Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kibelek Witka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 03 wrz 2017 - 19:34

Po latach wędzenia w wędzarni wykonanej z ubraniowej szafki warsztatowej postanowiłem zbudować porządną wędzarnię. Wybór padł na kibelek, autorstwa andyandego

 

Po wybraniu miejsca w ogrodzie wykopałem fundament, zaszalowałem i wylałem w nim płytę fundamentową pod wędzarnię.

 

Załączony plik  przygotowany szalunek pod płytę fundamentową.JPG   99,05 KB   81 Ilość pobrań

 

Załączony plik  płyta wylana i przykryta agrowłukniną, która jest kilka razy dziennie zraszana wodą..JPG   115,85 KB   63 Ilość pobrań

 

Kolejnym etapem było wymurowanie ścian paleniska z cegły. Wybrałem klinkier i zaprawę do klinkieru.

Załączony plik  pierwsze warstwy cegły juz wymurowane.JPG   92,72 KB   54 Ilość pobrań

 

Belkę nad drzwiczkami wykonałem z dwóch kawałków ceownika zimnogietego 50x30, który oparłem na murze i na niego wpuściłem cegły górnej warstwy.

Załączony plik  belka nadproże, wykonana z dwóch kawałków ceownika 30x50 wpuszczonego w cegły.JPG   21,42 KB   49 Ilość pobrań

Załączony plik  inne ujęcie belki.JPG   87,33 KB   45 Ilość pobrań

Załączony plik  i palenisko wymuroweane do ostatniej warstwy.JPG   95,04 KB   45 Ilość pobrań

Następnym krokiem było zaszalowanie pod wylanie stropu i zazbrojenie. Niestety nie uczyniłem dokumentacji fotograficznej z tego etapu, a szkoda, bo było to dość ciekawe rozwiazanie, które mogło sie nie udac, ale się udało.

Załączony plik  widok paleniska od góry . Ostatnia warstwa z cegły połówkowej.JPG   89,04 KB   47 Ilość pobrań

Załączony plik  widok z góry na zalany strop..JPG   52,54 KB   44 Ilość pobrań

Załączony plik  zalany strop nad paleniskiem, wpuszczone rurki na śruby deflektora i śruby do mocowania ramy komory.JPG   56,18 KB   44 Ilość pobrań

 

 


[Dodano: 03 wrz 2017 - 19:59]

Raz mi wszystko znikło, więc opiszę budowę ratami.

Tak wiec przyszedł czas na kolejny etap - ściany. Do ich budowy zastosowałem krawędziaki 60x40 oraz deski frezowane na wpust o grubości 18 mm. Elementy połączeniowe to profile ciesielskie, wkręty, śruby zatopione w stropie.

Załączony plik  elementy konstrukcujne ścianek, połaczone profilami ciesielskimi i klejem o wodoodpornośco D4.JPG   81,45 KB   46 Ilość pobrań

Załączony plik  przykręcona konstrukcja z belek 4x6 i przybite deski grubości 18 mm wewnatrz komory. Na pierweszym planie wstepnie przykręcone pionowe belki futryny.JPG   108,82 KB   45 Ilość pobrań

Załączony plik  mocowanie ścian do podłogi za pomocą profili ciesielskich..JPG   53,06 KB   42 Ilość pobrań

Załączony plik  ścianka boczna, widok od zewnatrz przed zabudowqaniem.JPG   91,05 KB   42 Ilość pobrań

Załączony plik  ścianka wewnetrzna komory z podporami na kije. Jeszcze przed założeniem blachy.JPG   65,12 KB   42 Ilość pobrań

Załączony plik  ścianki boczne skręcone ze ścianka środkową śrubami zamkowymi.JPG   114,3 KB   41 Ilość pobrań

Załączony plik  w środku ścianki wstawiona belka do której przykręcone sa podpowy na kije za pomoca śrub zamkowych fi 8.JPG   20,74 KB   40 Ilość pobrań

 

 

 

 


[Dodano: 03 wrz 2017 - 20:04]

Kolejnym etapem było zrobienie futryny oraz drzwi. Tu za materiał posłużyły deski dębowe o grubości 35 mm, z których wykonałem futrynę oraz sosnowe deski podłogowe z których wykonałem skrzydła. W futrynie i skrzydłach wykonałem felc.

 

Załączony plik  skrzydło drzwi oraz futryna felcowanie.JPG   68,78 KB   41 Ilość pobrań

Załączony plik  dzrzwi od środka.JPG   80,02 KB   37 Ilość pobrań

Załączony plik  pasowanie drzwi do futryny i ostatnie szlify przed nałozeniem warstwy ochronnej. Pasowanie zawiasów..JPG   74,14 KB   39 Ilość pobrań

Załączony plik  prawe skrzydło drzwi od środka.JPG   92,52 KB   36 Ilość pobrań

Załączony plik  lewe skrzydło drzwi od środka.JPG   104,17 KB   36 Ilość pobrań

 

W ścianach wykonałem otwory dymowe fi 50 mm, a sama komorę wyłożyłem blachą stalową, czarną.

 

Załączony plik  otowry dymowe z rurkami fi50.JPG   46,46 KB   37 Ilość pobrań

Załączony plik  wycinanie otwórów dymowych w wewnętrznej ściaanie komory.JPG   43,49 KB   37 Ilość pobrań

Załączony plik  wycinanie otworów w przepustnicy.JPG   122,37 KB   35 Ilość pobrań

Załączony plik  wycinanie otworów dymowych w zewnętrznej ścianie wędzarni.JPG   125,98 KB   36 Ilość pobrań

Załączony plik  wewnatrz komora wyłozona blachą stalowa czarną.JPG   69,74 KB   36 Ilość pobrań


 

listwa do regulacji otworów dymowych na zewnętrznej stronie ścianki

 

Załączony plik  pasowanie prowadnic.JPG   72,18 KB   39 Ilość pobrań


Użytkownik witek1965 edytował ten post 03 wrz 2017 - 19:35


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2746 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 wrz 2017 - 19:56

Jeden zastrzał masz odwrotnie :) , otwory mogły być większe :) , obróć listwy pod kije z nacięciami jest gorzej , ogólnie :thumbsup: :clap:

Miast foli w wykopie lepiej dać gewłókninę , a jak nie ma to agro (separuje grunt od betonu i jest przepuszczalna )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 03 wrz 2017 - 20:00


#3 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 03 wrz 2017 - 19:59

Uprzedziłeś mnie Maćku  :) , dodam od siebie - dokręć zawiesia zawiasów na wszystkie 4 szt. Ogólnie  :clap: 



#4 _Misiek_

_Misiek_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 136 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 03 wrz 2017 - 20:18

Kawał wędzarni jak na 4.5 cegły :) otwór na 20cm? Mógłby pewnie przy tej wielkości nieco większy

#5 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 03 wrz 2017 - 21:03

Sufit wykonałem z deski takiej samej jak ścianki. Widać go na wielu zdjęciach, więc osobnej fotki nie robiłem.

Czas na daszek. Krokwie również 60x40, zacięte sklejone i skręcone.

Załączony plik  krokwie zacięte na zamek, sklejone i skręcone 4 wkrętami.JPG   58,96 KB   35 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  zacinanie krokwi.JPG   62,29 KB   33 Ilość pobrań

 

Załączony plik  przymiarka krokwi daszku.JPG   35,98 KB   33 Ilość pobrań

 

Dach obiłem deskami 25 mm i pokryłem gontem.

 

Załączony plik  P1080107.JPG   54,35 KB   36 Ilość pobrań

 

Do środka jutro zostanie wstawiony podwójny deflektor

 

Załączony plik  P1080110.JPG   18,97 KB   35 Ilość pobrań

 

A tak wyglądało wstępne rozpalenie

Załączony plik  P1080106.JPG   17,33 KB   32 Ilość pobrań

 


[Dodano: 03 wrz 2017 - 22:02]

 

 

Jeden zastrzał masz odwrotnie :)

  tak jakoś nie popatrzyłem na to, że skrzydło jest prawe i lewe.

 

otwory mogły być większe :)

wg. projektu, fi 50 mm,za to jest ich po 6 na stronę.

 

 

obróć listwy pod kije z nacięciami jest gorzej

  teraz już za późno. Są przykręcone jak widać śrubami zamkowymi. A na zewnątrz widzisz jakieś nakrętki ? Są w środku ściany.

 

 

 

a jak nie ma to agro (separuje grunt od betonu i jest przepuszczalna )

  a ja chciałem, żeby nie pił wody z gruntu. Nie wiem, ale jak budowałem dom, to fundamenty izolowałem i to dość solidnie abizolem i grubą folia budowlaną, jak również mury fundamentowe. tak było w projekcie. Tu sie ograniczyłem tylko do folii.

 

 

 

dokręć zawiesia zawiasów na wszystkie 4 szt.

zdjęcie jest zrobione wcześniej. Są wszystkie śruby, dodam, że nierdzewne.

 

otwór na 20cm? Mógłby pewnie przy tej wielkości nieco większy

tak było w projekcie

 

Zapomniałbym o termometrze fi 63, długość sondy, lub jak kto woli kapilary 200 mm. Tempereturę 50 st. C osiągnąłem w 15 minut, z tym, że było na zewnątrz 23 st. C, paląc skrawkami drewna sosnowego i dębiny


 

Załączony plik  P1080105.JPG   46,75 KB   38 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik witek1965 edytował ten post 03 wrz 2017 - 21:05


#6 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 wrz 2017 - 04:22

Na te listwy z dołkami możesz położyć małe kantóweczki i przykręcić wkrętami. Dołki przeszkadzają jak się manewruje kijami z powieszonym mięchem. Normalnie pchniesz lub pociągniesz po płaskim kij. a tak trzeba "brać na łapę" cały kij, żeby go dalej umieścić bo wpada - ale . to tak mały detal, przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo , że aż mi głupio, że dupę truję :laugh: ;)



#7 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2746 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 04 wrz 2017 - 05:11

Ten termometr (na "oko" kotłowy) to się nadaje do kotła :laugh: . Nie sprawdza się w wędzarni  

przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo , że aż mi głupio, że dupę truję :laugh: ;)

mi z tym termometrem też


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 04 wrz 2017 - 05:13


#8 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 04 wrz 2017 - 11:27

Ten termometr już prezentowałem. Polski wyrób, do wędzarni. I taki kupiłem. Sonda 200 mm, grubość sondy 8 mm. Producent określił go jako do wędzarni. No, ale zawsze warto sie więcej dowiedzieć : jakimi parametrami powinien się charakteryzować termometr bimetaliczny do wędzarni ?


[Dodano: 04 wrz 2017 - 12:27]

Na te listwy z dołkami możesz położyć małe kantóweczki i przykręcić wkrętami.
, albo kątownik ze stali nierdzewnej :) . Wykonałem te do "dołeczki" świadomie i niech sobie pozostaną

Użytkownik witek1965 edytował ten post 04 wrz 2017 - 11:21


#9 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 04 wrz 2017 - 14:07

przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo
  zawstydziłeś mnie

#10 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 wrz 2017 - 15:31

Co tu dużo pisać. Kawał konkretnej wędzaryny  :clap: Teraz dymić, dymić i ...dymić :) 



#11 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 04 wrz 2017 - 15:50

Witek 1965! Super czujesz "bluesa" teraz wyroby i oceny smakowe i jakościowe.

#12 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 555 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 05 wrz 2017 - 09:34

Wykonałeś kawał dobrej roboty :clap: ,jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku?



#13 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6805 postów

Napisano 05 wrz 2017 - 13:46

Ona wysoka jest  :yes:  z podstawą (paleniskiem) do ostatniego kijaszka na górze to chyba trzeba na paluszki  :D  ale urodziwa :clap: 



#14 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 09 wrz 2017 - 00:22

do ostatniego kijaszka na górze to chyba trzeba na paluszki :D
  dokładnie tak jak napisałeś. Przy 4 cegłach nie byłoby problemu, byłyby bliżej.

 

jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku?
  jutro podam dokładnie, ale bardzo zbliżone wymiary do projektu.

Co tu dużo pisać. Kawał konkretnej wędzaryny :clap:

Witek 1965! Super czujesz "bluesa"

bardzo dziękuję za uznanie.

 

teraz wyroby i oceny smakowe i jakościowe.

 

Mięso się już pekluje, za tydzień pierwsze w niej wędzenie.

No, ale żeby ocenic jakość i smak to chyba ze zdjęcia się nie da, trzeba by spróbować :)



#15 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 09 wrz 2017 - 06:36

Potrenuj z opalaniem i utrzymanie temperatury.

#16 Piotrek82

Piotrek82

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 226 postów
  • MiejscowośćPoraj

Napisano 09 wrz 2017 - 12:21

Termometr masz bardzo dobry. Wika i WP robią najlepsze termometry tego typu. Żadne tam inne z obrazkami i do 500 stopni. Im mniej, tym dokładniej, i tak będziesz używał tylko do 100 stopni. Ja mam Wika do 120 stopni i jestem zadowolony.

Możesz sobie też włożyć do środka taki w drewnie jak do parzenia i sprawdzić jak rozkładają sie temperatury i jak to się na do tego który masz w drzwiach.

U mnie początkowo po wygrzaniu komory ten bimetaliczny przekłamuje, ale to pewnie dlatego ze wędzę w beczce i zaraz po wygrzaniu, blacha beczki trzyma jeszcze wyższą temperaturę, jednak po niedługim czasie obydwa pokazują tak samo.
Myślę że u ciebie problemu z tym nie będzie, bo termometr masz wkręcony w drewno.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

#17 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 09 wrz 2017 - 16:35

Potrenuj z opalaniem i utrzymanie temperatury.

  trenuję. Paliłem juz trzykrotnie. Utrzymanie temp 50 st. bez problemu. Opał w żeliwnej "misce" starego grilla. Niestety jest to za mały "pojemnik" na podniesienie temperatury do do 80st, jak bedę dopiekał, więc będę musiał palić bezpośrednio na posadzce paleniska. 

jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku?

 

 


[Dodano: 09 wrz 2017 - 17:35]

no i nie udało mi sie usunąc dopiero co wstawionego zdjęcia. Mało czytelne wymiary były. Nie wiem jak je usunąć.


Użytkownik witek1965 edytował ten post 09 wrz 2017 - 16:34


#18 LKL

LKL

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 05 lis 2017 - 10:45

Niedługo czeka mnie budowa podobnej komory i zastanawiam się nad cyrkulacją podczas osuszania przed zasadniczym wędzeniem. Jak wygląda to u Ciebie? Czy otwory boczne wystarczają?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 09 gru 2018 - 19:44

ło matko i córko. Nie miałem włączonego powiadamiania o postach w tym temacie i przeoczyłem Twoje zapytanie. Bardzo przepraszam.

Otwory mam otwarte na full i uchylone drzwi przy suszeniu wędlin i kiełbas. Samą wędzarnię suszę tylko z otwartymi otworami



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych