Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kulinarne mięso wołowe w kuchni. Steki wołowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28357 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2017 - 11:13

Załączony plik  01.jpg   41,21 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  02.jpg   136,1 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  03.jpg   116,33 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  04.jpg   163,36 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  05.jpg   143,21 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  06.jpg   77,19 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  07.jpg   95,32 KB   7 Ilość pobrań

 

 

 

Źródło: Wielka księga wołowiny

Nadesłał: kostek61

Dal potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell



#2 Malonej

Malonej

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 paź 2019 - 17:20

Tak się czasami zastanawiam czemu wszystkim na świecie smakuje wołowina a w Polsce nadal siegamy po kurczaki czy wieprzowinę? Czy to brak tradycji spożywania tego mięsa, cena, smak..?

 



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11591 postów

Napisano 19 paź 2019 - 17:48

ak się czasami zastanawiam czemu wszystkim na świecie smakuje wołowina a w Polsce nadal siegamy po kurczaki czy wieprzowinę?
 

 

Kilo kurczaka w znanym dyskoncie 6 zł/kg a cena wołowiny z kością np. szponder 17 zł/kg i co tu więcej pisać.



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9826 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 paź 2019 - 18:01

wszystkim na świecie smakuje wołowina a w Polsce

W Polsce sprzedawało się w całym okresie powojennym mięso z krów ras mlecznych.

Taka wołowina na pewno nie smakowałaby "wszystkim na świecie".

W normalnych sklepach i na halach mięsnych sprzedawcy nie mają pojęcia, jakiej rasy mięso sprzedają.

Na szczęście to się powoli zmienia i w niektórych hurtowniach można już nabyć wołowinę ras mięsnych, również sezonowaną.



#5 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7147 postów

Napisano 19 paź 2019 - 18:16

arkadiusz napisał prawdę.U mnie kilogram wołowiny 30 zł.Jak żyć?

#6 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2908 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 paź 2019 - 19:10

Dobra polska wołowina jedzie w świat. A zastanówmy sie gdzie jest zagospodarowana polska wołowina?
- Polska jest potęga serowarską to gdzie kończą życie jako wołowina np 10 letnie krowy mleczne? nie wspomnę o tz leżakach gdzie tajemnica poliszynela jest ze rolnicy wiedza kto kupi takie zwierzęce.
- w Polsce jest dozwolony uboj rytualny (moze praktycy mnie poprawia). I pytanie na ile liczna jest społeczność żydowska i muzułmanów w Polsce? nie wielka to gdzie idzie nadwyżka na? eksport?
Tak ze dostepna wołowina jest droga a dodatkowo chyba? nie najwyższej jakości.
Ale też sobie powiedzmy ze ceny mięsa na świecie układają się tak ze najtańsze jest mięso drobiowe droższy wieprzowina następnie indyka a najdroższa jest wołowina. Również jak popatrzmy to czasy taniej ryby czy owoców morza odeszły do lamusa. To jest moje odczucie byc moze się mylę. Historycznie to np. owoce moza kiedyś to było jedzenie biedoty a teraz raczej zamożnych. Być moze sie mylę to mnie poprawcie.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 19 paź 2019 - 19:26


#7 Leylani88

Leylani88

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćkatowice

Napisano 02 gru 2019 - 12:30

Maciek nie mylisz się, i to jak ułozyłeś te mięsa według tego co droższe to niestety prawda. Co do czerwonego mięsa, to jak to jest, podobno nie możemy jeść więcej niż 500g na tydzie tak ?:D czy coś się zmieniło ? Albo to zwykłe dyrdymały ?:)



#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7392 postów

Napisano 02 gru 2019 - 12:36

podobno nie możemy jeść więcej niż 500g na tydzie tak ?
A przypomnij mi ile margaryny można na tydzień ? 

#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5760 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 gru 2019 - 15:34

U nas wolowina np biff karkowka wolowa jest tansza od filetow swieżych z kurczaka ..

wolowina zazwyczaj ta tansza pochodzi z  Irlandii Hiszpani lub Polski czy Litwy.


Użytkownik EAnna edytował ten post 02 gru 2019 - 20:04


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1091 postów

Napisano 02 gru 2019 - 17:38

Juz nie wiem ile razy próbowałem, ale jeszcze dobrego steka w Europie nie jadłem.  Ostatnio, parę miesięcy temu w restauracji w Belgii.  32euro, podali mi kawałek wołowiny co pies by miał problem pogryźć.  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych