Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser Gouda

ser gouda ser twardy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

#181 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 mar 2020 - 11:13

Taka gouda w worku/próżni wiele się będzie różnić przy dojrzewaniu od takiej pokrytej woskiem/polioctanem?

Przecież tam też powietrze/tlen się nie dostanie? Chyba że jestem w błędzie i jednak jakaś wymiana "przez wosk" następuje?

--

Romii


Użytkownik Romii edytował ten post 03 mar 2020 - 11:13


#182 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 03 mar 2020 - 11:23

Następuje przez polioctan. Przez wosk zauważyłem, że prawie nie. Ale jest jedno ALE - pod woskiem nie widać co się dzieje. I też miałem przypadki w serach nisko dogrzewanych, że robiły się bardzo nieładne ogniska pleśni które pod woskiem szły do wewnątrz sera. Więc wosk totalnie odrzuciłem a polioctanu nie lubię. Większość ma w składzie antybiotyk - natamycynę. Aczkolwiek są różne jej stężenia.


Użytkownik Perszing37 edytował ten post 03 mar 2020 - 11:44


#183 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 mar 2020 - 11:41

OK - czyli ew. polioctan zostaje lub sucha skórka. Dzięki za rady.

--

Romii



#184 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2287 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 mar 2020 - 14:22

Tomek, te Twoje serki mają tak piękne kolory że chyba też kupię sobie annato (choć nie jestem zwolennikiem takich dodatków). Ale ten pomarańcz jest obłędny. :thumbsup:



#185 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 03 mar 2020 - 14:29

A w czym annato Ci przeszkadza ? tylko barwi i nic więcej nie robi :) Możesz zawsze użyć atramentu z kałamarnicy :)

I wyjdzie Ci SER-STYROPIAN :)

Załączony plik  DSC_1615.JPG   70,79 KB   2 Ilość pobrań



#186 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2287 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 mar 2020 - 14:49

Sam annato wiem że pochodzi z rośliny. Ale ostatnio miałem już kupić gdy doczytałem że skład to mieszanina annato i jakiegoś g...a (cholera nie pamiętam czego i jak na złość nie mogę znaleźć co to było) i to mnie zniechęciło. Ale 2-3 krople mnie nie zabiją a oczyma już zjadam ten ser.

Ten styropian też super :thumbsup:

Ja kupiłem teraz trochę sproszkowanego buraczka, pomidora i szczypiorku. I myślałem aby tym się "pobawić" w kolorowanie.



#187 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 03 mar 2020 - 15:11

Pomidor może da kolor. Burak nie z tego co pamiętam. Możesz jeszcze takiego zrobić :) i pytanie czym to kolorowałem ?

Ricotta też była fajna zielonkawa i serniczek pyszny :)

 

Załączony plik  DSC_4697.JPG   51,09 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4705.JPG   51,3 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4893.JPG   195,13 KB   2 Ilość pobrań



#188 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2287 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 mar 2020 - 15:30

Mięta?


[Dodano: 03 mar 2020 - 15:30]

Oczyma wyobraźni widziałem taki kolor sera: https://allegro.pl/o...zQ4ODM1M2FhZDY=

Zobaczymy co wyjdzie ;)



#189 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 03 mar 2020 - 15:39

Nie wyjdzie - burak nie zabarwi :)

Spirulina i młody jęczmień :)



#190 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2287 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 mar 2020 - 15:41

A to jęczmień mam. Gdzieś się LP naczytała że to "samo zdrowie" kupiliśmy z 3 miesiące temu i chyba nigdy nie zażyła :facepalm: :D



#191 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2287 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 mar 2020 - 19:30

Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło :facepalm: :D

Straszyłem i zrobiłem :D

Stało się, pierwsza własnoręcznie wykonana Gouda poszła pod nóż: https://wedlinydomow...e-8#entry659059



#192 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 30 kwi 2020 - 13:58

Nie gouda ale coś podobnego. Wysoko dogrzewany. Z 4 miesiące ma. Świetny. I konsystencja i smak..... ostatni miesiąc w próżni....

Załączony plik  DSC_5597.JPG   37,82 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_5598.JPG   45,96 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_5601.JPG   36,13 KB   2 Ilość pobrań



#193 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 kwi 2020 - 14:25

:thumbsup:



#194 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 30 kwi 2020 - 14:31

Dziwne kolory wyświetla na komórce. Aż taki pomarańczowy nie jest. Annato oczywiście dodawałem b29a926f8699ad90db803ded02cdf9cb.jpgf5d3c458d4515d124432a4e85eb3e3b1.jpg71b7889753b083bea7cce9cba107878f.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#195 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2020 - 21:45

Czy moizesz mi powiedziec czym rozni sie gouda z dziurkami od tej bez dziurek. U nas tylko jest taka gladka, dlatego sie pytam.



#196 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2813 postów

Napisano 30 kwi 2020 - 21:57

Jedna ma bakterie propionowe a druga nie. Powodują oczkowanie i nieco inny smak.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#197 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2020 - 22:01

Dziekuje







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, gouda, ser twardy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych