Maxell Posted February 7, 2023 Report Share #51 Posted February 7, 2023 Jak już mamy coś takiego, to przetnij kiełbasę cienką i baton grubej w miejscach o największym skupisku pleśni. Zobaczymy jak głęboko weszła w wyrób. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813727 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 7, 2023 Report Share #52 Posted February 7, 2023 (edited) To moje pierwsze podejście do wędlin/mięs długo dojrzewających. To jest produkcja wymagająca wiedzy i doświadczenia.Najlepiej zdobywać je stopniowo, na małych ilościach i pojedynczym asortymencie.Cóż, jakaś strata "kasy", ale zdrowie najważniejsze I tak i nie to nie wejść na K2 zimą wszyscy wiedza wszyscy byli. A póki co tylko Szerpowie weszli. Trzeba robić zgodnie z przepisem i ryzyko wpadki jest minimalne. To nie K2 zimą. Tylko normalnie wędlina że swoją technologią. Ja nie jest dochowania to wpadka jest na zasadzie a nuż się uda i nie będzie wpadki. Trzeba znać swoje możliwości sprzętowe bo w dojrzewających to podstawą.b Edited February 7, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813737 Share on other sites More sharing options...
grzesiu1966 Posted February 7, 2023 Report Share #53 Posted February 7, 2023 No cóż... "Jak się nie wywrócis, to sie nie naucys!"...Mam nadzieję, że chociaż coś uda się uratować... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813765 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted February 8, 2023 Report Share #54 Posted February 8, 2023 dziwie się z powodu pleśni.Kilka lat temu moje chorizo ładnie wysychało na stryszku ,ale następne wysychało od środka.Zrobił się otwór w środku wędliny.Pleśni nie było.Był to ostatni wyrób chorizo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813907 Share on other sites More sharing options...
Legnicki Posted February 8, 2023 Report Share #55 Posted February 8, 2023 Jeszcze nie wyrzucaj. Wymyj kiełbasy w lekko cieplej wodzie z dodatkiem soli. Lodówkę także wymyj it powycieraj ściereczką z octem. Następnym razem zaszczep wyroby pleśnią p. nalgiovense. Z drugiej strony ta pleśń tez może jest OK, ale bez bez badania nie wiemy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814012 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted February 9, 2023 Report Share #56 Posted February 9, 2023 (edited) Z tym "jeszcze nie wyrzucaj" i obmywaniem wędlin wodą z solą to osobiście bym bardzo uważał. Wydaje mi się, że ta pleśń jest już nieźle rozwinięta. Widzę tam ciemniejsze plamy - nie tylko zielone. Wolałbym nie mieć nikogo na sumieniu. Edited February 9, 2023 by Twonk Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814042 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 9, 2023 Report Share #57 Posted February 9, 2023 Plesn jest bardzo widoczna wiec i w srodku pewnie tez sie rozwinela , nie ryzykowala bym jedzenia. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814135 Share on other sites More sharing options...
Legnicki Posted February 9, 2023 Report Share #58 Posted February 9, 2023 Jestem pewien ze pleśń nie istnieje pod osłonką. Wiele razy spożywałem wyroby z zieloną pleśnią bez żadnych skutków. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814148 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 9, 2023 Report Share #59 Posted February 9, 2023 Wiele razy spożywałem wyroby z zieloną pleśnią bez żadnych skutków. Penicillium roqueforti - wystarczy raz kupić ser z tą pleśnią i zacznie walczyć w domu o terytorium. Rozwija się wyłacznie w warunkach tlenowych.Przychylam się do opinii Chrisa niemniej radzę wyeliminować batony o ew. naruszonej osłonce i te, z czarną pleśnią - nawet punktową.Na miejscu @grzesiu1966,w okresie dalszego dojrzewania podwędzałabym okresowo na zimno. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814159 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.