Jump to content

Recommended Posts

Robiłem niedawno hobotnicę (ośmiornicę) w kociołku myśliwskim.

Podaję przepis i polecam tę potrawę.

post-49340-0-01440500-1503262372_thumb.jpg

post-49340-0-83289500-1503262458_thumb.jpg

Duża ośmiornica, zamrożona lub przyzwoicie obita o np. kamienie. Tę drugą wersję widziałem wiele razy w stosowaniu przez Niemców, ja preferuję mrożenie.

post-49340-0-83608900-1503262553_thumb.jpg

Kociołek lekko naoliwiony wykładamy liśćmi kapusty

post-49340-0-79701400-1503262630_thumb.jpg

post-49340-0-71600900-1503262754_thumb.jpg

Na dno kładziemy spore kawałki ziemniaków, cebulę i warzywa, które lubimy i mamy pod ręką. Polecam włożyć kapustę włoską pokrojoną w ćwiartki.

post-49340-0-40850400-1503262853_thumb.jpgpost-49340-0-56748700-1503262913_thumb.jpg

Posypujemy przyprawami do smaku. Ja stosuję swój własny zestaw wypróbowany do moich, naszych kubków smakowych.

Układamy ośmiornicę i ponownie kładziemy trochę ziemniaków, cebulę...

post-49340-0-62858500-1503263039_thumb.jpg

Całość przykrywamy dokładnie kolejnymi liśćmi kapusty.

 

W międzyczasie rozpalamy ognisko i kociołkujemy

 

post-49340-0-77298900-1503263151_thumb.jpg

post-49340-0-62102900-1503263181_thumb.jpg

post-49340-0-60884800-1503263358_thumb.jpg

Po ok 2 godzinach sprawdzałem potrawę i dolałem trochę białego wytrawnego wina

post-49340-0-18199500-1503263442_thumb.jpg

Ośmiornicę wyjąłem po ok 4 godz, była bardzo miękka, nawet zbyt miękka. Ziemniaki i warzywa były w całości, nie rozpadły się. Można ograniczyć kociołkowanie do 3 godz, powinno wyjść także smacznie i miękko.

Oczywiście ogień pod kociołkiem należy utrzymywać niewielki.

 

Dobrze jest pod koniec kociołkowania do ośmiornicy wrzucić trochę kopru, czosnek koniecznie na początku.

 

 

post-49340-0-63772700-1503263475_thumb.jpg

www.wedzarnie.com.pl

To taka "opalarka"  elektryczna  dedykowana do rozpalania . Notabene nie wiedziałem że Dziadek Maciek  maluje paznokcie :D :D

Przykład

https://www.foodlovers.pl/product-pol-55-Zapalarka-elektryczna-do-grilla-i-kominka-LOOFTLIGHTER-uniw.html?gclid=CjwKCAjw5uTMBRAYEiwA5HxQNn3WJukyDFknwQy1xdrvAal7053MGA2ekqiqI4bShXkYZ52reXCAqRoClowQAvD_BwE

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
:facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

Łot ? :w00t:

 

Żenujący komentarz usera ? :facepalm:  Dets rajt :)   .  Ale widocznie z rana w poniedziałek nie stać mnie na nic lepszego :D  ale spoko do piąteczku weekendu począteczku tylko 4 dni :D to sie rozkręcę :D

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Fajniusia, lecz taniusia to ona ci nie jest, łoj nie :D . Można jednak podobny sprzęcik, nawet o nieco większej  mocy, lecz ok. pięciokrotnie taniej, znaleźć na Alledrogo, więc jeżeli kogoś kręcą tego typu gadżety to voila : http://allegro.pl/rozpalarka-opalarka-do-grilla-podpalka-elektryczna-i6930966371.html

To taka mieszanka, którą zrobiłem siedząc i nudząc się na działce. Koper, granulowany czosnek, papryka słodka i ostra, tymianek, pieprz czarny, bazylia, chyba coś jeszcze co było pod ręką, nie pamiętam dokładnie. Utarłem w moździerzu, a wiem, dodałem 2 listki ususzonej mięty.

Często tworzymy różne zestawy, sporadycznie zapisujemy skład i proporcje, raczej to wszystko jest dziełem przypadku. "Zgarniam" z półki jakieś przyprawy i mieszam próbując na kanapce, serze, pomidorze...

www.wedzarnie.com.pl

Czy kompozycje przyprawy dodane sa w takiej samej ilosci?..

Tez lubie robic takie rozne zestawy i nie zapisuje ..a pozniej nijak odtworzyc :-/

Wniosek prosty, jak nie macie wyrobionej proporcji i składu tylko eksperymentujecie to  ... ZAPISUJCIE ... ;) 

przynajmniej "łyżeczkowo" będzie można odtworzyć ... inaczej będzie maja-masala ; styczeń-masala itd, itp ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

electra - różnie to bywa, trochę tego, trochę tego.... 

roger - masz rację, ale ja to tak mam, że nawet jak zapiszę to nie pamiętam gdzie :facepalm:  i robię kolejny raz, zapisuję i znowu nie wiem gdzie.

LP już prawie 40 lat mnie poucza i różne zeszyty podkłada, a ja swoje...

www.wedzarnie.com.pl

Dziadku MAcku, ja mam szafke, dzie kartki te " pracowncze" wsadzam. Pozniej co prawda mam plik, ale zawsze znajde. I azda kartka ma jakis znak szczegolny( zapominam daty dopisac) rozpoznaje ta ktora szukam :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.