Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sebastiana potyczki z mięsem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
637 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 03 paź 2017 - 21:55

Witam .Nazywam się Sebastian . Jak wszyscy tutaj lubie sobie od czasu do czasu "podymić" ;)  Na poczatęk moje wyroby z poprzedniego weekendu i fotka mojej wędzarni.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Załączony plik  wędz1.jpg   120,27 KB   66 Ilość pobrań

 

 

                                  Leberka

 

                                              Załączony plik  leberka1.jpg   66,89 KB   65 Ilość pobrań           Załączony plik  for leb2.jpg   114,95 KB   57 Ilość pobrań

 

 

 

 

                                    Metka

 

 

                                                 Załączony plik  for met1.jpg   107,46 KB   57 Ilość pobrań          Załączony plik  for met2.jpg   119,37 KB   49 Ilość pobrań


Użytkownik sebarod edytował ten post 03 paź 2017 - 22:01


#2 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 03 paź 2017 - 22:05

Witaj Sebastian :) wyroby widzę pierwszego sortu  :)



#3 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 03 paź 2017 - 22:49

No nooo... :)  Nie złe DOBREGO początki... :devil: :clap: :thumbsup:  Pozdrawiam !!! :)



#4 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 963 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 03 paź 2017 - 23:56

Witaj Sebastian - a te grzybki na pierwszym zdjeciu to tez "dymione"? (zartuje). Ladne wyroby,  :clap: . Ogorki tez mi sie podobaja. :clap:



#5 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 paź 2017 - 00:06

Dzięki .Grzybki takie same powędrowały do leberki ,świeże kapelusze i mielony susz. Ogórki musztardowe ,z zeszłego roku zapasy się ostały .



#6 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2322 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 paź 2017 - 05:23

Ladna wedzarnia i ladne wyroby :clap: :clap: :clap: , a leberka z jakiego przepisu?



#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7222 postów

Napisano 04 paź 2017 - 06:54

Jak wszyscy tutaj lubie sobie od czasu do czasu "podymić"
:thumbsup:  :yes: 

#8 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 paź 2017 - 06:55

Do leberki użyłem podgardle i pachwina po 35%,łopatka i wątroba po 15%,bułka 1szt/kg,rosół 10%.Grzyby zmielony susz 10g/kg i świeże kapelusze 10 %wagi mięsa(pokrojone podsmażyłem na maśle)



#9 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 04 paź 2017 - 19:18

.Grzyby zmielony susz 10g/kg i świeże kapelusze 10 %wagi mięsa(pokrojone podsmażyłem na maśle)
Seba jak się odnosisz do zastosowanej dawki grzybów,jest ona wystarczajaca ?czy byś jeszcze dodał wiecej ? 

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 04 paź 2017 - 19:24

A po co w tej leberce bułka?.Co do grzybów to chyba dobrze bo tyle proponowałem i mnie nie zrugał że jest coś nie tak :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 paź 2017 - 19:28


#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6619 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 04 paź 2017 - 19:29

Witam .Nazywam się Sebastian

 

Witaj Sebastian. Jak miło że w końcu ruszyłeś z tematem na forum. 

Czekam na więcej Twoich wyrobów , a wiem że potrafisz  :) 



#12 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 04 paź 2017 - 19:44

A po co w tej leberce bułka?.

 

....a mze to nie leberka , tylko slaski zymlok ?



#13 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 paź 2017 - 20:05

Kostek ilość dodanych grzybów dla mnie w punkt ,są wyczuwalne ale nie dominują .Rzeczywiście podpatrzyłem w wpisie Arka ,że dodał 8g i pisał że mało u mnie te 10 plus świeże (tylko kapelusze).

Arek po mojemu bułkę się dodaje aby związała tłuszcz ,może się mylę ale tak robię ...

Halusia ,skoro się powiedziało a to na bieżąco będzie kontynuacja...

Olek.P żymlok jest z kawałkami bułki oraz z juchą ,więc to jednak coś innego ;)

Dziękuję wszystkim za opinię i pozdrawiam.



#14 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 04 paź 2017 - 20:15

Czlowiek Cale zycie sie uczy,
 
....a co to jest jucha

#15 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 paź 2017 - 20:24

Czlowiek Cale zycie sie uczy,
 
....a co to jest jucha

Krew



#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 paź 2017 - 20:25

....a co to jest jucha

jucha

1. «krew zwierzęcia»

2. posp. «krew ludzka» 



#17 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 paź 2017 - 20:29

Ostatnio moje zainteresowanie poszło w kierunku wędlin dojrzewających .Raczkuje w temacie ,ale kilka wykonów wisi już w komorze .Na efekty muszę jeszcze poczekać .

 

 

                    Załączony plik  doj zm1.jpg   43,01 KB   28 Ilość pobrań

 

 

                    Załączony plik  doj zm2.jpg   94,75 KB   29 Ilość pobrań

 

 

                    Załączony plik  doj zm3.jpg   36,79 KB   28 Ilość pobrań



#18 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 04 paź 2017 - 20:40

......a to jak slaki zymlok jest z krwia ,to dla mnie to zupelnie cos nowego ;)



#19 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 04 paź 2017 - 20:44

a to jak slaki zymlok jest z krwia ,to dla mnie to zupelnie cos nowego
 https://pl.wikipedia...org/wiki/Żymlok

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 paź 2017 - 21:14

Olek.P dla mnie śląski jest właśnie z krwią .Biały jest opolski ,zresztą jak podaje wiki jest wpisany na listę produktów regionalnych .


[Dodano: 04 paź 2017 - 22:14]

Za żymlokiem nie przepadam ,z racji tego nie robiłem ich .Krupniok to już inna bajka,lubię .

 

 

                    Załączony plik  kr zm1.jpg   58,94 KB   30 Ilość pobrań

 

 

                    Załączony plik  kr zm2.jpg   55,8 KB   31 Ilość pobrań


Użytkownik sebarod edytował ten post 04 paź 2017 - 21:14





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych