Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser Gouda

ser gouda ser twardy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#61 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 23 maj 2016 - 13:29

A pytaj :) odpowiemy ..... może heheheh :)



#62 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 maj 2016 - 14:08

W razie pytań, pisz. :)

Może dowiemy się czegoś nowego przy okazji. :)



#63 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 23 maj 2016 - 16:04

Narazie nie robię nic nowego bo jestem w pracy. Żona dba o sery. Jak wrócę do domu to znowu coś nowego będę chciał wykonać. Narazie mam jedną "goudę" i jeden marmurkowy "ementaler" pożyjemy zobaczymy.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#64 Johny_Morfina

Johny_Morfina

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćWarszawa / Piątek

Napisano 24 maj 2016 - 08:49

W weekend zawoskowałem 3 moje sery (wg przepisu na Goudę) - pierwszy zbliża się do 2 miesięcy (kolejne co 2 tygodnie powstawały)

Wosk nie wygląda tak ładnie jak sobie wyobrażałem... no ale jest. (W przyszłości pomyślę o pakowarce próżniowej)

Pleśni ani śladu - ale to pewnie z powodu przechowywania w lodówce (mieszkam w bloku).

 

Termometr (tani, szpikulcowy 0-100*C) pokazuje 8-10*C, wilgotność ~60%.

Boje się, że niska temperatura hamuje rozwój pleśni, ale też bakterii (a przez to dojrzewanie sera).

Czy jest szansa, że po pełnych 2 miesiącach ser dojrzeje w takich warunkach?

A może jak już jest odizolowany od świata zewnętrznego, wynieść go do piwnicy (w bloku)? Albo wywieźć na działkę do normalnej piwnicy? (trzeba by pomyśleć nad odizolowaniem go od ewentualnych gryzoni!)? Tylko że jak go wyniosę/wywiozę to nie będę miał nad nim takiej kontroli i nie będę mógł często obracać....



#65 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 maj 2016 - 09:02

Niska temperatura (taka, jaką masz) spowalnia rozwój bakterii, ale nie hamuje go całkowicie.

Możesz próbować dojrzewać ser w takich warunkach.



#66 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 24 maj 2016 - 09:07

8-10 stopni jest ok. Nie jest dobrze ale nie jest źle. Lepiej jakby było 10-13. Ale powinny dojrzewać tylko wolniej. 2 miechy i już możesz rozkrajać.



#67 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 05 cze 2016 - 15:58

No i zapakowane. Do dojrzewania.
10810897aa64487d1e93110eca9bc0e3.jpg

Ciekaw jestem co z tego będzie. Skórka na serach była dość twarda jak żona zaczęła.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik patarek edytował ten post 05 cze 2016 - 15:58


#68 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 06 cze 2016 - 07:27

OOOOOO kolega ma dostęp do dużej ilości mleka hehehe Pierwszego rozkrój po 1-1,5 miesiąca.

Za ile mleko kupujesz ?

Skórka w próżni zmięknie :) Ładne :)



#69 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 06 cze 2016 - 08:38

To jest zrobione z 15 litrów. Dwa różne rodzaje bakterii. Jeden "Gouda" jeden "edamski marmurkowy". Ten marmurkowy powstał przez przypadek po dodałem barwnik zamiast na początek to po cięciu skrzepu. Taki błąd. A mleko mam od gospodarza kupuje po 2 złote. Bardzo mi się to spodobało!!! Ciekaw jestem co z tego wyniknie. Nie wiem czy dobrze ale mleko do produkcji podgrzewalem na chwilkę do 70 stopni i szybko chłodziłem. Jakoś boję się robić ze świeżego całkiem.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#70 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 06 cze 2016 - 11:46

A ja się nie boję :) mam dobre mleka....poza tym nie mam czasu na zabawę z pasteryzacją. No i mleko traci swoje właściwości.

2 zł - bardzo dobra cena.

Zabawa jest przednia - a jeszcze jak zaczynają naprawdę wystrzałowe sery wychodzić to jest super. Ja do takich efektów dochodziłem sam przez ponad 2 lata. Można to skrócić posiłkując się forum lub grupą na FB hehehe :)

Ile jednorazowo jesteś w stanie mleka kupić ?

Czym ser większy tym lepszy :)



#71 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 06 cze 2016 - 11:48

Grupa na fb? Nic nie wiem. Nie bardzo rozumiem też jak przeprowadzić próbę fermentacyjna aby sprawdzić jakość mleka??

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#72 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 06 cze 2016 - 11:56

Ano jest tam taka - tylko odnośnie serów. Ale na WB więcej konkretów jest. Tam bardziej pogaduchy na tematy serowe, kilka przepisów etc.

Ja nigdy nie robiłem bo i po co ? :)



#73 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 06 cze 2016 - 15:08

Prób fermentacyjnych też nie robię. W moim przypadku to bezcelowe. Niezłe mleko mam :)

Piątnica, President.... w S klasie.... chyba...

Perszing ta pasteryzacja nie jest taka zła, miałem już takie epizody i ciekawie wychodzi.

Mleko schładzałem butelkami z lodem- moment...

Patarek zostaw za dwie sztuczki na długie dojrzewanie- 9/12/15 m-cy, to inna liga. :)

Sery sympatyczne plus ;)



#74 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 06 cze 2016 - 15:11

Robisz z mleka ze sklepu?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik patarek edytował ten post 06 cze 2016 - 15:12


#75 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 06 cze 2016 - 15:20

Robisz z mleka ze sklepu?

Nie. Rolnicy, od których odbieram dostarczają mleko do tych mleczarni.

Odbieram świeże, zaraz po udoju- ciepłe- 34/35 *C.

Na miejscu zapodaję kultury bakterii, zawijam w koc i jadę na warsztat :)

Na piątek/sobotę jazdę planuję :)



#76 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 06 cze 2016 - 15:25

Hehe. Ja nie mam takiej możliwości.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#77 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 cze 2016 - 16:46

Próba fermentacyjna jest bardzo ciekawym zagadnieniem i warto ją przeprowadzić od czasu do czasu, jeśli mamy wątpliwości dotyczące jakości mleka.
Opiszę dokładniej ją, jak wrócę jutro z pracy.
W jednym z wątków jest opisana częściowo.

#78 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 06 cze 2016 - 16:47

Wielkie dzięki.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#79 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 06 cze 2016 - 23:39

Wow. Mlodziez zaczyna pracowac....jakich to ja czasow dozylem...moze i kiedys moja cora zacznie sama pokoj sprzatac hehe opis opisz...to moze i ja kiedys dla zabawy mleko Henia sprawdze :)

#80 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 310 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 13 cze 2016 - 17:19

Czy sery zapakowane próżniowo, "lądują" w lodówce czy zamrażarce ?  :(


Użytkownik EAnna edytował ten post 13 cze 2016 - 19:01
dubel






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, gouda, ser twardy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych