Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.

#peklowanie #próżnia #sucho

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1003 odpowiedzi w tym temacie

#721 najprawilniejszy

najprawilniejszy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • MiejscowośćJasionka

Napisano 05 lut 2019 - 13:33

A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach - zapakowaniu (zgrzaniu) wcześniej nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej i przypraw ?

Rozważam takie rozwiązanie - pozwoliłoby mi na przeróbkę więcej niż 20 kg mięsa na raz (ograniczenia 20 kg wynikają z pojemności lodówki) oraz mam wrażenie że byłoby to krótko mówiąc wygodne.



#722 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2148 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 lut 2019 - 14:11

nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej i przypraw ?

Chcesz 0,4L płynu wstrzyknąć w kg mięsa? Toć to prawie "produkcja" przemysłowa. ;)

Ja bym tego nie robił.



#723 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:19

A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach

 

Sam nastrzyk to nie wszystko.Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w solance.Jak Ci się to uda zrobić w worku to nie widzę przeszkód.



#724 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7642 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:38

A co koleżanki i koledzy myślą o peklowaniu na mokro w takich workach - zapakowaniu (zgrzaniu) wcześniej nastrzykniętych szynek, boczków, polędwiczek z odpowiednią (odmierzoną) ilością zalewy peklującej

dość dawno pekluję w woreczkach na mokro  - nastrzyk - mięso do woreczka - zalewy 0,4-0,45 l/ kg mięsa  i zgrzewam po maxymalnym usunięciu powietrza - niestety bez odsysu - ale sie daje - zwykle mam zgrzewarke na  podwyższeniu . Wazna uwaga praktyczna - po zalaniu  a łatwiej przed ( zalejesz małym otworem) zgrzewasz woreczek zostawiając małą przerwę w narożniku - usuwasz powietrze ( ile sie da 100% sie nie da) i zgrzewasz narożnik - mało miejsca zajmuję - nie ma problemu z tzw mieszaniem - same plusy - ale wrzucenie do gara łatwiejsze :D  ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 05 lut 2019 - 14:39


#725 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:41

nie ma problemu z tzw mieszaniem

 

Co masz na myśli.?



#726 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7642 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:44

Co masz na myśli.?
Wiedziałem  :thumbsup:  :D  co by tam w garze z solanką nie grzebac brudnymi łapkami przekładając 2 razy na dzień   :thumbsup:

#727 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:47

Wiedziałem      co by tam w garze z solanką nie grzebac brudnymi łapkami przekładając 2 razy na dzień  

 

:thumbsup:  



#728 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7642 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:56

https://wedlinydomow...naria/?p=616060i szyneczka w worku peklowana na mokro  ;)



#729 najprawilniejszy

najprawilniejszy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • MiejscowośćJasionka

Napisano 05 lut 2019 - 14:59

hcesz 0,4L płynu wstrzyknąć w kg mięsa? Toć to prawie "produkcja" przemysłowa.

 

 

Nie o to chodziło :)  

Tu mocno w stronę tego co podrzuca Muski - dzięki



#730 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2148 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 lut 2019 - 10:16

Nie o to chodziło :) Tu mocno w stronę tego co podrzuca Muski - dzięki

Bo już się wystraszyłem że chcesz całą zalewę wstrzyknąć i typowo próżniowo zgrzać :D :facepalm: 



#731 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 30 paź 2019 - 23:02

Dużo w temacie było o nowicjuszach czyli o mnie.

 

Przeczytałem całe 37 stron z uwagą bo w lodówce mam 7 kg mięsa w woreczkach i chciałem się dowiedzieć czy wyżyję - no niestety zdania są podzielone. Ale podczas czytania w głowie cały czas mi brzmiało "Who the fu..k is Alice?".

 

Pozwólcie więc że zapytam:

 

Co to (lub kto) na litość boską są te SiB-y????



#732 piurko

piurko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 458 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 30 paź 2019 - 23:10

:D... Siostry i Bracia ...



#733 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 918 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 31 paź 2019 - 02:27

Pozwólcie więc że zapytam:   Co to (lub kto) na litość boską są te SiB-y????

 

Nie Ty pierwszy i nie ostatni Bracie :) 

Ja na początku nie miałam odwagi pytać :facepalm: 

i długo trwało zanim rozkminiłam o kogo chodzi  :D

Pozdrawiam Siostra Alinka



#734 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7642 postów

Napisano 31 paź 2019 - 05:56

litość boską są te SiB-y???
:D  :thumbsup: Jako ,że to Wędzarnicza Brać :D  :thumbsup:  taki skrót jak np. A wyjaśnienie masz już wyżej  :thumbsup:   i brawo za odwagę -nie wiem= pytam :thumbsup: 

#735 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7532 postów

Napisano 31 paź 2019 - 06:00

SiB-y

W tzw. oryginale to brzmi "Bracie i Siostry w Wędzarstwie" :cool:



#736 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7642 postów

Napisano 31 paź 2019 - 07:30

W tzw. oryginale to brzmi "Bracie i Siostry w Wędzarstwie"
:D a ja to przekręciłem na SiBy - bo BiSwW ? nijak a BiSy  kojarzyły mi się z biesami :facepalm: -  kobiety trzeba uszanować i dać im pierwszeństwo  to S na początku  :thumbsup: 

#737 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 31 paź 2019 - 09:20

Dzięki bracia, i Tobie siostrzyczko też dzięki.

 

Ale tak poważnie, to naprawdę przeczytałem cały temat - ciekawy za wyjątkiem niepotrzebnych napinek.

 

Taką mam konkluzję:

 

Wielokrotnie jest tam mowa o nowych (o mnie) którzy się tu uczą i traktują to co napisane jak objawienie. Jest to wzruszające i dobrze o Was świadczy że martwicie się żeby facet którego nawet nie znacie coś nie skopał. O ile rozumiem różnice zdań w kwestii słoności, w kwestii soczystości, w kwestii różowości i smakowitości tudzież szkodliwości polietylenu w kontakcie z solą peklującą (pobiegłem sprawdzić i nie myliłem się - sól peklująca którą wczoraj kupiłem jest oryginalnie przez producenta zapakowana w foliowe opakowanie WTF?) to przecież nie o tym rozmowa. Jeśli pojawia się w dyskusji toksyna botulinowa to już żarty się kończą. Nawet ktoś tak zielony jak ja wie że tu nie chodzi o ból brzucha, smród w lodówce lub kleks na galotach tylko że gra się toczy o życie.

Powiem Wam że to trochę deprymujące że ludzie zajmujący się wędliniarstwem od lat nie potrafią dojść do konsensusu czy ja mogę umrzeć czy nie po moim schabie przygotowanym zgodnie ze wskazówkami kolegów. Wybaczcie ale to nie jest poważne podejście do śmiertelnie (nomen omen) poważnej kwestii. Nie mieści mi się w głowie że kwestii która jest zerojedynkowa w XXI wieku nie potrafimy rozwiązać.

 

Forum jest liczne, są tu setki ludzi. Wielu wzięło udział w dyskusji. Można ich podzielić na takie grupy:

- najliczniejsza to zwolennicy peklowania w woreczkach

- wielu obchodzi temat pisząc o słoności, ciśnieniu i spacerach cząstek azotynów po mięsie i milczą bo albo nie wiedzą co myśleć albo (co wielce prawdopodobne) peklują po cichutku w woreczkach. Z peklowaniem w woreczkach jest jak z głosowaniem na Kaczyńskiego, nikt się nie przyznaje a potem okazuje się że pół Polski głosowało i sru - 43%.

- arkadiusz który jest przeciwny ale dlatego że uważa peklowanie suche bez worków za lepszą metodę na smaczne wyroby. Tak uważa i to jest OK ale o śmierci nie wspomina.

- miro który mówi że można od tego umrzeć

 

Tak na chłodno to przepraszam, czy ja jestem na forum na którym 98% doświadczonych pasjonatów plus nowicjusz gollum na codzień ryzykuje życiem? Ja w to nie wierzę po prostu, wybaczcie. Bo jeśli tak jest to wychodziłoby na to że jesteśmy bandą idiotów czyli SiBI...

 

Zwróćcie uwagę że samo prowadzenie przez poważnych fachowców dyskusji (nierozstrzygniętej) czy coś jest czy nie jest śmiertelnie trujące jest kurde trochę niepoważne...



#738 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2403 postów

Napisano 02 lis 2019 - 08:47

:) Gollum, nic i nigdy nie zwalnia z myślenia...
Stosuj się ściśle do reguł, których przestrzegamy ad postępowania z mięsem, na każdym, bezwzględnie, etapie.
To wystarczy...zapewniam Cię :)
Dobrej Zabawy... :D

#739 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 02 lis 2019 - 09:42

Ja wspominał o śmierci nie będę bo nie wiem czy ta metoda jest szkodliwa czy nie,ale jak sobie przypominam pisałem ,że metoda nie jest do końca przebadana i nie stosowana w przemyśle i  to już powinno Ci dać do myślenia.Mimo ,że na tym forum mówią o mnie "beton" to wolę stosować metody sprawdzone i przebadane i takie, którymi posługuje się większość przemysłu mięsnego.Podejrzewam ,że tą metodę wymyślił jakiś amator bo mu miejsca w lodówce na peklowanie brakowało i to jest moim zdaniem jedyny plus tej metody.Jak będziesz stosował się do sprawdzonych i przebadanych metod to będzie dobrze.Eksperymenty zostaw innym.Raz taki eksperyment przeprowadziłem,żeby porównać z tradycyjną metodą i podtrzymuje to co napisałem na ten temat wcześniej.Szału nie było.



#740 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 02 lis 2019 - 10:24

@ gollum
I sam sobie już strzeliłeś w kolano, pisząc o foli.
Przeczytaj co napisałeś, pomyśl i znajdź błąd w myśleniu.

Dlaczego jestem przeciw?
Dla tego samego między innymi co Arkadiusz.
Metoda nie sprawdzona przez badanie mięsa po procesie peklowania.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych