Skocz do zawartości

Prośba o ocenę projektu


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rysunek i opis mało czytelny....?

 

Tak na szybko.

 

Rura dymowa nie może wychodzić z dołu paleniska, tylko zawsze z jego najwyższego punktu.

Wylot dymu z komory też w najwyższym punkcie, a nie gdzieś po środku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odpowiedź. Wylot z komory poprawię ale bardzo zależy mi na tym żeby rura od paleniska szła od jego dołu bo komora wędzarni będzie się wtedy niżej zaczynała. Odległość od dołu paleniska do komina (droga jaką pokona dym) była by ok 4,5m a bezwzględna rożnica poziomów to ok 2,4m więc miałem nadzieję, że ciąg poradził by sobie z tym dolnym ułożeniem rury. Ma to jakąś szansę powodzenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie zależy od Ciebie. Po prostu takie są prawa fizyki. :D Dym zbiera się u góry paleniska i stąd musi być transportowany do komory. Będziesz chyba musiał podnieść cokół pod komorą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcesz zadziałać trochę przeciw fizyce. Ciepłe powietrze wraz z dymem chce unosić się do góry. Liczysz na cug, że pociągnie, dym będzie kotłował i część pójdzie do komory, a część będzie drzwiczkami uciekać z paleniska. Żeby temu przeciwdziałać zamkniesz drzwiczki i będzie problem. (nie zamykamy drzwiczek od paleniska)  W wędzarni cug to nic dobrego, przepływ dymu ma być "swobodny" bez cugu.  Miro wyżej Ci napisał co jest źle. Przeprojektuj i rozważ wędzarnię bez kanału z paleniskiem bezpośrednim.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Umieszczenie rury u góry paleniska tworzy także wstępny filtr grawitacyjny dla cząsteczek stałych dymu. Umieszczenie jej na środku lub spodzie paleniska, będzie powodowało, poza innymi problemami, przygaszanie ognia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odpowiedzi. Wędzarni z paleniskiem bezpośrednim nie chcę bo właśnie taką wyburzyłem. Moja jeszcze poprzednia wędzarnia to była zwykła beczka z kanałem dymowym i podobalo mi się to rozwiązanie i wydaje mi się, że dużo łatwiej się wędziło na zimno. W takim razie zrobię palenisko 0,5m wysokie, wyjście rury na górze bocznej ściany ale zmniejsze kąt rury do ok 1 stopnia. Palenisko będzie miało wymiary ok 1,3m x 1,4m i 0,5m wysokości. Czy takie rozwiązanie bedzie ok biorac pod uwagę wymiary komory wędzarniczej ok 1,3m x 1,9m i wysokość ok 1,7m?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie za duże to palenisko? 

Kąt 1 stopień ......prawie nic, zrobiłbym większy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Komora taka duża żeby rozebraną półtuszę przerobić na raz bez ścisku.

 Półtusza będzie z wołowa, czy wieprzowa? A poważnie. Jak masz zamiar zawieszać lub wyjmował kije przy odległości 1,9 m?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawie dwu metrowe kije i na nich wędliny?

To ile chcesz zawiesić na jednym kiju i ile będzie ważył?

A kije z jakiego materiału....rura?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dalej dużo. Amatorsko koledzy mają 1x1 m. I to jest spora wędzarnia nawet dwie połówki zmieścisz ;-) Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to moja będzie 0.5 metra szersza i wysokość ok 1.6m. Zapewne nie będzie przeładowana :) i pasuje mi taki wymiar akurat pod wiatą. Rozumiem, że nie ma jakichś negatywnych aspektów wędzenia w takiej wędzarni przy odpowiednio dużym palenisku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego twierdzisz, że nie czytałem a na konstruktywne porady właśnie czekam. Wytrzymałość rury to raczej nie jest problem. Jeśli chodzi o ogrzanie to myślę, że przy takiej wielkości paleniska po rozgarnięciu żaru i włożeniu szczap żeby się tliły temperaturę ok 35-40 stopni powinienem utrzymać. Tą rurę oczywiście przerobię na górę paleniska według Waszych rad. Edytowane przez Łukaszenko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sama komora będzie niezłym kominem i wytworzy ciąg. Palenisko, to inna bajka i inne parametry dotyczące spalania i jakości dymu. Rura będzie tłumikiem tperatury, a zarazem katalizatorem dopalajacym składniki dymu przy dopiekaniu. Będziesz mieć tablice "Mendlejewa" na wędzonkach. Zamiar dobry wykonanie złe. Moja rada czytaj i czytaj. Jak będziesz wiedział w czym rzecz łatwiej zrozumiesz co i jak.

[Dodano: 14 sie 2017 - 17:36]

Jak nie poznasz nut, w orkiestrze nie zagrasz.

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy skrócenie rury do powiedzmy 1m coś zmieni czy zmniejszać szerokość komory? Z tego co wiem dopalanie zaczyna się powyżej 500 stopni Celsjusza a całkowite dopalenie ok 900 dlatego w piecach stosuje się wkłady ceramiczne więc wątpię żebym taką temperaturę osiągał.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Kije nie muszą przecież być na całą szerokość wędzaryny...można wspornik/i zrobić w połowie np

Palenisko przybliż możliwie do komory, najlepiej pod nią...na zimne wędzenie najwyżej doprowadzisz lewe powietrze jak będzie za ciepło

Strop powinien Ci stabilizować temperaturę...

Sprawa do przemyślenia :thumbsup:

Kiełbasofilskie Pozdro :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.