Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pytania i porady - wątek ogólny

pleśń kielbasa ...

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1025 odpowiedzi w tym temacie

#41 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 373 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 01 gru 2016 - 11:36

Kupowałem w sklepie masarskim gdzie brałem jelita i właśnie dlatego kupiłem gotową bo to pierwsza moja kiełbasa i że będzie lepsza niż jakbym sam eksperymentował z przyprawami. 

 

 

I już teraz wiesz że to był błąd - na tym właśnie polega nauka.

Nie zrażaj się i ucz się dalej  :thumbsup:



#42 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 01 gru 2016 - 11:37

Kupowałem w sklepie masarskim gdzie brałem jelita i właśnie dlatego kupiłem gotową bo to pierwsza moja kiełbasa i że będzie lepsza niż jakbym sam eksperymentował z przyprawami. 

Też tam kupuję czasami jelita. To hurtownia, która zaopatruje przemysł masarski ( to właśnie dla nich te "przyprawy"). A eksperymentować nie ma co, tylko wziąć dowolny przepis i zrobić samemu. 


Użytkownik paweljack edytował ten post 01 gru 2016 - 11:38


#43 miol

miol

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćPowązki

Napisano 01 gru 2016 - 12:10

Ok, następnym razem będę sam przyprawiał. W swej naiwności myślałem, że jest to naturalna mieszanka przypraw. No to tylko zjeść te 10kg (ostatecznie nie jest zła jak ktoś lubi dobrze dosolone) i trzeba będzie próbować jeszcze raz :) . Co do szkolenia to myślałem o nim ale przy mojej pracy na razie nie ma na to szans.

Pozdrawiam i dzięki bardzo za rady.



#44 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 01 gru 2016 - 12:44

miol, jeszcze jedna uwaga -ja na wszelki wypadek nie używał bym tego do smażenia (np. jajka na szyneczce). Cholera wie co oni tam wrzucili i w co to się zmieni w wysokich temperaturach. ;)



#45 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 01 gru 2016 - 12:44

Ok, następnym razem będę sam przyprawiał. 

I tak trzymaj. Pytaj przed robotą. Również pozdrawiam.  :)



#46 Owidius

Owidius

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 01 gru 2016 - 13:36

Też mi wcisnęli kiedyś przy zakupie jelit jakąś paczuszkę z gotowizną "Super ekstra przyprawa do wszystkiego" chyba do tej pory leży gdzieś w garażu i czeka na utylizację. Nawet jak nie wiadomo co dodać to przeczytać skład z opakowania i kupić przyprawy w paczuszkach i po troszku dosypywać  wtedy na pewno będzie dobre a do tego zdrowe bez ciekawych dodatków z papierków.  -  "Ten się nie myli, kto nic nie robi"



#47 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 01 gru 2016 - 14:18

Ok, następnym razem będę sam przyprawiał
To dobry kierunek,tylko jak sprzedawca powiedział ci, że przyprawy dodać po peklowaniu to raczej w składzie nie ma soli.Po prostu następnym razem zmniejsz ilość peklosoli,bo zapewne mniej jej tolerujesz w wyrobie,ja do kiełbas wedzonych i parzonych dodaje 18 gr peklosoli na 1 kg. masy a do wędzonych i podpiekanych w wedzarni 16 gr.Musisz znaleść swój smak :)

#48 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29554 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 gru 2016 - 15:05

Po prostu następnym razem, powymieszaniu farszu, spróbuj go, lub zrób jedną kiełbaskę testową, sparz ją i oceń poziom słoności. Jeśli będzie za słone, dodaj świeżego mięsa do momentu, aż słoność będzie ok.


Ja bym radził także, kilkukrotne powtórzenie obliczeń ilości dodawanych do mięsa składników, gdyż początkujący własnie na tym etapie popełniaja sporo błędów. Być może i Ty dodałeś np. więcej soli na skutek pomyłki w obliczeniach.



#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 01 gru 2016 - 16:09

 No to tylko zjeść te 10kg (ostatecznie nie jest zła jak ktoś lubi dobrze dosolone) i trzeba będzie próbować jeszcze raz

 

Możesz część dodać do bigosu.



#50 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 01 gru 2016 - 20:12

Nie podejrzewam że w gotowej przyprawie było aż tyle soli, że wpłynęła na smak wyrobu.

Jeśli coś zostało, lub masz drugie opakowanie to po prostu skosztuj przyprawy i oceń jej słoność.

Jeśli to jej wina, to poczujesz prawie samą sól.



#51 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 01 gru 2016 - 21:13

No np w US, gotowe mieszanki prawie zawsze mają sól w pełnych proporcjach,i w instrukcji piszę że jeśli kiełbasa będzie wedzona należy dodać do farszu dodać insta cure 1, płaska łyżeczka(mieszanka nitrytu) na 5funtow miesa.
Dziwię się że w Polsce nikt nie wpadł by sprzedawać mieszankę nitrytu ,bo do niektórych wyrobów nie używa się soli a trzeba użyć nitryt,i co wtedy bo peklosol jest łatwo zrobić wystarczy dać 1 część insta cure na 10 części soli i gotowe, a co jeśli odwrotnie, do tego przesyłka ze sklepu online chyba się różni cena za 1 kg, a za 10kg,no i bezpieczeństwo,bo mieszanka nitrytu ma różowy kolor nawet po rozrobieniu z solą, więc ciężko o pomyłkę, i jeszcze jeden plus nie każdy lubi dawać sol kto wie jaka może drogowa, bo nie wiecie jaka została użyta do rozrobienia peklosoli, ja ryzykuję 10 krotnie mniej, bo na 10kg kiełbasy dam 180gram soli himalajskiej, kamiennej, morskiej a tylko 20g tej z nitrytem

#52 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29554 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 gru 2016 - 21:26

Dziwię się że w Polsce nikt nie wpadł by sprzedawać mieszankę nitrytu

Peklosól, to mieszanka soli i nitrytu. Samego nitrytu już od wielu lat nie kupi się w sklepie i chyba dobrze, gdyż peklosól w zupełności zaspokaja potrzby masarskie i zapewnia bezpieczeństwo.



#53 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 01 gru 2016 - 22:16

W US też samego nitrytu nie kupisz, chodzi mi stężenie, zresztą sam doskonale o tym wiesz, więc zbędny post, ale pytanie dalej jest bo co jeśli muszę zapeklowac 5kg mięsa a w przepisie nie używa się soli, więc jak to zrobisz w Polsce, no chyba że macie coś na wzór kota który z kakao wypije mleko a czekoladę zostawi.

#54 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10125 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2016 - 22:27

pytanie dalej jest bo co jeśli muszę zapeklowac 5kg mięsa a w przepisie nie używa się soli, więc jak to zrobisz w Polsce

W Polsce mięso pekluje się peklosolą lub (odpowiadającej ilości peklosoli) mieszance soli i peklosoli.

W tym drugim przypadku ilość nitrytu ulega "rozcieńczeniu", ilość soli jest praktycznie taka sama.

Peklujemy na sucho lub w solance na peklosoli lub w/w mieszance.

W przepisie nie występuje sól, bo będąca w handlu peklosól zapewnia odpowiednią słoność i odpowiednią ilość nitrytu, czego nie można powiedzieć o peklosolach amerykańskich i kanadyjskich..


Użytkownik EAnna edytował ten post 01 gru 2016 - 22:28
uzup.


#55 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 01 gru 2016 - 23:10

ale pytanie dalej jest bo co jeśli muszę zapeklowac 5kg mięsa a w przepisie nie używa się soli,

Można prosić przykład takiego przepisu na samym azotynie sodu?



#56 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 02 gru 2016 - 00:53

Prosze bardzo
Beef jerky - suszona wolowina . Mam bardzo dobry przepis z forum milosnikow wedzarki bradley.
Tak wiec
300 mil sosu sojowego ( najlepszy bezglutenowy dobrej jakosci)
2 lyzki stolowe grubo mielonego pieprzu ( tak lyzka , i lyzeczka sa miarami i mozna je kupic w kazdym sklepie ,i lyzeczka zawsze bedzie tyle samo , nie ma czybatych , jest np 1tsp i kazdy z ponad 300 mln ludzi wie ze ile to i kazdy odmierzy tyle samo)
1 lyzka stolowa czosnku granulowanego
1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka insta cure 1 ( czyli mieszanka soli i nitrytu o stezeniu nitrytu 10 krotnie wyzszyszym niz polska peklosol )
No dobra w tej lyzeczce mieszanki peklujacej sa jakies 4 gr soli na 2 ,5 kg miesa , czyli troche soli jest , nie licze sosu.
5 funtow( ok 2,5 kg ) chudej wolowiny o jak najmniejszej zawartosci tluszczu pokrojonej w paseczki pol cm .
Wszystko mieszamy odstawiamy na 48 godz do lodowki , po czym wolowinke na sialki lub wieszamy jak kto chce i do wedzarki np borniaka , temp 70 st C , wlaczamy dym ( bez osuszania) , i wedzimy w gestym dymie przez 2-2,5 godz , po czym wylaczamy dym i teraz przenosimy mieso do suszarki ( takiej jak macie do suszenia grzybow , byle osiagala temp 70 st c podczas suszenia) i suszymy 4-6 godz , wolowina ma zrobic odwrotnie niz kabanos czyli powinna byc gumowata a nie pykac. Jesli nie ma suszarki mozna kontynuowac w borniaku na temp 70 st bez dymu juz.
Wolowinka bardzo smaczna , jako przekaska na wypad wedkarski , czy na wycieczke do lasu , trwalosc wysoka .

Oczywiscie przepis mozna modyfikowac i zamiast sosu sojowego uzyc peklosol mieszana z woda i cukrem ale to juz nie ten przepis.

Miro polecam ten przepis bo wolowinka smaczna , no ale podpowiem Ci jeszcze ze np firma sausage maker ktora to bardzo dobrze zna maxwell. , oferuje cale mnostwo gotowych mieszanek do kielbas z przeroznego miesa nie tylko z wieprzowiny , sa mieszanki europejskie , indyjskie , meksykanskie kilka odmian amerykanskich , a jeszcze dziczyzna drob , baranina , bizon , jest jeden szkopol ze wszystkie mieszanki zawieraja prawidlowa ilosc soli i widzisz kolego ze jesli mam ochote dzis zrobic 2,5 kg kielbasy z luizjany , a za tydzien ukrece troche z poludniowego meksyku , a pozniej upoluje sarne i z sarniny to uwiez mi ze ze samemu nie skomponuje tych kompozycji przypraw bo zajelo by mi to pol roku i musialbym zrobic zapas przypraw z calego swiata wszakze kolego kielbasa nie busi byc przyprawiona majerankiem i czosnkiem a 16 nie jest kielbasiana wyrocznia , bo jest cale mnostwo kielbas z roznych zakatkow swiata ktore czasem mozna sprobowac , a tu wlasnie przychodza z pomoca gotowe mieszanki wcale nie koniecznie z chemia , bo duzo z nich jest 100% naturalnych .
Jesli bedziesz wedzil kielbaski dasz jedna z tych mieszanek i do tego peklosol to owszem stezenie nitrytu w miesie osiagniesz ale co z tego jak zdublujesz sol .
Miro a nie taniej by bylo jakbys wysylal ze swojego sklepu 1 kg stezonej mieszanki , zamiast 10 kg peklosoli , a nie latwiej E Anno bedzie ci jako kobiecie bedac na miescie podejsc do sklepu masarskiego i wziasc mala torebeczke 50 gram stezonej miesznki peklujacej , niz dziwigac w siatach 5 kg soli peklowej , wszakze sol kupisz na kazdym rogu albo pozyczysz od sasiada ,newno ma , a peklo sol czy tam macie w kazdym sporzywczaku i czy kazda sasiadka to ma czy moze trzeba sie pofatygowac do sklepu masarskiego albo zeby Miro wyslal 10 kg .

Ps . Przyznajcie choc raz komus racje ze to wygodny bardzo sposob , nie badzcie jak niejaki doktor w peruce i jego zlota tluszczowa formola dobra na wszelakie bolaczki tego swiata .

#57 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 02 gru 2016 - 02:07

Ps . Sorry za byki ortograficzne , chcialem poprawic ale nie widze edycji.

#58 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7670 postów

Napisano 02 gru 2016 - 08:11

bo jest cale mnostwo kielbas z roznych zakatkow swiata ktore czasem mozna sprobowac
Tutaj się z Tobą zgadzam - sam czasem mam "zamówienie " od córek "na orientalny  smak " kiełbasy - albo na jałowcowo -rozmarynową - albo inne jakie im lub mnie do głowy przyjdzie ...... ale zawsze komponowałem z przypraw .......przy czym nie mam obaw przed wejściem do pomieszczenia przez otwarte drzwi - pod warunkiem że są to same przyprawy - a takiej pewności nie mam ...................

#59 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 gru 2016 - 10:49

agn, to pójdźmy dalej Twoim tokiem myślenia, to po co Ci samemu wsypywać te torebeczki skoro pewnie w sklepach macie te wszystkie wyroby gotowe?

Po co peklować, brudzić się, poświęcać czas, dymić, skoro można wejść do sklepu i po 5min. jeść gotowy wyrób?

Nikt tutaj nie pisze że 16tka jest wyrocznią a wręcz przeciwnie - znając podstawy ludzie tutaj kombinują i wymyślają różne wyroby lub ... trzymają się TRADYCJI.

Muski Ci napisał co robi kiedy ma ochotę na "orientalną kiełbaskę" ... używa przypraw.

Taniej, łatwiej, prościej hm... w US jest raczej więcej, wyżej, szybciej

Rozumiem że robisz być może super wyroby ale czy na pewno zdrowe? Wsypując paczuszkę masz na pewno szybko i wygodnie, ale czy na pewno zdrowo?

Tylko dlatego że producent napisał że to jest zdrowe? U nas na większości "odpadów" w markecie napisane jest że to super wyrób czy zdrowy wyrób.

Można coś robić na półśrodkach i to na pewno będzie lepsze niż pójście na łatwiznę i kupowanie gotowych wyrobów ale nam tutaj w większości chyba nie o to chodzi. Pisząc tylko za siebie wolę te gramy, wagi, ml, strzykawki itd niż wsypanie paczuszki i po kłopocie.



#60 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 02 gru 2016 - 10:51

nie licze sosu.

Czemu nie wliczasz sosu sojowego, jak ma w sobie sporo soli? 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pleśń, kielbasa, ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych