rarytasik Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Września 2017 Skład:mięso wieprzowe kl I - 2kg (z szynki)mięso wieprzowe kl II - 1kg (z boczku, bez ścięgnistego)peklosól/sól - 60/40 - 18g/kgpieprz czarny grubo mielony - 4g/kgczosnek - 3g/kgcukier - 2g/3kgwoda 100ml/kg Mięso klasy I pokrojone w kostkę 1-1,5 cm, klasy drugiej w kawałki. Peklowane oddzielnie 48 godz w temp. 5-6 C. Następnie połowa klasy I zmielona fi 16, a całość klasy II zmielona fi 8 (nie mam jeszcze fi 6, docelowo będzie fi 6). Pieprz, czosnek, cukier dodałem do gorącej wody i zmieszałem z mięsem wyrabiając go około 10 min, po czym nadziałem jelita kaliber 28-30 i powiesiłem aby trochę ociekły. W wygrzanej wędzarni osuszanie 1 godz w temp. 35-40 C. Wędzenie bukiem 2 godz. w tem. 60 C, następnie pieczenie w temp. 80 C do uzyskania 70 C w środku.Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Września 2017 Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię III brak, I z szynki, krótkie mieszanie to musi być krucha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Września 2017 Jaką temperaturę miała woda,którą dodałeś do mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Przy tym składzie nie potrzeba zrywać wiązań kolagenowych.Wystarczy zimna Edytowane 26 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Września 2017 Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię I to najważniejsze Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Września 2017 Jest krucha, przy łamaniu trzaska i smakuje tak, jak lubię Brawo, w takim razie trzeba zrobic z takiego skladu , i bedzie krucha Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Września 2017 Rarytasik, kiełbasa naprawdę ładnie wyszła , no i powiązana jakby była klasa III, a jej jednak nie ma. Muszę również w/g Twojego przepisu ją wykonać, bo smakuje na pewno również super.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 27 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Września 2017 Jaką temperaturę miała woda,którą dodałeś do mięsawoda miała 85 C. witt, to mnie właśnie zaskoczyło, po przekrojeniu nożem sklejona pomimo takiego składu i krótkiego wyrabiania, nie rozlatuje się przy krojeniu, a jednak podczas degustacji stwierdzam że jest krucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Września 2017 Jutro jadę po mięso i zrobię jak Ty zrobiłeś.Będę się meldował jak będzie gotowa. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 27 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Września 2017 Czas wędzenia może być zależny od ilości dymu i rodzaju drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Września 2017 :clap: Na pewno spróbuję ją odtworzyć Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2017 Rarytasik, kiełbasa zrobiona, tylko nie pomyliłeś się z pieprzem 4g/kg? Jest bardzo pieprzna po zjedzeniu klopsika na próbę.Jeszcze nie próbowałem w wędlinie, na razie wisi w lodówce i się obsusza, może będzie mniej pieprzna.Po degustacji napiszę jak z tym pieprzem wygląda. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Października 2017 Nie będzie.Ja daję 1g/kg,ale to rzecz gustu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2017 Normalnie też daję od 1,5 do 2 g/kg. A tu dodałem jak w przepisie noooo i jest trochę za pieprzna jak na mój smak. Jest zjadliwa ale powinna się nazywać krucho-pieprzna, a nie krucha . Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Października 2017 Dla mnie nie jest pieprzna, no może dlatego że ja jem ostro. Pieprz i chili to w mojej kuchni podstawa Poza tym to też taki charakter tej kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Października 2017 Ta kiełbasa nie jest zła, smakuje dobrze i w pierwszej chwili nie czuje się, że jest pieprzna, dopiero po chwili w trakcie jedzenia.Następnym razem dam mniej pieprzu i będzie dobrze.Na razie jeszcze obsycha w lodówce. U mnie też wygląda jak z kl.3, a jej nie ma. Jest dobrze farsz powiązany. Może to od tej gorącej wody? Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Października 2017 Witt, dodaj 2g pieprzu drobno mielonego i 2g grubo mielonego lub z mozdzierza i powinno byc OK. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Października 2017 Jest dobrze farsz powiązany. Może to od tej gorącej wody? Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania i spowodować by kiełbasa była kucha. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Października 2017 2g pieprzu drobno mielonego i 2g grubo mielonego Dzięki za odpowiedź. następnym razem wypróbuję z tym pieprzem. Pozdrowionka[Dodano: 03 paź 2017 - 21:36] Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania i spowodować by kiełbasa była kucha. U mnie jest dobrze powiązana jak u Rarytasika w pierwszym poście no i jest krucha. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Października 2017 witt, a dałeś pieprz miałki czy grubo mielony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Października 2017 pieprz miałki czy grubo mielony Dałem miałki i może dlatego jest pieprzna, następnym razem dodam jak Ty, grubo mielony. Dodatek gorącej wody ma spowodować odwrotny skutek czyli zniszczyć wiązania Dodałem gorącą wodę 85 °C, a jest ścisła. Pozdrowienia [Dodano: 06 paź 2017 - 17:11]A tak wygląda w przekroju. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Października 2017 Wygląda apetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Października 2017 Witt nic jej nie brakuje! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Października 2017 Brawo, przepis warty wypróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Października 2017 Dziękuję, ale to zasługa Rarytasika, jedynie kto lubi mało pieprzu to mniej dodać, lub z tym grubym wypróbować, bo ja dałem miałki i dlatego wyszła jak dla mnie trochę za pieprzna, po za tym przepis jest warty wypróbowania.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.