Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Precle lub paluszki z serem i szynką


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 sty 2018 - 19:54

mogę dodać szynkę 
Pierwotny przepis jest właśnie z szynką, a ewentualne wariacje to już wyobraźnia wykonującego :)  

#22 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 sty 2018 - 20:07

można by tak Twoją żonę wypożyczyć

Chciałam Ją na synową, ale Pan Mąż popatrzył na mnie groźnie ... 

Prędzej byś oddawał, niż wziął

Chłopu trudno dogodzić  :facepalm:  nawet takie precle się nie liczą   :hmm:



#23 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 sty 2018 - 20:14

precle się nie liczą 
Jakby się nie liczyły, to by nie było tematu na forum :)  

#24 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 sty 2018 - 22:30

No to jutro jadę kupić 50kg mąki - muszą się udać ;) :laugh:

Na poważnie - jutro zakręcę te świderki ;) dam mąkę 650. :) 



#25 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 05 sty 2018 - 18:33

Qba biorę się za precle :) .

Pytanie, bo nie złapałem

 

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy, by uzyskać prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy szynką, serem i tymiankiem. Ciasto składamy na 3 części, jak list. Tym razem wałkujemy, by uzyskać prostokąt 20 x 35 cm. Kroimy na 6 długich pasków i skręcamy, tworząc świderka.

Czyli robisz docelowo dwa prostokąty o wymiarach 20x35 i kroisz go na 3 części , czyli na koniec z dwóch kawałków masz 6 precli?

 

Jeżeli mam rację , to powinieneś napisać , że z rozwałkowanego kawałka 20x35 robimy 3 paski i z drugą (pozostałą) częścią ciasta robimy to samo :) No chyba , że dalej nie "kleję" , ale na fotkach masz 6 precli  :) 


Użytkownik binio1111 edytował ten post 05 sty 2018 - 18:40


#26 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 sty 2018 - 19:47

Jakbym zrobił 100 sztuk, to też na fotce mam wszystkie ująć? :D Kawałek dzielisz wedle uznania, przykładowo na 6 pasków i masz z całości 12 sztuk. Jednak to nie wymóg. Zrobisz grubsze, to będą mniej suche i odwrotnie :) 



#27 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 05 sty 2018 - 20:38

Więc tak - trzymałem dokładnie wagi z przepisu . Po podzieleniu ciasta na dwie części i rozwałkowaniu w/g rozmiarów z przepisu  z każdej części  zrobiłem po 3 szt. Przy składaniu ciasta dobrze jest lekko wklepać posypkę co by lepiej się składało i "farsz" nie zsuwał się w jedno miejsce. Zamiast tymianku dodałem czosnek granulowany :)  Zaraz pieczemy :thumbsup:

 

Załączony plik  DSC01540.JPG   71,12 KB   2 Ilość pobrań



#28 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 sty 2018 - 20:47

To będą MEGA PRECLE :) U nas kolejne będą z kminkiem :) 



#29 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 05 sty 2018 - 21:19

25 min 180º grzałka góra+dół+ wiatraczek

Masz rację wyszły "nie małe" ;) :)

Załączony plik  DSC01541.JPG   78,61 KB   1 Ilość pobrań

 

Qba dzięki za przepis :thumbsup:

Smak mega (oczywiście szynkę dałem swoją  :) )


Użytkownik binio1111 edytował ten post 05 sty 2018 - 21:22


#30 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 sty 2018 - 21:30

szynkę dałem swoją 
Co za poświęcenie ;)  

#31 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 05 sty 2018 - 22:32

:)  - miałem rok rozpocząć dietą  :facepalm: , że niby zrzucić parę kilo  :facepalm: - pozrzucane  :facepalm: 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 sty 2018 - 22:33

Wytnij drugą szynkę i będziesz lżejszy :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych