jacekn Posted May 18, 2010 Report Share #51 Posted May 18, 2010 abratek kolega dietykon parzył już szynkę wędzoną więc wie jak to zrobić,w tym co napisałeś żadnej nowości nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted May 18, 2010 Report Share #52 Posted May 18, 2010 W takiej sytuacji najlepiej zainwestować w termometr z sondą (naprawdę warto) - "na oko" trudno określić czy będzie to godzina czy trochę więcej. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 18, 2010 Report Share #53 Posted May 18, 2010 abratek kolega dietykon parzył już szynkę wędzoną więc wie jak to zrobić,w tym co napisałeś żadnej nowości nie ma.kolego, może i ja mam coś z oczami ale wyraźnie widzę że w swoim poście kolega dietykon prosi o poradę jak postąpić z szynką rozmrażaną :rolleyes: - a Twoja rada jest co najmniej niewłaściwa Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted May 18, 2010 Report Share #54 Posted May 18, 2010 Prawdą jest, że szynkę uwędzoną już kiedyś parzyłem, jednak w zupełnie inny sposób. Mrożonej szynki jeszcze nie miałem okazji parzyć, większość szynek piekę w wędzarni i nie parzę, poza tym szynki nie zdążą dojść do zamrażarki, powiszą na strychu a stamtąd prosto do konsumpcji. Zdarzyło mi się jednak popełnić niedopieczone 4 sztuki i wolałem zamrozić przed parzeniem niż parzyć wszystkie i dopiero wtedy mrozić. Dziękuję za rady, napiszę jak wyszło jutro, mam nadzieję, że jednak 24 godziny w lodówce wystarczą na powolne rozmrożenie. Quote a tu moja stronka Link to comment Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted May 19, 2010 Report Share #55 Posted May 19, 2010 A nie lepiej uwędzić i sparzyć. A potem nadwyżki zamrozić.Jak trzeba wolno rozmrozić i jeść.(Chyba że źle myślę) Ale o tym już gdzieś było. Quote POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 19, 2010 Report Share #56 Posted May 19, 2010 Ale o tym już gdzieś było. Myślę że tutaj jest odpowiedź : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=55783#55783 . Warto ten temat przeczytać . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted May 19, 2010 Report Share #57 Posted May 19, 2010 Dzisiaj wyciągam szynkę zamrożoną i daję do lodówki, jutro będę parzyłtroszkę za szybko planujesz rozmrażaćZależy też od wielkości - takie około 1 kg ja też wyciągam popołudniu jednego dnia , a następnego wieczoru parzę. Wrzucam do wrzątku ( garnek min 5 l ) i jak woda zacznie powtórnie wrzeć to trzymam jeszcze 5 - 7 minut. Samo parzenie wydłużam do około godziny na kg ale faktycznie najlepszy termometr wbity w mięsko. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 19, 2010 Report Share #58 Posted May 19, 2010 Zależy też od wielkości -to prawda... u mnie nawet takie poniżej 1 kg nie rozmrażają się szybciej niż w dwie doby Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted May 19, 2010 Report Share #59 Posted May 19, 2010 Zdaję relacje z parzenia: Szynka waga 1,3 kg, po 24 godzinach wolnego rozmrażania wrzuciłem do wrzątku. Gotowała się 10 min, obniżyłem temperaturę do około 80 stopni przez dolanie zimnej wody. Parzenie w temperaturze około 75-80 stopni, przyjąłem 50 minut na 1kg i wyszło 65 minut, po tym czasie wewnątrz szynki była temperatura 52 stopni, po 80 minutach parzenia osiągnęła temperaturę 60 stopni, po 110 minutach było 70 stopni i jeszcze 6 minut do osiągnięcia 72 stopni czyli całość parzona dokładnie 116 minut do osiągnięcia wewnątrz szynki 72 stopni. Następnie szybkie chłodzenie poprzez zalewanie bieżącą zimną wodą, po pięciu kolejnych minutach temperatura wzrosła do 73 stopni, kolejne 7 minut i temperatura zaczęła spadać - 72 stopnie. wyjęte z wody i po kosztpróbie składowane w lodówce. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Wniosek: 24 godziny wolnego rozmrażania to za mało abratek miał rację :!: Quote a tu moja stronka Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted May 20, 2010 Report Share #60 Posted May 20, 2010 24 godziny wolnego rozmrażania to za małoPrzy wędzonkach około 1 kg uważam, że wystarczy - po tym czasie mięso jest rozmrożone i dłuższe trzymanie w lodówce już go nie rozgrzeje :grin: Parzenie w temperaturze około 75-80 stopniKiedyś też parzyłem w takim zakresie ale "przekonałem się " do zakresu podawanego w recepturach 80-85 stopni. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted December 11, 2010 Report Share #61 Posted December 11, 2010 witam kolegów mam małe pytanko kiełbasa po sparzeniu jest ok, jednak po zamrożeniu i podgrzaniu z batonów wypływa dużo płynu ,powiecie koledzy dlaczego tak się dzieje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 11, 2010 Report Share #62 Posted December 11, 2010 witam kolegów mam małe pytanko kiełbasa po sparzeniu jest ok, jednak po zamrożeniu i ugrzaniu z batonów wypływa dużo płynu ,powiecie koledzy dlaczego tak się dzieje ? Dwa razy parzysz? :shock: Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 12, 2010 Report Share #63 Posted December 12, 2010 robespier, Jeżeli robiłeś kiełbaskę z mięsa pochodzącego z marketów, to może być nastrzyknięta fosforanami, a mrożenie powoduje rozkład wiązania i będzie wyciekać płyn. Może być też "luźna" kiełbasa i po pierwszym parzeniu zaciągnie wody. Zamrażając, woda rozszerzy swoją objętość tworząc mikropory i po wtórnym parzeniu kiełbasa będzie mieć strukturę gąbki. Musi nasiąknąć wodą. Podobnie zachowują się wielokrotnie mrożone ryby i z 1 kg pozostanie 40 dkg - import z Chin. Ja przed mrożeniem kiełbasy zawsze po parzeniu podwędzam i podsuszam przed mrożeniem i tych problemów nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted December 13, 2010 Report Share #64 Posted December 13, 2010 robespier, przeczytaj poniższy artykuł, który Ci wszystko wyjaśni: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=884 Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespier Posted December 14, 2010 Report Share #65 Posted December 14, 2010 dziękuje za odpowiedzi, ja podejrzewam że batony mam zbyt luźno napełnione bo świnka była z wiejskiej hodowli więc mięsko powinno być ok. Kolego Andyandy jak długo podsuszasz kiełbaskę przed mrożeniem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted April 2, 2011 Report Share #66 Posted April 2, 2011 Mam pytanie dotyczące przechowywania wyrobów . Kiełbasy w ilości 10 kg nie da się tak szybko zjeść , a przy przerobie półtuszy jest tego jeszcze więcej . Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii . Czy używacie paczkowarek próżniowych , a jeśli to jakie ? Czy może przechowujecie jeszcze w inny sposób ? Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted April 2, 2011 Report Share #67 Posted April 2, 2011 Kiełbasę zawiń w folię aluminiową , potem do zwykłej torebki , też foliowej. Nie przejdzie innymi zapachami. W zamrażarce mam sporo innych produktów i nic złego się nie dzieje.Podziel na mniejsze porcje. Wtedy jest wygodniej. Quote Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted April 9, 2011 Report Share #68 Posted April 9, 2011 Mi też nigdy niczym nie przechodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 9, 2011 Report Share #69 Posted April 9, 2011 Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii .Albo masz problem z zamrażalką, albo doprowadzasz do rozmrożenia podczas mycia zamrażalki. Coś jest nie tak. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted April 9, 2011 Report Share #70 Posted April 9, 2011 Albo masz problem z zamrażalką, albo doprowadzasz do rozmrożenia podczas mycia zamrażalki. Kurcze nie rozumiem tego , to jak należy myć zamrażarkę ? Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 9, 2011 Report Share #71 Posted April 9, 2011 Mięso które jest zamrożone nie możesz rozmrozić.Kiedy myję zamrażarkę cała jej zawartość ląduje w lodówce, mam wtedy na tyle czasu, aby ją umyć i ponownie uruchomić. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted April 9, 2011 Report Share #72 Posted April 9, 2011 A to to to wiem . zawsze jak myję to wywożę do teścia i zamrażarki a swoją pustą rozmrażam . Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 9, 2011 Report Share #73 Posted April 9, 2011 A to to to wiem . zawsze jak myję to wywożę do teścia i zamrażarki a swoją pustą rozmrażam .Tylko jak wywozisz to prawdopodobnie możesz rozmrozić. Czemu tak robisz skoro nie musisz ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted April 9, 2011 Report Share #74 Posted April 9, 2011 witajcie - dzięki za podpowiedzi. Miro ma rację , że to sprawa zamrażarki (choć pewnie nie mycia a raczej tego , że ma ze 25lat i czas by ją zmienić ) .Do tej pory nie mroziłem dużo , no bo kupowałem po parę deko tego chłamu sklepowego . Teraz sytuacja się zmieniła , ale nie będę uruchamiał wędzarni dla pętka kiełbasy na bieżące potrzeby :grin: . Więc póki co robię jak podpowiedział Radek Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted April 11, 2011 Report Share #75 Posted April 11, 2011 Tylko jak wywozisz to prawdopodobnie możesz rozmrozić. Czemu tak robisz skoro nie musisz ? _________________ Nie mam daleko , bo tylko 4 kilometry . Zawsze rozmrażam zamrażarkę , wtedy nie mam gdzie trzymać mięska i dlatego wywożę do teściów. Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.