Skocz do zawartości

Kiełbasa krucha wg rarytasika


rarytasik

Rekomendowane odpowiedzi

Skład:

mięso wieprzowe kl I  - 2kg (z szynki)

mięso wieprzowe kl II - 1kg (z boczku, bez ścięgnistego)

peklosól/sól - 60/40    - 18g/kg

pieprz czarny grubo mielony - 4g/kg

czosnek - 3g/kg

cukier - 2g/3kg

woda 100ml/kg

 

Mięso klasy I pokrojone w kostkę 1-1,5 cm, klasy drugiej w kawałki. Peklowane oddzielnie 48 godz w temp. 5-6 C. Następnie połowa klasy I zmielona fi 16, a całość klasy II zmielona fi 8 (nie mam jeszcze fi 6, docelowo będzie fi 6). Pieprz, czosnek, cukier dodałem do gorącej wody i zmieszałem z mięsem wyrabiając go około 10 min, po czym nadziałem jelita kaliber 28-30 i powiesiłem aby trochę ociekły. W wygrzanej wędzarni osuszanie 1 godz w temp. 35-40 C. Wędzenie bukiem 2 godz. w tem. 60 C, następnie pieczenie w temp. 80 C do uzyskania 70 C w środku.

Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię  ;)

 

post-87152-0-01866800-1506436794_thumb.jpg post-87152-0-62773200-1506436812_thumb.jpg post-87152-0-27664500-1506436828_thumb.jpg post-87152-0-42489200-1506436845_thumb.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię 

 

III brak, I z szynki, krótkie mieszanie to musi być krucha. :thumbsup:  :clap:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tym składzie nie potrzeba zrywać wiązań kolagenowych.Wystarczy zimna Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię 
 

 

 Brawo, w takim razie trzeba zrobic z takiego skladu , i bedzie krucha :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rarytasik, kiełbasa naprawdę ładnie wyszła :clap: , no i powiązana jakby była klasa III, a jej jednak nie ma. :thumbsup:

Muszę również w/g Twojego przepisu ją wykonać, bo smakuje na pewno również super.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką temperaturę miała woda,którą dodałeś do mięsa

woda miała 85 C.

 

witt, to mnie właśnie zaskoczyło, po przekrojeniu nożem sklejona pomimo takiego składu i krótkiego wyrabiania, nie rozlatuje się przy krojeniu, a jednak podczas degustacji stwierdzam że jest krucha  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rarytasik, kiełbasa zrobiona, tylko nie pomyliłeś się z pieprzem 4g/kg? Jest bardzo pieprzna po zjedzeniu klopsika na próbę.

Jeszcze nie próbowałem w wędlinie, na razie wisi w lodówce i się obsusza, może będzie mniej pieprzna.

Po degustacji napiszę jak z tym pieprzem wygląda.

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie.Ja daję 1g/kg,ale to rzecz gustu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalnie też daję od 1,5 do 2 g/kg. A tu dodałem jak w przepisie noooo i jest trochę za pieprzna jak na mój smak. Jest zjadliwa ;)  ale powinna się nazywać krucho-pieprzna, :yes:  a nie  krucha :D .

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa nie jest zła, smakuje dobrze i w pierwszej chwili nie czuje się, że jest pieprzna, dopiero po chwili w trakcie jedzenia.

Następnym razem dam mniej pieprzu i będzie dobrze.

Na razie jeszcze obsycha w lodówce. U mnie też wygląda jak z kl.3, a jej nie ma. Jest dobrze farsz powiązany. Może to od tej gorącej wody?

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest dobrze farsz powiązany. Może to od tej gorącej wody?

 

Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania i spowodować by kiełbasa była kucha.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2g pieprzu drobno mielonego i 2g grubo mielonego
 

 

Dzięki za odpowiedź. następnym razem wypróbuję z tym pieprzem.

 

Pozdrowionka


[Dodano: 03 paź 2017 - 21:36]

 

 

Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania i spowodować by kiełbasa była kucha.

 

U mnie jest dobrze powiązana jak u Rarytasika w pierwszym poście no i  jest krucha.

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieprz miałki czy grubo mielony

 

Dałem miałki i może dlatego jest pieprzna, następnym razem dodam jak Ty, grubo mielony.

 

 

 

Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania

Dodałem gorącą wodę 85 °C, a jest ścisła.

 

Pozdrowienia 


[Dodano: 06 paź 2017 - 17:11]

A tak wygląda w przekroju.

 

post-86407-0-53196000-1507302678_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, ale to zasługa Rarytasika, jedynie kto lubi mało pieprzu to mniej dodać, lub z tym grubym wypróbować, bo ja dałem miałki i dlatego wyszła jak dla mnie trochę za pieprzna, po za  tym przepis jest warty wypróbowania.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.