Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa wg. Kostka


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

post-41979-0-58403800-1505589968_thumb.jpg

 

Kiełbasa szynkowa wg. Jack'a

Mięso KL I szynka krojona 4x4 cm 80%
KL III mięso chude z golonki krojonew kostkę 20 %
Mięsa peklujemy osobno dawką 18 gr na 1 kg. przez 48 godz.

Rozdrabnianie; KL I zostaje tak jak jest tylko trzeba ją uplastycznić tzn. albo rozbić trochę tłuczkiem do kotletów ,albo przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa bez noża z tym że to musi być maszynka conajmniej nr 10
KL III mielona 2x 4 mm

Mieszanie farszu i dodajemy do całości :
woda ok 5 % do całości wsadu
pieprz biały 2 g. 
cukier 2 g.
kolędra 1 g.
gałka muszkatołowa 0.5 g.
przyprawy dodane w dawce na 1 kg. farszu
dokładnie wyrabiamy farsz

Nadziewanie; nadziewamy w osłonki białkowe fi 75 -80 dosyć ściśle ,tworząc batony ok.35 cm .

Osadzanie ok 90 min w temp. pokojowej

Wędzenie; obsuszanie w temp 45-50 st ok. 30-40 min.
wędzenie właściwe w temp 50-55 st ok 120 min.

Parzenie; temp.wody 72-75 st,do 68 w środku wędliny

  • Upvote 2

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa szynkowa wg. Jack'a

 

No przepis z 16-ki z małymi zmianami, standard, klasyka, robię raz w tygodniu, pakuję w osłonki 65mm, szybciej się parzy.  :cool:

 

Na focie wygląda pysznie, wręcz książkowo. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No przepis z 16-ki z małymi zmianami, standard, klasyka, robię raz w tygodniu, pakuję w osłonki 65mm, szybciej się parzy. 
Jak w 65 to już nie z 16 tki :) ja sobie nie zastrzegam że coś wymyśliłem ,piszac wg. poprostu piszę że tak zrobiłem ,cięzko coś wymyśleć w klasyce gatunku ,pamiętasz metkę albo parówki ? :) o kaszance nie wspomnę :) pozdrawiam serdecznie :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa szynkowa wg. Jack'a

 

Kostek , kiełbasa  prima sort , mnie się podoba , jest śliczna :thumbsup::clap::)

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do szynkowej przyprawy są mielone

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Ile takich batonow po 35 cm wychodzi z kilograma farszu ????

 

Moim zdaniem 1 szt 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Baca.Sondę wkładasz przez wiązanie żeby nie dziurawić osłonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co to za różnica.Jak wrzucisz batony do parzenia to poczekaj z 15 min ,aż osłonka się dobrze namoczy,zmięknie i sznurek dobrze nasiąknie ,wyjmij jeden baton i i włóż sondę od tej strony od której łatwiej Ci będzie ją włożyć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale ja miałem na myśli sprawdzanie temperatury wędliny w środku podzczas wędzenia

 

A po co sprawdzać temperaturę wędlin w środku podczas wędzenia. :w00t:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.