wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 19 Grudnia 2023 32 minuty temu, mamuśka napisał(a): 5 czy 10 kg przesolone x 10 Będzie duuużo bigosu 😁 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) 48 minut temu, mamuśka napisał(a): No, ja nie 20 kg,ale 5 czy 10 kg przesolone x 10 😲 Przebiłam Was, niestety. Da się da się .😂. Choć nie wierzę . Normalne to 2 dag x 10 to 20 dag na kilo . To tyle mięso nie przyjmie. Choć 🤔 może da się 😂chyba że to x10 to taka przenośnia literacko -gastronomiczna. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Ja latem tego roku poszedłem w drugą stronę, zamiast 7% zrobiłem 0,7% peklosolankę . 😁 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Da się x 10, sprawdziłam niestety.🥵 Pies dostawał w malutkich porcjach. Nauka zapamiętana. Teraz dziesięć razy sprawdzam, a dopiero sypię. Jak w przepisie są przyprawy na 5 czy 10 kg to taki zapisek kolorem zaznaczam i dopisuję rozpiskę na 1kg. Nauka kosztowała, ale myślę że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. A nie myli się ten, co nic nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Nie wystarczyło wymoczyć? Tak na marginesie to cieszę się że nie jesteście pilotami lub lekarzami, strach pomyśleć co tam byście wyrabiali 😉😁 Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Byłoby wesoło 😙 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Tak na marginesie to cieszę się że nie jesteście pilotami lub lekarzami, strach pomyśleć co tam byście wyrabiali A co myślisz że oni się nie mylą? 🤣 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Godzinę temu, MariuszB napisał(a): strach pomyśleć co tam byście wyrabiali Ja bym pewnie szukał 1,50zł 😉 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 19 Grudnia 2023 8 minut temu, wróbel75 napisał(a): A co myślisz że oni się nie mylą? 🤣 Mylą się, wystarczy obejrzeć serial "katastrofy lotnicze" Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 19 Grudnia 2023 3 godziny temu, wróbel75 napisał(a): Ja latem tego roku poszedłem w drugą stronę, zamiast 7% zrobiłem 0,7% peklosolankę A ja mam taką zasadę że solankę robię na wagę , ale po zrobieniu sprawdzam solomierzem czy aby się nie pomyliłem. Polecam tą metodę. Wydatek na solomierz żaden a większa pewność ,że to co robimy nie pójdzie do kosza. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 28 Grudnia 2023 W dniu 19.12.2023 o 10:25, arkadiusz napisał(a): Marchew to cukier, ale musiałaś dać jej dość dużo. Ja daję tylko na przystrojenie. Na calosc dalam malutkie 2 ,tez tyle co do dekoracji .ale cos bylo z ta marchwia od poczatku bo moj pies lubi zjesc taka gotowana a rej ruszyc nie chcial .moze jakimis pescytuzami napakowana byla . Wywalilam reszte co mialam i kupilam inna do ryby po grecku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 24 Stycznia W dniu 18.12.2023 o 18:44, arkadiusz napisał(a): Nic nie dodawaj i nic nie ujmuj.Będzie dość chuda kiełbasa o zawartości ok.16%.Słoninę zmiel na 8mm. Dzięki za poradę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 6 Lutego W dniu 17.11.2023 o 11:38, wróbel75 napisał(a): Czasami szykuję sobie "półprodukt" wieczorem (farsz do kiełbasy) i przechowuję w chłodziarce (mam ustawioną na +5'C) rano już nie muszę mielić, doprawiać, mieszać Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 6 Lutego 33 minuty temu, smoky91 napisał(a): Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie? Tak, jest takie ryzyko plus rozwój bakteryjny 1 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 11 Lutego (edytowane) W dniu 6.02.2024 o 14:15, smoky91 napisał(a): Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie? Ryzyko zawsze istnieje ( tak jak np. u tych którzy peklują mięso na wędzonki razem z przyprawami) Na szczęście mi się to nigdy nie zdarzyło i tak jak napisałem robię tak czasami. Uważam że jest to lepsza alternatywa niż nadziewanie farszu wieczorem w jelita a wędzenie i obróbka termiczna na drugi dzień. Uściślając "wieczór" często się kończy u mnie ok.2-3 w nocy, a rano od ok 9 z powrotem do pracy 🙂 Niemniej prawidłowa praktyka zaleca wykonanie ciągu technologicznego bez takich przerw. Edytowane 11 Lutego przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 11 Lutego Wszystkie suche przyprawy dodaj dzień wcześniej. Czosnek w dniu nadziewania. Ewentualnie zamiast świeżego dodaj suszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 11 Lutego Proponuję, aby jednak wszystkie przyprawy dodać bezpośrednio przed mieszaniem i nadziewaniem. Wiele przypraw, jak np. majeranek, może być skażonych. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.