wojs40 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Października 2017 Przymierzam się do zrobienia kolejnej partii kiełbasy szynkowej, zawsze robiłem wg. przepisu z jak zawsze dobrymi radami Arkadiusza. Kurcze, ostatnio brakuje mi czasu i jestem zmuszony zrobić kiełbasę na raty. Mięso zapeklowane, dzisiaj nabiję w osłonki i czas na osadzanie. Osadzanie trwa zawsze ok. 2-3 godzin i tu mój dylemat:czy mogę zrobić osadzanie w temp. ok. 12C przez 20 godzin, tak aby wędzić dopiero jutro po pracy. Jest też opcja aby po nabiciu włożyć batony do lodówki i wyjąć dopiero jutro, powiesić na 2 godziny w temp. pokojowej i później wędzić. Druga sprawa to parzenie, wędzenie skończy się późno. Po wędzeniu powiesić w temp. 12C na 20 godzin czy do lodówki i wyjąć dopiero do parzenia? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Października 2017 Jeśli chodzi o osadzanie to przeprowadź je w lodówce ,20 godz w temp.12 st to zbyt długo.Ja bym pozostawił po wędzeniu batony w wędzarni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) .... to może tak, czy peklowanie 9-cio dniowe będzie zbyt długie? Tak aby cała produkcja przebiegła w jednym dniu, za tydzień w sobotę. Edytowane 29 Października 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2017 Tak, będzie zbyt długie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Października 2017 Mięso zmielone, wymieszane i nabite w osłonki. Batony wiszą w lodówce, do jutra. Po pracy osuszanie i wędzenie. Po wędzeniu jednak znowu powieszę w lodówce, parzenie pojutrze. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Pytanie do Kostka - jaki wybielacz stosujesz podczas parzenia by tak białe "sznurki" były po wędzeniu i parzeniu ? Edytowane 29 Października 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2017 Pytanie do Kostka - jaki wybielacz stosujesz podczas parzenia by tak białe "sznurki" były po wędzeniu i parzeniu ? Przecież ,,sznurki ,, są namalowane na osłonce i tak pomimo wedzenia i parzenia wychodzi Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2017 No i Henio "załatwiony" :laugh: Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2017 Przecież ,,sznurki ,, są namalowane na osłonce Kostek je maluje lakierem do paznokci użyczonym od pani Janiny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2017 Kostek je maluje lakierem do paznokci użyczonym od pani Janiny Ma dobry lakier ,ja też mam od niej Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2017 No i Henio "załatwiony" Dobrze że napisałeś w cudzysłowiu , tak jak ja "sznurki" bo według mnie to jest kiełbasa tylko parzona , albo kolega ma takie zdolności w obrabianiu zdjęć za pomocą jakiegoś dobrego fotoshopa , czy innej grafiki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2017 obrze że napisałeś w cudzysłowiu , tak jak ja "sznurki" bo według mnie to jest kiełbasa tylko parzona , albo kolega ma takie zdolności w obrabianiu zdjęć za pomocą jakiegoś dobrego fotoshopa , czy innej grafiki . Heniu kiełba była wędzona a fotoshopy sa mi obce ,ja nie robię popeliny z powaznych tematów ,mam swoje lata i nie potrzebuję poklasku na siłę Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2017 Henio, uśmiech jest najważniejszy, a Ty masz sporo humoru który mi się udziela Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Kostek czy peklujesz w lodowce czy w temperaturze pokojowej ?. Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Kostek czy peklujesz w lodowce czy w temperaturze pokojowej ?. Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu TapatalkaNapewno Kostek pekluje w temp. 4-8 C°. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Pyszności, też jakiś czas temu poczyniłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Pyszności, też jakiś czas temu poczyniłam Bardzo ładna ,jesteś zadowolona z przepisu ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Grudnia 2018 jesteś zadowolona z przepisu ? Jeszcze się pytasz? Bardzo Kompozycja przypraw idealna, dla mnie w punkt i przepis przepięknie opisany krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Kompozycja przypraw idealna, dla mnie w punkt i przepis przepięknie opisany krok po kroku O @kostku można pisać tylko w ciepłych słowach.Wypróbowałam kilka jego przepisów i są 10/10 Zostało to też swego czasu zauważone w TOAST II , przez "AUTORA z naszej planety: Tu napisać mogę dobre słowaBo o Kostku będzie mowa.Mieszka gdzieś na wyspach, w daliCud wędliny mu się chwali.Masz też dar przekonywaniaI receptur zdolność układania Edytowane 9 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Grudnia 2018 O @kostku można pisać tylko w ciepłych słowach. To wszystko prawda bo Kostek to wyśmienity fachowiec ,bardzo dobry człek i super kolega . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Znam przepisy Kostka nie od dziś, ale dopiero po zakupie normalnej wędzarni mogę z nich korzystać w pełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Wypróbowałam kilka jego przepisów i są 10/10 To wszystko prawda Dzieki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Grudnia 2018 To wszystko prawda bo Kostek to wyśmienity fachowiec Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Grudnia 2018 To wszystko prawda bo Kostek to wyśmienity fachowiec ,bardzo dobry człek i super kolega . Ja też przychylam się do tej opinii . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Człowieka można nie znać,zobaczy się jego wyroby i poznaje jego cechy osobowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.