Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.

#peklowanie #próżnia #sucho

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
729 odpowiedzi w tym temacie

#721 najprawilniejszy

najprawilniejszy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćJasionka

Napisano 05 lut 2019 - 13:33

A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach - zapakowaniu (zgrzaniu) wcześniej nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej i przypraw ?

Rozważam takie rozwiązanie - pozwoliłoby mi na przeróbkę więcej niż 20 kg mięsa na raz (ograniczenia 20 kg wynikają z pojemności lodówki) oraz mam wrażenie że byłoby to krótko mówiąc wygodne.



#722 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 lut 2019 - 14:11

nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej i przypraw ?

Chcesz 0,4L płynu wstrzyknąć w kg mięsa? Toć to prawie "produkcja" przemysłowa. ;)

Ja bym tego nie robił.



#723 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:19

A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach

 

Sam nastrzyk to nie wszystko.Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w solance.Jak Ci się to uda zrobić w worku to nie widzę przeszkód.



#724 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6884 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:38

A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach - zapakowaniu (zgrzaniu) wcześniej nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej

dość dawno pekluję w woreczkach na mokro  - nastrzyk - mięso do woreczka - zalewy 0,4-0,45 l/ kg mięsa  i zgrzewam po maxymalnym usunięciu powietrza - niestety bez odsysu - ale sie daje - zwykle mam zgrzewarke na  podwyższeniu . Wazna uwaga praktyczna - po zalaniu  a łatwiej przed ( zalejesz małym otworem) zgrzewasz woreczek zostawiając małą przerwę w narożniku - usuwasz powietrze ( ile sie da 100% sie nie da) i zgrzewasz narożnik - mało miejsca zajmuję - nie ma problemu z tzw mieszaniem - same plusy - ale wrzucenie do gara łatwiejsze :D  ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 05 lut 2019 - 14:39


#725 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:41

nie ma problemu z tzw mieszaniem

 

Co masz na myśli.?



#726 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6884 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:44

Co masz na myśli.?
Wiedziałem  :thumbsup:  :D  co by tam w garze z solanką nie grzebac brudnymi łapkami przekładając 2 razy na dzień   :thumbsup:

#727 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:47

Wiedziałem      co by tam w garze z solanką nie grzebac brudnymi łapkami przekładając 2 razy na dzień  

 

:thumbsup:  



#728 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6884 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:56

https://wedlinydomow...naria/?p=616060i szyneczka w worku peklowana na mokro  ;)



#729 najprawilniejszy

najprawilniejszy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćJasionka

Napisano 05 lut 2019 - 14:59

hcesz 0,4L płynu wstrzyknąć w kg mięsa? Toć to prawie "produkcja" przemysłowa.

 

 

Nie o to chodziło :)  

Tu mocno w stronę tego co podrzuca Muski - dzięki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#730 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 lut 2019 - 10:16

Nie o to chodziło :) Tu mocno w stronę tego co podrzuca Muski - dzięki

Bo już się wystraszyłem że chcesz całą zalewę wstrzyknąć i typowo próżniowo zgrzać :D :facepalm: 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)