Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

#81
Napisano 13 cze 2016 - 17:40
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
#82
Napisano 13 cze 2016 - 22:35

#83
Napisano 14 cze 2016 - 16:31
A te przerwy czemu służą?
#84
Napisano 14 cze 2016 - 17:52
#85
Napisano 14 cze 2016 - 18:34
tak też myślałam.Też mam 2 szt w próżni,co 2 dni je odwracam na razie mają ładną skórkę.Powiedz ile godzin tak naprawdę schodzi Ci przy robieniu sera,bo mnie to pół dnia.Wydaje mi sie że to będzie trwało krócej,ale każdy etap u mnie się wydłuża i wychodzi z tego pół dnia.Chyba to tez wpływa póżniej na jakość wyrobu
#86
Napisano 14 cze 2016 - 19:59


#87
Napisano 14 cze 2016 - 23:22

Mnie pół dnia zawsze schodzi.

Zależy jeszcze od czasu kwaszenia i ilości mleka.

#88
Napisano 15 cze 2016 - 06:57
A mnie już tyle nie schodzi. Pleśniaki wymagają długiego zakwaszania mleka ale potem krótko się je obrabia.
3-4 h max i nie ma bata. Pół dnia to chyba nowicjusz Kamilu
#89
Napisano 15 cze 2016 - 15:46
Znaczy, jeszcze doliczam jeszcze dojazd po mleko i różne inne czynniki, ale to już takie poza serowe.
Tak, to normalnie kilka godzin.
Do Parmezanu też trzeba więcej, bo się długo kwasi.
#90
Napisano 15 cze 2016 - 19:11
Mleko przynoszę około 8 rano,następnie jemy śniadanko. Zakwaszam mleko,odczekuje 1 godzinę,podpuszczka też około godziny czy 50 minut,póżniej pierwsze krojenie,czekamy drugie krojenie ,które pochłania wiecej czasu.Ja kroję rózgą to troche mi schodzi,robię to powoli żeby ziarna nie roztrzepać.znowu czekamy,odbieranie serwatki,powolne dodawanie gorącej wody , odczekujemy ,podnosimy temperaturę,mieszanie ponad pół godziny znowu odczekujemy i dopiero do formy .Jeżeli na każdym etapie stracimy po kilka minut to u mnie schodzi do 12-tej jak nic.Pod warunkiem,ze nic niespodziewanego po drodze się nie wydarzy .Ale to nic.Wciągnęło mnie to jak narkotyk.Kiedy zbliża się sobota to już się cieszę, ale nie dlatego ,że nie trzeba iść do pracy,ale że znowu będzie serek
#91
Napisano 15 cze 2016 - 22:10

#92
Napisano 16 cze 2016 - 01:03
Ja zwykle twarde władze 45 minut.

#93
Napisano 16 cze 2016 - 07:10
A 30 min. Nie mam czasu na pierdoły
#94
Napisano 20 cze 2016 - 18:34
A czy można przetrzymać zakwaszone mleko przez 2 - 3 godz.?
Przymierzam się do kolejnej próby zrobienia sera z mleka sklepowego, pasteryzowanego. W ciągu dnia wpadam na obiad do domu i w tym czasie mogę zakwasić mleko, idę do pracy i wracam po ok. 2 - 3 godzinach. Jeżeli można to jaką ilość zsiadłego mleka dać na 10 l mleka?
#95
Napisano 22 cze 2016 - 20:12
Myślę ,że nie więcej niż 1 % w stosunku do ilości mleka.Latem w mleku szybciej namnażają się bakterie,więc może za bardzo się zakwasić.Potrzymaj bakterie ze 45 minut i wystarczy i tak podczas obróbki kwasowość mleka wzrośnie.
#96
Napisano 23 cze 2016 - 18:35
Farkosia, dziękuję za odpowiedź mnie jednak chodziło o przetrzymanie zakwaszonego mleka przez 2 do 3 godzin.
#97
Napisano 23 cze 2016 - 19:19
Przeczytałem i miałem później odpowiedzieć.
Nie powinno się kwasów mleka tyle czasu. Mleko może się wtedy przekwasić. Są jednak gatunki serów, które wymagają tak długiego kwaszenia.
#98
Napisano 23 cze 2016 - 20:46
Dziękuję Aksamit, na taką odpowiedź oczekiwałem. Wracam z pracy po godz. 18 i dlatego kombinowałem żeby rozłożyć robotę na raty ale skoro się nie da to trzeba będzie dłużej posiedzieć.
#99
Napisano 23 cze 2016 - 20:56
Albo zrób na koniec tygodnia.
No niestety ser jest takim produktem, który wybacza bardzo mało błędów.
Jednocześnie produkcja tego wyrobu jest tak ciekawa, że nawet najwięksi mistrzowie są czasami zaskoczeni wynikami końcowymi.
#100
Napisano 23 cze 2016 - 21:19
Niestety, sobota i niedziela na działce a tam nie mam warunków na robienie sera.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, gouda, ser twardy
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
wróbel75 →
Sery made by wróbelNapisany przez wróbel75, 30 paź 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Kluby i Grupy Dyskusyjne →
Sery i inne wyroby nabiałowe →
Wiele serów, prośba o pomoc!Napisany przez SQTail, 30 sty 2018 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Muski →
Muski - QlinariaNapisany przez Muski, 30 wrz 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Kluby i Grupy Dyskusyjne →
Sery i inne wyroby nabiałowe →
Ser ze zsiadłego mlekaNapisany przez aaa123, 16 cze 2017 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Pierwsze wędzenie, drób + seryNapisany przez SunFires, 18 gru 2016 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych