miro Posted July 24, 2012 Report Share #51 Posted July 24, 2012 Możesz wierzyć lub nie, ale zapakowany w ten sposób wędzony ciepłym dymem pstrąg, został ze smakiem zjedzony po 9 tygodniach przebywania na dolnej półce lodówki.Miałeś DUŻOOOOO szczęścia. Pakowanie próżniowe bez zastosowania atmosfery modyfikowanej + lodówka może okazać się niezłym zonkiem. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 24, 2012 Report Share #52 Posted July 24, 2012 Pakowanie próżniowe bez zastosowania atmosfery modyfikowanejMetody vac, skin i w atmosferze modyfikowanej. Ostatnia metoda nie przedłuża bardziej okresu przydatności do spożycia produktu wyrobów mięsnych. Jest lekiem na zamykanie wysoko wydajnych produktów, by zmniejszyć wyciek osocza w opakowaniach .Ponieważ wyroby nie są obciśnięte filią tak jak przy metodzie vac. Ważne jest jaką próżnię uzyskamy ideałem by było 9 mbar Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 24, 2012 Report Share #53 Posted July 24, 2012 No to mamy inne wiadomości: http://www.up.poznan.pl/ztoiw/dydaktyka/pakowanie_w_atmosferze_modyfikowanej.pdf Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 24, 2012 Report Share #54 Posted July 24, 2012 Miro czy znasz okresy przydatności wyrobów z mięsa pakowanych próżniowo vac . Zaręczam że są takie same . Wszystko zależy od procesu zamykania a ten związany jest z towarem . Czym suchszy tym można ustawić mniejszą próżnię. N.p salami można ustawić próżnię na 6 mbar a spróbuj ustawić tą próżnię np przy kiełbasach grillowych . Przez cały dzień nic nie zamkniesz bo pompa próżniowa nie osiągnie tego parometru i maszyna nie ruszy . Przy 9-10 mbar ruszy . Przy zamykaniu wyrobów z sosami to są inne parometry dużo, dużo wyższe. Robiłem przy tym i obsługiwałem różne maszyny kilka lat Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted July 24, 2012 Report Share #55 Posted July 24, 2012 MAP i VACUM - to dwie inne bajki. Miro Dziadek ma rację. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 24, 2012 Report Share #56 Posted July 24, 2012 MAP i VACUM - to dwie inne bajki.Żeby zrobić map trzeba zrobić wpierw vac. Vac - to wyciągnięcie powietrza z opakowania i jego zamknięcie . Map - to wyciągniecie powietrza z opakowania a następnie wtłoczenie mieszaniny gazów i zamknięcie opakowania . Terminy przydatności są takie same . To po co to . A po to by poprawić jakość i wygląd produktu . Towary zamknięte vac są obciśnięte filią która ściska ten produkt, ściskanie może deformować produkt, ale to mało ważne . Ścisk taki wyciska wodę z produktu i taki produkt brzydko wygląda w osoczu w opakowaniu . Map to co innego produkt leży sobie luźno w atmosferze gazów, nic go nie uciska, a przez to wycieki napompowanej wody w produkt, są minimalne . Skin - Plastry wędlin wysokowydajnych zamknięte metodą vac pływały po kilku godzinach w osoczu. Ponieważ zgrzewy są tylko po bokach to osocze rozmieszczało się po całym opakowaniu . Skin udoskonalił to bo filia górna zgrzewa się na całej powierzchni dolnej foli tam gdzie nie ma produktu, w związku z tym osocze jest na produkcie i jest mniej widoczne. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 25, 2012 Report Share #57 Posted July 25, 2012 Nie napisałem, że Dziadek nie ma racji tylko nie zgadzam się z tym: Metody vac, skin i w atmosferze modyfikowanej. Ostatnia metoda nie przedłuża bardziej okresu przydatności do spożycia produktu wyrobów mięsnych.Bardziej nie przedłuża, ale wtłoczony gaz zapobiega rozwojowi beztlenowców, czyli jak by nie było przedłuża trwałość/bezpieczeństwo produktu w stosunku do pakowania próżniowego bez gazu. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 25, 2012 Report Share #58 Posted July 25, 2012 http://www.empra.com.pl/index.php/Wiadomosci-z-rynku/pakowanie-w-MAP.html Witaj Miro. Miło się dyskutuje przeczytaj dokładnie tekst z linku. CO TO JEST MAP Pakowanie w modyfikowanej atmosferze (ang. modified atmosphere packaging, skrót MAP) oznacza zastąpienie powietrza w opakowaniu przez różne mieszaniny gazów, w których proporcja poszczególnych składników jest stała w momencie ich wprowadzenia. Wskutek rozpuszczenia i przenikania przez ścianki oraz zamknięcie, skład mieszaniny może się powoli zmieniać w czasie przechowywania produktu w opakowaniu [1]. Najprostszą formą modyfikowania atmosfery jest pakowanie próżniowe. Polega ono na umieszczeniu produktu w opakowaniu foliowym o małej przepuszczalności gazów, usunięciu z niego powietrza i hermetycznym jego zamknięciu [3]. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil Posted July 25, 2012 Report Share #59 Posted July 25, 2012 Bardziej nie przedłuża, ale wtłoczony gaz zapobiega rozwojowi beztlenowców, czyli jak by nie było przedłuża trwałość/bezpieczeństwo produktu w stosunku do pakowania próżniowego bez gazu. Ogólnie rzecz biorąc dla wędzonek pakowanych w vacuum , szczególnie w cryovac bez problemu zakłady na podstawie prób przechowalniczych deklarują na etykietach nawet 35 dni dla produktów wysokowydajnych. W przypadku MAP nie spotkałem się aby termin był dłuższy niż 25 dni ..... A przy niektórych wędzonkach pasteryzowanych już po zapakowaniu w cryovac, deklarowany termin może wynosić nawet 60 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 25, 2012 Report Share #60 Posted July 25, 2012 Miło się dyskutuje przeczytaj dokładnie tekst z linku.I tak powinno być. :smile: Wracając do tematu piszą że: Najprostszą formą modyfikowania atmosfery jest pakowanie próżniowe. Polega ono na umieszczeniu produktu w opakowaniu foliowym o małej przepuszczalności gazów, usunięciu z niego powietrza i hermetycznym jego zamknięciuTo jeśli jak sami podają definicja MAP brzmi:Pakowanie w modyfikowanej atmosferze (ang. modified atmosphere packaging, skrót MAP) oznacza zastąpienie powietrza w opakowaniu przez różne mieszaniny gazówTo pytam się gdzie ten gaz, lub może sam brak tlenu podpina to pod MAP ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 25, 2012 Report Share #61 Posted July 25, 2012 Miro nie widzisz różnicy Vac usunięciu z niego powietrza i hermetycznym jego zamknięciu Po usunięciu powietrza - to chyba już jest zmodyfikowana atmosfera w opakowaniu. Map. Pakowanie w modyfikowanej atmosferze (ang. modified atmosphere packaging, skrót MAP) oznacza zastąpienie powietrza w opakowaniu przez różne mieszaniny gazów Czytaj Po usunięciu powietrza (operacja vac ) zastępuje się mieszaniną gazów. Wydaje mi się że powinniśmy dodawać skrót MAP jeżeli myślimy o wprowadzonych gazach ochronnych w opakowaniu Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 25, 2012 Report Share #62 Posted July 25, 2012 Po usunięciu powietrza - to chyba już jest zmodyfikowana atmosfera w opakowaniu. No i właśnie tu widzę różnice Dziadku. Czy samo usunięcie powietrza, to zmiana atmosfery ? Jeśli tak to VAC = MAP :rolleyes: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted July 25, 2012 Report Share #63 Posted July 25, 2012 Posiada ktoś taką zgrzewarkę, a może jest w stanie doradzić czy warta jest 240 PLN. PROFI COOK PC VK1015 Mam taką i jestem zadowolony.Tylko do zamykania próżniowego musisz mieć specjalną folię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 25, 2012 Report Share #64 Posted July 25, 2012 Tab.1 Najważniejsze gazy wchodzące w skład powietrza. rodzaj objętość powietrza w % azot 78 tlen 20,6 argon 0,93 dwutlenek węgla 0,38 pozostałe 0,1 Gdy pompa wytworzy w opakowaniu w przybliżeniu 990 razy mniejszy skład, czy to jest zmiana warunków atmosfery w opakowaniu . Miro to jest ogólne określenie .Jeśli tak to VAC = MAP Map- jest wtedy gdy wprowadzisz do opakowania po wac gazy i zamkniesz opakowanie . Dla tych co nigdy nie mieli z tym do czynienia . Gaz wprowadzamy do opakowania po wyciągnięciu powietrza . Ilość wprowadzanego gazów zależy od wielkości opakowań . Takim wyznacznikiem jest by górna folia stanowiła równą powierzchnię opakowania .Wybrzuszenia górnej foli nie są wskazane ponieważ wprowadzono do opakowania za dużo gazów. Wprowadzenie za mało gazów powoduje to że górna folia jest opadnięta i opakowanie wygląda jak nie dopompowana dętka. Prawidłowa ilość gazów wpływa na trwałość wyrobów. Ponadto ułatwia ocenę zamkniętych opakowań , przetrzymywanych dla określenia terminów przydatności do spożycia badanych wędlin. Przykład; gdy po tygodniu zamknięte opakowania map mają wybrzuszenia górnej foli - to jest coś nie tak itd. Chciałbym dodać że takie badania na trwałość wyrobów, często naukowe nie odzwierciedlają tak naprawdę ile w praktyce ten produkt wytrzyma w warunkach, jakie zafunduje im rzeczywistość. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 25, 2012 Report Share #65 Posted July 25, 2012 czy to jest zmiana warunków atmosfery w opakowaniuI tu chyba tkwi "diabeł w szczególe" jak mówi przysłowie. Nawet jak zrobimy o 999,99 razy mniejszy wsad gazu, to i tak będzie taki sam jak wyjściowy z tym że w BARDZO dużo mniejszej ilości. Jeśli osiągniemy próżnię całkowitą (raczej nie realne) zgadzam się mamy zmianę atmosfery. Pompa nie wyciągnie osobno tlenu czy azotu. Według mnie skład zmieni się dopiero wtedy gdy wprowadzimy inny skład gazowy i wtedy mamy MAP. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted July 27, 2012 Report Share #66 Posted July 27, 2012 Dawno i uważnie studiuję ten temat. Bardzo potrzebuję prawidłowego nabycia(nieprawidłowy wybór już czynił*) . I oto na czym zatrzymał się http://www.la-va.com/vacuum-machine-shopping-assistant.htm . Dajcie odpowiedź na pierwsze pytanie ankiety, na drugie, na ... Mi podobać się, zwyczajnie nie tanio lecz ja nie obywatel Unii europejskiej, mi rabat 19%, drobnostka a przyjemnie. :lol: *nieprawidłowy wybór - http://allegro.pl/niemiecka-prozniowa-zgrzewarka-do-folii-clatronic-i2501797449.html :devil: Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwarka Posted July 27, 2012 Report Share #67 Posted July 27, 2012 Znajomy przyniósł mi zgrzewarke próżniową firmy UNOLD,razem z workami i pojemnikiem,ma ok.2 miesiące i chce za nią 150zł.,czy to mi sie opłaca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andri23 Posted July 29, 2012 Report Share #68 Posted July 29, 2012 Witam serdecznie... Potrzebuje pakowarkę próżniową w rozsądnej cenie... zastanawiam się nad tymi dwoma modelami : 1.315 zł lub 2.290 zł Obydwa modele są w podobnych cenach. Natomiast model 1. jest o mocy 300 W a jego konkurent tylko 100 W. Co za tym idzie model 1. powinien w teorii mocniej odpompowywać powietrze. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z wyżej wymienionych modeli ???? Pozdrawiam Serdecznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darhel Posted July 29, 2012 Report Share #69 Posted July 29, 2012 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z wyżej wymienionych modeli ????Zakupiłem "dwójkę". Zgrzałem dotychczas tylko cztery torebki. Po otwarciu będę mógł powiedzieć coś więcej. Sprzęt kupiłem za 249 PLN tutaj . Przy płatności z góry nie ma kosztów transportu :wink: Poniżej dwie foty, przed odessaniem i po odessaniu. (Jakość zdjęć nie powala, ale nie mam lepszych). Obok urządzenia leży długopis ... tak dla odniesienia rozmiarów maszynki Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Obsługa prosta. Urządzenie w specyfikacji miało "obudowa ze stali nierdzewnej", tylko ktoś zapomniał dopisać, że to tylko kawałek blaszki na górnej klapie urządzenia :grin: Poza tym to plastik. Jednak całość jest solidnie wykonana. 100W chyba sobie radzi. Nie jestem w stanie tego ocenić, bo to pierwsze takie moje urządzenie. W razie dodatkowych pytań służę pomocą. Quote "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted August 21, 2012 Report Share #70 Posted August 21, 2012 Ogólnie jestem zadowolony z zakupu.Dziś otrzymał tę rzecz. Powiem Wam uczciwie - bardzo spodobała się, rekomenduję. Chciał drogą, długo myślał i rozstrzygnął kupić taniej. Nie, ja dokładnie Polak :grin: Jednocześnie zamówił 10 opakowywań pakietów rozmiarem z list A4, innych nie znalazł. Bardzo chciał długich czy rękaw, może kto zna gdzie można kupić? Powodzenia Wszystkim. Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted August 22, 2012 Report Share #71 Posted August 22, 2012 Sprzęt kupiłem za 249 PLN tutaj powiedzcie mi cz taka zgrzewarka to jest to samo co np:http://allegro.pl/zgrzewarka-prozniowa-do-folii-zywnosci-sc-i2549504372.html czym poza ceną się różnią. Czy moc odsysania jest inna. To jest chyba najważniejsze? Czy zgrzewarka posiada jeden czy dwa zgrzewy? Quote Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darhel Posted August 22, 2012 Report Share #72 Posted August 22, 2012 czym poza ceną się różnią. Czy moc odsysania jest inna. To jest chyba najważniejsze? Czy zgrzewarka posiada jeden czy dwa zgrzewy?Funkcjonalnością (ta do której dałeś link, odsysa i zgrzewa). Moja ma kilka funkcji do wyboru, np. wsad suchy, mokry, funkcja turbo, samo zgrzewanie bez odsysania. Zerknij tutaj wstawiłem tam link do instrukcji obsługi. Moja posiada jeden zgrzew, ale dość szeroki, ok. 4mm. Quote "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted August 23, 2012 Report Share #73 Posted August 23, 2012 Ktoś kiedyś gdzieś na tym forum pisał że te tanie mają zwykły wentylatorek zamiast pompki tak więc to oddessanie z powietrza na pewno będzie różne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrewkon Posted August 23, 2012 Report Share #74 Posted August 23, 2012 Feederman, poniżej podaję link do firmy, w której kupiłem zgrzewarkę (taka jak na zdjęciu). Mają w sprzedaży rękawy do zgrzewarek. Spróbuj do nich zadzwonić. Myślę,że załatwisz to co potrzebujesz.Pozdrowienia. [ Dodano: Czw 23 Sie, 2012 07:59 ]http://allegro.pl/pakowarka-prozniowa-zgrzewarka-bartscher-i2547344864.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
conda Posted September 8, 2012 Report Share #75 Posted September 8, 2012 249 http://www.miluxmarket.pl...1015-p4027.htmlNo i zamówienie poszło ... tylko poprzez allegro, bo tam przy opłacie z góry dostawa kurierem gratis :grin: Pojutrze pierwsze testy. Darhel napisz proszę jak wrażenia po testach. Minęło trochę czasu, może zrobisz krótką recenzję sprzętu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.