Skocz do zawartości

Ser Gouda


zbyszek02

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 196
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

GOUDY nie dojrzewaj w próżni. Jest nisko dogrzewana a więc zbyt wilgotna na dojrzewanie beztlenowe. Bywa że się wtedy psuje - kwaśnieje/gorzknieje.

Mądrala, pisze to, jak moja już 2 miechy w worku leży :tongue:

Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło :facepalm::D


[Dodano: 03 mar 2020 - 10:53]

 

 

KADOVA. Za bagatela 395 zł chyba - droga ale warta grzechu.

Podpisuję się obiema rękami :thumbsup:

Wybrać, kupić, zacisnąć mocno zęby przy dokonaniu przelewu i pozostaje się tylko cieszyć z wychodzących serków :-)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

GOUDY nie dojrzewaj w próżni. Jest nisko dogrzewana a więc zbyt wilgotna na dojrzewanie beztlenowe. Bywa że się wtedy psuje - kwaśnieje/gorzknieje.

Mądrala, pisze to, jak moja już 2 miechy w worku leży :tongue:

Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło :facepalm::D

[Dodano: 03 mar 2020 - 10:53]

Było pytać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak człowiek pyta to dostaje obuchem że nie czyta przed pytaniem :D

A poważnie to nigdzie się nie spotkałem aby jej nie wkładać w worek więc nie wiedziałem że mam pytać. Ale człowiek uczy się całe życie. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka gouda w worku/próżni wiele się będzie różnić przy dojrzewaniu od takiej pokrytej woskiem/polioctanem?

Przecież tam też powietrze/tlen się nie dostanie? Chyba że jestem w błędzie i jednak jakaś wymiana "przez wosk" następuje?

--

Romii

Edytowane przez Romii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następuje przez polioctan. Przez wosk zauważyłem, że prawie nie. Ale jest jedno ALE - pod woskiem nie widać co się dzieje. I też miałem przypadki w serach nisko dogrzewanych, że robiły się bardzo nieładne ogniska pleśni które pod woskiem szły do wewnątrz sera. Więc wosk totalnie odrzuciłem a polioctanu nie lubię. Większość ma w składzie antybiotyk - natamycynę. Aczkolwiek są różne jej stężenia.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomek, te Twoje serki mają tak piękne kolory że chyba też kupię sobie annato (choć nie jestem zwolennikiem takich dodatków). Ale ten pomarańcz jest obłędny. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam annato wiem że pochodzi z rośliny. Ale ostatnio miałem już kupić gdy doczytałem że skład to mieszanina annato i jakiegoś g...a (cholera nie pamiętam czego i jak na złość nie mogę znaleźć co to było) i to mnie zniechęciło. Ale 2-3 krople mnie nie zabiją a oczyma już zjadam ten ser.

Ten styropian też super :thumbsup:

Ja kupiłem teraz trochę sproszkowanego buraczka, pomidora i szczypiorku. I myślałem aby tym się "pobawić" w kolorowanie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to jęczmień mam. Gdzieś się LP naczytała że to "samo zdrowie" kupiliśmy z 3 miesiące temu i chyba nigdy nie zażyła :facepalm::D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło :facepalm::D

Straszyłem i zrobiłem :D

Stało się, pierwsza własnoręcznie wykonana Gouda poszła pod nóż: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-8?do=findComment&comment=659059

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.