EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jak najbardziej mogę zostawić na 2 tygodnie, będzie bliżej świąt. I tak zrób .2-tygodniowe peklowanie powinno być normą. Każde krótsze to peklowanie przyśpieszone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Czy podniesienie temp o 2-3 stopnie nie wystarczy do zapeklowania w 7 dni? Wątpię z dodatkiem 20g/kg peklosoli. Jak chcesz przyspieszyć mozesz dodać więcej peklosoli, ale wtedy tez ryzykujesz wyrób słony w smaku i także niebezpieczy nadmiar azotynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Robić własne wędliny tylko po to, żeby były byle jakie.Czy to ma sens? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Robić własne wędliny tylko po to, żeby były byle jakie. Czy to ma sens?hey @miro - urodziles sie juz mistrzem/geniuszem wedlin domowych?? i chcialbym wrocic do tej wypowiedzi - Na mokro są przyrosty masy, a na sucho to niby skąd?a moze to cos Ci uzmyslowi - Okazało się, że peklowanie w woreczkach i okres "wyrównania stężeń" dla badanych szynek wpływa na powierzchniowe Aw (Activity of water) i ogólną zawartość wilgoci, identycznie jak peklowanie na mokro w solance. (Liepe & Porobic, 1984)( Lucke Hechelmann, 1987). Edytowane 7 Grudnia 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Jak zaczniesz szanować mnie, nawet jak nie mam racji, to możemy podyskutować.Szydzenie z ludzi, to oznaka słabości argumentów. Tak, urodziłem się mistrzem.Mój tata śp. był moim mistrzem Dlatedo też .... Ignoruję cię! Edytowane 7 Grudnia 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Miro, bez urazy.Zarówno Tobie jak i każdemu z nas należy się szacunek.Jednak szacunek to nie jest rzecz nabyta, na niego trzeba sobie zapracować.Nie próbowałem Twoich wyrobów i nie mam pojęcia jak smakują, domyślam się, że bardzo dobrze.Jednak co daje się zauważyć, to fakt, że jesteś dobry, być może jesteś mistrzem jak twierdzisz, ale w wędlinach tradycyjnych. Tradycyjnych, czyli w sprawdzonych przez innych przepisach i technologiach. Tutaj można naprawdę brać z Ciebie przykład.A jeśli przychodzi jakąś nowość, to od razu jesteś na NIE.Nie znasz tego, nie czytałeś o tym i nie bardzo zastanawiając się nad tym co piszesz zaczynasz pisać to, co ci akurat jest wygodne. Dla krytyki potrafisz w kolejnych postach zaprzeczyć sam sobie. A to nie buduje ani zaufania, ani szacunku.Dyskutując z Tobą na mało znane Ci tematy mam wrażenie, że nie czytasz i nie analizujesz odpowiedzi własne posty. A naprawdę warto.Konstruktywna krytyka jest bardzo pouczająca.Nie warto jej odbierać osobiście. Bardzo rzadko ktoś napisze coś niemiłego, bo miał taki zamiar. Jestem pewien, że takie nieporozumienia najczęściej wynikają z nieszczęśliwego sformułowania postu albo też błędnego zrozumienia co autor chciał napisać.Trzeba pamiętać, i brać poprawkę na fakt, że to forum jest pełne przyjaciół chętnych do pomocy, a posty jak ten powyżej zdarzają się niezwykle rzadko. Edytowane 7 Grudnia 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Wróć do tego co napisała EAnna.Do tego się odnosiłem.10-14 dni to standard, reszta w dół to kombinacje nie mające sensu domowego wyrobu wędlin. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 7 Grudnia 2019 10-14 dni to standard, reszta w dół to kombinacje nie mające sensu domowego wyrobu wędlin. Mirku, nie rozwijaj już tego tematu. Przecież od początku istnienia tego forum uznajemy, że pełne wędzenie tradycyjne trwa zazwyczaj kilkanaście dni, natomiast wędzenie tradycyjne przyspieszone, mniej. Dla przykładu choćby masarski przerób weselny. Technologia jest ta sama, lecz trwałość wyrobów skrócona.Co do peklowania na sucho, przypomnij sobie stare receptury masarskie, kiedy to peklując mięsa na sucho po 2-3 dniach odlewano z naczynia spore ilości tzw. soku mięsnego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Mirku...dla uściślenia.Wędzenie czy peklowanie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Peklowanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzell330 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) witam wszystkich .. chcialbym sie dolaczyc do tematy ... od jakiegos czasu pekluje w prozniowych workach i moge tylko powiedziec ze jestem bardzo zadowolony z efektow .. wszystko wychodzi tak jak plan zakladal bez zadnych szarych oczek jak to bylo bardzo czesto z pekloaaniem na mokro .. obecnie mam staly wsad w lodowce na wedzenie co 4 tygodnie dla calej rodziny i wszyscy jestesmy zadowoleni z jakosci i prezentacji wyrobow ... pekluje kazde mieso osobno w innych przyprawach/ takoch na jakie mam ochote - stosuje mieszanke 50/50 - bez osuszania - wedzenie 1h - pieczenie 2h - bez pazenia --- osobiscie polecam -- mieszkam w UK wiec strasznie sie mecze z duza wilgotnoscia powietrza i doprowadzeniem miesa do odpowiedniego sdtanu przed wedzeniem . - z doswiadczenia widze ze ta metoda jest dla mnie najbardziej odpowiednia i raczej na mokro z nastrzykiem lub bez nie bede probowal juz wiecej ... Edytowane 7 Grudnia 2019 przez orzell330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Chcę przygotować kawałki, szynka, polędwica, karkówka i boczek, maksymalnie 1kg i podnieść temperaturę do 5-6 stopni. Czy podniesienie temp o 2-3 stopnie nie wystarczy do zapeklowania w 7 dni? Nie upieram się przy tym Jak najbardziej mogę zostawić na 2 tygodnie, będzie bliżej świąt.michal1 tu masz przykład mojego ostatniego wykonania wędzonek w miarę zrozumiale opisaną: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10624-wyroby-wr%C3%B3bla/page-3 Edytowane 7 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Witaj kol. @orzell330. Zapraszam do tematu - "Przywitanie" gdzie moglbys napisac kilka slow o sobie i swojej dzialanosci, tymbardziej ze mieszkasz w UK. pytanie - co znaczy - stosuje mieszanke 50/50 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzell330 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) 50/50 ma na mysli mieszanke soli peklujacej normalna sola - w moim przypadku sola klodawska ... srednioo 22g na 1kg miesa + przyprawy do smaku .. do dzialu przywitan oczywiscie sie odniose Edytowane 7 Grudnia 2019 przez orzell330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) 50/50 ma na mysli mieszanke soli peklujacej normalna sola - w moim przypadku sola klodawska ... srednioo 22g na 1kg miesarozumiem ze mozesz miec jakies obawy przed stosowaniem calej dawki w postaci peklosoli i dlatego "rozcienczasz". Jednak w mojej opinii ( i nie tylko w mojej) jest to takie troche "jechanie po bandzie". Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze jest to Twoje indywidualne podejscie i mozesz miec wiele powodow, niemniej uwazam ze powinienes troche poczytac na te tematy chociazby tutaj - https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/185-peklowanie/ czy tutaj - https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/11-podstawy-technologii/?prune_day=100&sort_by=Z-A&sort_key=last_post&topicfilter=all. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Polska peklosól czy może UK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Polska peklosól czy może UK? Istotne pytanie - na chwilę skóra mi ścierpła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 8 Grudnia 2019 50/50 ma na mysli mieszanke soli peklujacej normalna sola Nie idź tą drogą!!!! Nie ma sensu a ryzyko zepsucia wyrobu czy zatrucia wzrasta. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Peklujemy jedynie 100% peklosolą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Czytam w różnych tematach: peklowanie 50/50, czas 3-4doby, kilkanaście nastrzyków, płyny/sole wędzarnicze, przyrost wagi, itd i zastanawiam się, CZY TO SĄ TRADYCYJNE SWOJSKIE WYROBY?! Zaraz zmienimy nazwę na WYROBY PRZYSZŁOŚCI Ech, idę robić... oszukane gołąbki (ale na obronę napiszę że nieoszukane właśnie robi Beti ) Edytowane 8 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Z kapusty kupionej w sklepie, hodowanej na stymulatorach wzrostu, o maksymalnie skróconym okresie wegetacji, czy masz swoją z ogródka? :tongue: Przyszłość już jest, niestety jesteśmy na nią skazani. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Z kapusty kupionej w sklepie Pudło - od sąsiadów , jajka od własnych kurek ... ale reszta niestety ze sklepu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Tak czytam i myślę [zdarza mi się to czasami] jak zmieniają się co poniektóre zasady na tym forum jeszcze nie tak dawno to wszyscy lub prawie zmiejszali dawki peklosoli a to 60-40 50/50 i takie inne a teraz 100 peklosól jak to rzec by się chciało moda się zmienia a może to jest postęp w miarę nabywanej wiedzy,raczej tak.Osobiście zawsze 100% peklosól Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 8 Grudnia 2019 @BacaMoże świadomość społeczeństwa wróciła do normy.???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Tak czytam i myślę [zdarza mi się to czasami] jak zmieniają się co poniektóre zasady na tym forum jeszcze nie tak dawno to wszyscy lub prawie zmiejszali dawki peklosoli a to 60-40 50/50 i takie inne a teraz 100 peklosól jak to rzec by się chciało moda się zmienia a może to jest postęp w miarę nabywanej wiedzy,raczej tak. Po to m.in. jest to forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.