Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drewno do wędzenia - nasze i egzotyczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 21 sie 2017 - 14:18

Amerykańska tabela aromatów przy wędzeniu różnymi rodzajami drewna:
Wood Smoking Flavor Chart http://www.deejayssm...FlavorChart.pdf

#2 Zmora

Zmora

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćPiękne Zadupie :)

Napisano 29 wrz 2017 - 08:43

Z mojego doświadczenia powiem, że drewno z drzewa mandarynkowego nadaje się jak najbardziej do wędzenia. Kora bardzo łatwo odchodzi z wyzezonowanych szczapek. 



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2017 - 08:46

Przyjmuje się, jako zasadę, że drewno z większości drzew owocowych, jest doskonałe do wędzenia.



#4 Zmora

Zmora

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćPiękne Zadupie :)

Napisano 29 wrz 2017 - 09:25

I właśnie ta zasada sprawiła, że wybrałem je zamiast bambusa :)

Bardzo dobrze, że jest to forum i można czerpać wiedzę garściami.



#5 Frank1

Frank1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 30 wrz 2017 - 22:17

Wędziłem ostatnio czereśnią (tylko czereśnią)i wędzonki czuć było za bardzo pestką czereśni. Ktoś miał podobne odczucia?



#6 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2557 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 01 paź 2017 - 13:12

czuć było za bardzo pestką czereśni.

 , miałem czereśnie, wędziłem długi czas tym drzewem  i nigdy mnie czułem pestki -zresztą jaką woń czułeś - migdałów ? , inny specyficzny smak , jeśli możesz opisz go bliżej .


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 01 paź 2017 - 13:12


#7 Frank1

Frank1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 04 paź 2017 - 08:40

W smaku dało się wyczuć właśnie migdały.



#8 Olchowy

Olchowy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćkrzyżakowo

Napisano 13 paź 2017 - 18:38

Smak,aromat migdałów po zastosowaniu drewna z drzew owocowych jest zupełnie naturalną sprawą .  Nasilenie zależne od gatunku drewna .  Każde bowiem drzewo owocowe ma w sobie amigdalinę ,która w największej ilości znajduje się w pestce owocu,a przecież z powietrza się tam nie syntetyzuje . 

 

    A teraz kilku z Was doczyta,że w wyniku rozpadu amigdaliny powstaje cyjanek,który wszak jest trucizną ... i  zacznie się  gównoburza forumowa. ..

       Może nawet znajdzie się kilku następnych,którzy zaczną dywagować odnośnie tego,czy bardziej szkodliwe jest osmolenie wędzonek sadzami,czy może ten cyjanek właśnie..  tak czy inaczej rzucam Wam ziarno i będę obserwował wzrost i zbiory ...tyle że z boku :)



#9 witek1965

witek1965

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 436 postów
  • MiejscowośćPrzemków

Napisano 13 paź 2017 - 19:28

A teraz kilku z Was doczyta,że w wyniku rozpadu amigdaliny powstaje cyjanek,który wszak jest trucizną

  mocno naciągana teoria :) . Od amigdaliny do cyjanku jest bardzo daleka droga i na pewno nie nastąpi w trakcie spalania drewna gdzie się znajdują jej śladowe ilości, czy nawet czystych owoców migdałowca, gdzie jest jej najwięcej. Bardzo lubię migdały, ile musiałbym ich zjeść, żeby zaistniało ryzyko wytworzenia takiej ilości kwasu cyjanowodorowego w organizmie w trakcie trawienia, żeby się zatruć ? A juz dopprowadzenie do powstania soli kwasu cyjanowodorowego. To nie jest takie proste.


Użytkownik witek1965 edytował ten post 13 paź 2017 - 19:32


#10 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 472 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 13 paź 2017 - 21:20

Plusem dla amigdaliny jest to że prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe

#11 witek1965

witek1965

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 436 postów
  • MiejscowośćPrzemków

Napisano 15 paź 2017 - 15:37

.. prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe

z naciskiem na prawdopodobnie. Amerykanie wycofali preparaty z amigdaliną ( witamina B17), gdyz nie wykazano żadnych pozywynych wyników, natomiast w połączeniu z witamina C, kolejny cudowny specyfik na raka, w dużej ilości zspozywanym, wytwarzała się dość trująca mieszanka



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 472 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 15 paź 2017 - 17:20

Dlatego właśnie użyłem tego słowa




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych