Ps . Sorry za byki ortograficzne , chcialem poprawic ale nie widze edycji.
Edycja do 30 minut od napisania.
Napisano 02 gru 2016 - 11:28
Ps . Sorry za byki ortograficzne , chcialem poprawic ale nie widze edycji.
Edycja do 30 minut od napisania.
Napisano 02 gru 2016 - 12:54
Użytkownik agn edytował ten post 02 gru 2016 - 13:00
Napisano 02 gru 2016 - 13:21
Mam pytanie. Jak zrobić taką kiełbaskę jak na zdjęciu ? Jak to połączyć ?
Dzięki
Napisano 02 gru 2016 - 13:38
co do zdrowia napewno macie racje ze to nie jest opcja najlepsza ale raz na jakis czas nie powinno sie nic stac.
No i to rozumiem. A już myślałem że jesteś Polakiem z serii... "u nas w Ameryce". Sorki
Mam pytanie. Jak zrobić taką kiełbaskę jak na zdjęciu ? Jak to połączyć ? Dzięki![]()
Gdzieś na forum była chyba głogowska bez końca. Nie wiem czemu pamiętam w tym temacie SIVON -a, albo prezentował ten wyrób albo tam też pisał.
Napisano 02 gru 2016 - 13:53
Mam pytanie. Jak zrobić taką kiełbaskę jak na zdjęciu ? Jak to połączyć ?
Dzięki![]()
Proszki. https://wedlinydomow...łasne/?p=321155
Napisano 02 gru 2016 - 14:35
Dokładnie to pod tym linkiem widać jak się robi takie czary-mary :
https://wedlinydomow...hop/#entry90629
Napisano 02 gru 2016 - 19:02
Miro a nie taniej by bylo jakbys wysylal ze swojego sklepu 1 kg stezonej mieszanki , zamiast 10 kg peklosoli ,
Absolutnie nie. My w Europie jesteśmy bardzo zadowoleni z takiego stanu rzeczy, gdyż jak poczytasz forum, to zobaczysz ile razy ludzie mylą się w obliczeniach, szczególnie Ci początkujący. Z naszą peklosolą jestr BEZPIECZNIE!!!
Napisano 02 gru 2016 - 21:09
Ale przeciez cure#1 to mieszanina soli i nitrit. Tutaj jest cytat :
Insta Cure™ No. 1 is a basic cure for use with all meats that require cooking, brining, smoking or canning. This includes poultry, fish, ham, bacon, luncheon meats, corned beef, pâtés and other products too numerous to mention. Formerly known as Prague Powder No. 1, the Sausage Maker’s USDA-approved cure formula is a simple 1lb. sodium nitrite cure containing salt, 6.25% sodium nitrite and an anti-caking agent.
A pochodzi ze strony http://www.sausagema...b-p/11-1012.htm
Jest to strona anerykanska, czyli to ten sam produkt o ktorym napisal kolega agn
Napisano 02 gru 2016 - 22:06
Napisano 02 gru 2016 - 22:21
To chyba nawet bezpieczniejsze niż saletra? Z tej to się niezłe rakiety robiło, po zmieszaniu z cukrem i odpaleniu
https://www.youtube....h?v=Zj_PXabgbEI
Użytkownik qba-69 edytował ten post 02 gru 2016 - 22:25
Napisano 03 gru 2016 - 11:32
Dobrze ze do US mozna spiryt wwozic ..do nas jak ma sie pecha za spirytusik mozna kare dostac jak za narkotyki
Napisano 03 gru 2016 - 12:07
Napisano 03 gru 2016 - 14:53
Maxwell niemartw się Polacy nie głupi zobacz skoro czystego spirytusu nie lykaja od razu a rozrabiaja to zapewne insta cure też by rozrobili jakby zaistniala taka potrzeba.
Agn i tym zdaniem mnie przekonałeś.
A tak śmiechem, żartem, to dodanie koloru do nitrytu jest super rozwiązaniem. U nast też to mogli by wprowadzić, nawet do peklosoli.
Napisano 03 gru 2016 - 15:28
to dodanie koloru do nitrytu jest super rozwiązaniem
Czyli kolejny konserwant lub aromat do żarełka musiałby być wprowadzony
Pozdrawiam
Napisano 03 gru 2016 - 15:49
Są przecież naturalne i nieszkodliwe barwniki.
A sól z peklosolą nie tak trudno pomylić.
Napisano 05 gru 2016 - 21:15
Napisano 10 gru 2016 - 11:44
Napisano 10 gru 2016 - 13:41
prege wolowa mam zamiar dodac ja do kielbasy..
Rozczaruję Cię, pręga jest najtwardszym mięśniem wołowym o najwyższej kleistości.
Do kiełbasy nadaje się wyłącznie w roli masy klejącej.
W dodatku należy jej dodać niewiele bo wyprodukujemy sobie pałę ZOMO.
Za to z pręgi wychodzi najlepszy w świecie gulasz.
Z bardzo dobrych kiełbas wołowo/wieprzowych polecam kiełbasę bielską.
Jednak - aby wyszła dobra i delikatna, powinno być użyte mięso najlepiej z mięśni udźca.
Chociaż nie zastosowałabym ligawy, właśnie ze względu na zbyt dużą ilość kolagenu w tkance.
Najlepsze kawałki powinny pochodzić ze zrazówki.
Napisano 10 gru 2016 - 14:37
W dodatku należy jej dodać niewiele bo wyprodukujemy sobie pałę ZOMO.
Aniu jesteś wielka!
Napisano 12 gru 2016 - 11:43
Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Zrobiłem kilka rodzajów kiełbas. Staram się sztywno trzymać receptur z 16-tki. Kiełbasy które są zamrożone, po odmrożeniu i podgrzaniu mają dziwny smak. Nie bardzo wiem jak go określić, jakby nie do końca świeży tłuszcz. Sytuacja zdarzyła się już kilkakrotnie. Czasem zdarzy się tak że tylko końcówki tak smakują a środek jest dobry a czasem jak wczoraj całość(wiem ze brzmi to śmiesznie). Sytuacja dotyczy frankfuterek, które po uwędzeniu zamroziłem surowe i kiełbasy śląskiej którą mroziłem uwędzoną i sparzoną. Dzieje się tak tylko po rozmrożeniu. Jak jemy je na bieżąco po wędzeniu, problem nie występuje. Nie ma takiego problemu np z szynkową, którą po rozmrożeniu je się bez podgrzewania. Mięso kupuję na targowisku od tej samej osoby od kilku lat. Biorę od niej tłuste ścinki z rozbioru i stosuje jako klasę II. Zaczynam podejrzewać że tam tkwi problem. Czy mogę prosić o pomoc.
Domowy wyrób wędlin →
Kiełbasy →
Dziwny problem z kiełbasą wiejskąNapisany przez endriu1988, 17 lis 2020 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Dla początkujących →
Pierwsze pytania →
Pleśń na schabie dojrzewającymNapisany przez Alicjano54, 30 paź 2020 ![]() |
|