Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ser Gouda

ser gouda ser twardy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

#141 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2817 postów

Napisano 10 sty 2019 - 21:18

Jedno i drugie :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

#142 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8037 postów

Napisano 11 sty 2019 - 07:40

jako 1szy nabytek lepiej zainwestować w próżnię
próznia bardziej uniwersalna - i naprawde pożyteczna  - a poza tym tańsza

#143 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2817 postów

Napisano 11 sty 2019 - 13:21

Ano :)

Załączony plik  DSC_2253.JPG   69,34 KB   13 Ilość pobrań

 



#144 CrazyCat

CrazyCat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 sty 2019 - 08:38

I tak się zastanawiam... Co z tą goudą zrobić. Na razie obsycha, no ale gdzieś ją muszę umieścić. Z wymienionych opcji (lodówka, piwnica, teściowa), które byście wybrali? Czy w ogóle nie ma sensu się nią dalej zajmować?

Załączone pliki


Użytkownik CrazyCat edytował ten post 12 sty 2019 - 08:47


#145 dobroduszny

dobroduszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 278 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 12 sty 2019 - 13:34

Kupiłem taką chłodziarkę jak poniżej tylko używaną, w bd stanie, jak nową za 420 zł. Sprawdza się tylko trzeba rozproszyć nawiew i nawilżać wnętrze.

 

https://allegro.pl/o...-630-7760000483



#146 CrazyCat

CrazyCat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 sty 2019 - 19:41

W przyszłości być może. Niestety na razie nie mam gdzie tego postawić. Może zmieściłbym najmniejszą (do 50cm wys.) przerobioną lodóweczkę. Pytam raczej na tu i teraz biorąc pod uwagę możliwości, które opisałem wcześniej.



#147 CrazyCat

CrazyCat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 mar 2019 - 15:53

No i jest... Trochę za suchy, trochę za kruchy, ale cały mój! Pyszny! :D

Załączone pliki


Użytkownik CrazyCat edytował ten post 11 mar 2019 - 15:53


#148 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 19 lut 2020 - 12:06

Witam. Przygotowuję się do zrobienia pierwszej Goudy.

Czy mógłby mi ktoś wskazać link do przepisu, wyszukiwarka sobie nie radzi (albo ja z nią).

Z góry dziękuję.



#149 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6044 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 lut 2020 - 12:23

raczej ty z nia  :)

tu masz przepisy na sery m.in na goude 

https://wedlinydomow...znych/?p=527058:)



#150 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 19 lut 2020 - 13:24

Dzięki, ale nie taki przepis mnie interesuje. Pasteryzowanie mleka? Mieszanie chudego z tłustym? Dodawanie saletry?

Chodziło mi o przepis z forum, napisany po ludzku, a nie instrukcję technologiczną. :tongue:


Użytkownik ewidencja edytował ten post 19 lut 2020 - 13:30


#151 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7111 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 19 lut 2020 - 20:24

Chodziło mi o przepis z forum, napisany po ludzku, a nie instrukcję technologiczną.

 

Może tutaj zerknij https://wedlinydomow...mleka/?p=268729



#152 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3925 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 19 lut 2020 - 21:00

:)    nhttps://wedlinydomow...-ser-el-gasior/   nie wiem co już potrafisz zrobić ale Ja zaczynałem od tego  :) ten temat jest na stronie  5 o serach  :) 



#153 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2817 postów

Napisano 19 lut 2020 - 22:23

Hmmmm przepis jak przepis ale ten koc to totalny bezsens biorąc pod uwagę jak mleko trzyma temp. w warunkach domowych. Może jeszcze steropian zastosować?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#154 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 lut 2020 - 06:31

halusia, EL GREGOR i Perszing 37, właśnie o to mi chodziło, dziękuję.

Do tej pory z sukcesem robiłem ser "a la Koryciński" a teraz chciałbym skoczyć o level wyżej, robiąc na początek np. Goudę.


Użytkownik ewidencja edytował ten post 20 lut 2020 - 06:32


#155 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3925 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 20 lut 2020 - 12:06

:) oooooo to były czasy jak zaczynaliśmy robić sery,obecnie to każdy może być cwaniak w robieniu serów  ( chodzi o koc lub styropian,publikacje, Agrovis, Serowary ............. ) teraz to Ja na zlotach takie sery robię ,,po pijaku ,, :D :D :D ale początki były bardzo trudne lata 2013-14  :) a mam jeszcze ser w piwnicy z roku 2014 - 15 -16  :D tak,że teraz nie kozakuj tylko pomagaj innym  :) 

 

Pozdrowienia i podziękowania dla Shadowa :)



#156 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2817 postów

Napisano 20 lut 2020 - 12:17

Zrobienie sera to pikuś. Przepisy są tak banalne , że aż dziwne że to jest takie trudne. Zrobić porządny ser. Nie suchy, nie z bakteriami coli, o elastycznej konsystencji....Pokaż mi tych "każdych" co takie sery robią ? Ja robię sery, wędliny , piwa , cydry , chleby etc. I dalej uważam , że sery są najtrudniejsze. Wystarczy, że się nie ma doświadczenia i coś w procesie trzeba zmodyfikować o czym delikwent nie wie i nie wyjdzie taki ser jaki ma być. Kwestia mleka, kwestia bakterii. Kwestia temperatur obróbki. Kwestia dojrzewania - chyba najważniejsza.....

ewidencja - zrób ten ser. Bo najłatwiej go dojrzewać. Po wytworzeniu skórki można spokojnie pakować w próżnię i w niej dojrzewać ale w 10-13 C.

 

"Przepis na ser Aksamitny
Potrzebne składniki:
- mleko pełne
- szczepy bakterii Lactobacillus helveticus, Streptococcus termophilus, Lactobacilli
homofermentatywne (kappa 2, kappa 4)
- podpuszczka z Agrovisu o dawkowaniu 3 ml/1 l mleka
Proces technologiczny:
Mleko dogrzewamy do 32 *C, dodajemy szczepy bakterii rozwodniwszy je uprzednio, tudzież
rozpuściwszy w mleku w przypadku obróbki większej ilości. Czekamy na ukwaszenie mleka,
pozostawiwszy je na 45 minut w miejscu ciepłym tak, aby nie studziło się nam.
Następnie dodajemy podpuszczkę, dogrzawszy uprzednio mleko do 34 *C. Czekamy 30-40
minut do odpowiedniego ścięcia mleka. Musi pozytywnie przejść próbę na przełom.
Kroimy skrzep najpierw wzdłuż i w poprzek. Pozostawiamy na 10 minut. Następnie kroimy na
ziarno wielkości pszenicy. Pozostawiamy na 15 minut. Odbieramy 20 % serwatki. Dodajemy
tyle samo wody o temp. 70*C. Dodatek musi wynosić tyle, aby otrzymać temperaturę 37*C.
Następnie mieszamy 15 minut. Dogrzewamy ziarno serowe do 50 stopni w ciągu ok. 40
minut. Potem jeszcze mieszamy 15 minut. Czekamy na opadnięcie ziarna serowego. Zlewamy
klarowną serwatkę, a skrzep przekładamy do formy wyłożonej chustą. Czekamy pół godziny
przed przystąpieniem do prasowania. Prasujemy 12 godzin pod ciężarem ostatecznym
wynoszącym 10 kg na 1 kg sera. Dojrzewanie powinno trwać minimalnie 3 miesiące.
Temperatura w dojrzewalni powinna wynosić 13 *C."

 

Załączony plik  DSC_3935.JPG   44,07 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3910.JPG   159,08 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3370.JPG   49,68 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC03723.JPG   49,89 KB   4 Ilość pobrań



#157 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3925 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 20 lut 2020 - 13:02

:) i tak trzeba pomagać innym  :)



#158 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 21 lut 2020 - 14:05

Pershing37, dzięki za przejrzysty i przystępnie napisany przepis. Obiecuję, że będzie on realizowany jako drugi, zaraz po Goudzie. :thumbsup:



#159 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2817 postów

Napisano 21 lut 2020 - 14:06

PERSZING przez SZ - POLSKI produkt :)

GOUDY nie dojrzewaj w próżni. Jest nisko dogrzewana a więc zbyt wilgotna na dojrzewanie beztlenowe. Bywa że się wtedy psuje - kwaśnieje/gorzknieje.



#160 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 23 lut 2020 - 08:54

Popełniłem wczoraj, korzystając z dostępnych tu przepisów Koryciński i Goudę.

Mleko miałem z targu, "od chłopa", 3 zł/litr. Wziąłem 10 litrów - z pięciu powstało 1,4 kg Korycińskiego a z drugiej połowy 0,85 kg Goudy.

 

Załączony plik  sery.jpg   54,8 KB   6 Ilość pobrań

 

Zaraz będę je solił.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser, gouda, ser twardy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych