StefanS Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Może świadomość społeczeństwa wróciła do normy.hey @miro - a moze to niektorzy "glosiciele prawdy objawionej" wrocili do normalnosci (nawet nie bede palcem wskazywal jednego ) Poniewaz naleze do ignorowanych przez Ciebie - to nie musisz sie ustosunkowywac do mojego wpisu Zgadzam sie z @Baca - może to jest postęp w miarę nabywanej wiedzy,raczej tak. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 8 Grudnia 2019 a może to jest postęp w miarę nabywanej wiedzy To na pewno. Wiem po sobie, że jak nie było wiedzy to były kombinacje czy bezmyślne naśladowanie SiB-ów. Jedne były super, inne... no właśnie.Wraz z pozyskiwaną wiedzą rosła świadomość tego co się robi. Wiedzy jeszcze duuuużo brakuje, ale świadomość pozwala mi wyłuskiwać podstawy -nazwę to- "nieprawidłowości" tego co chcę stworzyć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Dzięki temu forum i dyskusjom wiemy nie tylko jak zrobić dobry wyrób, ale rozumiemy również dlaczego tak należy robić.Nie naśladujemy bezmyślnie, ale dzięki zrozumieniu możemy sobie pozwolić na różne odstępstwa bez szkody i dla siebie, i dla wyrobów. Tutaj kitu łatwo się nie sprzeda Edytowane 8 Grudnia 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Może świadomość społeczeństwa wróciła do normy.hey @miro - a moze to niektorzy "glosiciele prawdy objawionej" wrocili do normalnosci (nawet nie bede palcem wskazywal jednego ) Poniewaz naleze do ignorowanych przez Ciebie - to nie musisz sie ustosunkowywac do mojego wpisu Zgadzam sie z @Baca - może to jest postęp w miarę nabywanej wiedzy,raczej tak. Czyżbym tym głosicielem jestem ja? Będę ignorował twoje "złośliwe" wpisy. Te z przekazem wiedzy którą przyznaję posiadasz, czytam z wielką chęcią. Nie byłem, nie jestem i długo nie będę mistrzem .... i chyba nie chcę nim być.A wiedzy, rzeczowej wiedzy nigdy mi mało. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Nie byłem, nie jestem i długo nie będę mistrzem .... i chyba nie chcę nim być. Tak, urodziłem się mistrzem. Hmm, czy to oznacza: Nie chcę ale muszę? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Wystarczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 8 Grudnia 2019 To była sarkastyczna odpowiedź na wpis, tyle i nic więcej. Mistrz...oj daleko mi do niego, daleko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) tyle i nic więcej. I tak trzymać jak my ludzie morza to mówimy . Wiem , wiem - jak to Maksio gdzieś wcześniej napisał - trzeba mieć ostatnie zdanie i chociaż emotką zaznaczyć . Mistrz...oj daleko mi do niego, daleko. Oj tak . Edytowane 8 Grudnia 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Mistrz...oj daleko mi do niego, daleko. Oj tak . @Henio, Heniutek Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Mirku, nie masz co się purystć Forum zakładali ludzie w przeważającej większości amatorzy chcący sobie po prostu okręcić kawałek smacznej kiełbasy w domu i nie wiedzieli jak to dobrze zrobićpowiedzmy wszyscy byli w "przedszkolu miesno - masarsko wędzarniczym"Z biegiem czasu wymieniając się informacjami i dodatkowo zbierając informacje z innych źródeł zaczęli zdobywać wiedzę i doświadczeniePowiedzmy "szkoła podstawowa miesno - masarsko wędzarniczym"Zaczęli tez dołączać fachowcy po szkołach ktozy dodali ogromny wkład wiedzy dla wszystkichPowiedzmy "nauczyciele w naszej szkole"Wielu na tyle szybko zaczęło się uczyć ze zaczęli "studia" a to już nauka własna przede wszystkim. Biorąc pod uwagę ww przytoczone porównania do edukacji człowieka, należy sobie zadać pytania:Czy będąc w przedszkolu nie chciałeś zostać kosmonauta?, nie sadziłeś ze ziemia jest plaska, bo gdyby była okrągła to ci na dole by pospadali?Czy będąc już w szkole podstawowej, nie miałeś inny podobnych dylematów lub tez twierdzeń o których dzisiaj nawet nie myślisz a może się nawet zawstydzasz jak sobie o nich przypomnisz?Czy studiując, nie wyrywałeś się nadal z jakimiś teoriami, dopóki ktos lub coś nie wpłynęło na zmianę Twojego zdania? Studenci tez się dzielą na grupy /stowarzyszenia studenckie "tradycyjne" "szybkie" "zdrowe" itd z hippisam i eksperymentoramii włącznie ale są to już "pełnoletni ludzie" świadomie podejmujący swoje decyzje PAMIĘTAJ, ZE TYLKO GŁUPIEC NIE ZMIENIA ZDANIA uważam ze do strony gl i do przepisów z forum powinna być dodana informacja o prawidłowym peklowaniu, a stosowanie się ścisłe do przepisu tylko dla bardziej doświadczonych którzy świadomie decydują się na ryzykowne kroki, lub po prostu usunąć wszystkie złe przepisy i napisać je od nowa prawidłowo. PSTez przez krotki czas należałem do grupy która sądziła ze stosowanie mieszanki 50 50 jest prozdrowotne, zdobyta później wiedza uświadomiła mnie ze to g..o prawda Edytowane 8 Grudnia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 8 Grudnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16699-wybrane-zagadnienia-stosowania-azotynu-w-przetw%C3%B3rstwie-mi%C4%99sa/Z tego artykułu Inne źródła -50-150 mg/kgWystarczy obliczyć jaka dawka nitrytu jest w 20g peklosoli, porównać i wszystko będzie jasne. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzell330 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Polska peklosól czy może UK?uzywam polskiej pektosoli ... wlasnie dzisiaj poszlo peklowanie w workach i postanowilem isc za porada i dalem 100% pektosoli ... mieso w lodowce przez 14 dni bedzie w temp 6C - zobaczymy efekty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Jak pektosoli,to raczej pektujesz,a nie peklujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Dobrze napisał. Pektosól, sól peklująca, peklosól itp. to tylko nazwy producenta dotyczące peklosoli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16699-wybrane-zagadnienia-stosowania-azotynu-w-przetw%C3%B3rstwie-mi%C4%99sa/Z tego artykułuIlości nitrytu.jpg Inne źródła -50-150 mg/kgWystarczy obliczyć jaka dawka nitrytu jest w 20g peklosoli, porównać i wszystko będzie jasne.10g/kg = 60mg15g/kg = 90mg20g/kg = 120mg25g/kg = 150mg30g/kg = 180mg Edytowane 9 Grudnia 2019 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Co z tego wynika?. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 9 Grudnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16699-wybrane-zagadnienia-stosowania-azotynu-w-przetw%C3%B3rstwie-mi%C4%99sa/Z tego artykułuIlości nitrytu.jpg Inne źródła -50-150 mg/kgWystarczy obliczyć jaka dawka nitrytu jest w 20g peklosoli, porównać i wszystko będzie jasne.10g/kg = 60mg15g/kg = 90mg20g/kg = 120mg25g/kg = 150mg30g/kg = 180mg Co z tego wynika?.Ze stosowanie pelnych dawek peklosoli jest wrecz obligatoryjne. Kropka. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ze stosowanie pelnych dawek peklosoli jest wrecz obligatoryjne. Pełna zgoda przy konserwach i innych zamknięć w próżni.Okolice Rzeszowa, ich produkty a szarym oczkiem , na samej soli. Nie słyszałem żeby wyhodowali bakterie jadu kiełbasianego. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Pełna zgoda przy konserwach i innych zamknięć w próżni. Przy peklowaniu WSZYSTKICH produktów mięsnych zaleca się stosowanie samej peklosoli. Niedawno wrzuciłem na forum bardzo ciekawy artykuł, opracowanych przez grupę profesorów zajmujących się badaniem procesów peklowania, którzy stwierdzili, że w skrajnych przypadkach, przy użyciu zalecanych dawek peklosoli, może dojść do sytuacji, iż z różnych względów (wady mięsa, skład wody, niewłaściwie przeprowadzony proces peklowania) nawet do 85% azotynu nie wchodzi w reakcję z mięsem.Na ten temat była prowadzona dyskusja na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Co z tego wynika?.Po prostu tabelka która pokazuje ile nitrytu (mg/kg) znajduje się w podanych porcjach peklosoli. Po przeczytaniu artykułu do którego Pan Dziadek nas referuje, użytkownik może zdecydować ile nitrytu chce dodać do pewnego wyrobu.[Dodano: 09 gru 2019 - 08:58] Pełna zgoda przy konserwach i innych zamknięć w próżni.Przy peklowaniu WSZYSTKICH produktów mięsnych zaleca się stosowanie samej peklosoli. Niedawno wrzuciłem na forum bardzo ciekawy artykuł, opracowanych przez grupę profesorów zajmujących się badaniem procesów peklowania, którzy stwierdzili, że w skrajnych przypadkach, przy użyciu zalecanych dawek peklosoli, może dojść do sytuacji, iż z różnych względów (wady mięsa, skład wody, niewłaściwie przeprowadzony proces peklowania) nawet do 85% azotynu nie wchodzi w reakcję z mięsem.Na ten temat była prowadzona dyskusja na forum. Nie do końca wszystkich. Jak stosujemy ponad 25g/kg przekraczamy dozwolone dawki. np. dzisiaj forumowicz oświadczył ze zapeklował w próżni karkówkę z dodatkiem 35g/kg peklo. Wychodzi to na 210mg/kg nitrytu. W tej sytuacji bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Wiadomo że przemysł mięsny stosuje te wyższe dawki ze względu na masowość produkcji. Artykuły opisujące dawki nitrytu w soli dotyczą produkcji masowej gdzie dla bezpieczeństwa bakteriologicznego stosuje się wyższe dawki .na zapas. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Nie do końca wszystkich. Jak stosujemy ponad 25g/kg przekraczamy dozwolone dawki. np. dzisiaj forumowicz oświadczył ze zapeklował w próżni karkówkę z dodatkiem 35g/kg peklo. Wychodzi to na 210mg/kg nitrytu. W tej sytuacji bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli. Nie pisałem o ilościach tylko o konieczności stosowania samej peklosoli bez dodatków soli. Dawki pozostawiam indywidualnym gustom konsumentów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 9 Grudnia 2019 tylko o konieczności stosowania samej peklosoli bez dodatków soli Tak, ale tylko do pewnego stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 9 Grudnia 2019 No jasne. Moje słowa odnoszą się do dawek peklosoli stosowanych przy produkcji tradycyjnych wyrobów. Dawki powyżej 25 g/kg to są wyjątki, stosowane tylko w wyrobach dojrzewających, a te w Polsce stanowią (na razie) nikły procent ogółu produkcji wędliniarskiej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Czytałem kilkukrotnie o na strzyku mięsa przed peklowaniem na sucho ale jakoś mi ta wiedza umknęła a teraz nie mogę tego znaleźć Podeślecie linka lub napiszecie dokładnie jak to wykonać? Jak pekluję 18g peklosoli/ 1 kg. mięsa to z tej peklosoli robić solankę do na strzyku? Np. 4g peklosoli rozrobić w 10ml wody a 14g natrzeć na sucho, czy głupoty piszę? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.