Skocz do zawartości

Pytania i porady - wątek ogólny


misiek73

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, mamuśka napisał(a):

5 czy 10 kg przesolone x 10

Będzie duuużo bigosu 😁

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, mamuśka napisał(a):

No, ja nie 20 kg,ale

5 czy 10 kg przesolone x 10 😲

 

Przebiłam Was, niestety.

Da się da się .😂. Choć nie wierzę . Normalne to 2 dag x 10 to 20 dag na kilo . To tyle mięso nie przyjmie. Choć 🤔 może da się 😂chyba że to x10 to taka przenośnia literacko -gastronomiczna. 

 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja latem tego roku poszedłem w drugą stronę, zamiast 7% zrobiłem 0,7% peklosolankę . 😁

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Da się x 10, sprawdziłam niestety.🥵

 

Pies dostawał w malutkich porcjach.

Nauka zapamiętana. Teraz dziesięć razy sprawdzam, a dopiero sypię. Jak w przepisie są przyprawy na 5 czy 10 kg to taki zapisek kolorem zaznaczam i dopisuję rozpiskę na 1kg.

Nauka kosztowała, ale myślę że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

A nie myli się ten, co nic nie robi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wystarczyło wymoczyć?

 

Tak na marginesie to cieszę się że nie jesteście pilotami lub lekarzami, strach pomyśleć co tam byście wyrabiali 😉😁

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Tak na marginesie to cieszę się że nie jesteście pilotami lub lekarzami, strach pomyśleć co tam byście wyrabiali

A co myślisz że oni się nie mylą? 🤣

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

strach pomyśleć co tam byście wyrabiali

Ja bym pewnie szukał 1,50zł 😉

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, wróbel75 napisał(a):

A co myślisz że oni się nie mylą? 🤣

Mylą się, wystarczy obejrzeć serial "katastrofy lotnicze"

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, wróbel75 napisał(a):

Ja latem tego roku poszedłem w drugą stronę, zamiast 7% zrobiłem 0,7% peklosolankę

A ja mam taką zasadę że solankę robię na wagę , ale po zrobieniu sprawdzam solomierzem czy aby się nie pomyliłem. Polecam tą metodę. Wydatek na solomierz żaden a większa pewność ,że to co robimy nie pójdzie do kosza.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 19.12.2023 o 10:25, arkadiusz napisał(a):

Marchew to cukier, ale musiałaś dać jej dość dużo.

Ja daję tylko na przystrojenie.

Na calosc dalam malutkie 2 ,tez tyle co do dekoracji .ale cos bylo z ta marchwia od poczatku bo moj pies lubi zjesc taka gotowana a rej ruszyc nie chcial .moze jakimis pescytuzami napakowana byla . Wywalilam reszte co mialam i kupilam inna do ryby po grecku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 17.11.2023 o 11:38, wróbel75 napisał(a):

Czasami szykuję sobie "półprodukt" wieczorem (farsz do kiełbasy) i przechowuję w chłodziarce (mam ustawioną na +5'C) rano już nie muszę mielić, doprawiać, mieszać

Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, smoky91 napisał(a):

Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie?

Tak, jest takie ryzyko plus rozwój bakteryjny 

  • Like 1

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.02.2024 o 14:15, smoky91 napisał(a):

Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie?

Ryzyko zawsze istnieje ( tak jak np. u tych którzy peklują mięso na wędzonki razem z przyprawami)  Na szczęście mi się to nigdy nie zdarzyło i tak jak napisałem robię tak czasami.  Uważam że jest to lepsza alternatywa niż nadziewanie farszu wieczorem w jelita a wędzenie i obróbka termiczna na drugi dzień. Uściślając "wieczór" często się kończy u mnie ok.2-3 w nocy, a rano od ok 9 z powrotem do pracy 🙂

Niemniej prawidłowa praktyka zaleca wykonanie ciągu technologicznego bez takich przerw.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję, aby jednak wszystkie przyprawy dodać bezpośrednio przed mieszaniem i nadziewaniem. Wiele przypraw, jak np. majeranek, może być skażonych.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.