Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 3 Marca 2020 Ja mam dwie z kumplem na spółkę Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 3 Marca 2020 GOUDY nie dojrzewaj w próżni. Jest nisko dogrzewana a więc zbyt wilgotna na dojrzewanie beztlenowe. Bywa że się wtedy psuje - kwaśnieje/gorzknieje. Mądrala, pisze to, jak moja już 2 miechy w worku leży Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło [Dodano: 03 mar 2020 - 10:53] KADOVA. Za bagatela 395 zł chyba - droga ale warta grzechu. Podpisuję się obiema rękami Wybrać, kupić, zacisnąć mocno zęby przy dokonaniu przelewu i pozostaje się tylko cieszyć z wychodzących serków :-) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 3 Marca 2020 GOUDY nie dojrzewaj w próżni. Jest nisko dogrzewana a więc zbyt wilgotna na dojrzewanie beztlenowe. Bywa że się wtedy psuje - kwaśnieje/gorzknieje.Mądrala, pisze to, jak moja już 2 miechy w worku leży Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło [Dodano: 03 mar 2020 - 10:53]Było pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 3 Marca 2020 Jak człowiek pyta to dostaje obuchem że nie czyta przed pytaniem A poważnie to nigdzie się nie spotkałem aby jej nie wkładać w worek więc nie wiedziałem że mam pytać. Ale człowiek uczy się całe życie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 3 Marca 2020 Pisałem o tym nie raz w moim wątku że takie obserwacje poczyniłem.Ale wiadomo - świat już o mnie zapomniał odkąd tam nic nie publikuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Taka gouda w worku/próżni wiele się będzie różnić przy dojrzewaniu od takiej pokrytej woskiem/polioctanem?Przecież tam też powietrze/tlen się nie dostanie? Chyba że jestem w błędzie i jednak jakaś wymiana "przez wosk" następuje?--Romii Edytowane 3 Marca 2020 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Następuje przez polioctan. Przez wosk zauważyłem, że prawie nie. Ale jest jedno ALE - pod woskiem nie widać co się dzieje. I też miałem przypadki w serach nisko dogrzewanych, że robiły się bardzo nieładne ogniska pleśni które pod woskiem szły do wewnątrz sera. Więc wosk totalnie odrzuciłem a polioctanu nie lubię. Większość ma w składzie antybiotyk - natamycynę. Aczkolwiek są różne jej stężenia. Edytowane 3 Marca 2020 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 3 Marca 2020 OK - czyli ew. polioctan zostaje lub sucha skórka. Dzięki za rady.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 3 Marca 2020 Tomek, te Twoje serki mają tak piękne kolory że chyba też kupię sobie annato (choć nie jestem zwolennikiem takich dodatków). Ale ten pomarańcz jest obłędny. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 3 Marca 2020 A w czym annato Ci przeszkadza ? tylko barwi i nic więcej nie robi Możesz zawsze użyć atramentu z kałamarnicy I wyjdzie Ci SER-STYROPIAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 3 Marca 2020 Sam annato wiem że pochodzi z rośliny. Ale ostatnio miałem już kupić gdy doczytałem że skład to mieszanina annato i jakiegoś g...a (cholera nie pamiętam czego i jak na złość nie mogę znaleźć co to było) i to mnie zniechęciło. Ale 2-3 krople mnie nie zabiją a oczyma już zjadam ten ser.Ten styropian też super Ja kupiłem teraz trochę sproszkowanego buraczka, pomidora i szczypiorku. I myślałem aby tym się "pobawić" w kolorowanie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 3 Marca 2020 Pomidor może da kolor. Burak nie z tego co pamiętam. Możesz jeszcze takiego zrobić i pytanie czym to kolorowałem ?Ricotta też była fajna zielonkawa i serniczek pyszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 3 Marca 2020 Mięta?[Dodano: 03 mar 2020 - 15:30]Oczyma wyobraźni widziałem taki kolor sera: https://allegro.pl/oferta/buraczek-mielony-100g-6934224519?snapshot=MjAyMC0wMi0yN1QxMjozMjo0Mi44MzBaO2J1eWVyOzVhMjcwNGRkZjZlN2QxYTgwMWJkMTQ0MzQyNmY3NDRhMTgwMmNkMjhkMmFhZGEyM2ViNTFmNzQ4ODM1M2FhZDY%3DZobaczymy co wyjdzie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 3 Marca 2020 Nie wyjdzie - burak nie zabarwi Spirulina i młody jęczmień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 3 Marca 2020 A to jęczmień mam. Gdzieś się LP naczytała że to "samo zdrowie" kupiliśmy z 3 miesiące temu i chyba nigdy nie zażyła Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 3 Marca 2020 Dzisiaj ją chyba skosztuję bo mam ogromną walkę wewnętrzną gdy patrzę na swoje dzieło Straszyłem i zrobiłem Stało się, pierwsza własnoręcznie wykonana Gouda poszła pod nóż: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-8?do=findComment&comment=659059 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Nie gouda ale coś podobnego. Wysoko dogrzewany. Z 4 miesiące ma. Świetny. I konsystencja i smak..... ostatni miesiąc w próżni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dziwne kolory wyświetla na komórce. Aż taki pomarańczowy nie jest. Annato oczywiście dodawałem Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Czy moizesz mi powiedziec czym rozni sie gouda z dziurkami od tej bez dziurek. U nas tylko jest taka gladka, dlatego sie pytam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Jedna ma bakterie propionowe a druga nie. Powodują oczkowanie i nieco inny smak. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.