Łukaszenko Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Witam Was i proszę o komentarze dotyczące projektu. Nie jest to projekt profesjonalny ale myślę, że w miarę czytelny. Rura doprowadzająca dym będzie stalowa. Reszta materialu to cegła, beton i drewno do wyłożenia od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Rysunek i opis mało czytelny....? Tak na szybko. Rura dymowa nie może wychodzić z dołu paleniska, tylko zawsze z jego najwyższego punktu.Wylot dymu z komory też w najwyższym punkcie, a nie gdzieś po środku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Dzieki za odpowiedź. Wylot z komory poprawię ale bardzo zależy mi na tym żeby rura od paleniska szła od jego dołu bo komora wędzarni będzie się wtedy niżej zaczynała. Odległość od dołu paleniska do komina (droga jaką pokona dym) była by ok 4,5m a bezwzględna rożnica poziomów to ok 2,4m więc miałem nadzieję, że ciąg poradził by sobie z tym dolnym ułożeniem rury. Ma to jakąś szansę powodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 To nie zależy od Ciebie. Po prostu takie są prawa fizyki. Dym zbiera się u góry paleniska i stąd musi być transportowany do komory. Będziesz chyba musiał podnieść cokół pod komorą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Chcesz zadziałać trochę przeciw fizyce. Ciepłe powietrze wraz z dymem chce unosić się do góry. Liczysz na cug, że pociągnie, dym będzie kotłował i część pójdzie do komory, a część będzie drzwiczkami uciekać z paleniska. Żeby temu przeciwdziałać zamkniesz drzwiczki i będzie problem. (nie zamykamy drzwiczek od paleniska) W wędzarni cug to nic dobrego, przepływ dymu ma być "swobodny" bez cugu. Miro wyżej Ci napisał co jest źle. Przeprojektuj i rozważ wędzarnię bez kanału z paleniskiem bezpośrednim. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Umieszczenie rury u góry paleniska tworzy także wstępny filtr grawitacyjny dla cząsteczek stałych dymu. Umieszczenie jej na środku lub spodzie paleniska, będzie powodowało, poza innymi problemami, przygaszanie ognia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Dzieki za odpowiedzi. Wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nie chcę bo właśnie taką wyburzyłem. Moja jeszcze poprzednia wędzarnia to była zwykła beczka z kanałem dymowym i podobalo mi się to rozwiązanie i wydaje mi się, że dużo łatwiej się wędziło na zimno. W takim razie zrobię palenisko 0,5m wysokie, wyjście rury na górze bocznej ściany ale zmniejsze kąt rury do ok 1 stopnia. Palenisko będzie miało wymiary ok 1,3m x 1,4m i 0,5m wysokości. Czy takie rozwiązanie bedzie ok biorac pod uwagę wymiary komory wędzarniczej ok 1,3m x 1,9m i wysokość ok 1,7m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Nie za duże to palenisko? Kąt 1 stopień ......prawie nic, zrobiłbym większy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Paleniska jak palenisko trochę duże . Ale komora prawie przemysłowa. Jak dla mnie przy tych wymiarach to przydałby się wiatrak aby mięszał dym w środku Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Z tego co wyczytałem to kąt ma być od 1 do 3 stopni. Komora taka duża żeby rozebraną półtuszę przerobić na raz bez ścisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Komora taka duża żeby rozebraną półtuszę przerobić na raz bez ścisku. Półtusza będzie z wołowa, czy wieprzowa? A poważnie. Jak masz zamiar zawieszać lub wyjmował kije przy odległości 1,9 m? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Wieprzowa 1,9m to szerokość (zewnętrzna). przy odpowiednio dużych drzwiach nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Po wejściu do tak dużej komory można bez problemu operować kijami . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Prawie dwu metrowe kije i na nich wędliny?To ile chcesz zawiesić na jednym kiju i ile będzie ważył?A kije z jakiego materiału....rura? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 To przemysłowa to chyba wózki? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 1,9m to szerokość zewnętrzna czyli odpadnie szerokość cegły od dwóch ścian + obicie deską więc wewnątrz będzie to ok 1.55-1.6m szeroka i ok 1.05-1.10 głęboka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) To dalej dużo. Amatorsko koledzy mają 1x1 m. I to jest spora wędzarnia nawet dwie połówki zmieścisz ;-) Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 No to moja będzie 0.5 metra szersza i wysokość ok 1.6m. Zapewne nie będzie przeładowana i pasuje mi taki wymiar akurat pod wiatą. Rozumiem, że nie ma jakichś negatywnych aspektów wędzenia w takiej wędzarni przy odpowiednio dużym palenisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Z rura w palenisku wg projektu będzie potrzeba koksu do grzania. Kije po obciążeniu i nagrzaniu będą się wyginać i wędzonki spadną. Może na początek trochę czytania i porad, potem snucie opowieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie wiem dlaczego twierdzisz, że nie czytałem a na konstruktywne porady właśnie czekam. Wytrzymałość rury to raczej nie jest problem. Jeśli chodzi o ogrzanie to myślę, że przy takiej wielkości paleniska po rozgarnięciu żaru i włożeniu szczap żeby się tliły temperaturę ok 35-40 stopni powinienem utrzymać. Tą rurę oczywiście przerobię na górę paleniska według Waszych rad. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Łukaszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Sama komora będzie niezłym kominem i wytworzy ciąg. Palenisko, to inna bajka i inne parametry dotyczące spalania i jakości dymu. Rura będzie tłumikiem tperatury, a zarazem katalizatorem dopalajacym składniki dymu przy dopiekaniu. Będziesz mieć tablice "Mendlejewa" na wędzonkach. Zamiar dobry wykonanie złe. Moja rada czytaj i czytaj. Jak będziesz wiedział w czym rzecz łatwiej zrozumiesz co i jak. [Dodano: 14 sie 2017 - 17:36] Jak nie poznasz nut, w orkiestrze nie zagrasz. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszenko Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Czy skrócenie rury do powiedzmy 1m coś zmieni czy zmniejszać szerokość komory? Z tego co wiem dopalanie zaczyna się powyżej 500 stopni Celsjusza a całkowite dopalenie ok 900 dlatego w piecach stosuje się wkłady ceramiczne więc wątpię żebym taką temperaturę osiągał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Czytaj, bo nie wiem jak tłumaczyć. Okresl co, ile i jak chcesz wędzić. Forum pomoże, ale należy współpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Piszesz, że wyburzyłeś wędzarnię z bezpośrednim paleniskiem, a popełniasz błędy jak byś nigdy nie wędził. Na forum nie .........y tu każdy popełniał jakieś błędy i każdy cały czas się uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Kije nie muszą przecież być na całą szerokość wędzaryny...można wspornik/i zrobić w połowie npPalenisko przybliż możliwie do komory, najlepiej pod nią...na zimne wędzenie najwyżej doprowadzisz lewe powietrze jak będzie za ciepłoStrop powinien Ci stabilizować temperaturę...Sprawa do przemyślenia Kiełbasofilskie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.