Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pytania i porady - wątek ogólny

pleśń kielbasa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
860 odpowiedzi w tym temacie

#1 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 08 wrz 2016 - 18:19

Witam

I , II a , IIb, III  , mięsień półbłoniasty - o co do cholery w tym wszystkim chodzi , jakim językiem posługują się ludzie na tym forum to jacyś kosmici  :) 

Myślę że każdy kto zaczyna swoją przygodę z wyrobem wędlin i trafi na to forum ma podobne odczucia jak ja.Nie da rady zdobyć rzetelnej wiedzy czytając tylko kolejne posty , trzeba praktyki pod okiem doświadczonych kolegów a taką szansę mamy na kursach.

Doszedłem  więc do wniosku że trzeba wybrać się na kurs do Szkoły Domowego Masarstwa i zrozumieć te wszystkie  zawiłości.

 

Dla tego zachęcam Wszystkich do zapisywania się na najbliższy kurs który planowany jest na 23-25.09.2016. bo potrzeba jeszcze co najmniej 8 uczestników aby odbył się ten kurs .



#2 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 156 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Świnoujście

Napisano 08 wrz 2016 - 18:53

Poczytaj i nie cholerój

http://wedlinydomowe...kademia-dziadka



#3 kotunia

kotunia

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 396 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 08 wrz 2016 - 19:50

krzysio59, "pamiętajcie uje, że uje się nie kreskuje..." :D



#4 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 770 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 08 wrz 2016 - 19:52

o co do cholery w tym wszystkim chodzi  

 Gdybyś zechciał poczytać na stronie głównej to byś się dowiedział

 

 

 

jakim językiem posługują się ludzie na tym forum to jacyś kosmici 

Te "kosmity" posługują się językiem fachowym a nie żargonem lokalnym 

 

Powodzenia w nauce i udanych wyrobów



#5 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 09 wrz 2016 - 09:43

A mnie się jednak wydaje , że przesłaniem docelowym Kolegi jest... zachęta do udziału w kursie SDM :) :thumbsup: :clap:



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5936 postów

Napisano 09 wrz 2016 - 11:22

 o co do cholery w tym wszystkim chodzi 

 

 

ludzie na tym forum to jacyś kosmici  :)

Zacząłeś ryzykownie.  :D



#7 konik0

konik0

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 09 wrz 2016 - 11:53

A ja bym sformułował to trochę inaczej , żaden kurs nie pomoże jak się myśli że po przeczytaniu i po zobaczeniu będzie się od razu umiało dorównać mistrzom , to tak jak z wbijaniem gwoździ jak nie wbijesz trochę i nie przyp.......................pi............pi...........pi......... w palec to się nie nauczysz :) , chyba zresztą tak w życiu jest ze wszystkim ......e nie tu będą małe wyjątki :)

Pozdrawiam



#8 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 592 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 09 wrz 2016 - 13:02

żaden kurs nie pomoże jak się myśli że po przeczytaniu i po zobaczeniu będzie się od razu umiało dorównać mistrzom , [...], chyba zresztą tak w życiu jest ze wszystkim

heh nie do końca ze "wszystkim" zauważ, że bardzo często pierwsza próba s..k..u kończy się ciążą  :laugh: oczywiście są wyjątki, ale efektywność w stosunku do ilości wykonanych prób jest raczej dość wysoka  :laugh:

 

to tak na wesoło, ale z produkcją wędzonek jest jak pisali wcześniej Koledzy, rób, eksperymentuj, nawet jak Ci się nie do końca uda wyrób to i tak pewnie będzie smakował i dość szybko zostanie spożyty (przynajmniej w moim przypadku tak było)

 

pozdrawiam

Viszna



#9 konik0

konik0

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 09 wrz 2016 - 13:48

heh nie do końca ze "wszystkim" zauważ, że bardzo często pierwsza próba s..k..u kończy się ciążą :laugh: oczywiście są wyjątki, ale efektywność w stosunku do ilości wykonanych prób jest raczej dość wysoka :laugh:

No tak jedni mają świadomość co posiadają i czym strzelają a inni gdzieś zatracili pewne elementy wiedzy o sobie i liczą na szczęście jak w totolotku , tylko to zazwyczaj w tym wieku robi się dosyć często więc prawdopodobieństwo jest bardzo duże :)

Ja stawiam na świadomość tego co robię i z kim robię :) ,



#10 kotunia

kotunia

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 396 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 09 wrz 2016 - 14:35

 Świadomość, świadomością, ale o dziecko łatwiej niż o nową suknię :D



#11 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 09 wrz 2016 - 17:18

A mnie się jednak wydaje , że przesłaniem docelowym Kolegi jest... zachęta do udziału w kursie SDM :) :thumbsup: :clap:

 

Taki właśnie był mój zamiar rozpoczynając ten temat . :) :thumbsup:

 

 

 o co do cholery w tym wszystkim chodzi 

 

 

ludzie na tym forum to jacyś kosmici  :)

Zacząłeś ryzykownie.  :D

 

 

 

Paweliack- może i ryzykownie :) ale taki był zamiar , nie chciałbym aby kolejny termin szkolenia spadł.

 

Ja czytam ,próbuję  z coraz większymi sukcesami ale jestem przekonany że praktyka pod okiem  doświadczonych kolegów jest najlepsza.

Wolę zapłacić te parę złotych za kurs i zdobyć prawidłowe podstawy i uporządkować swoją dotychczasową wiedzę .

 

 

#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7185 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 wrz 2016 - 22:24

Nie wolę ... !!!
To świadomy wybór i to dobry wybór ... ;)
Przeczytać a zobaczyć i zrobić to dwie różne bajki ;)

Tapniete z GT-I9500

#13 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 09 wrz 2016 - 22:31

post zawiera lokowanie produktu...



#14 konik0

konik0

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 11 wrz 2016 - 10:35

Świadomość, świadomością, ale o dziecko łatwiej niż o nową suknię :D

Ja tam nie wiem nic o sukienkach i pewnie bym wyglądał bardzo kusząco w mini z dwoma krzywymi i owłosionymi nogami plus kajak nr42 ...........nie sądzę aby się ktoś na mnie skusił :)

A do rzeczy , na pewno wiedza i praktyka starszej braci wędzarniczej + własna praktyka może takich jak ja zielonych ufoludków zbliżyć do upragnionego smaku, koloru i wyglądu wyrobów .

Pozdrawiam



#15 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 11 wrz 2016 - 18:03

 

Świadomość, świadomością, ale o dziecko łatwiej niż o nową suknię :D

Ja tam nie wiem nic o sukienkach i pewnie bym wyglądał bardzo kusząco w mini z dwoma krzywymi i owłosionymi nogami plus kajak nr42 ...........nie sądzę aby się ktoś na mnie skusił :)

A do rzeczy , na pewno wiedza i praktyka starszej braci wędzarniczej + własna praktyka może takich jak ja zielonych ufoludków zbliżyć do upragnionego smaku, koloru i wyglądu wyrobów .

Pozdrawiam

 

To może dołącz na najbliższy kurs , będzie nas więcej . Bo niestety zapowiada się że po raz kolejny szkolenie może się nie odbyć z powodu niewystarczającej liczby uczestników.

Śledząc forum i pytania jakie padają od wielu osób to chętnych na takie szkolenie powinno być bez liku , a tak naprawdę jest problem aby zebrać 20 chętnych , zastanawiam się z czego to wynika.

 

Pozdrawiam

 

Pozdr



#16 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 12 wrz 2016 - 16:53

Powalcz. Praktykuj, eksperymentuj, zbieraj zjebki i pochwały.
Zadymiona brać doceni i pomoże.

#17 konik0

konik0

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 12 wrz 2016 - 18:21

To może dołącz na najbliższy kurs , będzie nas więcej . Bo niestety zapowiada się że po raz kolejny szkolenie może się nie odbyć z powodu niewystarczającej liczby uczestników.

Bardzo chętnie ale następnym razem , teraz nie dam rady z kilku powodów . Pierwszym jest to że miałem rwe i zacznę od czwartku łazić do kręglarza a drugim znacznie poważniejszym jest to czy kobieta wypuści mnie na wypad ...........a przekonanie do pewnych rzeczy wymaga czasu i graniczy czasami z cudem :)

Pozdrawiam



#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 wrz 2016 - 18:19

czy kobieta wypuści mnie na wypad ........

To zabierz Ją ze sobą.

Na pewno nie pożałujecie. 



#19 kwlj

kwlj

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćReda

Napisano 15 paź 2016 - 00:00

 

czy kobieta wypuści mnie na wypad ........

To zabierz Ją ze sobą.

Na pewno nie pożałujecie. 

 

Brawo !!!!!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Podlasianka30

Podlasianka30

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćBiała Podlaska

Napisano 10 lis 2016 - 10:24

Tematyka wyrobów domowych jest tak szeroka, że nie sposób nauczyć się tego w krótkim czasie. Trzeba prób i błędów, aby zrobić coś dobrego. Ja trochę poczytałam, ale uważam, że moja wiedza dalej jest bardzo znikoma w stosunku do doświadczonych forumowiczów. Nie da się tego nauczyć w kilka dni bo inaczej każdy Polak zostałby mistrzem wędliniarstwa a tak nie jest i nigdy nie będzie.


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 lis 2016 - 13:42
lit.






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pleśń, kielbasa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych