Skocz do zawartości

Pytania i porady - wątek ogólny


misiek73

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak mi wyjdą pierwsze kiełbaski, to zrobię zdjęcia i się ''pochwalę''
-Wyjdą -to prosta kiełbasa........poczytaj jeszcze o wedzeniu...........

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję serdelki  

 

 

Do serdelków nie potrzeba III wp. tak, że te błony i ścięgna się raczej nie przydadzą. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma sprawy . Problem jest tylko taki ,ze nikt nie przepada za serdelkami . Ostatecznie dokupię szynkę i coś poeksperymentuję . Ale i tak tej trójki jest dosyć dużo jak dla mnie i cały w tym problem . To jest tak jak sie robi tylko wędzonki a górka rośnie . Kiedys nie wyszły mi kiełbasy i pewnie się zraziłem .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć fotkę tych ścinek, żeby było wiadomo o czym rozmawiamy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie spotkałem nigdzie na forum. Zawsze przy produkcji ,oczywiste jest ,że zawsze coś zostaje . Ścinki , najczęściej tłuste lub błony od schabów , ścinki z szynek itp. zawijam i zamrażam . Przychodzi jednak taki moment,że żona uprzejmie prosi abym się wyniósł z zamrażarki . i teraz mam problem . Co z tym zrobić? . Wyżucić szkoda

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie dokupię szynkę i coś poeksperymentuję . Ale i tak tej trójki jest dosyć dużo jak dla mnie i cały w tym problem .

 

To ew. dokup tą szynkę i wtedy zrobisz dobrą kiełbasę i zużyjesz też tą III wp.Jeśli tej III wp. będzie za dużo i może być dość twarda kiełbasa to część tej III możesz po mieleniu sparzyć gorącą wodą i wtedy dodać do kiełbasy.Jak możesz to wrzuć fotkę tej II bo teraz tylko teorytuzujemy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na szybko to kiełbasę ścinki z szynek traktuj jak II -ę resztę do masy wiążącej czyli III i mocne rozdrabnianie dokup kawalek karkówki i jesteś w domu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie wiem czy szynka nie będzie lepsza ?

 

Moim zdaniem szynka będzie lepsza.Jak masz dużo III wp  z obróbki polędwic to karkówki bym nie dodawał bo może wyjść mocno ścisła kiełbasa .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ile II wp. czyli tego tłustego.


 

 

Zobaczę co mi wyjdzie jak zrobię 1do 1

 

Sztywna pała.Proporcja  na 10 kg ok 5-10 % III 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Resztę wywalę .

 

Nie wywalaj to możesz jeszcze sobie parówkową zrobisz 

 

 

 

Ale dam 30%

 

 

Jak lubisz ścisłe kiełbasy to Twoja wola panie. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób zdjęcia tej II i tej III  po rozmrożeniu i.podeślij mi na PW to może coś wymyślimy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To właśnie mnie denerwuje ,że obojętnie co by się nie robiło wędzonki(może poza baleronem ) chociaż i tu wycinam tłuszcz , czy kiełbasy zawsze zostaje dwójka i trójka . I to się tak zbiera . Potem nie ma pomysłu na to  co z tym zrobić , bo do wszystkiego jest tego za dużo . Teraz kupię szynkę i znowu mi trójki i dwójki przybędzie  .  wkońcu wyjdzie na to ,że muszę zrobić 30 kg . Ale kto to będzie jadł ?  Dziękuje za posty i życzę wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A pieska, albo kotka masz?

Jak tak zrób mu prezent na święta.

Zmiel albo nawet nie musisz mielić.

Zapakuj w osłonkę poliamidową odpowiednio porcjując, sparz i się pupil ucieszy.

Karma będzie zdrowa i za "psie" pieniądze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.