Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser Gouda

ser gouda ser twardy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#41 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 18 maj 2016 - 13:57

Ok. To już wyciągam. I otworki będę zaraz robił. Aby ich więcej było. Jeśli mi się powiedzie już mam w planie kupno lodówki do wina. Ale narazie tylko plan....

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#42 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 18 maj 2016 - 14:05

Do dupy jest. W lecie nie wydala. W zimie ok. Za dużo prądu żre. W środku ciężko wilgotność otrzymać wysoką.

250 zł i masz pakowarkę próżniową i po kłopocie.



#43 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 maj 2016 - 14:16

Ale chłodziarka też się przydaje
Nie każdy model żre tyle prądu.
Racją jest jednak to, że pakowarkę się naprawdę przydaje. Genialnie się dojrzewa w niej sery.

#44 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 18 maj 2016 - 14:19

Pakowarkę mam bo używam ją do pakowania wędlin jak jadę do pracy. Trzy tygodnie teraz po za lodówka i pakowanie próżniowe, znaczy się.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#45 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 18 maj 2016 - 14:38

Ale chłodziarka też się przydaje
Nie każdy model żre tyle prądu.
Racją jest jednak to, że pakowarkę się naprawdę przydaje. Genialnie się dojrzewa w niej sery.

Sprawdź  w okresie letnim jak Peltier nie wydala. Podłącz sobie miernik to się zdziwisz. W zimie jest ok 40 W. W lecie już bywa 140W-180 W a i więcej.

To policz sobie ile to kosztuje w skali miesiąca 24h/24h

Nie polecam.


Pakowarkę mam bo używam ją do pakowania wędlin jak jadę do pracy. Trzy tygodnie teraz po za lodówka i pakowanie próżniowe, znaczy się.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

A czemu 3 tygodnie ?

Skórka będzie sucha w dotyku to pakujesz próżniowo i do lodówki.



#46 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 18 maj 2016 - 14:43

Nie wiem. Tak jest napisane w przepisie. Tak jak pisałem. Mój pierwszy ser :-) 😁😁😁

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#47 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 18 maj 2016 - 14:44

Spoko maroko. Przepisy są ogólne. Trzeba je modyfikować do warunków jakie mamy. Dojdziesz do doświadczenia :)



#48 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 18 maj 2016 - 15:06

Mam taką nadzieję że koledzy i koleżanki z forum mi w tym pomogą! Miłego dnia!!!

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#49 Johny_Morfina

Johny_Morfina

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćWarszawa / Piątek

Napisano 18 maj 2016 - 15:26

Lodówka którą zakupiłem utrzymuje temperaturę.... +28*C :D

Pewnie ogniwo peltiera spalone :/

w wolnym czasie będę próbował wymienić w ramach rozwijania zdolności manualnych... szkoda tylko ze tego wolnego czasu nie widać na horyzoncie...



#50 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 18 maj 2016 - 19:12

To możesz podgrzewać napoje ;-) przyda się do herbaty np...

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#51 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1664 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 18 maj 2016 - 20:26

Pogadaj z Perszingiem , wiem że wymieniał  w swojej , z tego co pamiętam to wypinasz cały moduł



#52 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 maj 2016 - 11:48

Nie każdy model żre tyle prądu.

 

Niestety każdy bo to specyfika pracy takich chłodziarek na ogniwie Peltiera ... ;) one praktycznie chodzą stale to nie jest urządzenie ze sprężarką ;) 



#53 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 19 maj 2016 - 12:20

Ja wymieniałem całe moduły sterujące a nie ogniwa.

Na razie śmiga.



#54 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 22 maj 2016 - 15:56

A powiedzcie mi czy skórka na serze będzie mocno twarda?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#55 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 22 maj 2016 - 17:19

Wydaje się twarda. Ale pod nią jest miękki miąższ. Poza tym mięknie w worku próżniowym.



#56 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 22 maj 2016 - 18:37

A jeszcze jedno. Pojawiły się plamki pleśni. Przemywać solanką. Tak?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#57 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 22 maj 2016 - 19:06

Wykroić, zasypać miejsce solą, potem przemyć spurytusem/octem.

#58 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 23 maj 2016 - 11:27

A często się wam zdarza że pleśń wychodzi? Bo się troszkę zmartwilem tym.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#59 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 23 maj 2016 - 11:38

Zdarza się. A niektóre sery żółte się zostawia aby naturalne pleśnie skórkę porastały. Po 6-9 miesiącach ser wygląda dość dziwnie i mało apetycznie dla postronnych osób. Ale w środku nic się nie dzieje. Więc nie ma co się stresować. Zeskrobać, przemyć i zapomnieć :)



#60 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 23 maj 2016 - 13:25

Wielkie. Dzięki. Zapewne za chwilę będę miał kolejne pytania! Hehe. Miłego dnia!

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, gouda, ser twardy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych