Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

"Nadejszła Wiekopomna Chwila"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3134 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 wrz 2017 - 01:17

Wiosną tego roku rozpocząłem budowę swojej wędzarni.

Wybrałem miejsce

Załączony plik  20160828_133038.jpg   116,69 KB   49 Ilość pobrań

Wybrałem czarnoziem

Załączony plik  20161001_114446.jpg   94,99 KB   40 Ilość pobrań

Wylałem beton, zazbroiłem

Załączony plik  20161001_140954.jpg   91,37 KB   44 Ilość pobrań

i uzupełniłem betonem

Załączony plik  20161001_164404.jpg   83,3 KB   45 Ilość pobrań

Następnie zająłem się innymi pracami.

Jak na złość okazało się że… zmieniły się trochę moje plany i wędzarnia nie może powstać w pierwotnie wybranym miejscu. A przynajmniej nie w tym roku. Nie chciałem już odkładać planów na kolejny rok to … zmieniłem miejsce wędzarni. :facepalm:

 

Więc ponownie kopanie, beton, zbrojenie, beton i … stwierdziłem że będzie za nisko. :facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

Podniosłem więc poziom podmurowując bloczkami betonowymi, na nich pierwsza warstwa cegieł i całość zalana betonem.

 

Załączony plik  20170813_124003.jpg   85,36 KB   41 Ilość pobrań

Załączony plik  20170813_155711.jpg   100,25 KB   36 Ilość pobrań

Załączony plik  20170813_190604.jpg   82,35 KB   36 Ilość pobrań

Fundament zwykły, prosty, bez żadnych izolacji

Na tym powstało palenisko ze zwykłej czerwonej cegły. Wymiary zewnętrzne 104cm x 104cm środek paleniska 80cm x 80cm wysokość 60cm. W palenisku wmurowane drzwiczki o wymiarach 42cm x 27cm.

Załączony plik  20170924_130041.jpg   73,87 KB   36 Ilość pobrań

Na palenisku postawiłem szkielet z łat 6cm x 4cm wymiary komory wewnątrz 91cm x 91cm wysokość z dachem 170cm.

Skręcone z paleniskiem za pomocą metalowych płaskowników.

Załączony plik  20170903_174424.jpg   113,98 KB   38 Ilość pobrań

Komora obłożona dwustronnie deską sosnową (podbitką) na pióro – wpust, w środku bez żadnego docieplenia (jakoś nie chciałem tam pchać wełny).   Palenisko bezpośrednie zabezpieczone tylko siatką i 50cm blachy wewnątrz komory. Na dachu gont.

Załączony plik  20170923_104741.jpg   34,29 KB   37 Ilość pobrań

Załączony plik  20170924_130000.jpg   102,32 KB   39 Ilość pobrań

Załączony plik  20170924_130126.jpg   47,9 KB   36 Ilość pobrań

A oto efekt moich wypocin.

Załączony plik  20170924_171841.jpg   86,96 KB   40 Ilość pobrań

Załączony plik  20170924_171854.jpg   91,19 KB   40 Ilość pobrań

Załączony plik  20170924_171928.jpg   91,17 KB   40 Ilość pobrań

Załączony plik  20170924_172317.jpg   85,62 KB   38 Ilość pobrań

Załączony plik  20170924_180256.jpg   86,59 KB   39 Ilość pobrań

Z góry przepraszam za jakość zdjęć.

Pierwsza próba odbędzie się w sobotę (podsuszyłem tylko LP trochę grzyby).

Muszę teraz nauczyć się podstaw, -zacznę od sposobu palenia :)

A w między czasie poczytam trochę Waszych uwag.

Idę spać, bo rano do pracy :cry:

 



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3319 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 26 wrz 2017 - 01:32

Ładna. Możesz dać (podpatrzone u Beiota) po "bokach" paleniska "paski" betonu/blachy (oprzeć o mur paleniska). Gzyms urokliwy.

#3 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 wrz 2017 - 06:46

Bardzo fajna wędzarnia. :clap:



#4 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 wrz 2017 - 07:44

Wiosną tego roku rozpocząłem budowę swojej wędzarni.

 

 

No śliczna i funkcjonalna :thumbsup: :clap: :clap:

 

Pozdrawiam



#5 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2470 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 wrz 2017 - 10:33

:thumbsup: :clap: :clap: :clap:



#6 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2477 postów

Napisano 26 wrz 2017 - 10:39

:) Wróbel, kapitalny plan z tym fryzikiem :clap:

Tych czarnych wąsów nie idzie jakoś schować? Burzą niecnie, godną pochwały, dość wysoką estetykę.... :thumbsup:



#7 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3134 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 wrz 2017 - 10:48

Dziękuję za te słowa uznania.

Maćku możesz podesłać mi w wolnej chwili linka do tego o czym piszesz. Przejrzałem temat Beiota i nie wiem czy chodzi ci o to obrzeże na zewnątrz (u niego chyba wystaje płyta fundamentu) czy o coś w palenisku (nic nie znalazłem)?

W tym roku jeszcze położę jumbo albo te kratki parkingowe i obsypię piachem. Za bardzo nie mam co robić z zewnątrz bo od wędzarni w lewo zacznie się cały kompleks wędzarniczo - wypoczynkowy.


[Dodano: 26 wrz 2017 - 11:44]

Wąsa przynajmniej tego z brzegu spróbuję przerzucić do środka, muszę tylko zobaczyć czy w palenisku ostało się dostatecznie śruby. (sam w niedzielę uświadomiłem to sobie że mogły iść wszystkie od środka :facepalm:  ale gdy budowałem to myślałem o naprężeniach związanych z wiatrem napierającym z zewnątrz). A tego przy płocie zakryje dobudowany blat.


[Dodano: 26 wrz 2017 - 11:48]

kapitalny plan z tym fryzikiem

Chciałem dodać coś od siebie, aby się troszkę wyróżniła. :blush: No i w końcu to jest też dekoracja ogrodu. :)



#8 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2477 postów

Napisano 26 wrz 2017 - 10:51

:) Jest b.dobrze ale pokombinuj bo warto.... :thumbsup: :)



#9 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3134 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 wrz 2017 - 11:15

W najgorszym razie usunę całkowicie ten jeden. Jak przyjdzie wiatr który poradzi sobie z 5 mocowaniami to 6-te i tak by niewiele pomogło ;)



#10 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 wrz 2017 - 12:51

Tych czarnych wąsów nie idzie jakoś schować?

 

 

Właśnie .....  za pierwszym razem nie zauważyłem , faktycznie trochę dla oka przeszkadzają :D

 

 

Pozdrawiam



#11 cezar

cezar
  • Użytkownicy
  • 1095 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 26 wrz 2017 - 19:25

Bardzo ładny wykonane, teraz czekamy na fotki wędlin

#12 Bia

Bia
  • Użytkownicy
  • 43 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 26 wrz 2017 - 21:22

Wygląda fajnie!
Ciekawe jak będzie z wędzeniem zwg. na brak płyty...

#13 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3319 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 26 wrz 2017 - 22:13

Może nie było to u Beiota?. Nic to jest taki "półstrop". Jak robimy strop w palenisku kibelku i ma wymiar np. 1x1 metr to dajemy otwór 20-25 cm, a tam był 70x70 cm.
Te okucia zauważyłem od razu i myślałem że je dałeś specjalnie na zewnątrz. W palenisku metal będzie się nagrzewał a ze przewodzi ciepło, pewnie nic się nie stanie ale... Może nie maskuje tego tylko kup ładne kute elementy (w casto lub na aledrogo - nie są zabójczo drogie) i wyeksponuj je jako ozdoba?

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 26 wrz 2017 - 22:31


#14 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3134 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 27 wrz 2017 - 08:16

Może nie maskuje tego tylko kup ładne kute elementy (w casto lub na aledrogo - nie są zabójczo drogie) i wyeksponuj je jako ozdoba?

No to też jest jakiś pomysł, muszę popatrzeć.

Wszystkim jeszcze raz dziękuję za dobre słowo :)



#15 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3134 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 paź 2017 - 20:27

Tydzień temu nastąpiło pierwsze odpalenie

Załączony plik  20170930_151753.jpg   78,02 KB   20 Ilość pobrań

 

Po rozgrzaniu komory, pierwszy wsad do osuszenia

Na pierwszy ogień poszły sery, ćwiarti i piersi z kurczaka oraz kiełbasa krucha wg tego przepisu:

https://wedlinydomow...sika/?hl=krucha

Pomyślałem że będzie to najlepszy test dla wędzarni w różnych temperaturach

Załączony plik  20170930_163300.jpg   141,38 KB   24 Ilość pobrań

 

no i po ok. 1h poszedł pierwszy dym

Załączony plik  20170930_173021.jpg   126,88 KB   21 Ilość pobrań

Załączony plik  20170930_151804.jpg   45,38 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  20170930_175313.jpg   117,75 KB   16 Ilość pobrań

 

W międzyczasie zrobiłem też oświetlenie

Załączony plik  20170930_185100.jpg   41,9 KB   16 Ilość pobrań

 

Ponieważ gdy kończę wędzenie często na dworzu jest tak

Załączony plik  20170930_200953.jpg   20,19 KB   15 Ilość pobrań

 

Po ok. 2,5-3h wyciągnąłem drób i sery (oświetlenie się sprawdziło)

Załączony plik  20170930_215553.jpg   60,54 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  20170930_220232.jpg   42,66 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  20170930_220450.jpg   29,35 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  20170930_220406.jpg   43,64 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  20171001_104626.jpg   40,75 KB   15 Ilość pobrań

 

Po ok. 4 kolejnych godzinach poddałem się i wyciągnąłem wędlinę

Załączony plik  20171001_011807.jpg   48,74 KB   15 Ilość pobrań

 

Niestety nie udało mi się dociągnąć temp.70' w środku (temp. zatrzymała się na 65' jak zaklęta i d...a)

Postanowiłem więc szybko nagrzać wodę i sparzyć tą kiełbasę.

Tak wyglądała po sparzeniu

Załączony plik  20171001_104858.jpg   43,71 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  20171001_104922.jpg   47,42 KB   15 Ilość pobrań

 

Wnioski po pierwszym wędzeniu:

Używałem do rozgrzania i suszenia brzozy bez kory natomiast do wędzenia olchy i wspomagałem się takimi wiórami:

http://allegro.pl/zr...6793230189.html

Na pewno nie potrafię jeszcze samym żarem osiągnąć 60', a 80' to już praktycznie utrzymywałem samym ogniem przy domkniętych drzwiczkach.

Nie wiem co robię nie tak, ale wydaje mi się że było bardzo mało dymu (starałem się go wywołać między innymi mocząc te wióry w wodzie i sypać obok żaru). Efekt tego widać na drobiu i serach. Następnym razem na żar spróbuję położyć większy kawałek drzewa aby się tylko tlił.

Kolejna sprawa to czas/temp.otoczenia. Pieczenie kończyłem już po północy. Problem był przy dokładaniu drzewa, gdy otwierałem drzwiczki paleniska. Wtedy komora szybko się wyziębiała (czasem nawet z 20' - 30'), to wystarczało aby termometr wbity w kiełbasę pokazywał spadek o 2'-3'C. No i ponowna próba dogrzania. I tak wokoło.

 

Dłuuuuga droga przede mną. :facepalm: 

 

No ale pocieszające jest to że większości wędzonek już nie ma :D



#16 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12838 postów

Napisano 06 paź 2017 - 20:38

Udka za krótko.Kielbasa dobrze Co do podpiekania to kto Ci powiedział że nasz otrzymać temp.90 C samym żarem.Wtedy trzeba mocniej hajcować ogniem i większymi szczapami .Sprawa dymu.Do prawidłowego wędzenia nie potrzeba dużo dymu.Wedzarnua to nie lokomotywa.Moim zdaniem te mokre wiórki były niepotrzebne a już na pewno przy pieczeniu



#17 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2022 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 paź 2017 - 20:52

Ja np. nie lubie mocno owędzonych wyrobów.Fakt-dym konserwuje,ale ja robię nieduże ilości -trochę do bieżącego użycia i trochę do zamrażarki.

Jeżeli udka wcześniej parzyłeś to samo wędzenie jest dla smaku ,a nie dla koloru...[no mogłyby być ciut kolorowsze] ,ale pierwsze koty za płoty :)



#18 qba-69

qba-69
  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 06 paź 2017 - 20:59

Nie mogę zrozumieć, jak mogłeś przez tydzień nie podzielić się z nami swoimi dymowymi wygibasami ;) Jedno jest pewne, wpadłeś jak serdelek do gara parzelniczego ;) Życzę powodzenia przy odkrywaniu nowych możliwości swojej zadymiaczki :) Pozdrawiam.



#19 Mireq46

Mireq46
  • Użytkownicy
  • 127 postów
  • MiejscowośćRuda śląska-Siedlec

Napisano 06 paź 2017 - 21:28

Ja tez jestem na początku drogi,pare razy zadymiłem i powiem Ci że za każdym następnym razem jest lepiej.Pierwsze wędzenie miałem dokładnie takie same problemy jak Ty ale podzielę sie moimi krótkim doświadczeniem

Podstawa to musisz mieć tyle żaru by potrafić utrzymać 55C. Podejrzewam że komora się wyziębiała bo miałeś za mocno otwarte otwory wylotowe i przy otwarciu paleniska za mocny przepływ powietrza zmniejszał temp.Ja zamykam prawie całkiem wyloty bo wędzarnia i tak ma tyle nieszczelności w okolicach dachu ze dym sobie swobodnie ucieka,powinieneś zmniejszyć przepływ,nie na tyle by dym stał w wędzarni bo ukisisz---mam palenisko otwarte na oścież non stop przymykam tylko wtedy jak temp galopuje by zmniejszyć dopływ tlenu.Podpiekanie tak jak Arkadiusz pisze  bez ognia się nie obejdzie,trochę musi się plić--bałem się tego ognia jak ognia  :D ale być musi.Takie moje pierwsze spostrzeżenia 

Jeżeli popełniam jakiś błąd to proszę doświadczonych zadymiaczy uświadomić młokosów :)   



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3134 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 paź 2017 - 21:39

Nie mogłem napisać wcześniej bo nie mogłem znaleźć dłuższego czasu na opisanie (a nie chciałem pisać po łebkach ). Ciężko było wytrzymać. Próbowałem to napisać w środę, ale jak byłem już bliski końcowi to coś wywaliło mnie z forum i się wk.... zdenerwowałem :D

Arku tak jak pisałem wcześniej - muszę zacząć uczyć się od podstaw. A pieczenie robiłem pierwszy raz w życiu i nigdzie nie doczytałem jak to się robi. :facepalm:

Beata, to nie było wcześniej parzone, (po sparzeniu jest to udo z piersią na talerzu), ale w smaku wyszło nawet fajne, taki posmak wędzonki.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych