Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Precle lub paluszki z serem i szynką


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 sie 2017 - 15:28

Najświeższy wypiek :) Precle lub paluszki z serem i szynką. Smakowita przekąska, świetnie nadająca się na wypad w plener. 
Załączony plik  post.jpg   223,55 KB   17 Ilość pobrań
 
Składniki:
250 gr startego sera żółtego
150 gr startej na drobnych oczkach szynki
500 gr mąki pszennej
200 ml letniego mleka
30 gr świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
90 gr miękkiego masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki tymianku
1,5 łyżki roztopionego masła
żółtko roztrzepane z odrobiną mleka
 
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową mleka, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i dodajemy mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz masło. Wyrabiamy do 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie, miękkie i będzie z łatwością odchodziło od misy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy, by uzyskać prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy szynką, serem i tymiankiem. Ciasto składamy na 3 części, jak list. Tym razem wałkujemy, by uzyskać prostokąt 20 x 35 cm. Kroimy na 6 długich pasków i skręcamy, tworząc świderka. W tym momencie możemy zadecydować jaki kształt ma przybrać nasz wypiek. Mogą to być paluszki albo okrągłe precle. Uformowane ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem i zostawiamy pod przykryciem na 30-minut. Jak już wyrośnie, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy około 25 minut lub do zrumienienia.


#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14105 postów

Napisano 27 sie 2017 - 15:50

Wyglądają zajefajnie..... :thumbsup:



#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6957 postów

Napisano 27 sie 2017 - 16:10

Super

#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 sie 2017 - 16:42

Bomba przepis.

Rozumiem, że z 0,5kg mąki uzyskamy 12 precli?

Czy mógłbyś napisać wiecej o kierunku wałkowania ciasta?



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14105 postów

Napisano 27 sie 2017 - 16:47

Ciasto składamy na 3 części, jak list.

Sorki nie rozumiem....trzy razy na pół? 



#6 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 sie 2017 - 17:15

Należy wałkować tak, by wyszedł prostokąt i grubość ciasta była mniej więcej równa :) Te 6 sztuk to nie wymóg :) A tak należy złożyć ciasto na 3 :)

58_284.jpg



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14105 postów

Napisano 27 sie 2017 - 17:30

Dziękować!!!



#8 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 sie 2017 - 17:36

Najświeższy wypiek

 

I skłaniasz mnie by upiec, oj Qba, Qba  :rolleyes: 



#9 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 sie 2017 - 17:39

I skłaniasz mnie by upiec
Pani Żona szaleje, możesz i Ty :D 

#10 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 sie 2017 - 18:55

Pani Żona szaleje, możesz i Ty

 

Inaczej być nie może  :) 



#11 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 28 sie 2017 - 11:49

Wyglądają bardzo apetycznie,   :clap: Ty to masz szczęście....... :thumbsup:

Pozdrowienia



#12 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 sty 2018 - 02:40

Pani Żona znowu upiekła precle. W zastępstwie szynki poszło do wyrobu zeszłoroczne chorizo. Smak niesamowity :) Widok przed pieczeniem i gotowy wyrób. Grubaśne specjalnie żeby nie wyschły zbytnio. 

Załączony plik  100_2773.JPG   185 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  100_2780.JPG   200,94 KB   4 Ilość pobrań


Użytkownik qba-69 edytował ten post 04 sty 2018 - 02:43


#13 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 503 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 sty 2018 - 07:46

Ładne te precle i fajny pomysł aby dodać chorizo  ;)



#14 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1290 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 sty 2018 - 08:46

Pani Żona znowu upiekła precle.

 

A pan mąż dodał piwo i powstał fajny zestaw. :clap:



#15 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 sty 2018 - 15:14

Qba jaka mąka? chodzi o klasę 450,480, itd?



#16 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 sty 2018 - 18:43

Dziękuję za pochwały :) 

binio1111, zabij, nie wiem :D Mąka z pobliskiego młyna. 50 kg worek :) 



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 04 sty 2018 - 19:14

Dziękuję
:blush: można by tak Twoją żonę wypożyczyć :D  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  ;)  ;)  ;) 

#18 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 sty 2018 - 19:22

żonę wypożyczyć
Mało Ci własnej? :D Prędzej byś oddawał, niż wziął ;) :laugh:  

#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 04 sty 2018 - 19:31

Prędzej byś oddawał, niż wziął
no Moja takich precli nie robi :no:  :no:  :no: innych myśli nie miałem  :no: może być wypożyczenie z mężem :w00t:  u mnie nalewek  :facepalm: 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3389 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 sty 2018 - 19:48

Aj waj - cymes - mus zrobić samemu co by były koszerne na szabas - jako nieobrzezany i bez pejsów mogę dodać szynkę  :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych