Skocz do zawartości

Mięso wołowe - grillowanie a BBQ


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

post-39694-0-98371700-1504434363_thumb.jpg

post-39694-0-18832500-1504434371_thumb.jpg

post-39694-0-89993500-1504434380_thumb.jpg

post-39694-0-98312300-1504434389_thumb.jpg

post-39694-0-87566600-1504434397_thumb.jpg

post-39694-0-50676100-1504434405_thumb.jpg

 

 

Źródło: Wielka księga wołowiny

Nadesłał: kostek61

Dal potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

cześć,

 

Mam kłopot z kupnem mostku wołowego (Brisket). Kobiety w sklepie nie bardzo wiedzą o co mi chodzi.

Dzwoniłem do rzeźni to mi powiedzieli że odcinają to razem z  żebrami.

Może jest inna część wołowiny czym można zastąpić mostek pod coś jak pastrami ? Łopatka, karkówka?

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam kłopot z kupnem mostku wołowego (Brisket). Kobiety w sklepie nie bardzo wiedzą o co mi chodzi.

Zamów na hali mięsnej albo w  hurtowni np. Arad na Ociepki 17 w Katowicach, tel. 032 256-80-06 

W sklepach ekspedientki mało co wiedzą o mięsie  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maja tylko Szponder, mostka brak

Oni robią tam rozbiór, więc chyba można zamówić.

Uwaga praktyczna: najlepiej dzwonić prze południem, ponieważ praca biura handlowego zaczyna się od 4:00 rano i kończy o 12:00.

Druga zmiana bywa często niedoinformowana, wiem z praktyki  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jest inna część wołowiny czym można zastąpić mostek pod coś jak pastrami ?

Ja bym zastąpił dolną zrazowa, ale taką mocno przerośniętą tłuszczem (marmurek). 

[Dodano: 07 sie 2020 - 13:21]

Mam kłopot z kupnem mostku wołowego (Brisket).

 

U mnie na targu nie ma problemu, ale chyba masz za daleko.20 zł /kg z kością .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie na targu nie ma problemu, ale chyba masz za daleko.

tu sie zgadzam z Arkadiuszem - bo u mnie tez nie ma problemu i to bez kosci, ale tez chyba masz za daleko :D  

Edytowane przez EAnna

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info, do jutra nie znajdę mostku ale coś z podobna ilością kolagenu pewnie tak. Zerknę na ten udziec - zrazową dolną. Zakładam, że technika przyrządzania tj. zakres temperatur to będzie to  samo ( zakresie temp. wewnątrz mięsa i temp.  "grilo-wedzenia" wtedy czas to tylko wypadkowa)

Zastanawiałem się jeszcze nad łopatką

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.