Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 lis 2018 - 10:59

Ad1.Temperatura skrzepu 37°C.

Ad.2.Odciskanie 24 h z jednym obrotem ciężarem 2,3 kg

Ad3. Plasterki w miarę elastyczn ,ale moja małżonka mówi że mógłby być trochę mniej odciśnięty.

Ad.4. Ser jest podpuszczkowy.



#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 10 lut 2019 - 18:33

Robiłem dzisiaj ser typu gouda, ale moja małżonka zmieniła plany i po odciśnięciu zażyczyła sobie go uwędzić.Teraz mam pytanie do serowarów.Czy mogę odciąć kawałek i poddać go dojrzewaniu czy już po ptokach.? :) Pisze typu bo były pewne odstępstwa od posiadanego przepisu  ( dwukrotne płukanie) a mianowicie skrzep był płukany tylko raz po odciągnięciu całej serwatki.W smaku jest ok..nie jest kwaskowy jak zwykle kiedy skrzep nie jest płukany.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 10 lut 2019 - 18:36


#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 11 lut 2019 - 14:36

Podbiję temat.Może ktoś odpowie na zadane wyżej pytanie.



#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lut 2019 - 14:57

Może ktoś odpowie na zadane wyżej pytanie.

Raczej nie praktykuje się dojrzewania po wędzeniu niemniej sądzę, że ser na pewno się nie zmarnuje.

Wędzenie zmienia strukturę powierzchniowo i nie oddziałuje na enzymy zawarte w masie serowej.

Jakiś czas temu dostałam spory kawał twardego sera farmerskiego (z okolic Nowego Sącza), który był podwędzony.

Zjadamy go powoli a ser leży zawinięty w papier i folię w lodówce.

Wietrzę go okresowo i tylko wtedy, gdy odkrawam kawałek. 

Nawet nie zauważyłam na skórce nalotów pleśni, co jest standardem w serach farmerskich przetrzymywanych w lodówce.

Uważam, że masz dobrą okazję do przeprowadzenia eksperymentu.



#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 11 lut 2019 - 16:42

Dziękuję. :) Jak mam do zapakować czy w ogóle zostawić bez opakowania.?



#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lut 2019 - 16:47

Jak mam do zapakować czy w ogóle zostawić bez opakowania.?

Na początek zapakowałabym w papier (najlepiej w torebkę papierowa spożywczą) i luźną folię, bo będzie łatwiejsze do wietrzenia. 

Po miesiącu do folii.

Zapakować trzeba bo ser za bardzo wyschnie. Szczególnie w no frost.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 11 lut 2019 - 18:20

Nie mam no frost,ale dziękuję Aniu.Zrobię jak radzisz o ile małżonka nie zje wszystkiego. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lut 2019 - 18:21





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych