Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pytania i porady - wątek ogólny

pleśń kielbasa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
937 odpowiedzi w tym temacie

#921 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10443 postów

Napisano 09 sty 2019 - 09:20

A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony.

Krucha możesz zrobić jak radzi chudziak, ale możesz też tylko lekko przemieszać farsz, żeby nie puszczał kleju i nabić.Też będzie krucha.Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. 



#922 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 543 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 09 sty 2019 - 09:33

 

A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony.

.....Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. 

 

A mogłoby wydawać się odwrotnie.



#923 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10443 postów

Napisano 09 sty 2019 - 09:56

A mogłoby wydawać się odwrotnie.

 

A czemu.? 



#924 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 543 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 09 sty 2019 - 10:57

Arku, przynajmniej dla mnie, kiedyś sądziłem, że tłuszcz jako  będzie wiązał składniki, a tu niespodzianka, wcale tak nie jest.



#925 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5192 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 sty 2019 - 11:14

mieso sciegniste daje kleistosc ...tluszcz -zauwazylam ze kotlety mielone czym tlusciejsze bardziej soczyste , np z miesa wolowego zawsze sa bardziej  suche 



#926 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10443 postów

Napisano 09 sty 2019 - 12:17

Arku, przynajmniej dla mnie, kiedyś sądziłem, że tłuszcz jako  będzie wiązał składniki, a tu niespodzianka, wcale tak nie jest.

Tłuszcz nic nie klei.Klei tylko mięso ścięgniste i specjalny klej do mięsa,ale to nie nasza bajka.Np. kabanos jest tłusty,lekko mieszany i kruchy.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 sty 2019 - 12:18


#927 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 09 sty 2019 - 20:39

 

A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony.

Krucha możesz zrobić jak radzi chudziak, ale możesz też tylko lekko przemieszać farsz, żeby nie puszczał kleju i nabić.Też będzie krucha.Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. 

 

Zrobie na próbę z małej ilości kiedyś robiłem białą z szynki i boczku to wyszła mi właśnie luźna w środku - krucha a nie było to moim zamiarem :)

Osadzanie też pewnie krócej zrobić


Użytkownik amarek edytował ten post 09 sty 2019 - 20:41


#928 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10443 postów

Napisano 09 sty 2019 - 20:59

Nie używać mięsa z łopatki tylko szynki i będzie krucha .Osadzanie służy wyrównaniu smaków a nie kruchości kiełbasy.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 sty 2019 - 21:01


#929 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 09 sty 2019 - 21:09

Nie używać mięsa z łopatki tylko szynki i będzie krucha .Osadzanie służy wyrównaniu smaków a nie kruchości kiełbasy.

Ok dzięki tak zrobie :thumbsup:



#930 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10443 postów

Napisano 10 sty 2019 - 07:31

Możesz też połowe mięsa zapeklowac a połowę nie i dosolić już po mieleniu.Też poprawi kruchość 



#931 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 10 sty 2019 - 19:05

Możesz też połowe mięsa zapeklowac a połowę nie i dosolić już po mieleniu.Też poprawi kruchość 

Zrobie dwie wersja na próbę ))



#932 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1425 postów

Napisano 31 sty 2019 - 23:13

Mam takie pytanie. Załóżmy, że robię mielonkę z 1000 g mięsa. Do tego idzie 150 g (15 %) wody i jakieś 35 g (3,5 %) mąki ziem. I teraz , czy przyprawy wyliczam tylko do ilości samego mięsa, tj. 1000 g, czy też do całkowitej masy mięsa + woda + mąka, tj. 1185 g?


Użytkownik Todek edytował ten post 31 sty 2019 - 23:14


#933 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10443 postów

Napisano 01 lut 2019 - 10:43

Przyprawy wylicza się tylko do masy mięsa czyli 1000 g.Nie dodajemy do tego wyliczenia mąki i wody.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 lut 2019 - 10:45


#934 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1425 postów

Napisano 01 lut 2019 - 10:59

Przyprawy wylicza się tylko do masy mięsa czyli 1000 g.Nie dodajemy do tego wyliczenia mąki i wody.

I już wszystko jasne. Dziękuje. :)



#935 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6285 postów

Napisano 01 lut 2019 - 13:36

wszystko jasne
Przecie nie apteka  ;) to tak jak z nalewkami czy ma  37% czy 36% byle smaczna  :thumbsup:

#936 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5033 postów

Napisano 01 lut 2019 - 20:08

Ja zwykle po doprawieniu według norm próbuję farsz na surowo i ew. dodaję tej przyprawy, której według mnie brakuje :cool:



#937 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6285 postów

Napisano 01 lut 2019 - 21:02

i ew. dodaję tej przyprawy, której według mnie brakuje
I bardzo słusznie - na szczęście , każdemu smakuje trochę inaczej  :thumbsup: 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#938 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8449 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 lut 2019 - 21:08

każdemu smakuje trochę inaczej 

czy przyprawy wyliczam tylko do ilości samego mięsa, tj. 1000 g, czy też do całkowitej masy mięsa + woda + mąka,

Przyprawy wylicza się tylko do masy mięsa czyli 1000 g.

Arek podał obowiązującą zasadę czytania przepisów. 

W przepisie na wyrób z dodatkami przyprawy są przeliczone na 1kg mięsa, żeby nie było bałaganu.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pleśń, kielbasa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych