i w wielu postach NT budowy wędzarni wszyscy to podkreślają - ale mleko się rozlało - lepsza taka jak żadna  ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 08 sie 2018 - 11:08


#57 Sleyer3

Sleyer3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 08 sie 2018 - 16:09

Palenisko nie jest wyłożone szamotem. Jak dotąd wędzidło się ok, wędliny pierwsza klasa. Nie chciałem paleniska bezpośrednio pod wędzarnią ponieważ uważam że trudniej jest utrzymać temperaturę (kwestia doświadczenia), w mojej wędzarni uchylam lekko drzwi paleniska, szybrem reguluję cug i całe wędzenie mam stabilną temperaturę. Faktem jest że załadunek wędlin trzeba przeprowadzać na kolanach, ale nie jest to dla mnie aż takie uciążliwe. Przy drugiej wędzarni wprowadzę pewne zmiany i skorzystam z waszych rad.

#58 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 08 sie 2018 - 16:40

Najważniejsze , że jesteś zadowolony. Jak coś udymisz to wrzuć fotki dla potomnych ;) :)

 

Jak dotąd wędzidło się ok, wędliny pierwsza klasa

 

 

Dla jednych to jest ok :

 

Załączony plik  okopcone.JPG   217,39 KB   2 Ilość pobrań  Załączony plik  post-86317-0-11562500-1492876504_thumb.jpg   153,5 KB   2 Ilość pobrań

 

Dla innych to jest ok:

 

Załączony plik  DSC01453.JPG   94,32 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  DSC00914.JPG   253,12 KB   2 Ilość pobrań

 

Gdzie jest Twoje ok? Wyżej czy niżej? :)


Użytkownik binio1111 edytował ten post 08 sie 2018 - 16:53


#59 Sleyer3

Sleyer3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 08 sie 2018 - 21:34

To jest dla mnie ok. Przyznaję że pierwsze wędzenie było dramatem, palenisko źle wykonane, rozpalanie i nagrzewanie wędzarni to był dramat. Pierwsze wędzonki osmolone, a nie uwędzone. Teraz dochodzę do wprawy, głupi ten który uważa że już wie wszystko więc staram się czytać i poprawiać błędy, zauważyłem że połowa sukcesu to po wędzeniu poprawne parzenie tu popełniałem błąd i wędzonki wychodziły suche, teraz są soczyste. I moja rada o ile wypada mi radzic: nie słuchać ludzi którzy mówią "trochę za mało słone, trochę za słone, trochę takie, trochę owakie" robię tak jak mi smakuje i mojej rodzinie i wtedy to ma sens.

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#60 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 08 sie 2018 - 21:55

 

nie słuchać ludzi którzy mówią "trochę za mało słone, trochę za słone, trochę takie, trochę owakie" robię tak jak mi smakuje i mojej rodzinie i wtedy to ma sens

Bardzo dobra rada :) :thumbsup:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: budowa wędzarni, projekt wędzarni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych